515 - co dalej z tą linią?

Moderator: Wiliam

dzidek

Post autor: dzidek » 07 wrz 2007, 14:15

Takie 182 na Szczęśliwicach to świetny pomysł tym bardziej, że ZTM powoli zmierza do połączenia 157 z 512 w jedną na Ochocie więc linia 182 również może pojechać na Szczęśliwice.
Jednak wówczas 301 musi jechać przez cały dzień na Okęcie lub w okolice bo na przystanku Novotel -> Mokotów w tej chwili w godzinach szczytu wsiada tylu pasażerów, że często w solówkach nie da się zamknąć drzwi!

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 07 wrz 2007, 14:24

Na ile rozumiem myśl Bastiana, to 301 miałoby pozostać w tej formie, która jest obecnie.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

dzidek

Post autor: dzidek » 07 wrz 2007, 14:26

pawcio pisze:Na ile rozumiem myśl Bastiana, to 301 miałoby pozostać w tej formie, która jest obecnie.
I rozumiem, że z podobnym rozkładem?! Jeśli tak to ok a 182 zastąpić może 157 na Rakowcu i Szczęśliwicach.

Andrzej

Post autor: Andrzej » 07 wrz 2007, 15:29

Bastian pisze:
pawcio pisze:Chyba jednak 141 nie wyląduje na Wiatracznej.
A zdecydowanie powinno, zaś jeśli 137 trafi na TŁ, to utrzymywanie tan także 520 i właśnie 141 tym bardziej minie się z celem. Nie mówiąc o tym, że 515 1/2 zabierze temu 141 trochę pasażerów, a w relacjach lokalnych 141 jest zasadne tylko na lewym brzegu (a i to nie w całości). Więc ten Wiatrak aż się nasuwa (zarazem połączenia Majdańska - Grochowska, Wiatrak - Witolin).
137 nie przeszło,, no cóż, szkoda.
To niech je tylko przywrócą, oddając Wesołej stan komunikacji sprzed wakacji,, może być skrócone do ratusza w Wesołej(stacji PKP), a z drugiej strony do Wiatraka, w ramach oszczędności brygad,,,
**
Co do połączeń węzła Płowiecka z TS, Mokotowem, Ursynowem, Gocławiem - teraz jest ono realizowane przez 2 linie: 141 i 143. Tą pierwszą podmieniłbym na efektywne 515/516, a tą drugą na dyskutowane tu 168/182:)
R1+R2
R3+R7
R8+R9

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 wrz 2007, 18:07

pawcio pisze:141 skrócone do Witolina może wypełnić pewną lukę w systemie.
Jaką? Kogo ono będzie wozić? Policz, ile z niego pasażerów odpadnie - z dalszych odcinków Ostrej i Marysina, tych, którzy przesiądą się do 516 i 168, zaś nie dojdą żadni, bo nawet ze 143 nie bardzo! MUCHOWÓZ! A mogło połączyć Wiatrak z Wisłostradą, zamiast kolejnej linii do Politechniki i... no właśnie: ktoś mi odpowie, dokąd dalej i na który przystanek?

NIGDY nie poprę poprawiania komunikacji na danym ciągu poprzez dodawanie tam kolejnej linii - zawsze odbija się to na częstotliwości jej samej, lub linii, które już tam były :/
W tym przypadku linia będzie klonem 188, jeśli pojedzie z Wawelskiej, lub muchowozem, jeśli pojedzie z Marszałkowskiej (inny przystanek przy <M> P, niż 188 i 523).
Jedyne, co bym ewentualnie dopuścił, to albo przetrasowanie 188 na Grochowską (z wzmocnieniem 188 i 523 zamiast dodawania brygad na nową linię) albo 143 z Rembertowa przez Wiatrak na Politechnikę zamiast 515.

[ Dodano: 2007-09-07, 18:09 ]
pawcio pisze:Na ile rozumiem myśl Bastiana, to 301 miałoby pozostać w tej formie, która jest obecnie.
Nno, z grubsza - bo przez Rakowiecką, Gagarina i TŁ :]
Ale na odcinku Okęcie - <M> Pole Mokotowskie - tak, na tej samej trasie.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 07 wrz 2007, 20:54

dzidek pisze:ZTM powoli zmierza do połączenia 157 z 512 w jedną na Ochocie
Pierwsze słyszę! To tylko Twoja nadinterpretacja.
Bastian pisze:Jaką? Kogo ono będzie wozić? Policz, ile z niego pasażerów odpadnie - z dalszych odcinków Ostrej i Marysina, tych, którzy przesiądą się do 516 i 168, zaś nie dojdą żadni, bo nawet ze 143 nie bardzo! MUCHOWÓZ! A mogło połączyć Wiatrak z Wisłostradą,
141 jadące przez Wiatrak mogłoby przeżyć renesans, to prawda.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 07 wrz 2007, 20:57

Fikander pisze:
Jarek pisze:Wtedy trasa musi się zakończyć na Zachodnim, ponieważ linie obwodowe powinny być liniami niekluczącymi (vide: przytoczony wyżej przykład 523).
Nawet jeśli 'kluczenie' powoduje skrócenie czasu przejazdu w szczycie?
No i nie uzyskam odpowiedzi chyba. :(
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 07 wrz 2007, 21:04

Fikander pisze:No i nie uzyskam odpowiedzi chyba.
To kluczyć tylko w szczycie? Zresztą nie wiem, czy to będzie tak szybciej. Popołudniowe korki przy Zachodnim sprawiają, że np. 408 pracuje dużo gorzej w szczycie B.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 07 wrz 2007, 21:13

Jarek pisze:To kluczyć tylko w szczycie?
Poza szczytem strata czasowa tych dwóch minut jest jakby mniej znacząca.
Jarek pisze:Popołudniowe korki przy Zachodnim sprawiają, że np. 408 pracuje dużo gorzej w szczycie B.
A jak pracuje 404? :roll: Jeżdżę tamtędy dosyć często i częstokroć zdarza się, że wsiadając do 167 przed 154 ląduję za nim przy RZS.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 07 wrz 2007, 21:20

Ja nie znam tak dobrze tej okolicy. Uczciwie przyznam, że nie wiem. Trzeba zrobić pomiar i wyjdzie czarno na białym czy i kiedy przez Szczęśliwicką jest szybciej.

Rozumiem, że i tak chodzi tylko o kierunek na Wolę.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 07 wrz 2007, 21:23

Jarek pisze:Rozumiem, że i tak chodzi tylko o kierunek na Wolę.
Oba, kore(cze)k na BW20 przed Szczęśliwicką jest popołudniową normą.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 07 wrz 2007, 21:52

Bastianie! 515 w ogóle nie powinno żyć w tej formie, w której pozostanie po najbliższych zmianach. Silne 143 do Wiatracznej Rembertowowi by wystarczyło. Zwłaszcza, gdyby udało się przeforsować 408 w 5xx.
Wówczas można kombinować z nową linią w relacji Grochowska-Trasa Ł. Ja i tak bym kombinował, bo 515 i tak długiego życia nie wróżę.
Wówczas nie mamy linii łączącej Trasę Łazienkowską z Grochowską, a która jest potrzebna. 188 i 523 bym nie ruszał, albowiem z Szaserów tych linii ruszyć się raczej nie da. Więc potrzebna jest nowa. Owszem, może pojawić się 141, choć ona ma jeden feler - nie jedzie w stronę Politechniki, a to moim zdaniem ma znaczenie. Swoją drogą 141 na Witolinie i (przede wszystkich) z ludzką częstotliwością i tak ma szanse odżyć, albowiem na Ostrobramskiej odpadnie jej konkurencja w postaci 143. Niemniej jednak i tak można ją od razu skrócić do Witolina choćby celem odzysku kilku brygad.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 wrz 2007, 22:07

pawcio pisze:Swoją drogą 141 na Witolinie i (przede wszystkich) z ludzką częstotliwością i tak ma szanse odżyć
Skoro 141 straci pasażerów (jakoś nikt nawet nie próbował mnie przekonać, że przeciwnie, zyska jakichkolwiek), to na czym opierają się przypuszczenia co do jego odżycia i częstotliwości?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 07 wrz 2007, 22:12

Witolin jadący na Mokotów. Tylko częstotliwość musiałaby być lepsza niż np. 27 minut w DŚ.
Poza tym nowa linia (jeżeli faktycznie będzie ona taka, o jakiej ja wiem, że może być), będzie na pewno lepsza niż 141.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 wrz 2007, 22:44

pawcio pisze:Witolin jadący na Mokotów.
Na jaki Mokotów? :shock:
Bartycka, Sielce - nie wątpię, tłumy. Ale już dalej, to się będzie jeździło przez TS, a nie TŁ!
pawcio pisze:Poza tym nowa linia (jeżeli faktycznie będzie ona taka, o jakiej ja wiem, że może być), będzie na pewno lepsza niż 141.
Hm. Na dubla 188 są brygady. Na dodawanie na wykastrowane 141 są brygady. Na utrzymywanie równie wykastrowanego 515 są brygady. A na 301 albo na 167 (by nie wspominać fafnastu innych linii) nie ma brygad. Ja poczekam na jakieś rozsądne pomysły. Na razie zapowiadało się dobrze, a wychodzi bełkot.

Szczerze mówiąc, zastanawiam się, czy wprowadzanie tych wszystkich zmian jest warte zamieszania. Moim zdaniem nie. Lepiej zostawić, jak jest, bo gorzej by nie było, a przynajmniej spokojniej - na razie to jest bezproduktywne mieszanie kijem w szambie. I jest mi przykro, że do takich wniosków doszedłem. Być może zbyt wiele sobie obiecywałem po zapowiadanej "nowej jakości".

ODPOWIEDZ