Kącik porad komputerowych

Moderatorzy: Tyrystor, Szeregowy_Równoległy

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 19 lip 2007, 11:39

Ja jakoś mam z nią nieciekawe początki :P

Przy instalacji neostrady wszystko ok, od razu była. Dobrze było przez dwa miesiące. Potem zaczęło zrywać, nie mówiąc że modem Thomsona ciągle jakieś błędy pokazywał. Potem internet chodził jak żółw. Cztery dni tym się bawili (gdy się dzwoniło codziennie). Okazało się, że jakiś dyslan na Targówku się schrzanił. A modem... Został wymieniony na Sagema bez problemu w Telepunktcie. Potem przez najbliższe 2 lata wszystko ok, nawet po zmianie modemu na router. Aż do tego roku. Router (nowy zresztą) zaczął przy Wielkanocy zaczęsto zrywać połączenie.... Po Wielkanocy się uspokoiło. No ale teraz zostawić router na noc, to w nocy zerwie neostradę i trzeba off / on zrobić routerowi... Od 1 lipca kolejna zabawka pt. "multipakiet tp". I kolejny problem. Zacznijmy od Liveboxa. WiFi, takie fajne cieszyłem się, że te pudełeczko tp ma, szybki przesył danych. No ale rozczarowanie. Kopiowanie z komputera na komputer trasą eth-livebox-wifi 1,5 GB trwało 80 minut a na trasie eth-router-eth 20 minut.... A teraz zasięg WiFi. Livebox będzie gdzie indziej stacjonował (~7 metrów od mojego kompa). No ale więcej niż 5 metrów to tego WiFi nie widzi... Kolejna szopka, to jak podłączyć dwa komputery. Livebox w jednym pokoju, dwa kompy w innych pokojach. No, trzeba podpiąć router. Tylko jest jeden śmieszny problem. Gdy są dwa kompy włączone, a potem się jeden wyłączy i włączy za jakiś czas z powrotem to nie ma internetu... Trzeba router wyłączyć i włączyć (czasem parę razy). W routerze mogę ustawić 32 reguły portów w Liveboxie tylko 8.... No i Livebox lubi się wieszać. Na koniec videostrada tp. To jest mistrzostwo świata w wykonaniu TP. Wiadomo, tego dnia gdy podpisano umowę, może tego nie być. No dobra, to czekamy. Codzienne dzwonienie do TP daje ciekawe informacje (podaje w kolejności)
- trzeba skrosować kabel
- videostrada będzie w ciągu tygodnia
- technicy na centrali jeszcze nie zaczęli konfiguracji na centrali
- informatycy na centrali jeszcze nie zaczęli konfiguracji na centrali
- wysłanie ponaglenia
- zgłoszenie nie doszło, bo się zakorkowało
- błędnie wypełnione zgłoszenie
- zgłoszenia w ogóle nie ma
(to takie teksty pod 0800 102 102)
Pod numer 0 801 321 123 się wyjaśniło. Pani powiedziała, że może za miesiąc włączą, bo jakiś system dopiero wprowadzają, a teraz to wszystko robią ręcznie. Więc mogę sobie czekać na videostradę do usranej śmierci. Kumpel czeka już ponad 1,5 miesiąca (ostatnio stwierdzili, żę trzeba jego na inną centralę przełączyć...) Więc wszelkie bajery multipakietu 9dekoder, livebox) schowaly się do pudełka.

Jak tak ma wyglądać obsługa TP to ja dziękuję. Tylko jak najszybciej sprzedać, a uruchomić to się nie kwapią, a o rozwiązaniu problemów nie wspominając...

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 19 lip 2007, 11:53

Bo to trochę tak, że chęci to oni mają, może i zatrudnili managerów znających i rozumiejących zasady i potrzeby współczesnego rynku, ale z drugiej strony zaplecze techniczne - pan Henio z panem Kaziem i panią Krysią - nadal mają w głowie dawne czasy i ich nie zmienisz tak łatwo ;) Tak jak z kamiennicami na Ząbkowskiej - fasada się błyszczy a środek sypie ;)
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Awatar użytkownika
Proboszcz

Post autor: Proboszcz » 19 lip 2007, 16:33

A mi Neostrada działa bez problemu od 3 lat. Raz na kilka miesięcy jest jakiś problem to w jeden dzień go naprawiają u siebie i jest gites. Żadnych zerwań połączeń, żadnych błędów modema (Sagem) i tyle...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 lip 2007, 16:35

Też nie narzekam na Neostradę.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 19 lip 2007, 23:35

Ja z neostradą miałem trudne początki. Ciągle zrywało mi połączenie (modem Thomson), pewnego razu całkowicie nie mógł połączyć się z internetem. Dzwoniłem do nich przez tydzień i przez ten cały czas internetu nie było. A to wmawiali mi, że jest awaria w całej okolicy, potem, że cały czas awaria(3 dni), potem, że technicy ciągle pracują. Potem sie okazało, że to niby u mnie jest jakiś problem zaczęli mi wmawiać ze coś z systemem. No to ja posłusznie zrobiłem format i co....i nic dalej nie działa. W końcu po tygodniu codziennego dzwonienia złożyłem skargę i zażądałem przyjazdu montera. Jak się okazało na drugi dzień monter znalazł awarię gdzieś na mieście i internet powrócił. Po pewnym czasie przyszły pisemne przeprosiny, że to z ich winy bla bla bla i takie tam, i odliczyli mi odpowiednią kwotę z rachunku za każdy dzień braku internetu . Od tamtej pory czyli już rok mam spokój, żadnego zrywania itp. Czasem mi tylko ciągle miga dioda ADSL czyli coś się dzieje z linią i wystarczy zadzwonić z komórki na domowy i linia się odblokowuje i przestaje migać i wszystko działa ;-)
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 20 lip 2007, 9:57

MANiak3333 pisze:Dzwoniłem do nich przez tydzień i przez ten cały czas internetu nie było. A to wmawiali mi, że jest awaria w całej okolicy, potem, że cały czas awaria(3 dni), potem, że technicy ciągle pracują. Potem sie okazało, że to niby u mnie jest jakiś problem zaczęli mi wmawiać ze coś z systemem. No to ja posłusznie zrobiłem format i co....i nic dalej nie działa. W końcu po tygodniu codziennego dzwonienia złożyłem skargę i zażądałem przyjazdu montera.
Odnośnie tego mojego "dyslanu". TP ciągle wmawiało, że to u mnie jest problem i przyśle montera, a wina była po ich stronie na centrali (montera nie było i dobrze). Ale przeprosin mi nie przysłali ;)

Tm

Post autor: Tm » 21 lip 2007, 21:52

Kiedyś była taka promocja - neo na 30 dni za złotówkę i zwrot bez żadnych konsekwencji. Skrosowanie linii trwało dwa tygodnie, ale jazda zaczęła sie po oddaniu sprzętu, następna faktura zawierała opłatę za internet. Na błękitnej linii obiecali, że wszystko naprawią, a rachunek zapłaciłem pomniejszony o abonament za neo. Następna faktura - to samo, znowu w infolinii twierdzą, że wszystko jest już załatwione. Po roku zgłosił się dział windykacji i dopiero wysłanie ostrych pism załatwiło sprawę. Obecnie internet mam w Aster i jestem zadowolony.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 26 lip 2007, 7:30

Wreszcie po 26 dniach oczekiwania Videostrada działa =D> Teraz mogę oglądać TV Trwam do woli :twisted:

Awatar użytkownika
Tymesz
Zbanowany

Post autor: Tymesz » 26 lip 2007, 19:48

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 26 lip 2007, 20:40

Nie jestem sado-maso ;P

Tm

Post autor: Tm » 27 lip 2007, 18:41

Mam kolejny problem, otóż nie mogę zamknąć(ani zrestartować) systemu, klikam na odpowiednia opcję, ekran na chwile ciemnieje(tak jak zwykle) a potem wszystko jest jak gdyby nigdy nic. Win98se
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 27 lip 2007, 20:29

Spróbuj ręcznie za pomocą ALT+CTRL+DEL pozamykać wszystkie programy i w tedy zobacz.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Awatar użytkownika
Tymesz
Zbanowany

Post autor: Tymesz » 28 lip 2007, 10:32

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 12 sie 2007, 21:32

Głupie pytanie mam: jaki kolor mają wtyczki odpowiednio słuchawek i mikrofonu? U mnie obie są czarne :oops:

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 12 sie 2007, 21:46

hafilip84 pisze:U mnie obie są czarne
Głośniki/słuchawki: jasnozielony (przynajmniej moje).
xxx

ODPOWIEDZ