515 - co dalej z tą linią?

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 05 wrz 2007, 17:49

R-11 Kleszczowa pisze:Ale jakoś mnie to nadal nie przekonuje szczególnie, że będzie 168 z osiedla Stegny na Gocław i Grochów.
Nic już nie rozumiem. 143 ci się podoba, a pod numerem 168 już nie? :shock:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 05 wrz 2007, 18:02

Bastian pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Ale jakoś mnie to nadal nie przekonuje szczególnie, że będzie 168 z osiedla Stegny na Gocław i Grochów.
Nic już nie rozumiem. 143 ci się podoba, a pod numerem 168 już nie? :shock:
Gdzie napisałem, że mi się to nie podoba :?:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 05 wrz 2007, 20:17

Bastian pisze:Zwróć uwagę, że Gocław zachowuje dwie linie na TS: 168 i 301
I im starczy, właśnie z powodu posiadania dwóch niezłych linii na Mokotów i położenia TS względem Gocławia średnio widzę przystanek 515/6 pełen pasażerów...

Jako, że linia ma się opierać głównie na pasażerach przesiadających się, również ciężko widzę jej frekwencję - warszawiacy wprost "kochają" się przesiadać!

Oczywiście - linia będzie cieszyła się powodzeniem, jednak chyba bez przesady. Nie wiem, czy dla takiego stwora warto poświęcać mocne pocięcie rozkładu 189, które będzie nieuniknione...

Jak najbardziej zgadzam się z propozycją Kleszcza dotyczącą skierowania linii na Dworzec Wschodni - miałaby gwarantowaną sporą liczbę pasażerów z al.Zielenieckiej i Saskiej Kępy (o czym świadczy chociażby zawalone po dach 147 i 509 na tym odcinku), Gocław również spojrzałby na linię łaskawszym okiem - miałaby przystanki na terenie ich osiedla...
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 05 wrz 2007, 20:23

R-9 Chełmska pisze:
Bastian pisze:Zwróć uwagę, że Gocław zachowuje dwie linie na TS: 168 i 301
I im starczy, właśnie z powodu posiadania dwóch niezłych linii na Mokotów i położenia TS względem Gocławia średnio widzę przystanek 515/6 pełen pasażerów...
Dodajmy, że linii jadących w tereny gęsto zabudowane, a nie jadące szeroko rozumianymi peryferiami jak będzie to miało miejsce w przypadku 515. Właśnie to będzie miało kolosalne znaczenie IMHO.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 05 wrz 2007, 22:28

R-11 Kleszczowa pisze:Tylko, że to 143 jest dla Gocławian wygodne - jedzie przez środek osiedla.
Jak dla kogo. Ja akurat to 515/516 na TS będę błogosławił, bo odpadnie mi przesiadka w "węźle" Bora-Komorowskiego.
R-11 Kleszczowa pisze:No dobra - przyjmuję. Chociaż nadal nie widzą mi się te tłumy czekające z napięciem na najbliższy kurs czerwonej linii na TS. Naprawdę myślicie, że do jej zapełnienia wystarczy Anin, Marysin i Rembertów oraz Wesoła i ew. ludzie z podmiejskich
Dolicz do tego jakieś 1/4 Gocławia. Zwłaszcza, że częstotliwość tegoż 5xx będzie znacznie bardziej atrakcyjna niż 168.
R-11 Kleszczowa pisze:515 przejmie jednak ludzi ze 143 i ew. ze 141... hmmm no może i warto spróbować :-k Chociaż ogromną zaletą 143 jest jazda przez osiedla - 515 będzie je omijało szerokim łukiem... To będzie linia, która będzie łączyła Płowiecką z Doliną Służewiecką i Metrem Służew. Bo po drodze to będą szczątkowe ilości pasażerów. Jeżeli faktycznie jest zapotrzebowanie na taką tranzytową linię to OK. Ale jakoś mnie to nadal nie przekonuje szczególnie, że będzie 168 z osiedla Stegny na Gocław i Grochów.
Na tym właśnie ma się opierać to nowe 5xx. Częściej, szybciej (bez zwiedzania Gocławia i Stegien, co w przypadku 143 dla całego obszaru za węzłem Płowiecka jest zabójcze) i głębiej w Mokotów niż obecnie 143. Centralny obszar Gocławia zostaje na 168 (w zasadzie zmiana minimalna w stosunku do 143, jeżeli jednak pojechałoby Fieldorfa do końca), a dodatkowo kawałek Gocławia dostaje również to nowe 5xx. Ja wiem, gdzie są faktycznie straty, ale już zupełnie minimalne. Ale sami je sobie znajdźcie. =P~
R-9 Chełmska pisze:Nie wiem, czy dla takiego stwora warto poświęcać mocne pocięcie rozkładu 189, które będzie nieuniknione...
Z tego co się orientuję, to tworzenie 5xx nie miało pociągać cięcia 189. Przynajmniej w szczytach. Teraz nieco bruździ Rembertów, więc sytuacja mogła ulec zmianie, ale raczej w międzyszczycie i DS, kiedy to jednak 5xx dla 189 będzie pewnym wsparciem, którego obecnie nie ma.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 05 wrz 2007, 23:30

pawcio pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:No dobra - przyjmuję. Chociaż nadal nie widzą mi się te tłumy czekające z napięciem na najbliższy kurs czerwonej linii na TS. Naprawdę myślicie, że do jej zapełnienia wystarczy Anin, Marysin i Rembertów oraz Wesoła i ew. ludzie z podmiejskich
Dolicz do tego jakieś 1/4 Gocławia. Zwłaszcza, że częstotliwość tegoż 5xx będzie znacznie bardziej atrakcyjna niż 168.
Pozostaje jeszcze 3/4 Gocławia. Z matematyki raczej byłem słaby ale 3/4 > 1/4. Częstotliwość 168 może być słabsza, ale linia jadąca przez centrum wielkiego osiedla zbierze nawet mimo to znaczącą ilość pasażerów. 143 jakoś ich zbiera mimo częstotliwości... Wątpię żeby ludziom chciało się latać na TS. Ja np. wolałbym poczekać chwilkę i pojechać 168.
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 05 wrz 2007, 23:45

Jak byś miał do wyboru lecieć do 5xx 100 metrów dalej niż do czegoś, co Cię dopiero dowiezie do 143/168, które dodatkowo jest rzadziej, to jednak byś wybrał to 5xx.
Nie mniej jednak 168 powinno pojechać Fieldorfa do końca, by obsłużyć więcej Gocławia i mniej się pokrywać z 5xx.
Co do matematyki. Nie neguję prawdziwości Twojego stwierdzenia. Tylko sugerują doliczenie tej wartości do prognozowanych potoków w nowym 5xx.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

dawidek

Post autor: dawidek » 06 wrz 2007, 9:48

Tylko, że w aktualnym planie na 168, będzie nim można dojechać do nowego 5xx, co właśnie daje dostę do tej linii większej części osiedla. Puszczenie prosto Fieldorfa (które nie jest bez sensu) znacznie to utrudni.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 06 wrz 2007, 9:54

dawidek pisze:Tylko, że w aktualnym planie na 168, będzie nim można dojechać do nowego 5xx, co właśnie daje dostęp do tej linii większej części osiedla. Puszczenie prosto Fieldorfa (które nie jest bez sensu) znacznie to utrudni.
Ten plan jest mocno nieaktualny. Choć chyba w tym fragmencie, akrurat tak. W każdym bądź razie nie posiłkowałbym się nim za bardzo.
Co do puszczania 168 prosto Fieldorfa lub przez pętlę. Obszar objęty zasięgiem będzie dość podobny. A przecież przy pętli będzie jednak to 5xx, które jakąś tam obsługę w kierunku TS zapewni. Natomiast na Meissnera nie zostanie nic (może 301), więc chyba lepiej, by pojechał Fieldorfa do końca. A przystanek Os. Iskra w większości znajduje się w strefie dojścia zarówno do pętli, jak i do Fieldorfa, więc stratny aż tak bardzo nie będzie.

Rosa

Post autor: Rosa » 06 wrz 2007, 10:58

Niech tylko 301 pozostanie na starej trasie na Gocławiu bo dzięki niemu bedzie można dojechac zarowno do 168 jak i 515.

Awatar użytkownika
Nazgul

Post autor: Nazgul » 06 wrz 2007, 11:10

Dowiedziałem się, że ZTM jeszcze nie podjął decyzji czy na obwód po TS wskoczy 5xx czy 4xx.

Rosa

Post autor: Rosa » 06 wrz 2007, 11:23

Jak wskoczy 4xx to będzie powtórka z 416 tylko połączona z rozwaleniem 143. NIKT wtedy nie będzie zadowolony z takiego rozwiązania.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 06 wrz 2007, 11:26

Rosa pisze:Jak wskoczy 4xx
401 pewnie...
Rosa pisze:NIKT wtedy nie będzie zadowolony z takiego rozwiązania.
Zgadzam się.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Tm

Post autor: Tm » 06 wrz 2007, 11:35

Rosa pisze:Jak wskoczy 4xx to będzie powtórka z 416 tylko połączona z rozwaleniem 143.
ale główna wadą 416 była częstotliwość, nie czterysetkowość
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 06 wrz 2007, 13:11

Do tego z tego co wiem, to w kwestii 401 jest walka tylko o DS, bo częstotliwości w DP są niezagrożone i 10/15/10 powinno być niemal na pewno.
Rosa pisze:z rozwaleniem 143
Możesz mi wytłumaczyć, jak to spowoduje rozwalenie 143 w relacji Gocław-Mokotów? Bo z tego co pamiętam, to trasa 168 będzie tożsama aż do SGGW, czyli na najważniejszym kawałku i nawet nieco dalej.

ODPOWIEDZ