515 - co dalej z tÄ liniÄ ?
Moderator: Wiliam
Zadam pytanie jeszcze raz. Czy jak ktoś chce jechać Z Marysina na Ursynów to nie może się przesiąść na Marsa w to 143? Nie może być przesiadki? Czy naprawdę uważacie że musi być to bezpośrednie połączenie? A co do odciążania Trasy Łazienkowskiej to wątpię by Rembertów by się zgodził na połączenie przez TS. Nie ma co kombinować, nie ma problemu z przesiadką z 141 do 143 i na odwrót
Ale po południu pasażerowie chcący dostać się od stacji do północno-wschodniego Rembertowa mogą się na 196 nie doczekaćJarek pisze:Pomysł, który poajwił się na stronie rembertowskiej, jest kontrowersyjny, owszem. Ale Twoje krytyka jest jednak niewspółmierna. 196 jadące przez Marsa rano raczej nie powinno łapać dużych opóźnień w kierunku Rembertowa (duży korek jest po południu). Większa częstotliwość by to zrekompensowała, zresztą nie ma potrzeby dogrywania wszystkich kursów do SKM, bo jest wspólny bilet. Od strony Rembertowa punktualność byłaby zachowana przez cały dzień.
Chcę zaznaczyć, że nie jestem zwolennikiem takiego rozwiązania, ale też nie potępiam go w czambuł.
[ Dodano: 2007-06-26, 10:04 ]
W sumie mogłoby zostać, ale wówczas trzebaby skierować 514 na Jelonki (tylko, jeśli co 15/min. 30/min. 30), a 408 połączyć z 401 :nie bijcie:Andrzej pisze:Wydaje mi się, że 515 jeździ dostatecznie daleko od kolejki już teraz i do Politechniki może zostać bez zmian (może). Przy okazji realizuje potrzebne połączenie Trasy Ł. z Grochowem. 515 przez TS na pewno będzie frekwencyjnie słabsze, a 143 z Gocławia na Ostrobramską jest całkiem przydatne.
[ Dodano: 2007-06-26, 10:05 ]
To w tym złego kolego, że jest to gówno nie obwód i w relacjach dalekobieżnych lepiej chodzić na piechotęNazgul pisze:143 zalicza te "ucha" i pytam co w tym strasznego, to że mamy wiele relacji?
[ Dodano: 2007-06-26, 10:09 ]
A co za 135 na Chłopickiego?Jarek pisze:Trasa obecnego 143 do skrzyżowania Fieldorfa/Ostrobramska. Potem może być Zamieniecką, Grochowską do Wiatracznej.
Trasa obecnego 141 do al. USA i dalej (wobec 515 łączącego węzeł Płowiecka ze Służewcem) do Wiatraka i Grochowską, Zamieniecką, Łukowską na Witolin. Przy okazji wyprostowanie 115.
Wtedy 301, które nie pracuje tranzytem (kluczenie na Gocławiu) mogło by być skrócone (np. Gocław, Umińskiego, Abrahama, Meissnera, Fieldorfa, Wał, TS itd...)
[ Dodano: 2007-06-26, 10:15 ]
Dobre. Bródno dostałoby połączenie z Ostrobramską i Promenadą (bo z Grochowską już ma), a Gocław by tegoż nie stracił. A skoro Rembertów tak chętnie (w opnii np. Nazgula) jeździ 143 opłotkami Wygody na Gocław, a nawet Ursynów (:shock:), to i do Wiatraka chyba równie chętnie tamtędy by jeździłBastian pisze:Pomysł bardzo luźny: a gdyby 145 Marsa - Ostrobramska - Gocław, a 143 Strażacka - Chełmżyńska - Marsa - Płowiecka - Wiatrak?
Jarek 135 nie ruszył, więc i zastępstwo mu nie potrzebne.Dennis pisze:A co za 135 na Chłopickiego?
Się znaczy 514 Jelonki-TŁ-Wesoła? I chyba nie co 15/30/15//30. To 30 to jakiś śmiech na sali na Jelonkach.Dennis pisze:W sumie mogłoby zostać, ale wówczas trzebaby skierować 514 na Jelonki (tylko, jeśli co 15/min. 30/min. 30), a 408 połączyć z 401 :nie bijcie:![]()
Ale połączenia 408 i 401 to już zupełnie nie rozumiem.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Ale ja chcę ruszyć, a on chce mi pokrzyżować plany ze 141pawcio pisze:Jarek 135 nie ruszył, więc i zastępstwo mu nie potrzebne.
A w tej chwili co ile kursuje 408 w międzyszczycie?pawcio pisze:Się znaczy 514 Jelonki-TŁ-Wesoła? I chyba nie co 15/30/15//30. To 30 to jakiś śmiech na sali na Jelonkach.
Czego niby nie rozumiesz? Zamiast 515 z Rembertowa na Okęcie, byłoby na próbę 401 z Rembertowa przez Siekierę, Witosa, Sikorskiego, Marynarską i Łopuszańską do Ursusa (193 wzmacniamy, co i ze względu na pozbawiony 524 Służewiec jest zasadne)Ale połączenia 408 i 401 to już zupełnie nie rozumiem.
Aż tak chcesz to wyciągnąć!Dennis pisze:Czego niby nie rozumiesz? Zamiast 515 z Rembertowa na Okęcie, byłoby na próbę 401 z Rembertowa przez Siekierę, Witosa, Sikorskiego, Marynarską i Łopuszańską do Ursusa (193 wzmacniamy, co i ze względu na pozbawiony 524 Służewiec jest zasadne)
Ciekawa koncepcja, choć nie wiem, czy czas przejazdu nie osiągnąłby zbyt wysokich wartości.
Co 5 godzin. Ale linia co 30 minut na takim osiedlu to jednak kpina.Dennis pisze:A w tej chwili co ile kursuje 408 w międzyszczycie?![]()
Mam nadzieję, że to 196 na Wiatracznej nie wyląduje.
Jeżeli jednak 137 nie wróci (w ogóle bym się nie zdziwił), a 173 ma pójść do piachu (przy okazji wydłużenia 183), to może się okazać, że samo 115 to mało. Chyba, że dołoży się linię z Wiatracznej przez Marysin na Brata Alberta (jeżeli tam można już coś wysłać).
Jeżeli jednak 137 nie wróci (w ogóle bym się nie zdziwił), a 173 ma pójść do piachu (przy okazji wydłużenia 183), to może się okazać, że samo 115 to mało. Chyba, że dołoży się linię z Wiatracznej przez Marysin na Brata Alberta (jeżeli tam można już coś wysłać).
A ja go tam nie widzę. Zwłaszcza, jeżeli 183 i 514 miałyby jeździć co 15/20/15//20. Jeszcze tylko zasilić 198 i w zasadzie 137 jest zupełnie zbędne.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Popieram.Dennis pisze:Czego niby nie rozumiesz? Zamiast 515 z Rembertowa na Okęcie, byłoby na próbę 401 z Rembertowa przez Siekierę, Witosa, Sikorskiego, Marynarską i Łopuszańską do Ursusa (193 wzmacniamy, co i ze względu na pozbawiony 524 Służewiec jest zasadne)
A ja bym skorzystał z okazji i uprościł układ. 515 mogłoby być na tyle atrakcyjne czasowo, że Gocław na Służew i Służewiec pojedzie nim właśnie (najpierw czymkolwiek do pętli na Gocławiu). Więc pchanie tam zwyklaka mija się z celem. A skoro tak, to zostają nam do obsłużenia relacje:pawcio pisze:eżeli rzeczywiście 515 ma mieć wzięcie w Rembertowie (może przepchnąć je przez PKP Rembertów, by obsłużyło też choć trochę też Nowy Rembertów), to nie będę się spierał.
Wówczas 143 ląduje na Wiatracznej, jako zastępstwo i jest to zrozumiałe. Wówczas tylko trzeba zastąpić relację Ostrobramska-Fieldorfa-Mokotów-Służew, czyli to, co obecnie zapewnia 143.
Aby nie naruszyć układu zbyt wielu linii, proponowałbym wygięcie 141 na Gocław i Trasę Siekierkowską, oraz wyciągnięcie 143 z Wiatracznej przez Trasę Łazienkowską i trasę 141 znów na Mokotów. Oba z rundą przez Stegny, by i tam nie naruszyć status quo.
1) po stronie wschodniej Mostu Siekierkowskiego
- Gocław - Grochów - (DWW)
- Gocław - Ostrobramska - ? (Marysin?)
2) po stronie zachodniej
- Odyńca - Rakowiec - ?
- Stegny - Ursynów
W takim układzie ja bym zrobił rzecz rewolucyjną w stosunku do dotychczasowych koncepcji, mianowicie zmienił 301, "krzyżując" je w pewnym sensie z obecnym 143 (bo połączenie południe prawobrzeżne - południe lewobrzeżne przejęłoby 515). Tak więc proponuję:
115 - wyprostowane przez Płowiecką
141 - Ursynów - Sobieskiego - Chełmska - Czerniakowska - TŁ - Wiatraczna - Płowiecka - Witolin
143 Rembertów - Wiatraczna
162 przedłużone na Ursynów (za to 185 skrócone np. do Stegien)
166 Lubelska - Wiatraczna - Gocław - TS - Ursynów (Ursynów na Powiśle miałby 162, wzmocnienie do Dolnej zapewniłoby 141)
168 (z 301) Marysin - Ostrobramska - Gocław - TS - Odyńca - ? (być może wtedy lepiej ją skierować w stronę Szczęśliwic lub Zachodniego, skoro na Okęcie lub przynajmniej Hynka pomknie 515; z Mokotowa można by tam wysłać 182 przez Racławicką)
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Myślę, że połączenie Gocław (przez Fieldorfa)-Służew powinno zostać, bo z Abrahama może się okazać, że szybciej jest przez Saską i metrem niż czekać na 515, które wyżej niż 10/15/12//20 pewnie nie podskoczy. Poza ym brakuje rekompensaty an odcinku Wiatracza+Pl. Szembeka-Gocław za 301.
Dlatego ja bym to pchnął tak:
115 - wyprostowanie i na stałe do Wschodniego (20/30/20//30)
137 - Wiatraczna-Marysin-Brata Alberta (20/30/20//30)
141 - Marysin-Ostrobramska-Fieldorfa-TS-Stegny-SGGW-Natolin Płn. (15/20/15//20)
143 - Rembertów-Chełmżyńska-Wiatraczna-TŁ-Chełmska-Stegny-Centrum Onkologii-Natolin Płn. (15/20/15//20)
183 - Stara Miłosna-Wesoła-Nowy Rembertów-Wiatraczna (15/20/15//20)
193 - wzmocnienie (6/12/8//15)
196 - bez zmian
198 - wzmocnienie
401 - kasacja
408 - kasacja
514 - Wola Grzybowska-Nowy Rembertów-TŁ-Dw. Zachodni-Jelonki (15/20/15//20)
515 - Rembertów-Kolonia-Nowy Rembertów-TS-Służew-Okęcie-Ursus-Niedźwiadek (10/15/12//20)
Pozostają dwa pytania:
1. Czy czas 515 nie będzie zbyt długi?
2. Czy wystarczy na to wszystko brygad?
Dlatego ja bym to pchnął tak:
115 - wyprostowanie i na stałe do Wschodniego (20/30/20//30)
137 - Wiatraczna-Marysin-Brata Alberta (20/30/20//30)
141 - Marysin-Ostrobramska-Fieldorfa-TS-Stegny-SGGW-Natolin Płn. (15/20/15//20)
143 - Rembertów-Chełmżyńska-Wiatraczna-TŁ-Chełmska-Stegny-Centrum Onkologii-Natolin Płn. (15/20/15//20)
183 - Stara Miłosna-Wesoła-Nowy Rembertów-Wiatraczna (15/20/15//20)
193 - wzmocnienie (6/12/8//15)
196 - bez zmian
198 - wzmocnienie
401 - kasacja
408 - kasacja
514 - Wola Grzybowska-Nowy Rembertów-TŁ-Dw. Zachodni-Jelonki (15/20/15//20)
515 - Rembertów-Kolonia-Nowy Rembertów-TS-Służew-Okęcie-Ursus-Niedźwiadek (10/15/12//20)
Pozostają dwa pytania:
1. Czy czas 515 nie będzie zbyt długi?
2. Czy wystarczy na to wszystko brygad?
- Bastian
- Sułtan Maroka
Komu brakuje? Ja tam przecież mam 166, a 123 też zostaje.pawcio pisze:Poza ym brakuje rekompensaty an odcinku Wiatracza+Pl. Szembeka-Gocław za 301.
E, nie sądzę. Zaraz się okaże, że Meissnera też chce itp. Poza tym jest 117 (wiem, żartujępawcio pisze:Myślę, że połączenie Gocław (przez Fieldorfa)-Służew powinno zostać, bo z Abrahama może się okazać, że szybciej jest przez Saską i metrem niż czekać na 515
[ Dodano: 2007-06-26, 11:32 ]
U mnie to 141 + 143. Jarek mnie przekonał do rozdzielenia tych tras na Grochowie - inny tabor, inna częstotliwość.pawcio pisze:143 - Rembertów-Chełmżyńska-Wiatraczna-TŁ-Chełmska-Stegny-Centrum Onkologii-Natolin Płn. (15/20/15//20)
Natomiast nie wymieniasz 301. Ja twoją 143 krzyżuję z 301, osiągając w ten sposób szerszy wachlarz połączeń (166, 168). Reszta jest dość zbliżonapawcio pisze:143 - Rembertów-Chełmżyńska-Wiatraczna-TŁ-Chełmska-Stegny-Centrum Onkologii-Natolin Płn. (15/20/15//20)
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
166 przeoczyłem. Przepraszam.Bastian pisze:Komu brakuje? Ja tam przecież mam 166, a 123 też zostaje.
Powiem Ci to jako mieszkaniec Gocławia jeżdżący na wydział na Służew. Przez dwa lata miałem dość przesiadek w zespole Bora-Komorowskiego i tylko korki spowodowane zwężenie TŁ nad Wałem Miedzeszyńskim i wrodzona niechęć do metra powstrzymywały mnie od jeżdżenia przez Politechnikę.Bastian pisze:E, nie sądzę. Zaraz się okaże, że Meissnera też chce itp. Poza tym jest 117 (wiem, żartuję).
Zwłaszcza, że przesiadka ze 123 na 515 będzie mocno niedogodna. Nie mówiąc już o przesiadce odwrotnej.