Ulica PuĹawska
Moderator: Wiliam
Hm... Na pewno? w komentarzulevar pisze:Nie twierdziłem wprost, że winę z poprzedniego remontu Puławskiej ponosi ZDM.mkm101 pisze:I nagle winnym w komentarzu okazuje się ZDM.
Ostatnie cytowane zdanie jest słuszne ale niekoniecznie w odniesieniu do Puławskiejlevar pisze:To oburzające że ZDM dopiero teraz zamierza ogłosić przetarg na kapitalny remont tej ulicy ... ZDM nie po raz pierwszy daje dowód swojej nieudolności i braku kompetencji do przygotowania remontów ... kierownictwo ZDM nie radzi sobie z kapitalnymi remontami ulic
KP też jest nietrafionym przykładem bo tam "sukces" ma wielu ojców w tym firmę zewnętrzną która miała jakoby lepiej przygotować remont niż ZDM.levar pisze: Miałem raczej na myśli inwestycje najpierw odwlekane, a potem ciągnące się jak flaki z olejem, np. węzeł przy Galerii Mokotów czy Krakowskie Przedmieście.
Jeśli już szukać przykładu na rzeczywistą nieudolność ZDM to raczej na północy (Most Północny, poszerzenie ul. Modlińskiej, remont mostu nad Kanałem Żerańskim) - tam rzeczywiście ZDM pokazuje co umie.
Przy obecnych przepisach PZP trudno nie wybrać firmy która da cenę najniższą. Nadmierne grzebanie w kryteriach doboru zawsze skończy się odwołaniami i to nierzadko skutecznymi. W przypadku Gal Mok błędem ZDM była rachityczna reakcja na opóźnienia oraz kiepskie przygotowanie projektu.levar pisze: Nawet jeśli winien był wykonawca (Gal. Mok. - MPRD), to gdy ZDM nie umie wybrać porządnego wykonawcy, to też jest coś nie halo.
[ Dodano: 2007-05-26, 19:46 ]
planowany termin to sierpień, tyle że pierwszy przetarg się nie udał i teraz trwa drugi...geograf pisze:Wiadomo już kiedy mają to robić?mkm101 pisze:a także z wyłączeniami węzła przy Potockiej (też zwrotnice),
Widzę że niektórzy nie zrozumieli.Santos pisze: Levar jak ty możesz się uważać za kierowcę MZA,jak nie znasz niektórych podstawowych rzeczy związanych z KM
Levar ma rację że ZDM nie umie porządnie przygotować inwestycji (remontu, budowy), tyle że akurat nie najlepiej wybrał przykład do ilustracji tej opinii
O!solaris8315 pisze:To nie jest wina przeglądarki tylko samoczynna zmiana klawiatury w Windows z Polski: programisty na Polski: maszynistki.
[ Dodano: 2007-05-27, 02:29 ]
I tak miało być. Nie odnosiłem się bezpośrednio do Puławskiej, tylko ogólnie. Zdajesz sobie zapewne sprawę, że w wypowiedzi o ograniczonej długości nie da się wyrazić wszystkiego precyzyjnie i szczegółowo.mkm101 pisze:Ostatnie cytowane zdanie jest słuszne ale niekoniecznie w odniesieniu do Puławskiej
mkm101 pisze:KP też jest nietrafionym przykładem bo tam "sukces" ma wielu ojców w tym firmę zewnętrzną która miała jakoby lepiej przygotować remont niż ZDM.
Jeśli już szukać przykładu na rzeczywistą nieudolność ZDM to raczej na północy (Most Północny, poszerzenie ul. Modlińskiej, remont mostu nad Kanałem Żerańskim) - tam rzeczywiście ZDM pokazuje co umie.
OK. Dzięki za wyjaśnienia. Są to rzeczywiście bardzo złożone sprawy.mkm101 pisze:Przy obecnych przepisach PZP trudno nie wybrać firmy która da cenę najniższą. Nadmierne grzebanie w kryteriach doboru zawsze skończy się odwołaniami i to nierzadko skutecznymi. W przypadku Gal Mok błędem ZDM była rachityczna reakcja na opóźnienia oraz kiepskie przygotowanie projektu.
[ Dodano: 2007-05-27, 02:30 ]
Santos pisze:Levar jak ty możesz się uważać za kierowcę MZA,jak nie znasz niektórych podstawowych rzeczy związanych z KM![]()
![]()
![]()
PS. Rozwaliłeś mnie tym postem, będę się śmiał przez sen
[ Dodano: 2007-05-27, 02:37 ]
Widzisz, bo problem jest w tym, że nie wystarczy umieć czytać. Trzeba umieć czytać ze zrozumieniem.mkm101 pisze:Widzę że niektórzy nie zrozumieli.
Jeśli chodzi o ścisłą merytorykę, to pewnie masz rację. Nie jestem ekspertem od spraw drogownictwa, tylko zwykłym użytkownikiem dróg (pieszym, rowerzystą i kierowcą - póki co samochodu (żeby się niektórzy nie czepialiLevar ma rację że ZDM nie umie porządnie przygotować inwestycji (remontu, budowy), tyle że akurat nie najlepiej wybrał przykład do ilustracji tej opinii
[ Dodano: 2007-05-27, 02:39 ]
Santos jak Ty możesz pisać na forum, jak nie znasz niektórych podstawowych zasad netykietySantos pisze:Levar jak ty możesz się uważać za kierowcę MZA,jak nie znasz niektórych podstawowych rzeczy związanych z KM![]()
![]()
![]()
- Bastian
- Sułtan Maroka
Off-top został usunięty, użytkowników w nim biorących udział napominam pod groźbą kary punktowej 
A sam komentarz: cóż, też bym się spodziewał po nim więcej. Może lepiej się skonsultować z wiedzącymi więcej przed udzieleniem wywiadu, a nie po?
A sam komentarz: cóż, też bym się spodziewał po nim więcej. Może lepiej się skonsultować z wiedzącymi więcej przed udzieleniem wywiadu, a nie po?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Drobna uwaga: jeśli dzwoni do mnie dziennikarz i prosi o mój komentarz, nie mam czasu na konsultacje z ekspertami od spraw drogownictwa. To primo. A secudno: jeśli dziennikarz oczekiwałby profesjonalnego komentarza, zapytałby o zdanie eksperta drogownictwa. Tymczasem skoro pyta levara, to znaczy, że potrzebuje opinii zwykłego użytkownika dróg (kierowcy). PozdroBastian pisze:A sam komentarz: cóż, też bym się spodziewał po nim więcej. Może lepiej się skonsultować z wiedzącymi więcej przed udzieleniem wywiadu, a nie po?
- Bastian
- Sułtan Maroka
To po cholerę on traci czas na pisanie, a ja na czytanie nieprofesjonalnych komentarzy? Może lepiej dla jego i mojej (jako odbiorcy) wiedzy by było, gdyby w tym czasie sam się czegoś poduczył, pytając eksperta właśnie?levar pisze:A secudno: jeśli dziennikarz oczekiwałby profesjonalnego komentarza, zapytałby o zdanie eksperta drogownictwa.
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Oj Bastek, przykro mi, że musisz czytać te nieprofesjonalne wypociny...
Nie pomyślałeś, że może Dziennikowi naprawdę zależy na komentarzach - podkreślę raz jeszcze - zwykłych użytkowników dróg tudzież komunikacji miejskiej?
A to już nie do mnie pytanieMoże lepiej by było, gdyby w tym czasie sam się czegoś poduczył, pytając eksperta właśnie?
- Bastian
- Sułtan Maroka
Wiesz... Do ciebie ani do twojej wiedzy nic nie mam. Natomiast denerwuje mnie wszechobecna cywilizacja audiotele-familiadowa. Nie wiem, czemu Dziennikowi zależy na drukowaniu opinii laików, skoro w tym samym miejscu można by się pokusić o wyjaśnienie czegokolwiek komukolwiek. Wyjaśnienie rzetelne, dodajmy. Jak mnie chcesz przekonać, że głos "człowieka z ulicy" (piję nie do ciebie i tej konkretnej tematyki, tylko do całego mechanizmu) jest bardziej wartościowy? Ja wolę się dowiedzieć, dlaczego jest tak, jak widzę, niż że jeszcze ktoś to widzi.levar pisze:Oj Bastek, przykro mi, że musisz czytać te nieprofesjonalne wypociny...Nie pomyślałeś, że może Dziennikowi naprawdę zależy na komentarzach - podkreślę raz jeszcze - zwykłych użytkowników dróg tudzież komunikacji miejskiej?
To może ja odpowiem...Zamieszczamy komentarze Levara, Anny Rosiek, Grzegorza Ćwieka, Roberta Człapińskiego (że wymienię tylko ze swojej działki komunikacyjno-drogowej) między innymi dlatego, że są to osoby "świeże", nie "wytarte" tak, jak (nie chcę nikogo urazić), poseł Piechociński. Czy np. w psychologii Janusz Czapiński. Nie czytając ich wypowiedzi człowiek wie, co mają do powiedzenia. Chcę postawić na ludzi nowych, co nie znaczy, że laików. Jestem pewien, że ich wypowiedzi są często dużo ciekawsze, niż wywody uczonych ekspertów, którzy nie potrafią czasem napisać jednego zdania tak, by było zrozumiałe.levar pisze:Oj Bastek, przykro mi, że musisz czytać te nieprofesjonalne wypociny...Nie pomyślałeś, że może Dziennikowi naprawdę zależy na komentarzach - podkreślę raz jeszcze - zwykłych użytkowników dróg tudzież komunikacji miejskiej?
A to już nie do mnie pytanieMoże lepiej by było, gdyby w tym czasie sam się czegoś poduczył, pytając eksperta właśnie?