PoĹÄ czenia transpraskie
Moderator: Wiliam
Hm... w praktyce pewnie tak. Ale z formalnego punktu widzenia Rembertów chyba na taki cyrk się nie zgodzi - ponieważ w DS nie jeździ się tylko do Centrum. Po prostu Rembertowianom postanowiono trochę pomoć w odpowiednim zaludnieniu 515. I wypaliło. Więc mimo wszystko była to z mojej strony dygresja niż propozycja.
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
No i pięknie. Do Centrum będzie ciuchcia, a w inne miejsca 515. Mowa oczywiście o DS. Tylko jeśli 515 przełożymy na Ostrobramską to coś musi je zastąpić w relacji Rembertów - Wiatracznaemdegger pisze:Hm... w praktyce pewnie tak. Ale z formalnego punktu widzenia Rembertów chyba na taki cyrk się nie zgodzi - ponieważ w DS nie jeździ się tylko do Centrum.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Przeliczyłem wstępnie brygadowo poniższą koncepcję (zrezygnowałem z ucałodzienniania 301, jako bardzo brygadochłonnego w DS):
135 OS. OSTROBRAMSKA - Rodziewiczówny - Ostrobramska - jak obecnie - Szwedzka - Wincentego - Kondratowicza - Chodecka - BRÓDNO-PODGRODZIE; 15/20//20
169 trasa bez zmian; 15/20//20
178 REGULSKA - ... - Targowa - Trasa WZ - Szwedzka - 11 Listopada/Starzyńskiego - Namysłowska - Szymanowskiego - PLAC HALLERA; częstotliwość bez zmian
147 WIŚNIOWA GÓRA - ... - Bora - Egipska - Saska - Brazylijska - Międzynarodowa - Zwycięzców - Saska - Al Zieleniecka - KIJOWSKA; cz b z
141 BOKSERSKA - ... - Ostrobramska - Zamieniecka - Chłopickiego - OLSZYNKA; 20/22//30
405 STARODĘBY - ... - Ostrobramska - Marsa - Okularowa - Stepowa - Korkowa - MARYSIN; 12/-//-
520 trasa bez zmian; 12/15//15
123 LUBELSKA - ... - Zamieniecka - Fieldorfa - Bora - Meissnera - DEDALA - Meissnera - Fieldorfa - Bora - Umińskiego - Fieldorfa - ... - LUBELSKA; 10/15//20
416 URSYNÓW PŁD - ... - Bora - Egipska - Ateńska - Francuska - Al Zieleniecka - ... - SUWALSKA; cz b z
301 OKĘCIE - ... - Wał - Fieldorfa - Zamieniecka - Grochowska - WIATRACZNA; cz b z.
Wyszło mi dla całości (możnaby oddzielić część dotyczącą 123, 147, 301 i 416, ale to daje pewien zysk brygadowy) +2-2/-2, czyli w DP zamiana dwóch stałek na jedynie szczytówki + konieczność dołożenia dwóch wozów w DŚ (na podniesienie częstoltliwości kursowania 520 ze względu na MARYSIN).
Tak więc czekam jeszcze do jutra na ewentualne sugestie i biorę się do pisania pisemka do ZTM
Wyszło mi dla całości (możnaby oddzielić część dotyczącą 123, 147, 301 i 416, ale to daje pewien zysk brygadowy) +2-2/-2, czyli w DP zamiana dwóch stałek na jedynie szczytówki + konieczność dołożenia dwóch wozów w DŚ (na podniesienie częstoltliwości kursowania 520 ze względu na MARYSIN).
Tak więc czekam jeszcze do jutra na ewentualne sugestie i biorę się do pisania pisemka do ZTM
123 w stronę Dedala nie zahacza Ci o Umińskiego. Celowo, czy przez przypadek?
Na 141 zrób 20 (jedna zmiana dodatek->całka mniej), lub od biedy 24, by powtarzalność godzin odjazdów była jakaś sensowna.
Nie wiem, czy zmiana 520 w DŚ przejdzie. Rozwalisz całkowicie koordynację z 515 przy bardzo długim wspólnym odcinku.
Na 141 zrób 20 (jedna zmiana dodatek->całka mniej), lub od biedy 24, by powtarzalność godzin odjazdów była jakaś sensowna.
Nie wiem, czy zmiana 520 w DŚ przejdzie. Rozwalisz całkowicie koordynację z 515 przy bardzo długim wspólnym odcinku.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
moja skromna sugestia - jeszcze chyba żaden twój pomysł na linie w Rembertowie, Wawrze, Wesołej i Grochowie mi się nie spodobał. co do innych okolic to się mało wypowiadam.Dennis pisze:Przeliczyłem wstępnie brygadowo poniższą koncepcję (zrezygnowałem z ucałodzienniania 301, jako bardzo brygadochłonnego w DS):
135 OS. OSTROBRAMSKA - Rodziewiczówny - Ostrobramska - jak obecnie - Szwedzka - Wincentego - Kondratowicza - Chodecka - BRÓDNO-PODGRODZIE; 15/20//20
169 trasa bez zmian; 15/20//20
178 REGULSKA - ... - Targowa - Trasa WZ - Szwedzka - 11 Listopada/Starzyńskiego - Namysłowska - Szymanowskiego - PLAC HALLERA; częstotliwość bez zmian
147 WIŚNIOWA GÓRA - ... - Bora - Egipska - Saska - Brazylijska - Międzynarodowa - Zwycięzców - Saska - Al Zieleniecka - KIJOWSKA; cz b z
141 BOKSERSKA - ... - Ostrobramska - Zamieniecka - Chłopickiego - OLSZYNKA; 20/22//30
405 STARODĘBY - ... - Ostrobramska - Marsa - Okularowa - Stepowa - Korkowa - MARYSIN; 12/-//-
520 trasa bez zmian; 12/15//15
123 LUBELSKA - ... - Zamieniecka - Fieldorfa - Bora - Meissnera - DEDALA - Meissnera - Fieldorfa - Bora - Umińskiego - Fieldorfa - ... - LUBELSKA; 10/15//20
416 URSYNÓW PŁD - ... - Bora - Egipska - Ateńska - Francuska - Al Zieleniecka - ... - SUWALSKA; cz b z
301 OKĘCIE - ... - Wał - Fieldorfa - Zamieniecka - Grochowska - WIATRACZNA; cz b z.
tutaj również zamiany ze 135, 141, 405 i 520 uważam za zmiany na gorsze.
R1+R2
R3+R7
R8+R9
R3+R7
R8+R9
Strata dwóch kursów w DS jest bardzo dotkliwa w warunkach, w których tylko jeden autobus ma w Marysinie częstotliwośc co 20 minut, a stałkę chcemy zamienić na okresówkę. Wawer może zablokować zmianę trasy 141. I nie będzie to bezpodstawne.pawcio pisze:Nie wiem, czy zmiana 520 w DŚ przejdzie.
Dlaczego?Andrzej pisze:zamiany ze 135(...) uważam za zmiany na gorsze
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese
Szczerze mówiąc celowo. Czy to błąd?pawcio pisze:123 w stronę Dedala nie zahacza Ci o Umińskiego. Celowo, czy przez przypadek?
Bardzo słusznie - poprawiampawcio pisze:Na 141 zrób 20 (jedna zmiana dodatek->całka mniej)
To jest jakiś problem, bo odcinek od SASKIEJ do WILSONA jest dla obu tych linii faktycznie wspólny. Chodziło mi o MARYSIN (uległem sugestii emdeggera). Zastanawiam się jednak, czy ta koordynacja w 515 i 520 w DŚ jest tak ważna. Od WILSONA do POLITECHNIKI obie linie dublują metro, a przy POLITECHNICE jest jeszcze masa dodatkowych linii (nawet z tego samego przystanku na Waryńskiego)pawcio pisze:Nie wiem, czy zmiana 520 w DŚ przejdzie. Rozwalisz całkowicie koordynację z 515 przy bardzo długim wspólnym odcinku.
Uzasadnienie swojego poglądu jest dla niektórych chyba zbyt dużym wyzwaniememdegger pisze:Dlaczego?
Jeśli 123 o podwyższonej podaży miejsc by nie wystarczyło, to tak. Ale wówczas w zespole BORA-KOMOROWSKIEGO 143 i 416 w kierunku Ursynowa-Służewia odjeżdżałyby z dwóch różnych przystanków. Taka sama sytuacja panowałaby w zespołach OS. ISKRA i również BORA-KOMOROWSKIEGO, w kierunku Grochowa (123 i 301).
Moim zdaniem tak. jeżeli 301/168 ma być sprawne i szybkie (przez Meissnera, a nie pętlę) to 123 musi się kręcić w obie strony maksymalnie dużo, by zrzucić z 301 brzemię dowozówki Wiatraczna-Gocław.Dennis pisze:Szczerze mówiąc celowo. Czy to błąd?pawcio pisze:123 w stronę Dedala nie zahacza Ci o Umińskiego. Celowo, czy przez przypadek?
Przy obecnym układzie byłoby to karygodne. Przypominam, że takie łączne 515+520 ma już częstotliwość na bardzo wysokim poziomie i (na oko) jest (przynajmniej dla mnie) bardziej konkurencyjne niż metro.Dennis pisze:To jest jakiś problem, bo odcinek od SASKIEJ do WILSONA jest dla obu tych linii faktycznie wspólny. Chodziło mi o MARYSIN (uległem sugestii emdeggera). Zastanawiam się jednak, czy ta koordynacja w 515 i 520 w DŚ jest tak ważna. Od WILSONA do POLITECHNIKI obie linie dublują metro, a przy POLITECHNICE jest jeszcze masa dodatkowych linii (nawet z tego samego przystanku na Waryńskiego)pawcio pisze:Nie wiem, czy zmiana 520 w DŚ przejdzie. Rozwalisz całkowicie koordynację z 515 przy bardzo długim wspólnym odcinku.
Jasne!pawcio pisze:Moim zdaniem tak. jeżeli 301/168 ma być sprawne i szybkie (...) to 123 musi się kręcić w obie strony maksymalnie dużo, by zrzucić z 301 brzemię dowozówki Wiatraczna-Gocław.
Przez żadnego Meissnera. Akurat ta część Gocławia (w przeciwieństwie do Iskry i Wilgi) i tak miałaby pozostawione połączenie z Siekierą. Poza tym 123 przy wyrzuceniu 301 z Umińskiego musiałoby być naprawdę mocne. Po co więc jeszcze na Meissnera 301 (168), tym bardziej po drugiej stronie ulicy, niż 123?pawcio pisze:(...) jeżeli 301/168 ma być sprawne i szybkie (przez Meissnera, a nie pętlę) (...)
Ale czy o to chodzi?pawcio pisze:515+520 ma już częstotliwość na bardzo wysokim poziomie i (na oko) jest (przynajmniej dla mnie) bardziej konkurencyjne niż metro.
Chodziło mi o zespół przystankowy, a nie ulicę.Dennis pisze:Przez żadnego Meissnera.
Skoro już jeździ, to niech jeździ porządnie, a nie w stadach.Dennis pisze:Ale czy o to chodzi?pawcio pisze:515+520 ma już częstotliwość na bardzo wysokim poziomie i (na oko) jest (przynajmniej dla mnie) bardziej konkurencyjne niż metro.