A czasów Windows'a 98 reinstalacja co 2-3 miesiące była normą teraz, średnio co 6 miesięcy...Hieronim pisze:Szybko idzie, jak ktoś ma obraz dysku z poprawkami o podstawowym oprogramowaniem.solaris8315 pisze:Jak się ma wprawę to szybko idzie
Kącik porad komputerowych
Moderatorzy: Tyrystor, Szeregowy_Równoległy
Mam problem. Otóż od niedawna komputer zaczął mi się wieszać na amen. Czasami pojawiaja się niebieski ekran z błędami STOP. Na bootowalnym Knoppixie takie zwieszki również następują, co pokazuje, że kwestie softwareowe mogę spokojnie pominąć. Podejrzewam, że nawala dysk. Więc, żeby to sprawdzić odłaczyłem dysk i uruchomiłem knoppixa. Nie ma żadnych zwieszek. Myslę, że to przez BAD Sectory. Teraz moje pytanie jest takie: znacie jakiś program do wykrywania i usuwania bad sectorów? Próbowałem już programem hdd regenerator, ale ten program jest w wersji sharewere, który potrafi tylko wykryć bad sectory, ale naprawić już nie. Aha, samo sprawdzanie trwa bardzo długo, zaś mi zależy na takim programie co by to sprawdził szybko i skutecznie.
M1 6 33 112 171 181 184 523 E-2 701
-
kozioł
-
plocmaster
-
Jožin z bažin
- Kontakt:
Witam,

Jedynie S.M.A.R.T jest w stanie "ukryć" mapując z SA inny sektor.
Ilość takich sektorów jest ograniczona
Po 2. Dysk sam z siebie się nie wyłącza, najpierw sprawdź MIERNIKIEM napięcia na molex'ie. Oczywiście miernik też w 100%-tach prawdy nie powie, bo żeby obejrzeć szpilki potrzebny jest oscyloskop.
Czerwony 5V, Żółty 12V Dla napięć dodatnich tolerancja wynosi +/- 5%.
Po 3. Jeżeli chcesz mieć pełną wersję HDD Regeneratora Ściągnij Hiren's Bootcd v9.1 i wypal.
Co do HDD regeneratora jest najlepszy ale wybór należy do Ciebie.
Jeżeli napięcia będą w normie, uruchom MHDD z w/w płytki i (chyba) F4 musisz dwa razy kliknąć, rozpocznie się skanowanie, zaznaczając mu opcję Remaping
wszystkie uszkodzone sektory przemapuje.
Bym zapomniał jeżeli jest to dysk PATA to podłącz go pod II Kanał IDE, w innym przypadku MHDD go nie wykryje.
Ps Podaj markę i model Zasilacza??
Po 1. Z badami (Fizycznymi) jest podobnie jak z rysą na masce samochodu - nigdzie jej już nie przesunieszmaciek8610 pisze:Mam problem. Otóż od niedawna komputer zaczął mi się wieszać na amen. Czasami pojawiaja się niebieski ekran z błędami STOP. Na bootowalnym Knoppixie takie zwieszki również następują, co pokazuje, że kwestie softwareowe mogę spokojnie pominąć. Podejrzewam, że nawala dysk. Więc, żeby to sprawdzić odłaczyłem dysk i uruchomiłem knoppixa. Nie ma żadnych zwieszek. Myslę, że to przez BAD Sectory. Teraz moje pytanie jest takie: znacie jakiś program do wykrywania i usuwania bad sectorów? Próbowałem już programem hdd regenerator, ale ten program jest w wersji sharewere, który potrafi tylko wykryć bad sectory, ale naprawić już nie. Aha, samo sprawdzanie trwa bardzo długo, zaś mi zależy na takim programie co by to sprawdził szybko i skutecznie.
Jedynie S.M.A.R.T jest w stanie "ukryć" mapując z SA inny sektor.
Ilość takich sektorów jest ograniczona
Po 2. Dysk sam z siebie się nie wyłącza, najpierw sprawdź MIERNIKIEM napięcia na molex'ie. Oczywiście miernik też w 100%-tach prawdy nie powie, bo żeby obejrzeć szpilki potrzebny jest oscyloskop.
Czerwony 5V, Żółty 12V Dla napięć dodatnich tolerancja wynosi +/- 5%.
Po 3. Jeżeli chcesz mieć pełną wersję HDD Regeneratora Ściągnij Hiren's Bootcd v9.1 i wypal.
Co do HDD regeneratora jest najlepszy ale wybór należy do Ciebie.
Jeżeli napięcia będą w normie, uruchom MHDD z w/w płytki i (chyba) F4 musisz dwa razy kliknąć, rozpocznie się skanowanie, zaznaczając mu opcję Remaping
wszystkie uszkodzone sektory przemapuje.
Bym zapomniał jeżeli jest to dysk PATA to podłącz go pod II Kanał IDE, w innym przypadku MHDD go nie wykryje.
Ps Podaj markę i model Zasilacza??
Memento mori
120503141125010703240322100835281205031411251309040905112611040811
120503141125010703240322100835281205031411251309040905112611040811