Zmieniać, żeby zmieniać? Litości...Mały wtręt na temat Bernardyńskiej - skoro niby potrzebuje wzmocnienia, to może dać tam 131, 522 skrócić do Sadyby, a do Wilanowa posłać 159?
To są dywagacje o problemach komunikacyjnych trzeciej kategorii.
Moderator: Wiliam
Ale chyba jest zasadnicza różnica między dopasowywaniem podaży miejsc do popytu drogą zmian rozkładowych a wywracaniem komunikacji miejskiej w danym rejonie, gdy chyba nie ma potrzeby dokładania nowych relacji bezpośrednich.Ok, ale jak mi tu Dęboszczak wyskakuje z argumentami, że potrzebne jest 162 co 7 minut na Bernardyńskiej, bo tam biednie, to ta trzecia kategoria zaczyna nagle mieć bezposredni wpływ na pierwszą
Tyle że to już wymaga poważnego latania dziur na Marysinie. Za 141 w relacji Marysin - Saska może pojechać (i powinno) mocniejsze 520, ale Wawer nie zgodzi się na odstrzelenie 2 linii z krańca (+345) i tu 168 jest o tyle dobre, że mogłoby tam pojechać, ale nie dublowałoby odcinka Marysin - Saska.Może na Witolin (przez Wiatrak). Z tą linią praktycznie się nie gryzie
Problem w tym wypadku z Bernardyńską polega na tym, że 159 i 162 są tam ze sobą po południu skoordynowane (ta koordynacja nie działa jak należy, sprawdzałem), mimo że nie mają prawa wozić tych samych potoków - i tu zastąpienie 162 linią do Centrum byłoby jak znalazł.Jarek pisze:Ale chyba jest zasadnicza różnica między dopasowywaniem podaży miejsc do popytu drogą zmian rozkładowych a wywracaniem komunikacji miejskiej w danym rejonie, gdy chyba nie ma potrzeby dokładania nowych relacji bezpośrednich.
Nie jestem Dęboszczakiem, ale tu chyba chodziło jednak o Powiśle przede wszystkim (tak, wiem, że napisał, iż zmianie trasy jest niechętny). Ale faktycznie nie ma sensu na Bernardyńskiej mocniejsze 162 niż teraz, skoro odcinek EC Siekierki - Sielce pracuje nasłabiej na całej trasie.Bastian pisze:Ok, ale jak mi tu Dęboszczak wyskakuje z argumentami, że potrzebne jest 162 co 7 minut na Bernardyńskiej
też popieram - znaczne ułatwienie dojazdu na Mokotów.Fikander pisze:Dziwi mnie wybór krańca ochockiego, sugerujący, że linia ominie ZP BW1920, generujący zdecydowanie największe potoki (wspólnie z również pominiętym DWZ) na ochockiej części trasy 172. Aczkolwiek wzmacnianie relacji Ochota - Mokotów przez Racławicką zawsze zyska moje poparcieJarek pisze: I co sądzicie o linii na trasie mniej więcej takiej (luźny pomysł!): Szczęśliwice - Odyńca - Dolna - TS - Fieldorfa - Zamieniecka - Chłopickiego - Olszynka (tzn. "mały obwód" uzupełniejący 515
Jeżeli udałoby się odstrzelić z trójcy 143+166+416 przynajmniej jedną relację i udało wpuścić tam tylko 2 linie, to byłoby bardzo miło, albowiem kierowanie czegokolwiek w stronę Metra Służew na pewno przyniesie więcej korzyści. W końcu to nie my wymyśliliśmy, że to 416 spełnia rolę socjalną.Jarek pisze:Widzę, Panowie, że dyskusja się rozkręciła i wątek obfituje w ciekawe pomysły.
Mam wątpliwości odnośnie 2 rzeczy:
1) Czy 141 powinno jechać na Ursynów? Popsuje się połączenie Chełmskiej i Czerniakowskiej z Galerią Mokotów.
2) Czy za 416 na Ursynów coś powinno koniecznie pojechać?
I co sądzicie o linii na trasie mniej więcej takiej (luźny pomysł!): Szczęśliwice - Odyńca - Dolna - TS - Fieldorfa - Zamieniecka - Chłopickiego - Olszynka (tzn. "mały obwód" uzupełniejący 515
Chodzi mi głównie o kraniec na Grochowie. Obranie takiej trasy utorowałoby drogę do przeniesienia 135 na Witolin, co wg niektórych byłoby bardzo pożyteczne dla relacji "wewnątrzpraskich".
A ja po zerknięciu na plan miasta się z tego wycofałem. Naturalniejszym kierunkiem dla obwodu równoleżnikowego jest Marysin. Olszynka ma zaletę tylko taką, że mamy linię po całej długości ciągu Fieldorfa - Zamieniecka - Chłopickiego. Nie ma natomiast sensu odginanie jej pod kątem prostym na Wiatrak (a tym bardziej na Lubelską), skoro zostaje tam 123, a także trafia 166 z pd. Mokotowa. Już nawet dla takiego 166 trasa na Lubelską byłaby uzasadniona tylko dla zachowania połączenia Ursynowa z DWW, bo naturalna to ona nie jest.pawcio pisze:Co do małego obwodu. Bardzo fajny pomysł, choć ja bym to przekierował jednak na Wiatraczną.
A mamy jakąś linię na Stadion?Dennis pisze:Lepiej byłoby, aby linia jadąca do Wschodniego i Stadionu kursowała obok CO.
Znacznie bardziej brygadożerne. Nie uważam obecnej trasy 166 za dobrą, więc twardo jestem za jej zmianą.Dennis pisze:Może jednak zostawić 166 na Pradze a tylko skierować go na Ursynowie po trasie 416, 1xx dać przez Brazylijską z Bródna na Gocław, 123 LUBELSKA - Grochów - Gocław - Siekiera - NATOLIN, a 141 NATOLIN - Stegny - TŁ - Grochów - WITOLIN![]()
Hm? Mamy 141 przez TŁ na Grochów, 166 przez TS na Grochów i do Wschodniego oraz 162 przez Powiśle na Pragę. Jakie ograniczenie? Uważam, że sensowniej jest poprawiać połączenia Ursynowa z Pragą-Południe, bo w takiej relacji zyskujemy czas. Na Pragę-Północ ursynowianie raczej będą wybierali metro + tramwaj itp.Dennis pisze:A przy ograniczeniu liczby linii łączących Ursynów z szeroko rozumianą Pragą
Dołóż 141 z TŁ przez Wiatraczną na Witolin.pawcio pisze:Czyli mamy już tak:
115 na Chrzanowskiego
143 do Wiatracznej
166 Lubelska-Dwernickiego-Gocław-Stegny-Ursynów-...
168 Marysin-Gocław-Sielce-Mokotów-Ochota
416 pogrzeb
515 Rembertów-TS-Służew-Okęcie