515 - co dalej z tą linią?

Moderator: Wiliam

Andrzej

Post autor: Andrzej » 25 cze 2007, 21:48

A takie rozwiązania:??

137: PKP Wesoła, Zielona, Nowy Rembertów, Trasa Ł., Czerniakowska, Ursynów 20/30/30

141: Marysin, Trasa Siekierkowska, Mokotów, Okęcie (jakoś dopasować do 301/168)

143: Rembertów, Wygoda, Ostrobramska, Gocław, Służew (częstotliwość obecna?)

173: do Wschodniego 30 min. i 196 do Wiatracznej 30 min. - koord.

514: Wola Grzybowska, ,,, ,Nowy Rembertów, TS, Gocław, Wał Miedzeszyński, ,,, ,DWC 20/30/30 (koord. ze 137), /druga linia typu 500 z Wawra do pary z 514 przez Gocław/

515: Rembertów, obecna trasa, metro Politechnika, ??? poł. z 408?, lub Bemowo? albo połączyć ze 195 przez Trakt Królewski.

Przy takim ułożeniu dużo obecnych relacji by się zachowało.
R1+R2
R3+R7
R8+R9

Robert 514

Post autor: Robert 514 » 25 cze 2007, 21:52

no to juz ciekawe bardziej:)

Andrzej

Post autor: Andrzej » 25 cze 2007, 21:53

R-11 Kleszczowa pisze:
Andrzej pisze:wiem, że 196 w Starym Rembertowie ma się całkiem dobrze, ale w Nowym już nie, na Zielonej też nie najlepiej, a do Marysina szkoda gadać. widzę tą linię, bo jest w zasięgu mojej codziennej drogi do domu. Chyba zrobię zdjęcia dla dowodu.

[ Dodano: 2007-06-24, 13:46 ] jak myślisz, czy te tłumy stojące na stacji PKP Rembertów przyjechały wyłącznie rzadkim 196?
**
jeśli 137 ma pojechać przez nowy Rembertów to 196 musi je zastapić na Zielonej i w Marysinie do Wiatraka.
Czyli żeby Marysin miał dobrze to stracić musi Stary Rembertów :?: Pachnie mi tu prywatą - podobnie jak w przypadku lansowanych zmian nocnych w Rembertowie :/
Stary Rembertów przy wydłużeniu do Wiatracznej nadal dojedzie 196 punktualnie do kolei.
Wierzę, że rozwiązanie ze 196 i SKM jest tymczasowe.
W Rembertowie jest tyle częstych linii, że odpowiednio ułożone będą podwozić co chwilę do pociągów SKM jak i KM - miejmy nadzieję w przyszłości lepiej skordynowanych i częstszych.. Wg mnie w takim układzie dowozówka może wyjechać poza daną dzielnicę.
R1+R2
R3+R7
R8+R9

Awatar użytkownika
groov

Post autor: groov » 25 cze 2007, 22:46

Co do 514 przez Gocław zastanawiam się nad koniecznością obecności 405 na Os Ostrobramska. Nie wydaje mi się że 514 przez Gocław będzie linią przyspieszoną. Podróż przez Gocław nie będzie odpowiednio szybka dla mieszkańców Woli Grzybowskiej i wtedy piach byłby murowany. Żeby Gocław miał całotygodniowy bezpośrednio dojazd do M Politechnika Ja bym zrobił tak:
405 :arrow: Starodęby - ... - Most Łazienkowski - Wał Miedzeszyński - Ateńska - Egipska - Bora Komorowskiego - TS - Płowiecka - Czecha - Kościuszkowców - Korkowa - Wspólna - Zielona
The fire, baby. It'll burn us both. There's no place in this world for our kind of fire. My warrior woman. My Valkyrie. You'll always be mine.
Always
...and never.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 25 cze 2007, 22:51

groov pisze:Co do 514 przez Gocław zastanawiam się nad koniecznością obecności 405 na Os Ostrobramska. Nie wydaje mi się że 514 przez Gocław będzie linią przyspieszoną. Podróż przez Gocław nie będzie odpowiednio szybka dla mieszkańców Woli Grzybowskiej i wtedy piach byłby murowany. Żeby Gocław miał całotygodniowy bezpośrednio dojazd do M Politechnika Ja bym zrobił tak:
405 :arrow: Starodęby - ... - Most Łazienkowski - Wał Miedzeszyński - Ateńska - Egipska - Bora Komorowskiego - TS - Płowiecka - Czecha - Kościuszkowców - Korkowa - Wspólna - Zielona
A skręcisz przegubem w Kościuszkowców z Czecha od strony Centrum, bo ja tego jakoś nie widzę?

[/quote]

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 25 cze 2007, 23:45

Ja widzę następujące relacje:

Trasa obecnego 143 do skrzyżowania Fieldorfa/Ostrobramska. Potem może być Zamieniecką, Grochowską do Wiatracznej.

Trasa obecnego 141 do al. USA i dalej (wobec 515 łączącego węzeł Płowiecka ze Służewcem) do Wiatraka i Grochowską, Zamieniecką, Łukowską na Witolin. Przy okazji wyprostowanie 115.

Wtedy 301, które nie pracuje tranzytem (kluczenie na Gocławiu) mogło by być skrócone (np. Gocław, Umińskiego, Abrahama, Meissnera, Fieldorfa, Wał, TS itd...)

Zaznaczam - to są LUŹNE propozycje. Czekam na dalsze pomysły.

Jeszcze w kwestii 141 i 143. Gdyby 515 pojechało przez TS, to obie wymienione linie stają się średnio potrzebne w węźle Płowiecka. One pracowałyby odcinkowo, gdyż podstawowym połączeniem tegoż węzła z południowym Mokotowem byłoby 515.

[ Dodano: 2007-06-25, 23:47 ]
Trasą Łazienkowską się nie martwcie zbytnio. Ubytek podaży po zniknięciu 515 można łatwo skompensować zasilając wybrane linie. Na razie ustalmy najważniejsze relacje.

Rosa

Post autor: Rosa » 26 cze 2007, 0:05

Brakuje połączenia Gocławia z Ostrobramską ktore naprawde jest często wykorzystywane. 143 bardziej się przydaje skręcające w Ostrobramską niż jadące na wprost.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 26 cze 2007, 0:20

No i nadal brakuje jednej linii na Stegnach. O ile nie dwóch. Konkretnie: gdzie idą brygady ze 143? Odpowiedź, że przecież na 515 mnie nie zadowala [-( . Przecież trasa będzie mieć podobną długość co obecnie.

Robert 514

Post autor: Robert 514 » 26 cze 2007, 0:20

Krzysiek pisze:
groov pisze:Co do 514 przez Gocław zastanawiam się nad koniecznością obecności 405 na Os Ostrobramska. Nie wydaje mi się że 514 przez Gocław będzie linią przyspieszoną. Podróż przez Gocław nie będzie odpowiednio szybka dla mieszkańców Woli Grzybowskiej i wtedy piach byłby murowany. Żeby Gocław miał całotygodniowy bezpośrednio dojazd do M Politechnika Ja bym zrobił tak:
A skręcisz przegubem w Kościuszkowców z Czecha od strony Centrum, bo ja tego jakoś nie widzę?
[/quote]
skręcisz:)

a dodatkowo dodam ze nawet są swiatła specjalnie dla skręcających

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 26 cze 2007, 0:23

Rosa pisze:Brakuje połączenia Gocławia z Ostrobramską ktore naprawde jest często wykorzystywane.
Pomysł bardzo luźny: a gdyby 145 Marsa - Ostrobramska - Gocław, a 143 Strażacka - Chełmżyńska - Marsa - Płowiecka - Wiatrak?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Rosa

Post autor: Rosa » 26 cze 2007, 1:19

W sumie dobry pomysł tylko nie bardzo rozumiem czemu ma służyc ta cała rewolucja.
SKM nie jest jeszcze w stanie przejąć roli autobusow, metro do Huty jeszcze nie dojechalo a tu nagle wycofujemy 515 z dobrej trasy, 143 skracamy do Wiatraka i robimy cos zupelnie od nowa.
PO CO?
Jeśli juz to weźmy coś z tej 515, 143, może 416 i zróbmy jakieś 543 przez TS, zobaczymy jaka będzie frekwencja. Jak linia będzie niezla to w każdej chwili bedzie można będzie wzmocnić. Na Wawer mają trafić te 9m busiki to może wtedy jakies brygady jeszcze się znajdą, wybudują metro to 515 bedzie może można skrócic do Zachodniego, skoordynują w przyszłym roku (miejmy nadzieję) rozkłady SKM i KM to może ludzie do pociągów przejdą, ale na rewolucyjne zmiany w tym roku uważam że jest jeszcze za wcześnie.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 26 cze 2007, 2:08

Rosa pisze:nie bardzo rozumiem czemu ma służyc ta cała rewolucja.
Generalnie chodzi o zrobienie kompleksowych porządków w komunikacji na Trasie Siekierkowskiej - teraz niby jest na niej parę linii, ale w zasadzie z każdą jest coś nie tak, w rezultacie czego Trasa nie "zdejmuje" w wystarczającym stopniu ruchu z linii na TŁ, nie oferując odpowiedniej jakości połączeń obwodowych.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Andrzej

Post autor: Andrzej » 26 cze 2007, 8:49

Jarek pisze:Ja widzę następujące relacje:

Trasa obecnego 143 do skrzyżowania Fieldorfa/Ostrobramska. Potem może być Zamieniecką, Grochowską do Wiatracznej..
To już lepiej z Gocławia na Witolin, żeby zostało połączenie z Ostrobramską. Ale nawet od nas jeździ trochę osób na to SGGW i wolą 143.
Jarek pisze:Trasa obecnego 141 do al. USA i dalej (wobec 515 łączącego węzeł Płowiecka ze Służewcem) do Wiatraka i Grochowską, Zamieniecką, Łukowską na Witolin. Przy okazji wyprostowanie 115..
Nie dobrze. Zabierasz z węzła Płowiecka, z którego obficie korzystam połączenie z Torwarem, Czerniakowską, Chełmską (141), z SGGW (143). W zamian tylko ryzykowne 515.
Jarek pisze:Jeszcze w kwestii 141 i 143. Gdyby 515 pojechało przez TS, to obie wymienione linie stają się średnio potrzebne w węźle Płowiecka. One pracowałyby odcinkowo, gdyż podstawowym połączeniem tegoż węzła z południowym Mokotowem byłoby 515. .
No właśnie nie wiem czy średnio potrzebne. Obie razem dają więcej połączeń z różnymi miejscami Mokotowa i Ursynowa niż jedno 515.
Co najmniej 2 połączenia powinny być spośród trzech: 141, 143 i 515, z Płowieckiej.
R1+R2
R3+R7
R8+R9

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 26 cze 2007, 9:17

Jarek pisze:Ja widzę następujące relacje:

Trasa obecnego 143 do skrzyżowania Fieldorfa/Ostrobramska. Potem może być Zamieniecką, Grochowską do Wiatracznej.

Trasa obecnego 141 do al. USA i dalej (wobec 515 łączącego węzeł Płowiecka ze Służewcem) do Wiatraka i Grochowską, Zamieniecką, Łukowską na Witolin. Przy okazji wyprostowanie 115.

Wtedy 301, które nie pracuje tranzytem (kluczenie na Gocławiu) mogło by być skrócone (np. Gocław, Umińskiego, Abrahama, Meissnera, Fieldorfa, Wał, TS itd...)

Zaznaczam - to są LUŹNE propozycje. Czekam na dalsze pomysły.

Jeszcze w kwestii 141 i 143. Gdyby 515 pojechało przez TS, to obie wymienione linie stają się średnio potrzebne w węźle Płowiecka. One pracowałyby odcinkowo, gdyż podstawowym połączeniem tegoż węzła z południowym Mokotowem byłoby 515.

[ Dodano: 2007-06-25, 23:47 ]
Trasą Łazienkowską się nie martwcie zbytnio. Ubytek podaży po zniknięciu 515 można łatwo skompensować zasilając wybrane linie. Na razie ustalmy najważniejsze relacje.
Jeżeli rzeczywiście 515 ma mieć wzięcie w Rembertowie (może przepchnąć je przez PKP Rembertów, by obsłużyło też choć trochę też Nowy Rembertów), to nie będę się spierał.
Wówczas 143 ląduje na Wiatracznej, jako zastępstwo i jest to zrozumiałe. Wówczas tylko trzeba zastąpić relację Ostrobramska-Fieldorfa-Mokotów-Służew, czyli to, co obecnie zapewnia 143.
Aby nie naruszyć układu zbyt wielu linii, proponowałbym wygięcie 141 na Gocław i Trasę Siekierkowską, oraz wyciągnięcie 143 z Wiatracznej przez Trasę Łazienkowską i trasę 141 znów na Mokotów. Oba z rundą przez Stegny, by i tam nie naruszyć status quo.
Wówczas do zagospodarowania pozostają końcówki tras na Urynowie. Jedna linia oczywiście dostaje końcówkę trasy 143 przez Rosoła. Druga może wziąć końcówkę 416 (choć przydałaby się korekta od Centrum Onkologii wgłąb Ursynowa) jednocześnie wysyłając 416 do piachu. A 515 na głębokie Okęcie. Dla 141 wystarczyłoby wówczas 15/20/15//20, dla 143 tyleż lub może nawet mniej.
Oczywiście, że obie linie pracowałyby dość mocno odcinkowo, ale chyba wszystkie odcinki byłyby w miarę równomiernie obciążone.
Jeżeli by jeszcze nieco poszaleć, to można by podnieść dla 509 i 123 (obie tylko wielkopojemne) częstotliwość do 8/15/10//20, a wówczas dałoby się na Gocławiu wyprostować 301, by mogło realizować połączenia tranzytowe. Choć tu na ten manewr może zabraknąć brygad.
A na Ostrobramskiej zawsze można dołożyć brygady na 525 lub 520 (zwłaszcza, jeżeli już uwolni się je od widma dublowania metra). Tu możliwości faktycznie jest sporo.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Dennis

Post autor: Dennis » 26 cze 2007, 9:59

Nazgul pisze:bo 95% pasażerów z wymienionych przez Ciebie okolic podróżuje jednak na TŁ, do centrum lub na Grochów.
Może dlatego, że nie ma alternatywy (powole 143, skręcające w połowie obwodu w krzaki jest średnio atrakcyjne)?

ODPOWIEDZ