Komunikacja miejska na Gocławiu i Saskiej Kępie

Moderator: Wiliam

Piobuko

Post autor: Piobuko » 06 cze 2007, 20:27

dobry pomysł. :D
151 - Jugosłowiańska, Meissnera;
111 - Fieldorfa, Bora-Komorowskiego;

ja bym do tego dodał:

507 - Umińskiego, Fieldorfa, Bora
509 - samo Bora

[ Dodano: 2007-06-06, 20:27 ]
a co na abrahama??
http://pl.youtube.com/watch?v=rgZlxvzfjZY zapraszam serdecznie do odwiedzania!!! :D

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 06 cze 2007, 21:59

Czemu koniec końców dziś na Abrahama nie ma żadnej linii? Fakt, że po łuku na Zachód ulica jest zabudowana tylko z jednej strony, bo z drugiej jest oczko wodne, ale choćby jeden autobus był jak znalazł.
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 06 cze 2007, 23:46

Brak miejsca na przystanki. Problem będzie szczególnie z przystankiem Abrahama 04 oraz hipotetycznym Jez. Gocławskie w kierunku Bora-Komorowskiego.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Piobuko

Post autor: Piobuko » 06 cze 2007, 23:55

dokładnie, po prostu nie ma jak umiejscowić przystanków nie kasując chodnika lub budynków/budek
http://pl.youtube.com/watch?v=rgZlxvzfjZY zapraszam serdecznie do odwiedzania!!! :D

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 07 cze 2007, 10:09

pawcio pisze:Brak miejsca na przystanki. Problem będzie szczególnie z przystankiem Abrahama 04 oraz hipotetycznym Jez. Gocławskie w kierunku Bora-Komorowskiego.
A jak tam wyglądała sytuacja za czasów 301 na Abrahama - bo pamiętam, że jak jeszcze latałem do przedszkola na Saską Kępe ( :D ) to ta linia jeździła właśnie Abrahama :>
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Rosa

Post autor: Rosa » 07 cze 2007, 10:51

R-11 Kleszczowa pisze:
pawcio pisze:Brak miejsca na przystanki. Problem będzie szczególnie z przystankiem Abrahama 04 oraz hipotetycznym Jez. Gocławskie w kierunku Bora-Komorowskiego.
A jak tam wyglądała sytuacja za czasów 301 na Abrahama - bo pamiętam, że jak jeszcze latałem do przedszkola na Saską Kępe ( :D ) to ta linia jeździła właśnie Abrahama :>
301 jeździło tylko w jedną strone i nie miało przystanku przy jeziorku.
ALE, skoro MaroD pisze cos o mozliwości puszczenia jakiejś linii przez Abrahama to myslę że może w samorządzie mają jakis pomysł na to jak to zorganizować.

Jeśli chodzi o 151 i 111 to 151 od początku powinno jeździć Meissnera a zamiast tego puszczono 111 przez przeciwlegle ćwiartki Goclawia. ](*,) Widac jakiś jakis wplywowy mieszkaniec tamtego osiedla tak chcial i stworzył przy okazji koszmarnego dubla 123. Tak czy inaczej teraz raczej 111 jest już nie do przywrócenia na starą trasę.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 07 cze 2007, 13:53

emdegger pisze:Czemu koniec końców dziś na Abrahama nie ma żadnej linii? Fakt, że po łuku na Zachód ulica jest zabudowana tylko z jednej strony, bo z drugiej jest oczko wodne, ale choćby jeden autobus był jak znalazł.
Ja ostatnio słyszałem, że władze Gocławia chcą autobusu na Abrahama (oprócz Jugosłowiańskiej - moja poprawka) i że ZDM ma im wybudować przystanki (w terminie rozsądnym). Więc trzeba już przewidzieć obsługę tej ulicy, jeżeli planuje się jakiekolwiek zmiany komunikacyjne na osiedlu.

Awatar użytkownika
Petroniusz

Post autor: Petroniusz » 07 cze 2007, 14:09

Jarek pisze:ZDM ma im wybudować przystanki (w terminie rozsądnym)
No i się budują. Na razie w stronę Bora-Komorowskiego.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 07 cze 2007, 14:19

Petroniusz pisze:No i się budują. Na razie w stronę Bora-Komorowskiego.
A nie są to przypadkiem jakieś przystanki tymczasowe (na objazdy związane z poszerzaniem Bora)?

Rosa

Post autor: Rosa » 07 cze 2007, 14:31

No przecież MaroD juz pisał że te przystanki są dla 123 i 151 które pojada Jugoslowiańską.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 07 cze 2007, 14:34

O rety, źle napisałem. Chodziło mi o ABRAHAMA! ](*,) Że w niedalekiej przyszłości powstaną i tam przystanki, ktoś skłonił ZDM do wzięcia się za tę inwestycję.

Awatar użytkownika
bambi

Post autor: bambi » 10 cze 2007, 2:50

pawcio pisze:Problem będzie szczególnie z przystankiem Abrahama 04 oraz hipotetycznym Jez. Gocławskie w kierunku Bora-Komorowskiego.
Hipotetycznym JEZ. BALATON :>. Jeziorko Gocławskie to to przy Przyczółku Grochowskim. :idea:
emdegger pisze:Czemu koniec końców dziś na Abrahama nie ma żadnej linii? Fakt, że po łuku na Zachód ulica jest zabudowana tylko z jednej strony, bo z drugiej jest oczko wodne, ale choćby jeden autobus był jak znalazł.
Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. I zauważ, że w bezpośredniej strefie dojścia do tego przystanku byłoba tylko szkoła z basenem (Abrahama 10) i jeden nowszy blok (Abrahama 12 - w którym podejrzewam że chętnych na autobus nie będzie tak wielu ). Reszta jest obsługiwana przez pozostałe 3 przystanki.
Chyba że chcesz uszczęśliwiać ludzi mieszkających za jeziorkiem, ale to nie tędy droga (tylko ul. Anińską).
Na razie dość niewelkie wykorzystanie ma przystanek DEDALA i podejrzewam, że przyszły (MANTEUFFLA/TATARKIEWICZA ?) na Iskrze też będzie słabo wykorzystywany. IMHO bus na Abrahama w tym momencie zupełnie nipotrzebny.
Rosa pisze:Tak czy inaczej teraz raczej 111 jest już nie do przywrócenia na starą trasę.
Trochę więcej optymizmu - jeżeli będzie tam [na Meissnera] 151, to się uda przeforsować. :mlotek:
Petroniusz pisze:
Jarek pisze:ZDM ma im wybudować przystanki (w terminie rozsądnym)
No i się budują. Na razie w stronę Bora-Komorowskiego.
Coś kręcisz chyba, dopiero co byłem przy jeziorku i nic się nie działo

Awatar użytkownika
Petroniusz

Post autor: Petroniusz » 10 cze 2007, 2:56

bambi pisze:Coś kręcisz chyba, dopiero co byłem przy jeziorku i nic się nie działo
Mea culpa - zrozumiałem, że chodzi o Jugosłowiańską. Na Jugosłowiańskiej budują (jeden jest już zalany, drugi częściowo), na Abrahama niekoniecznie.

Awatar użytkownika
Petroniusz

Post autor: Petroniusz » 11 cze 2007, 18:54

JotPeCet pisze:Wiedziałem że się wam spodoba (mi też ;) ).
Niestety, wykonawca budowy drugiej nitki Bora, przeniósł komisję zamknięcia na jutro.
Ale jednego nie rozumiem, jeśli jest już peron na pętli, to nie można zawracania poprowadzić tędy? Po co ciągnąć aż za TS? No chyba, że na pętli będzie wielkie przestawianie przy betonowaniu peronów.

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 11 cze 2007, 19:06

Niestety, remont pętli uniemożliwia zawracanie na niej. Niedługo wyłączony będzie jeden z peronów, a już teraz podczas posiłków trudno jest pomieścić autobusy. Plusem zawrotki na rondzie jest też to że jadący autobus ma prawie cały czas pierwszeństwo. A i nie trzeba stać na beznadziejnych światłach przy wyjeździe z pętli, na które nie ma mocnych (cykl trwa 240 sekund :/).
Polityka złym doradcą w pracy!

ODPOWIEDZ