Komunikacja miejska na Gocławiu i Saskiej Kępie

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 15 cze 2007, 17:05

Maro D. pisze:Oczywiście, że Gocław myśli o własnej pupie,
A czemu myśli tylko o przedziale tego tyłka, zapominając o jego dość pokaźnych pośladkach? Że podtrzymam metaforę.
Inna rzecz, że z Ostrobramskiej to busów zabierać się nie powinno.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Maro D.
Kontakt:

Post autor: Maro D. » 15 cze 2007, 17:12

Po primo - uzasadniłem już, że owe pośladki mają trzy linie do metra: E-5, 117, 507, więc czwarta powinna obsługiwać obrzeża osiedla, dodatkowo krańce zyskałyby połączenia z centrum.
Po secundo - z Ostrobramskiej nie można nic zabierać? A to dlaczego? Tam przecież mają od groma linii a 405 akurat takie pełne nie jeździ, chyba że od Saskiej a tam wiadomo kto wsiada.

Chyba, że wolałbyś własną wygodę i skierować to tak: Bora, Umińskiego, Fieldorfa? A to to i ja bym oprotestował mimo, że mieszkam przy tej drugiej ulicy.
Gocławska linia mikrobusowa:

211 Gocław, Bora - Komorowskiego, Jugosłowiańska, Fieldorfa, Umińskiego, Rechniewskiego, Nowaka - Jeziorańskiego, Żymirskiego, Motorowa, Poligonowa, Grenadierów, Grochowska, Praga Płd. - Ratusz

Bo fantazja jest od tego O-)

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 15 cze 2007, 17:14

Maro D. pisze:Tam przecież mają od groma linii a 405 akurat takie pełne nie jeździ, chyba że od Saskiej a tam wiadomo kto wsiada.
Rano nie ma w 405 żadnej rezerwy miejsc. A jeśli chodzi o Saską: tłumy na przystanku w stronę Płowieckiej to też mieszkańcy Gocławia? :-s
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 15 cze 2007, 17:17

Maro D. pisze:Po primo - uzasadniłem już, że owe pośladki mają trzy linie do metra: E-5, 117, 507, więc czwarta powinna obsługiwać obrzeża osiedla, dodatkowo krańce zyskałyby połączenia z centrum.
To wysłać tam choćby 117, które po powstaniu 507 na Bora-Komorowskiego znaczenia ma już minimalne. Jak by nie patrzeć Bora-Komorowskiego (wraz z Egipską) jest znacznie ważniejszą osią osiedla niż Fieldorfa.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 15 cze 2007, 17:17

Maro D. pisze:Oczywiście, że Gocław myśli o własnej pupie
No właśnie, skoro Fieldorfa, gdzie potoki są z pół tryliona razy mniejsze niż na Ostrobramskiej myśli o tym, żeby poniżej pleców było wygodnie, to ja tym bardziej muszę zacząć robić to samo.
Maro D. pisze:w porównaniu do innych wielkich osiedli, nie ma tramwaju,
Ja również nie mam i jakoś nie przejawiam ciągot, żeby wozić ludzi z innych osiedli naokoło =;
Maro D. pisze:(zupełnie jakbym jechał pociągiem do Radomia przez Biłgoraj)
Mieszkańcy Os. Ostrobramska, ktorzy tłumnie odwiedzają przystanek Centrum Optyki też nie chcieliby, wyobraź sobie, jeździć do Radomia przez Biłgoraj :P :evil: . Ani przez ulicę Fieldorfa, gdzie znajdują się 3 tony sygnalizatorów świetlnych
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Maro D.
Kontakt:

Post autor: Maro D. » 15 cze 2007, 17:18

No ja najczęściej widziałem co innego, zwłaszcza kiedy wsiadałem w 405 na metrze Politechnika. Wtedy aż takich tłoków nie było. I to miało miejsce w godzinach popołudniowych.

A co do Centrum Optyki - a 502, 514, 520, 525 - jeszcze tym mieszkańcom mało?

211 Gocław, Bora - Komorowskiego, Jugosłowiańska, Fieldorfa, Umińskiego, Rechniewskiego, Nowaka - Jeziorańskiego, Żymirskiego, Motorowa, Poligonowa, Grenadierów, Grochowska, Praga Płd. - Ratusz

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 15 cze 2007, 17:19

Popatrz rano. Przede wszystkim tą porą należy analizować sytuację.

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 15 cze 2007, 17:23

Maro D. pisze:A co do Centrum Optyki - a 502, 514, 520, 525 - jeszcze tym mieszkańcom mało
Jak się ma dużą i funkcjonalną pętlę dla całego osiedla, to chyba łatwiej takie bzdury wypisywać.

A ja sobie zabrać 405 i 514 nie dam, a już na pewno nie bez ekwiwalentu :P. Nie żądam więcej, ale status quo ma być utrzymane.

Maro D.
Kontakt:

Post autor: Maro D. » 15 cze 2007, 17:44

Łatwo nie łatwo, ja za to słyszałem ciekawe opinie a propos 405, typu:

1.Skierowanie przez Fieldorfa to sposób na uratowanie tej linii.
2.Sensowniejsze byłoby jej zakrańcowanie na Gocławiu.

I to wypowiadały osoby, które na komunikacji miejskiej znają się lepiej ode mnie. Ale fakt faktem, na Witolinie nie mieszkają :).

Swoją drogą, jak to jest tak wykorzystywana linia to czemu ją zawieszają na wakacje?

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 15 cze 2007, 17:49

E-5 też jest zawieszane. Może oddasz je od września na Ostrobramską?

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 15 cze 2007, 17:51

Maro D. pisze:1.Skierowanie przez Fieldorfa to sposób na uratowanie tej linii
Jesteś pewien, że ta osoba znała się lepiej od Ciebie? ;)
Maro D. pisze:2.Sensowniejsze byłoby jej zakrańcowanie na Gocławiu.
Ależ dopuszczam taką możliwość - patrz wątek o połączeniu TŁ - TK i propozycji zamiany 303 z 405. Ale niech to służy tylko Gocławiowi. Trasa z Ostrobramską przez Fieldorfa w drodze na TŁ jest z punktu widzenia Witolina fatalna.
Maro D. pisze:Swoją drogą, jak to jest tak wykorzystywana linia to czemu ją zawieszają na wakacje?
Wykorzystywana to ona jest przede wszystkim rano, po południu faktycznie 405 nie spełnia swojej roli. 525 też ma wykorzystanie i jest cięte. A E-5 nie zawiesili nigdy? ;)

Rosa

Post autor: Rosa » 15 cze 2007, 18:37

Myslę że wszelkie dyskusje o 405 możemy zawiesic do czasu kiedy nie dowiemy się co będzie z 514,515 i 520. Mam nadzieje że te plotki które byly o kasacjach i zamianie 520 w E-1 to tylko bajki ale ...

A swoją droga to jesli 405 mialoby ominiąć Saską , os Kopernika, Abrahama a do tego przeciez jest to jedynie okresowka z kiepską częstotliwością to zapelnienia jakiegoś lepszego od obecnego to ono raczej nie uzyska, chyba że pojedzie jednak gdzieś dalej niż na Witolin.

Awatar użytkownika
PiotrekP

Post autor: PiotrekP » 15 cze 2007, 21:43

Maro D. pisze:Łatwo nie łatwo, ja za to słyszałem ciekawe opinie a propos 405, typu:

1.Skierowanie przez Fieldorfa to sposób na uratowanie tej linii.
Uratowaniu tej linii?! Dziś w kierunku Os, Ostrobramska ok. 17 z przystanku Rawar autobus odjechał nawet z dużą ilością osób stojących...

Awatar użytkownika
Petroniusz

Post autor: Petroniusz » 15 cze 2007, 23:17

Mi się wydaje, że zapełnienie linii 405 zależy od tego, jak długo niczego nie było przy Politechnice. Prawie zawsze, jak tam czekam, to 405 przyjeżdża dosyć puste - zawsze są miejsca siedzące. Z czego bezczelnie korzystam, bo i tak dojeżdżam tylko do Centrum Optyki.

Maro D.
Kontakt:

Post autor: Maro D. » 15 cze 2007, 23:31

pawcio pisze:E-5 też jest zawieszane. Może oddasz je od września na Ostrobramską?
Tego nie napisałem.
emdegger pisze:
Maro D. pisze:
1.Skierowanie przez Fieldorfa to sposób na uratowanie tej linii

Jesteś pewien, że ta osoba znała się lepiej od Ciebie? ;)
Czy do końca zna się lepiej - nie powiedziałbym, choć jej się wydaje, że tak ;) :P
emdegger pisze: Ależ dopuszczam taką możliwość - patrz wątek o połączeniu TŁ - TK i propozycji zamiany 303 z 405.
Czytałem. W sumie pomysł niezły o ile ZTM zgodziłby się przywrócić tą linię z porządną częstotliwością. Sam swego czasu rozważałem skierowanie 303 na TK (jeszcze gdy jeździła na Gocław). A i na gocławskiej pętli wkrótce przybędzie jeszcze jedno miejsce postojowe.
emdegger pisze: A E-5 nie zawiesili nigdy? ;)
No raz nie. Rok temu jeździło w wakacje. Teraz są inne czasy i 507, choć szkoda E-5 w sumie...jak wielu linii.
Rosa pisze: A swoją droga to jesli 405 mialoby ominiąć Saską , os Kopernika, Abrahama a do tego przeciez jest to jedynie okresowka z kiepską częstotliwością to zapelnienia jakiegoś lepszego od obecnego to ono raczej nie uzyska, chyba że pojedzie jednak gdzieś dalej niż na Witolin.
Saska - mają od groma przecież linii (jeśli masz na myśli przystanek, bo na samej ulicy to raczej by się nie znalazła jeśli ma jechać do Polibudy)
Os. Kopernika - tamci to również mają blisko do pięćsetek na TŁ, poza tym liniami E-5 czy 507 z tego miejsca szybciej się dojedzie do Centrum niż z przesiadką na metro.
Abrahama - heh, proponowane 514 też miało je pominąć...

Tutaj duże zyski byłyby głównie dla przystanków Meissnera, Umińskiego i Bukowskiego - ludzie z tamtych rejonów mieliby autobus do ronda Dmowskiego...A i 405 narazie, bo swego czasu była mowa o przerobieniu ją w 5xx po wysłaniu na Regulską. I to może byłby dobry pomysł gdyby nie kraniec na Witolinie.

...choć z drugiej strony gdy 151 pojedzie Jugosłowiańską i Meissnera a 117 gdyby mogło Umińskiego i Abrahama to obwody Gocławia miałyby połączenie ze ścisłym Centrum... :-k
Petroniusz pisze:
Mi się wydaje, że zapełnienie linii 405 zależy od tego, jak długo niczego nie było przy Politechnice. Prawie zawsze, jak tam czekam, to 405 przyjeżdża dosyć puste - zawsze są miejsca siedzące. Z czego bezczelnie korzystam, bo i tak dojeżdżam tylko do Centrum Optyki.
Ano właśnie - ja podobne rzeczy widziałem i sam nie jeden raz tak jechałem. W wielu liniach bywał tłok a w 405 miejsca siedzące.

Ale OK, fajnie jest zebrać opinie - każdego się nie zadowoli (skoro kiedyś był protest przeciwko skierowaniu linii 507 na Gocław).

ODPOWIEDZ