515 - co dalej z tą linią?

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
groov

Post autor: groov » 27 cze 2007, 16:26

Staad pisze:
pawcio pisze:Na TŁ będą wzmacnianie 520 i 525. To wystarczy, zwłaszcza, że łatwiej będzie skoordynować 2 linie niż 5.
tak ale nei wszyscy z politechniki jada na ostrobramska pewnie. liczba pasazerow pozostanie taka sama a z 3 lini autobusowych zostana 2, zapewne z takim samym rozkladem jazdy, co spowodyje wiekszy tlok w 188 i 523. wielka mi zacheta do korzystania z komunikacji miejskiej. Trasa 515 musi ulec zmianie ale na odcinku od politechniki do huty.
Też mam taki pogląd ale złamałem się pod naporem 515 przez TS. Ja nadal uważam że lepiej 515 kasować i 143 wzmocnić

Awatar użytkownika
Nazgul

Post autor: Nazgul » 27 cze 2007, 16:28

Tak się przyglądam tej całej dyskusji i mam do dodania parę kwestii. Po co tak diametralnie zmieniać układ tylu linii, skoro jest rozwiązanie prostsze:

Ok, skoro już uparliście się, że powinna być linia obwodowa przez TS z Marsa/Płowiecka to czemu musi to być 515? Jak pokazuje praktyka na liniach obwodowych najlepiej sprawdzają się czarnuchy (145, 189, 186) a nie pośpiechy.
Wprowadzenie 515 na TS i kasacja 408 spowoduje olbrzymie straty dla Rembertowa.
Skoro 141 pokrywa się z 520 aż do Torwaru, to czemu tego pierwszego nie wpuścić właśnie na obwód po TS, a zamiast 141 skręcającego z TŁ na Mokotów wpuścić w tej relacji 143.
Zgadzam się, że po wprowadzeniu SKMki i wspólnego biletu istnienie dwóch pospiechów z Rembertowa do Politechniki nie ma juz sensu, stąd logicznym wydaje się połączenie tych dwóch linii na trasie Rembertów-Kolonia :arrow: Os. Górczewska (przez Wiatraczną).
W ramach rekompensaty za ubytek 143 czyli linii jadącej Fieldorfa na TS można dać linię, o której dyskutowaliście czyli z Olszynki (tworzącą mały obwód).

Jakie da nam to korzyści:
1. Brak dublujących się 520 i 141 na trasie Marysin - Torwar.
2. Zachowanie 515 na swojej trasie do Politechniki, która świetnie się sprawdza zwłaszcza w DS obsługując jednocześnie Grochów, TŁ i Politechnikę dla Rembertowa.
3. Wygoda dzięki wydłużonemu 143 będzie miała lepsze połączenie z TŁ, zostanie zachowane połączenie Wygody z Rembertowem.

Awatar użytkownika
Staad

Post autor: Staad » 27 cze 2007, 16:29

pawcio pisze:
Staad pisze:tak ale nei wszyscy z politechniki jada na ostrobramska pewnie. liczba pasazerow pozostanie taka sama a z 3 lini autobusowych zostana 2, zapewne z takim samym rozkladem jazdy, co spowodyje wiekszy tlok w 188 i 523.
Tam dojdzie 141 w nowej relacji na Mokotów.
No super. Zastapienie pospiesznej lini jadacej 12 minut na tym odcinku zwykla linia, ktora bedzie sie wlec jak 188. To sa te zmiany na lepsze??? No to gratulacje =D>

[ Komentarz dodany przez: Bastian: 2007-06-27, 16:55 ]
Korekta tagów.
SPINNING WORLD

Dennis

Post autor: Dennis » 27 cze 2007, 16:33

emdegger pisze:Odpowiadanie na pytanie, czemu wyprostowanie podróży w danej relacji, które obsługiwałoby połączenie goszczące na dwóch głównych węzłach lokalnych niezbędnych do tego, by ktokolwiek zeń korzystał implikuje nierocjalność utrzymywania innego, docierającego w te same rejony, zredukowanego do zapchajdziury i bezlitosnego kręcenia, urąga elementarnym zasadą zdrowego rozsądku.
Zasadom kolego, celownik liczby mnogiej (nie zaś nadrzędnik pojedynczej) ;)

W zasadzie to Bastian już strzaskał Cię wystarczająco, ale ja ze swojej strony chętnie się z Tobą jeszcze trochę podroczę :P
emdegger pisze:W taki, że 143 napełnia się po wjeździe na Gocław, a nie przed. Ani myślę obstawać przy trzymaniu kikuta udupionego dla wąziutkiej relacji Gocław - Promenada.
Odpowiedz na pytanie, miast udowadniać mi, że - w przypadku skierowania 515/408 przez siekierę na Służew - krążące po Gocławiu 143 należy z analogicznej relacji wywalić, bo ja to już wiem :D
emdegger pisze:Co tutaj jest niezrozumiałego, na miły Bóg
Chyba sam sobie to tłumaczysz i dla siebie czynisz ten wykład, bo my już dawnośmy to skumali ;)
emdegger pisze:atrakcyjność połączenia na Mokotów stoi pod znakiem zapytania, gdyż mając zadania dalekobieżne nie wypełnia ich efektywnie wskutek zredukowania go do pełnienia zbyt wielu relacji lokalnych, zniechęcających pasażerów do korzystania z niego mimo BEZPOŚREDNIEGO kształtu
Przecież ja o tym trąbię wokoło Macieju (nomen-omen ;) ) :-$ A to przy okazji 112, a to 145 (co już ZTM na szczęście naprawił), a to zupełnie chorego pomysłu 135 na Ursynów (który Ty właśnie wydajesz się popierać :zdziwiony: ) :-$ Do znudzenia klepię to samo, że dobra linia powinna realizować także maksimum relacji maksymalnie dalekobieżnych - na całości swojej trasy, nie tylko relacje lokalne - odcinkowo i, że takie właśnie linie powinno się tworzyć. Więc chyba pomyliłeś adresata swoich filozofii :P
emdegger pisze:Gocław - Ursynów, a nie Promenada - Gocław - Ursynów Skoro, jak już zostało łopatologicznie do nieskończonej wytłumaczone, na Okularowej i Płowieckiej zabiera pasażerów 515, to luki po nim nie może zapełniać linia jadąca także stamtąd, tylko taka, która nie dzieli z 515 żadnych węzłów przesiadkowych i nawet piędzi szosy. Czego tu ktoś nie rozumie
No chyba właśnie Ty, bo my wymyśliliśmy już trasę spełniającą powyższe Twe kryteria i przyporządkowaliśmy ją do numerku 168 ;)
emdegger pisze:O które rejony Ci chodzi i gdzie nie ma możliwości wykonywania przesiadek na Grochów?
Zastanów się co piszesz :/ Po to chcemy tworzyć linię z Ursynowa po najbardziej naturalnej trasie (czyly siekierą) na Grochów, żeby dowieźć na jego obrzeża i zmuszać ludzi do przesiadek :?: #-o To może lepiej od razu wsadzić ich do metra i przesadzić potem w tramwaje albo 188 :?: :roll:
emdegger pisze:Albo Wileniak i gwarantowana frekwencja oraz możliwość dogodnej przesiadki w drodze na DWW
Raszysz żartować i to mało smacznie. Jeśli 166 prostą drogą wozi tylko kierowcę na DwW z Ursynowa, to Twoje 135, objeżdżając pół Pragi Południe będzie woziło kogokolwiek więcej na Wileniak :?: :rotfl2: No i chciałbym się jeszcze dowiedzieć od Ciebie, jakież to wspaniałe przesiadki na DwW oferować będzie (oferowałoby, tfu, lepiej używać jednak trybu warunkowego :shock:) tak żałosna linia, jak 135 z Ursynowa, przez siekierę i Gocław na Grochów :?: :twisted:
emdegger pisze:I nie mieszaj do tego wydłużenia odcinka Ostrobramskiej połączonego z Wileniakiem, bo jest oczywiste, że nic takiego by nie nastąpiło. Nie napisałem nigdzie, bo niby i po co, że ma to jeszcze zapuszczać się dalej w Ostrobramską, skoro pojechałoby Fieldorfa
Chyba naprawdę miałeś zły dzień wczoraj :przytul: Gdzie ja napisałem, że Ty napisałeś, iż takie 135 miałoby jechać koło Promenady :?: :shock: Przecież właśnie w tym sęk, że nie jechałoby, co jest IMHO głównym mankamentem takiego wytrasowania linii 135.
Na koniec wyrażę nadzieję, że już następne Twoje posty nie będą tak rażąco odbiegały od poziomu, do którego nas już zacząłeś przyzwyczajać :twisted:
3m się ;)

[ Dodano: 2007-06-27, 16:37 ]
Nazgul pisze:Zgadzam się, że po wprowadzeniu SKMki i wspólnego biletu istnienie dwóch pospiechów z Rembertowa do Politechniki nie ma juz sensu, stąd logicznym wydaje się połączenie tych dwóch linii na trasie Rembertów-Kolonia Os. Górczewska (przez Wiatraczną).
Otóż nie jest to dobry pomysł. Na ciągu Prymasa - Wawelska - Al USA do samego Wiatraka jest już 523 i dodatkowa linia potrzebna nie jest. Potrzebne jest za to połączenie tego ciągu z Ostrobramską :-$ Więc jeśli już, to z Jelonek 514 na Wolę Grzybowską, właśnie przez tę ostatnią.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 27 cze 2007, 16:53

Trochę się pogubiłem w tym temacie. Czy 135 ma jeździć na trasie URSYNÓW PŁD. - PL. HALLERA?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 cze 2007, 16:53

Staad pisze:to ciekawe z tym 515 bo na obecnej trasie a zwlaszcza od ronda wiatraczna do politechniki jezdzi nim duzo ludzi, wiec moze niech lepiej zostanie po staremu. 3 linie autobusowe na tej trasie to minimum
Minimum, to ja bym w wozach na godzinę liczył, a nie w liniach. Wolę mniej silniejszych linii, bo daje to lepsze efekty - autobusy mniej jeżdżą w stadach, więc średnio wychodzi częściej.
groov pisze:Racławicka ma tylko łączyć Mokotów z Ochotą z pominięciem Włoch
A miałaby łączyć Mokotów z Ochotą przez Włochy? Chyba nie łapię... :-s
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 27 cze 2007, 16:55

solaris8315 pisze:Trochę się pogubiłem w tym temacie. Czy 135 ma jeździć na trasie URSYNÓW PŁD. - PL. HALLERA?
Nie. 135 póki co pozostaje na swoim miejscu. Jeżeli znajdziesz zastępstwo dla 135 na Olszynce, to wtedy 135 wyląduje na Os. Ostrobramskiej.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Staad

Post autor: Staad » 27 cze 2007, 16:57

Bastian pisze:
Staad pisze:to ciekawe z tym 515 bo na obecnej trasie a zwlaszcza od ronda wiatraczna do politechniki jezdzi nim duzo ludzi, wiec moze niech lepiej zostanie po staremu. 3 linie autobusowe na tej trasie to minimum
Minimum, to ja bym w wozach na godzinę liczył, a nie w liniach. Wolę mniej silniejszych linii, bo daje to lepsze efekty - autobusy mniej jeżdżą w stadach, więc średnio wychodzi częściej.
groov pisze:Racławicka ma tylko łączyć Mokotów z Ochotą z pominięciem Włoch
A miałaby łączyć Mokotów z Ochotą przez Włochy? Chyba nie łapię... :-s
Tak, tylko nie dolaczyles dalszej czesci mojej wypowiedzi, gdzie wyraznie zaznaczylem,ze czestotliwosc 188 i 523 nie zmieni sie zapewne, wiec bedzie wiekszy tlok. Bo dotyczy to pasazerow, ktorzy jada na wiatraczna a nie ostrobramska. Ponadto zamiana lini pospiesznej na zwykla jest pogorszeniem a nie poprawa. Jesli chcecie zachecac ludzi do korzystania z komunikacji miejskiej to musi ona miec dobra oferte.
SPINNING WORLD

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 27 cze 2007, 16:58

pawcio pisze:
solaris8315 pisze:Trochę się pogubiłem w tym temacie. Czy 135 ma jeździć na trasie URSYNÓW PŁD. - PL. HALLERA?
Nie. 135 póki co pozostaje na swoim miejscu. Jeżeli znajdziesz zastępstwo dla 135 na Olszynce, to wtedy 135 wyląduje na Os. Ostrobramskiej.
Może wysłać tam 151 ? :-k

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 cze 2007, 17:00

pawcio pisze:
Dodam, że nie chcemy (szczególnie ja i Dennis) widzieć go na Ursynowie. Co pokazałem na drugiej mapce, kilka postów temu.

[ Dodano: 2007-06-27, 17:02 ]
Staad pisze:czestotliwosc 188 i 523 nie zmieni sie zapewne, wiec bedzie wiekszy tlok
Nie sądzę. W tej chwili nie bardzo jest jak z południowej Warszawy dojechać do Wiatracznej inaczej, niż przez TŁ lub Most Poniatowskiego, co właśnie chcemy zmienić. Część frekwencji na Wiatraczną przejęłoby 141, część 166. Więc zrobiliby w 188 trochę miejsca ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Dennis

Post autor: Dennis » 27 cze 2007, 17:04

Boże uchowaj, to tylko emdegger źle się wczoraj czuł i coś takiego wymyślił :P

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 cze 2007, 17:04

solaris8315 pisze:
pawcio pisze: Nie. 135 póki co pozostaje na swoim miejscu. Jeżeli znajdziesz zastępstwo dla 135 na Olszynce, to wtedy 135 wyląduje na Os. Ostrobramskiej.
Może wysłać tam 151 ? :-k
Ja tam chętnie, ale Jarkowi się to nie podoba. Głównie chodzi o kręcenie po Umińskiego. Tylko proszę, nie zacznijmy teraz dyskusji o Gocławiu ;)

Awatar użytkownika
Staad

Post autor: Staad » 27 cze 2007, 17:06

tak tylko jak juz wspomnialem wczesniej zastapienie liniami zwyklymi linii pospiesznej jest pogorszeniem komunikacji, zwlaszcza lini ktora jezdzi duzo osob. Jak dla mnie to juz przekombinowanie. Skoro cos jest dobre a przynajmniej na danym odcinku, to nie ma co na sile zmieniac. Czy takie zmiany maja na celu pokazac,ze niby spece od komunikacji cos tam robia??
SPINNING WORLD

Dennis

Post autor: Dennis » 27 cze 2007, 17:09

Właśnie w tym sęk, że dobre nie jest. A jeśli nawet jest nienajgorsze, to zawsze można to coś poprawić, żeby było jeszcze lepsze, nie :?: ;-) Szczególnie, jeśli chcąc cokolwiek poprawić trzeba zmieniać, bo nie można - w realiach "za krótkiej kołderki" utworzyć nic nowego :-$

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 cze 2007, 17:09

Nazgul pisze:Po co tak diametralnie zmieniać układ tylu linii, skoro jest rozwiązanie prostsze
Może prostsze, ale co z połączeniami Ursynowa z Grochowem i DWW, gdzie pomysł na reformę 301 i 416? Zmian proponujemy sporo, ale wynikają one z potrzeby zrobienia trwałego układu, z jak najlepszym wykorzystaniem taboru - a więc bez wożenia powietrza kręcącymi się jak gówno w przeręblu liniami. I marnowania w nich ludzkiego czasu. Na południu Warszawy bardzo brakuje tranzytów, to trzeba wreszcie zmienić, jeśli chce się cokolwiek rozluźnić na TŁ!

ODPOWIEDZ