KM a SKM
Moderator: JacekM
SKM próbuje, i ma całkiem niezłe wyniki.Fikander pisze:Na razie to SKM próbuje wyręczyć KM, a nie odwrotnie. KM (a wcześniej PKP) dowozi z niezłym skutkiem do Warszawy od dziesięcioleci.
A co do „dowożenia” to ludzie mają swoje zdanie na temat świadczonych przez tę firmę usług. I raczej nie ma co się nimi dyrekcja KM chwalić.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą
Gdzie je masz? Wprowadz wspolny bilet z KM na strefie podmiejskiej a sie mocno zdziwisz.Predator pisze:SKM próbuje, i ma całkiem niezłe wyniki.
KM-y przewoza tysiace pasazerow, wiec jej uslugi jak widac im odpowiadaja.Predator pisze:A co do „dowożenia” to ludzie mają swoje zdanie na temat świadczonych przez tę firmę usług. I raczej nie ma co się nimi dyrekcja KM chwalić.
Odpowiadają tam gdzie ludzie nie mają wyboru. Też kiedyś myślałem że KM jest szybko i przyjemnie i skusilem się 2 razy na jazdę z Wołomina do Warszawy kibelkiem ale potem zmądrzałem i wybierałem autobusowych prywaciarzy. (niższa cena i zdecydowanie większa wygoda)MisiekK pisze:KM-y przewoza tysiace pasazerow, wiec jej uslugi jak widac im odpowiadaja.Predator pisze:A co do „dowożenia” to ludzie mają swoje zdanie na temat świadczonych przez tę firmę usług. I raczej nie ma co się nimi dyrekcja KM chwalić.
Że jaki? Nowoczesny? Weź nie żartuj... Klima (z lejąca się woda do wnętrza) i nowe pudło to żadna oznaka nowoczesności przy grzejących się rezystorach pod pudłem, dwóch parach drzwi na wagon i przyspieszeniu 0,5m/s^2.... Nie wiem który raz piszę, ze 14WE nowoczesnym nazywać nie można.Predator pisze:I co ważne ma estetyczny, w miarę nowoczesny i bezpieczny tabor.
Co do estetyki - to OK. Wszystko co nowe/odnowione jest estetyczne... Wystarczy spojrzeć na kibelki KM po modernizacjach. w środku też są estetyczne, nawet te 1920 i 1397 jeżdżące 2 lata po NG.
A porzadność rozkładu to też średnio, bo SKM też ma luki 20-40-20 minut. I co gorsza - nie tak łatwo je poprawić, bynajmniej nie przez KM.
W granicach miasta SKM powinna mieć takt 15 minutowy w szczycie, ale przy obecnej (i planowanej na ten rok) liczbie taboru, na tej trasie jest to po prostu nie do spełnienia.
-
metron
O wspaniałych rozwiązaniach w EZT Kolei Mazowieckich po full-modernizacji mogłem się przekonać kiedy pociąg bez drzwi przedziałowych stał w zimie ponad 25 w peronach z otwartymi drzwiami
Nikt nie wpadł na pomysł aby taki skład wyposażyć w mechanizm automatycznego zamykania drzwi, nawet nie myślę o zmianie drzwi na takie jak w SKM
Druga sprawa w nowo modernizowanych składach nikt nie pomyślał o systemie informacji pasażerskiej w środku składu. Na zewnątrz są już wyświetlacze po bokach, w środku nadal nic
I na koniec. Dlaczego nikt nie powie że modernizowane składy KM mają identyczne parametry rozruchowe,tyle samo par drzwi co miały. To także nie jest nowoczesny tabor a czytając posty mam wrażenie że tylko pociągi SKM mają te same parametry
Nikt nie wpadł na pomysł aby taki skład wyposażyć w mechanizm automatycznego zamykania drzwi, nawet nie myślę o zmianie drzwi na takie jak w SKM
Druga sprawa w nowo modernizowanych składach nikt nie pomyślał o systemie informacji pasażerskiej w środku składu. Na zewnątrz są już wyświetlacze po bokach, w środku nadal nic
I na koniec. Dlaczego nikt nie powie że modernizowane składy KM mają identyczne parametry rozruchowe,tyle samo par drzwi co miały. To także nie jest nowoczesny tabor a czytając posty mam wrażenie że tylko pociągi SKM mają te same parametry
Co do systemu informacji pasażerskiej to zostanie on zamontowany w jednostkach z leasingu i EW60 oraz w Staedlerach.
Ale nikt nie nazywa jednostek po modernizacji "nowym" taboremmetron pisze:Dlaczego nikt nie powie że modernizowane składy KM mają identyczne parametry rozruchowe,tyle samo par drzwi co miały. To także nie jest nowoczesny tabor a czytając posty mam wrażenie że tylko pociągi SKM mają te same parametry
Akurat w granicach miasta dzięki wspólnemu biletowi mamy także poza szczytem prawie idealny 15 minutowy takt.przewoz pisze:W granicach miasta SKM powinna mieć takt 15 minutowy w szczycie, ale przy obecnej (i planowanej na ten rok) liczbie taboru, na tej trasie jest to po prostu nie do spełnienia.
Wiesz, zimą to ja jechałem EZT w którym zamarzły przednie lewe drzwi... Jedna połówka się lekko zamykała, a druga wcale...metron pisze:O wspaniałych rozwiązaniach w EZT Kolei Mazowieckich po full-modernizacji mogłem się przekonać kiedy pociąg bez drzwi przedziałowych stał w zimie ponad 25 w peronach z otwartymi drzwiami
Jak mają wybór, to też jeżdżą KM. Przykład: Radom - Warszawa. Busy są średnio co 20 minut rano, a ludzie i tak jeżdżą PKS-ami lub KM-kami... Wszystko jest kwestią przyzwyczajeń i orientacji w cenach, trasach i rozkładach. Poprostu każdy wybiera to, co mu odpowiada...Rosa pisze:Odpowiadają tam gdzie ludzie nie mają wyboru.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
-
metron
Premo pisze:Co do systemu informacji pasażerskiej to zostanie on zamontowany w jednostkach z leasingu i EW60 oraz w Staedlerach.Ale nikt nie nazywa jednostek po modernizacji "nowym" taboremmetron pisze:Dlaczego nikt nie powie że modernizowane składy KM mają identyczne parametry rozruchowe,tyle samo par drzwi co miały. To także nie jest nowoczesny tabor a czytając posty mam wrażenie że tylko pociągi SKM mają te same parametryAkurat w granicach miasta dzięki wspólnemu biletowi mamy także poza szczytem prawie idealny 15 minutowy takt.przewoz pisze:W granicach miasta SKM powinna mieć takt 15 minutowy w szczycie, ale przy obecnej (i planowanej na ten rok) liczbie taboru, na tej trasie jest to po prostu nie do spełnienia.
Ale wszyscy zachwycają się modernizowanymi pociągami Kolei Mazowieckich, natomiast modernizowane pociągi SKM są zawsze krytykowane
Chociaż z punktu widzenia estetyki funkcjonalności pociągi SKM są wygodniejsze od modernizowanych pociagów KM
Nie rozumiesz że nikt nie nazywa modernizowanych EN57 nowym taborem? Nikt nie próbuje nam wmówić że rozruch oporowy jest lepszy bo bardziej energooszczędny a jednostka na bebechach EN57 lepsza od Staedlera. Zmodernizowane jednostki KM pod względem bezpieczeństwa różnią się tym że posiadają drzwi międzywagonowe(ale i przez nie można zobaczyć co się dzieję na 2 końcu składu). Warto też zauważyć że zwykła modernizacja dla KM kosztowała 1,5mln zł a 14WE 9mln. W 14WE zastrzeżenia budzi głównie podwyższenie sprzęgu i wysoka awaryjność jednostek
Sytuacja z dzisiaj:MisiekK pisze:Gdzie je masz? Wprowadz wspolny bilet z KM na strefie podmiejskiej a sie mocno zdziwisz.
Stacja Pruszków. Na peronie koło 60 osób. W pewniej chwili wśród tłumu widać spore poruszenie, bo coś jedzie. Ludzie się wychylają zobaczyć co zaraz się podstawi na peron, po czym odchodzą. Jak pociąg wjechał na stację, to ludzie jakby ktoś nimi sterował cofnęli się gromadnie 2 kroki w tył. Do pociągu KM wsiadło może z 5 osób.
Po paru minutach podjechała SKM, i jak to całe towarzystwo się rzuciło do wsiadania... nie da się tego opisać słowami.
A jaką mają inną alternatywę? Mogą się przesiąść do autobusów, które jak pokazuje życie mkną wiecznie przepełnione wzdłuż torów kolejowych, a obok nich jadą nędznie zapełnione pociągi.MisiekK pisze:KM-y przewoza tysiace pasazerow, wiec jej uslugi jak widac im odpowiadaja.
[ Dodano: 2007-05-07, 14:25 ]
To zobacz co się dzieje w tych wszystkich prywatnych autobusach do Wołomina. Choć jest sporo linii, i razem kursują co parę minut, to ledwo im się drzwi zamykają.Fikander pisze:A mimo to tłumy pasażerów mimo wyboru wypychają szczelnie w szczycie pociągi z Tłuszcza i Małkini do Wileniaka. Debile jacyś pewnikiem
A nawet ostatnio jeździ przez marki jakiś prywaciarz do Tłuszcza i Małkini – ludzi ma nadkomplet.
[ Dodano: 2007-05-07, 14:27 ]
Zarówno wyglądem zewnętrznym jak i wewnętrznym, jak i komfortem jazdy SKM prześciga tabor KM o wieki. Pociągi SKM przynajmniej dają wizualną namiastkę nowoczesności, a pociągi Km nawet tego nie są w stanie dać pasażerowi.przewoz pisze:Że jaki? Nowoczesny? Weź nie żartuj... Klima (z lejąca się woda do wnętrza) i nowe pudło to żadna oznaka nowoczesności przy grzejących się rezystorach pod pudłem, dwóch parach drzwi na wagon i przyspieszeniu 0,5m/s^2.... Nie wiem który raz piszę, ze 14WE nowoczesnym nazywać nie można.Predator pisze:I co ważne ma estetyczny, w miarę nowoczesny i bezpieczny tabor.
Co do estetyki - to OK. Wszystko co nowe/odnowione jest estetyczne... Wystarczy spojrzeć na kibelki KM po modernizacjach. w środku też są estetyczne, nawet te 1920 i 1397 jeżdżące 2 lata po NG.
A porzadność rozkładu to też średnio, bo SKM też ma luki 20-40-20 minut. I co gorsza - nie tak łatwo je poprawić, bynajmniej nie przez KM.
W granicach miasta SKM powinna mieć takt 15 minutowy w szczycie, ale przy obecnej (i planowanej na ten rok) liczbie taboru, na tej trasie jest to po prostu nie do spełnienia.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą
- fik
- Naczelne Chamidło
Wyjaśnienie sytuacji: pasażerowie nie mieli biletów na pociąg KM, bo w pociągach KM nie są honorowane bilety okresowe ZTM poza strefą miejską. Naprawdę nie zrozumiałeś, co Misiek napisał? W Ursusie już takich sytuacji nie ma, pasażerowie w 90% przypadków wsiadają w pierwsze, co przyjedzie.Predator pisze:Jak pociąg wjechał na stację, to ludzie jakby ktoś nimi sterował cofnęli się gromadnie 2 kroki w tył. Do pociągu KM wsiadło może z 5 osób.
Po paru minutach podjechała SKM, i jak to całe towarzystwo się rzuciło do wsiadania...
Trochę dziwna relacja, jak na połączenie drogowe, ktoś musiał chyba nie spojrzeć do atlasu, ją wymyślającPredator pisze:A nawet ostatnio jeździ przez marki jakiś prywaciarz do Tłuszcza i Małkini – ludzi ma nadkomplet.
Sytuacja sprzed kilku tygodni:Predator pisze:Zarówno wyglądem zewnętrznym jak i wewnętrznym, jak i komfortem jazdy SKM prześciga tabor KM o wieki.
Warszawa Wschodnia. Stoją pociągi KM do Radomia (jeszcze bipa), Otwocka i gdzieś jeszcze, pośpiech PR do Bielajstoku, IC do Wrocławia i SKMka do Miłosny.
Pytanie bez nagród: który pociąg, jako jedyny, był brudny z zewnątrz?
Tak, brawo, SKMka.
Wizualnie (i tylko wizualnie) tabor mają fajny, jednoprzestrzenne wnętrze jest ok, podwyższa poczucie bezpieczeństwa, ale nie dbają o niego za grosz.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!