Zmiany obsługowe - październik 2007

Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 24 wrz 2007, 19:10

jacek pisze:
Flash8222 pisze:gdzie wozy będą stacjonowały to już ZTM nie obchodzi i słusznie.
Dlaczego słusznie?
ZTM wierzy, że koszty dojazdów przewoźnik pokrywa z zysków i nie wlicza ich w wozokilometr startując do przetargu :p

A tak serio, to zapewne ZTM woli elastyczność (którą daje kryterium pętli w obszarze wielokościowo 1/3 miasta) niż ewentualne odrobinę niższe stawki przy bliższym doprecyzowaniu obszaru dojazdu.

Biorąc pod uwagę, że są to kontrakty na lat 10, niespecjalnie się dziwię, aczkolwiek w którymś momencie obszary działania z kontraktów zaczną się pokrywać i wówczas można się będzie zastanawiać, czy nie lepiej było podzielić na obszary mniejsze, ale częściowo się pokrywające.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 24 wrz 2007, 20:07

Biorąc pod uwagę, że są to kontrakty na lat 10, niespecjalnie się dziwię, aczkolwiek w którymś momencie obszary działania z kontraktów zaczną się pokrywać i wówczas można się będzie zastanawiać, czy nie lepiej było podzielić na obszary mniejsze, ale częściowo się pokrywające.
Tylko że przez te 10 lat, wiele sie moze zmienić (o cenie ropy nawet nie chce mi sie wspominać), i w pewnym momencie może się okazać że któryś z przewozników stoi na krawedzi bankructwa, a co za tym idzie dojdzie do totalnych oszczedności, które wiadomo ze odbija sie na pasażerach.
Gdy okaże sie że oszczednosci beda sie wiazac z serwisem taboru, czyli dojdzie do sytuacji podobnych jak w MZA(prowizorka serwisowa).
Zaczna sie zwolnienia pracowników zaplecza technicznego, a potem nie zrealizowane kursy.
Nie wierzę w to ze nagle ktorys z przewozników bedacych w lepszej kondycji finansowej przejmie zadania bankruta.
Jesli nadal ZTM chce, aby wszystkie powierzone zadania były realizowane, powinien pójśc na rekę ajentom i MZA w celu zminimalizowania kosztów.
Tłumaczenie że ich to nie interesuje, gdzie dany przewoznik ma zajezdnie, jest conajmniej chore, gdyż wg:mnie powinni tam siedzieć ludzie myslacy, umiejacy conajmniej obslugiwać kalkulator i potrafic np:obliczyc koszty wyjazdu i zjazdu takiego wozu Mobilisu z Ursusa na DW.Wschodni, jako 120, a jednoczesnie takiego wozu PKSu z Utraty na cm.Wolski i wyciagnać wnioski dotyczace kwot.
Domniemywam że gdyby przeliczono wszystkie bezsensowne koszty zjazdów i wyjazdów w przeciagu miesiaca, to wyszła by kwota, mogaca niejednego przyprawić o zawrot glowy

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 24 wrz 2007, 20:25

No dobrze, ale to przewoźnicy powinni sami myśleć o dojazdach, przystępując do przetargów, w których jasno określono obszary, które mają być obsługiwane.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 24 wrz 2007, 20:31

MeWa pisze:No dobrze, ale to przewoźnicy powinni sami myśleć o dojazdach, przystępując do przetargów, w których jasno określono obszary, które mają być obsługiwane.
Jasno, jak jasno. Np. Grodzio i tak musi kalkulować dojazdy z Targówka na drugi koniec miasta (wspomniany Cm. Wolski), bo w warunkach mieści się on równie dobrze, jak DWW. Aby było dostatecznie jasno z punktu widzenia przewoźnika, powinny być ćwiartki (np. Wisła/linia średnicowa).
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 24 wrz 2007, 20:32

Bastian pisze:
MeWa pisze:No dobrze, ale to przewoźnicy powinni sami myśleć o dojazdach, przystępując do przetargów, w których jasno określono obszary, które mają być obsługiwane.
Jasno, jak jasno. Np. Grodzio i tak musi kalkulować dojazdy z Targówka na drugi koniec miasta (wspomniany Cm. Wolski), bo w warunkach mieści się on równie dobrze, jak DWW. Aby było dostatecznie jasno z punktu widzenia przewoźnika, powinny być ćwiartki (np. Wisła/linia średnicowa).
A ITS chyba swego czasu wymógł na ZTM i przestał obsługiwać 161 (właśnie w związku z długimi dojazdami) :-k
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 24 wrz 2007, 20:34

Owszem masz racje, bo byl to jeden z warunkow przetargowych.
Teoria sobie, a praktycznie firmy współpracujace ze soba (bo tak to chyba mozna okreslić),
powinny sobie isc na reke :-k
Taki przykład mielismy na poczatku wakacji, gdzie MZA nie było w stanie zrealizować planu i ajenci za sprawą ZTM pomogli.
No cóż, ale jesli nasz ZTM, jest firmą nierefolmowalna, to mamy takie kwiatki, wynikajace ze sztywnych "warunków przetargowych" :grin:
Chciałbym się kiedys dowiedzieć ,jakie każdy z ajentów ponosi koszty zwiazane z bezpłatnymi wyjazdami i zjazdami w każdym miesiacu.
Koszty te wiązą sie z paliwem, zapłata za czas pracy kierowcy i eksploatacja autobusu.

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 24 wrz 2007, 20:42

Bastian pisze: Jasno, jak jasno. Np. Grodzio i tak musi kalkulować dojazdy z Targówka na drugi koniec miasta (wspomniany Cm. Wolski), bo w warunkach mieści się on równie dobrze, jak DWW.
Wtedo to wozy nocują na Zachodnim :P

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 24 wrz 2007, 20:44

Flash8222 pisze:
Bastian pisze: Jasno, jak jasno. Np. Grodzio i tak musi kalkulować dojazdy z Targówka na drugi koniec miasta (wspomniany Cm. Wolski), bo w warunkach mieści się on równie dobrze, jak DWW.
Wtedo to wozy nocują na Zachodnim :P
To przykład był. Inni niekoniecznie muszą mieć gdzie garażować pojazdy na drugim końcu miasta, niż ich zajezdnia.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 24 wrz 2007, 20:58

Bastian pisze:
Flash8222 pisze: Wtedo to wozy nocują na Zachodnim :P
To przykład był. Inni niekoniecznie muszą mieć gdzie garażować pojazdy na drugim końcu miasta, niż ich zajezdnia.
Akurat to sa sporadyczne przypadki, podobnie jak noclegi w miedzyszczycie.
Ja z kolei poruszam temat dotyczacy duzych pieniędzy :-$

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 24 wrz 2007, 21:20

R-11 Kleszczowa pisze: A ITS chyba swego czasu wymógł na ZTM i przestał obsługiwać 161 (właśnie w związku z długimi dojazdami) :-k
No - było tak. Choć tutaj Mobilis, czy PKS mogli sobie wybrać jaką chcą mieć grupę - czy północną czy południową, więc nie powinni narzekać.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 24 wrz 2007, 21:21

Piotrek pisze:
R-11 Kleszczowa pisze: A ITS chyba swego czasu wymógł na ZTM i przestał obsługiwać 161 (właśnie w związku z długimi dojazdami) :-k
No - było tak. Choć tutaj Mobilis, czy PKS mogli sobie wybrać jaką chcą mieć grupę - czy północną czy południową, więc nie powinni narzekać.
No fajnie. Mam zajezdnię na Płochocińskiej i wygrywam przetarg na obsługę rejonu na północ od linii średnicowej. I co :?: Dostaję do obsługi 189 :> Tutaj rozwiązanie jest jedno, a zaproponował je Bastian. Dzielenie miasta nie na pół, tylko na więcej rejonów obsługowych :>
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

dzidek

Post autor: dzidek » 24 wrz 2007, 21:30

Santos pisze:A Kleszczowa skąd weźmie na te 504 wozy :D
Wiesz Kleszczowa przed wakacjami ejszcze obsługiwała niemal całe 404 więc skoro po wakacjach R7 tam zostaje to R11 zwiększając swój plan brygadowy musi przejaść inne linie. Tym bardziej, że więcej R7 będzie na 301, pojawi się m.in. na 512 i może zwiększy udziały na 186 ?

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 24 wrz 2007, 21:45

R-11 Kleszczowa pisze:Dzielenie miasta nie na pół, tylko na więcej rejonów obsługowych :>
Jak np?
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 24 wrz 2007, 21:46

Piotrek pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Dzielenie miasta nie na pół, tylko na więcej rejonów obsługowych :>
Jak np?
No toż napisałem... :roll:

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 24 wrz 2007, 21:48

Bastian pisze:No toż napisałem... :roll:
Przepraszam, ominąłem.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Zablokowany