PoĹÄ czenia transpraskie
Moderator: Wiliam
Poza tym - nie umniejszając wysiłku Dennisa - takie obserwacje powinien prowadzić ktoś, kto zajmuje się tym na co dzień.slupek pisze:No jak masz 1-2 obserwacje, to mogą być niemiarodajne.solaris8315 pisze:Obstawiam iż stwierdzą, że są niemiarodajne
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
-
Dęboszczak
Ja widzę jazdę po tramwaju na odcinku Budowlana- Międzyborska. Dlatego pomysł mi nie leży. Mam inną wizję trasy linii 135Dennis pisze:Nigdzie nie napisałem, że linia 135 nie ma frekwencji. To raz. Dwa, że nigdzie nie napisałem również, iż moja jednokrotna obserwacja frekwencji (a będzie ich więcej, zapewniam Cię) upewniła mnie o konieczności zmiany trasy tej linii. Ja pogląd na ten temat mam już wyrobiony, a obserwowanie frekwencji miało go jedynie potwierdzić (i póki co potwierdza). A pogląd ów mogłem sobie wyrobić dlatego, że znam Warszawę, jej układ komunikacyjny i masę bolączek oraz problemów istniejących w tej materii, busami i tramami się w swoim życiu najeździłem, a i dyplom z komunikacji miejskiej na IL PW też chyba nie jest tu bez znaczenia. Po za tym napisałem pokornie, żeby autochtoni grochowscy potwierdzili, iż moja obserwacja ma przełożenie na gros kursów tej linii. I większość zgrubsza to potwierdziła.rufio198 pisze:Linia ma -wbrew temu co piszesz -frekwencje i jest potrzebna.Jak pisałem wyżej-jedna jazda nią to troszke za mało ,żeby móc cokolwiek powiedzieć na jej temat,a juz zupełnie nie wystarcza do majstrowania przy jej trasie.
Ja mam wrażenie, że zareagowałeś histerycznie, nie wiedząc dokładnie, co postuluję zrobić ze 135. Otóż powtórzę, w związku z tym: linię 135 chciałbym generalnie wzmocnić, bo uważam, że ma potencjał i mogłaby być naprawdę dobrze wykorzystywana. Do tego ostatniego potrzeba jednak IMHO drobnych korekt trasy. Korekt, które mogłyby jednocześnie spowodować, iż duże potoki pasażerów, podróżujących pomiędzy różnymi miejscami Pragi Płn i Płd (szeroko rozumianych), miałyby wreszcie sprawne i szybkie połączenie autobusowe (chodzi głównie o tych, nieobjętych zasięgiem tramwaju). Dlatego uważam, że 135 powinno "zahaczać" o takie miejsca (nieobsłużone tramami), jak CH Promenada, Cmentarz Bródnowski, czy Szpital Bródnowski, jednocześnie nie omijając ważnych miejsc docelowych obsługiwanych obecnie (RAWAR, Szpital Grochowski, Urząd Dzielnicy Praga Płd, TESCO przy Stalowej) i punktów przesiadkowych (RAWAR, SZWEDZKA, RONDO ŻABA). Stąd propozycja np. takiej trasy:
135 BRÓDNO-PODGRODZIE – Chodecka – Budowlana – Wincentego – Szwedzka – Świerczewskiego – Targowa – Zamoyskiego – Grochowska – Międzyborska – Cyraneczki – Grenadierów (powrót bezpośrednio Grenadierów) – Ostrobramska – Rodziewiczówny – OS. OSTROBRAMSKA.
Ponieważ nie chcę bić piany i wyskakiwać do ZTMu z kosmicznymi propozycjami (a teren nie jest mi najlepiej znany osobiście), staram się zweryfikować sensowność tej propozycji. Jeżdżąc od czasu do czasu (trochę to jednak daleko ode mnie) i posiłkując się netem. Na kilku forach gazety.pl zapodałem tę propozycję i muszę stwierdzić, iż circa about 2/3 wypowiadającch się poparło ten pomysł, w tym niektórzy entuzjastycznie. Także Wawkomowicze wypowiadają się bardzo często przychylnie. Jednokrotna obserwacja też wykazała zgodność z założeniami i została w wiekszości potwierdzona, jako reprezentatywna dla większości kursów linii 135. Ja jednak ciągle zbieram dane i zamierzam nadal wykonywać obserwacje (notabene jakby ktoś z Wakomowiczów jechał 135 i mógł jakieś dane liczbowe o frekwencji – choćby orientacyjne – podać, będę zobowiązany) napełnienia. Jest więc jeszcze czas, żeby mnie przekonać, że jakiekolwiek zmiany przy trasie 135 są niepotrzebne a relacje interpraskie można zrealizować inaczej, względnie wogóle ich nie realizować, bo nie ma zapotrzebowania. Ale przekonanie mnie łatwe nie będzie i trzeba się będzie trochę bardziej postarać
Pozdrawiam
Dlatego 416 też popularnością na Bródnie nie grzeszy. Gdyby trasę poprowadzić przez Św. Wincentego ten problem na pewno by został zminimalizowany.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Szkoda, że pomysł Ci nie leży, bo jest bardzo dobry. Tramwaje z Międzyborskiej nie mają w ogóle znaczenia, bo celem jest tu połączenie z całą Pragą Północ całego ciągu bardzo potokogennej Ostrobramskiej bez tramów i możliwości przesiadki do szyny wcześniej niż w punkcie styku tramów i 135. Prędzej zwalczysz tym na Pradze Południe 416. 135 na pewno nie. Kopleksowo również nie - bo proponowana jest trasa przez św. WincentegoJa widzę jazdę po tramwaju na odcinku Budowlana- Międzyborska. Dlatego pomysł mi nie leży. Mam inną wizję trasy linii 135![]()
![]()
416 można chyba sobie w ogóle na Bródnie darować, nie ma sensu tego autobusu trzymać na Odrowąża - do Wileniaka dowiezie spokojnie 25. A frekwencja gorsza niż na Gocławiu czy Ursynowie. I nikt by nie stracił, bo można będzie zainstalować tam 506 w nowej relacji.pawcio pisze:Dlatego 416 też popularnością na Bródnie nie grzeszy. Gdyby trasę poprowadzić przez Św. Wincentego ten problem na pewno by został zminimalizowany
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese
Dobrze by było, bo ich cała gromada mogłaby wykonać serię miarodajnych pomiarów. Tylko jak to zrobić?solaris8315 pisze:Trzeba może wysłać pomiarowych z ZTMu na 135 ?
Bo? Zaprawdę, powiadam Ci Jacuś, że nawet Ty mógłbyś takie pomiary z powodzeniem wykonać. Wszak liczenie ludzi wsiadających i wysiadających z busa naprawdę nie wymaga nawet matury: liczysz nogi, dzielisz przez dwa i gotoweJacekM pisze:Poza tym - nie umniejszając wysiłku Dennisa - takie obserwacje powinien prowadzić ktoś, kto zajmuje się tym na co dzień.
Ja liczyć w prosta sposób, bo ja brać ludzia w autobus, wszyscy i dzielić ich przez zapełnienie maksymalna autobusMeWa pisze:Ciekawe wg jakich kryteriów dennis liczyć procentowe zapełnienie
Czy mógłbyś następnym razem, kiedy przyjdzie Ci do głowy odnieść się do mojego posta, przeczytać go najpierw do końca i ze zrozumieniemDęboszczak pisze:Ja widzę jazdę po tramwaju na odcinku Budowlana- Międzyborska. Dlatego pomysł mi nie leży.
Zastanowiłem się nad koncepcją Roberta i dochodzę do wniosku, że jest jak najbardziej do rozważenia. Nie rozbijamy wówczas co prawda kręcącego się niczym ... 123, ale to też ma pewne zalety, bo linia ta kręci się tak od dawna i, realizując pewne specyficzne relacje, wpisała się w krajobraz komunikacyjny i przyzwyczaiła pasażerów do siebie. Za to kierujemy linię z TS, do czego zawsze przekonywał Bastian, właśnie na Gocław i Grochów, a nie na Saską Kępę, czyli niejako bardziej naturalną i łagodną trasą, bez ostrych zakrętów i niepotrzebnego nadkładania trasy. Układ tras zaproponowany przez Roberta, jednak bym nieco zmodyfikował, uwzględniając 301->168:Robert 514 pisze:115 Wiatraczna - Aleksandrów przez cały tydzień
123 z Kijowskiej do Wiatracznej (od Wiatracznej do Lubelskiej wozi w 85% od 3 do 10 osób, niepotrzebne tylko na tym odcinku są wozy dłuższe niż 12/15)
137 Wiatraczna - Marysin - Zielona - Nowy Rembertów - Wiatraczna
183 Wiatraczna - Nowy Rembertów - Zielona - Marysin - Wiatraczna
173 ze Starej Miłosnej do Wschodniego /Lubelska/
144 lub 148 jak w powyższym projekcie i dalej po trasie 123 na Grochów
Co o tym sądzicie? Myślę, że trzebaby szybko coś ustalić i wysłać do ZTM pisemko w tej sprawie. Choćby po to, żeby zdążyć zanim zdążą poważnie spaprać trasę 135
Pozdrawiam
- Colony
- Kontakt:
Po pierwsze brygady? Po drugie wątpię, żeby to 148 cieszyło się popytem na co 12 minut. Po drugiego może jechac jedynie przez środek Gocławia (Fieldorfa - Bora), bo takie lizanie osiedla bokiem na pewno nie nabije mu pasażerów.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)