Zaraz zaraz, gdzieś tu się wkradło nieporozumienie. Czy te symulacje w ogóle uwzględniają to co napisałem na początku mojej poprzedniej wypowiedzi, to znaczy przesiadki do 516 w obrębie Rembertowa? Jakoś nie wydaje mi się... Przecież to jest proste, jak konstrukcja cepa, że jeśli komuś np. z osiedla czy z rejonów AONu będzie pasowało 516, bo jedzie np. gdzieś za TS, to oczywiste jest, że przesiądzie się do tej linii przy Ratuszu!emdegger pisze:Problem w tym, Nazgulu, że nie będzie, co wykazały symulacje! Piszesz, że chcesz nabić 516 na Mokrym Ługu likwidując 153 (przejęcie dowozu do kolei) oraz 408. Zgoda, liczba pasażerów jadących do pociągu pozostałaby constans, ale taka sama byłaby przecież liczaba (lub nieznacznie większa, ponieważ trzeba końcowy wynik skorygować o zwiększenie częstotliwości) tych, którzy jadą od stacji 408! Ich jest nie tylko znacznie mniej niż pasażerów z części Rembertowa "aonowsko - kolonijnej" (515), ale i całe rzesze mniej niż Marysinian podróżujących 520. Tylko AON wykazał bezwzględną wyższość na Marysinem, reszta krańców rembertowskich - nie. I dlatego Marysin był drugą opcją braną pod rozwagę. Nie udało się z bramką nr 1, to poszli do bramki nr 2.
A to ciekawe jak AON mógł wykazać wyższość nad Kolonią, skoro jadąc na Kolonię mija się AON.. coś tu się kupy nie trzyma.
Ponownie, czy to uwzględnia wygodne przesiadki w Rembertowie?emdegger pisze:Niemniej liczba podróżujących z poszczególnych części Rembertowa okazała się w przekroju symulacyjnym bardzo nierównomierna, okazało się, że nie w każdym wariancie trasowania tam jest lepiej niż na Marysinie.
No chwileczkę, rozmawialiśmy o korkach w stronę Centrum... Ponownie jaki ma wpływ przebudowa węzła i wiaduktu na Ostrobramską, która jest ZA całym tym bałaganem. Korki się zwiększą PRZED węzłem i spadnie jego przepustowość, przez co mniejszy będzie ruch na samej Ostrobramskiej, co do zwężenia której nie ma żadnych podstaw, bo nie będzie budowy estakady na Ostrobramską... Dwa pasy pozostaną i tutaj nie mam żadnych obaw o to. To wszystko jeśli patrzymy od strony Marysina i o tym dyskutowaliśmy.emdegger pisze:Inna jest sytuacja rano, inna zaś po południu. Oczywiście, że przebudowa Marsa będzie miała wpływ na zagęszczenie ruchu przy Ostrobramskiej w związku z zamknięciem/zwężeniem jezdni/objazdami oraz przebudową skrzyżowania. Część ruchu z pewnością tam się z Marsa przeniesie się na Płowiecką/Ostrobramską, a wtedy pryskaj pozorne odkorkowanie Ostrobramskiej. O ile sytuacja rano nie jest faktycznie jednoznaczna, o tyle po południu jest całkiem klarowna. 520 czy 514 stoją notorycznie w korkach na estakadach, odcinek ZO - Okularowa (przystanek) przebyłem parę dni temu w 25 minut! Opóźnienia są olbrzymie, budowa ronda ich niby nie spotęguje? Tutaj z pewnością można rozważyć alternatywę wobec jazdy 520 i stad na Ostrobramskiej: jest nią z Politechniki zestaw 131+ 516 po przesiadce na Witosa. Dlaczego by nie? Nie omieszkam sprawdzić, czy tak będzie szybciej (a czuję, że będzie) i wyników przedstawić na forum w pierwszym możliwym terminie. Na TS stoi się znacznie mniej niż od CO/ZO, naprawdę.
Inna sprawa to szczyt popołudniowy i sytuacja odwrotna, tak korki wzrosną, ale zarówno na Ostrobramskiej, jak i na TS. Nie jeżdżę przez TS na codzień, ale podejrzewam że korki w popołudniowym szczycie przez węzłem są podobne do tych na Ostrobramskiej.