Połączenia transpraskie

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 04 maja 2007, 15:45

Wtedy przerzucimy nadpodaż do Ursusa ;-) .
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Dennis

Post autor: Dennis » 04 maja 2007, 15:48

A co to znów za nadpodaż? Raptem 160 miejsc/h :D

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 04 maja 2007, 15:49

Dennis pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Połączyć 405 z 520
Chciałbyś :P ZTM jednak na to nie pójdzie, w dobie wpychania Ursusa na siłę do SKMki ;) Jak dla mnie (czego jednak w tym projekcie nie zamierzam do końca uściślać ;)), optymalny byłby układ opisany przez emdeggera: 520 (dodam od siebie: przez Żeromskiego, przy jednoczesnym skróceniu 515 do Centrala vel wysłaniu na Jelonki za 408) co 12/15//15, 405 co 12/-//- (dodam od siebie, z wydłużonymi godzinami kursowania). I tak Ursus na tym zyskuje :-$ O-)
Myślę, że taki układ byłby optymalny. Szczególnie gdyby 515 pojechało do Zachodniego albo do Reduty :smile:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Dennis

Post autor: Dennis » 04 maja 2007, 15:50

Przez Pomnik Lotnika, jak rozumiem :?: ;)

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 04 maja 2007, 15:51

Dennis pisze:I tak Ursus na tym zyskuje :-$ O-)
No tak, ale oni chcą koniecznie pięćsetkę. Przy czym częstotliwość szczytowa jak najbardziej się zgadza.

[ Dodano: 2007-05-04, 15:53 ]
Dennis pisze:A co to znów za nadpodaż? Raptem 160 miejsc/h :D
Przyjąłem 520 jednak co 8, a nie co 12 minut. Bo tak właśnie lubię najbardziej :D .
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Dennis

Post autor: Dennis » 04 maja 2007, 15:56

Szczerze mówiąc od początku wykluczyłem ewentualność pojawienia się 520 w Ursusie :D

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 04 maja 2007, 15:58

Dennis pisze:Przez Pomnik Lotnika, jak rozumiem :?: ;)
Owszem.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 04 maja 2007, 16:01

Dennis pisze:Szczerze mówiąc od początku wykluczyłem ewentualność pojawienia się 520 w Ursusie :D
Hm... ale 405 w Marysinie to jednak w porównaniu z tym tylko zmiana numerka. Ja jednak wciąż się bardzo obawiam, że koordynacja będzie papierowa. Do tej zmiany jest potrzebne tak samo dociągnięcie metra do Słodowca co budowa estakad na Płowieckiej.

Dennis

Post autor: Dennis » 04 maja 2007, 16:14

R-11 Kleszczowa pisze:Owszem.
Jeśliby się Rembertów zgodził (został spacyfikowany) na wycofanie 515 spod patelni (notabene jeśli nie, to coś trzebaby zrobić z 408, bo tam jest nadpodaż), to wogóle bym połączył 408 z 515, dając tym samym Lazurowej porządnego przyśpiecha w południowe rejony Śródmieścia.
emdegger pisze:Hm... ale 405 w Marysinie to jednak w porównaniu z tym tylko zmiana numerka.
Jakkolwiek można pominąć milczeniem wzrost podaży w Ursusie w międzyszczycie o i DŚ o 640 miejsc/h ;), to jednak dla ZTMu kwestia numerka jest kwestią kluczową i zasadniczą, żeby nie powiedzieć ideologiczną :D
emdegger pisze:Ja jednak wciąż się bardzo obawiam, że koordynacja będzie papierowa.
A znasz jakąś koordynację w Warszawie, która taka nie jest? Popatrz na 106/184, wogóle omijające mosty, a nawet Śródmieście. Koordynować efektywnie, przy takich warunkach ruchu w mieście, to można chyba tylko linie lokalne :-s Oczywiście koordynacja 405 z 520 będzie faktyczna w kierunku centrum, co jest IHMO najważniejsze: rano się człowiek do pracy spieszy bardziej (choć najczęściej mimowolnie :D ), niż po południu do domu, wychodzi z domu o bardziej określonej porze, bardziej pilnuje rozkładu etc. Wraca się z pracy najczęściej zahaczając o jakieś sprawunki, o różnych porach, wsiadając najczęściej w cokolwiek, "byle do przodu". Niemniej jednak należy sobie zdać sprawę, że po południu w kierunku Marysina mogą 405 i 520 jeździć co 12 stadami.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 04 maja 2007, 16:16

Dennis pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Owszem.
Jeśliby się Rembertów zgodził (został spacyfikowany) na wycofanie 515 spod patelni (notabene jeśli nie, to coś trzebaby zrobić z 408, bo tam jest nadpodaż), to wogóle bym połączył 408 z 515, dając tym samym Lazurowej porządnego przyśpiecha w południowe rejony
A może dać 408 z Rembertowa przez TŁ na Centralny, a 515 obwodem i na Lazurową :-k
Albert Camus-"Dżuma"

Dennis

Post autor: Dennis » 04 maja 2007, 16:18

No, to byłoby z korzyścią dla Jelonek, jakkolwiek nie rozwiązuje sprawy przerzucania Rembertowa na szynę ;)

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 04 maja 2007, 16:20

Dennis pisze:No, to byłoby z korzyścią dla Jelonek, jakkolwiek nie rozwiązuje sprawy przerzucania Rembertowa na szynę ;)
Dlaczego :?: W weekendy oraz poza godzinami szczytu do centrum Rembertów miałby tylko szynę, a w dalszej perspektywie łatwiej ukatrupić szczytówkę niż linię całotygodniową :-k
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 04 maja 2007, 16:23

Dennis pisze:A znasz jakąś koordynację w Warszawie, która taka nie jest?
A jednak - na 515 i 520 jakoś działa ;-) (niestety, na Marsa znacznie gorzej). Sądzę, że 405 to z opóźnieniami może być bardzo na bakier. Choć uważam, że model teoretyczny jakiśmy to wspólnie opracowali jest bardzo zgrabny. Nie wiem, jak to było w przypadku 106, ale wydaje mi się, że na ewentualną korkogenność (-skopijność) obwodu patrzy się mimo wszystko luźniej niż przy proponowanym połączeniu średnicowym.

[ Dodano: 2007-05-04, 16:25 ]
R-11 Kleszczowa pisze:W weekendy oraz poza godzinami szczytu do centrum Rembertów miałby tylko szynę,
Slabe wykorzystania 515 przez Rembertów w DS na trasie do Centrum było jednym z czynników decydujących o przeniesieniu 515 na Wiatrak.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 04 maja 2007, 16:28

emdegger pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:W weekendy oraz poza godzinami szczytu do centrum Rembertów miałby tylko szynę,
Slabe wykorzystania 515 przez Rembertów w DS na trasie do Centrum było jednym z czynników decydujących o przeniesieniu 515 na Wiatrak.
Więc starczy 408 w relacji Centrum - Rembertów :?:
Albert Camus-"Dżuma"

Dennis

Post autor: Dennis » 04 maja 2007, 16:30

R-11 Kleszczowa pisze:Dlaczego W weekendy oraz poza godzinami szczytu do centrum Rembertów miałby tylko szynę, a w dalszej perspektywie łatwiej ukatrupić szczytówkę niż linię całotygodniową
Faktycznie, jako krok pośredni w kierunku uszynowienia Rembertowa mogłoby być ;)
emdegger pisze:Nie wiem, jak to było w przypadku 106, ale wydaje mi się, że na ewentualną korkogenność (-skopijność) obwodu patrzy się mimo wszystko luźniej niż przy proponowanym połączeniu średnicowym.
Nie sądzę. To znaczy takie działanie byłoby IMHO nieuprawnione =; Myślę, że ZTM tak samo w obu przypadkach układa, najlepiej jak umie, koordynacje papierowe, wiedząc jednakowoż, iż po części na pewno się one sypną. Bo i co innego może zrobić? Systemu szkieletowego, opartego na mocnych liniach i częstych, dogodnych przesiadkach wprowadzić jeszcze w Warszawie nie można, ze względu chociażby właśnie na jakość "węzłow przesiadkowych", a koordynacje choćby i papierowe (kiedy następne buspasy :?: :?: :!: :!: :!: :> :evil:) są lepsze jednak, niż żadne :-s

ODPOWIEDZ