O Kolejach Mazowieckich - KM

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 27 wrz 2007, 16:39

Wolfchen pisze:Na linii Warszawa - Radom jeszcze ani razu nie jechałem pociągiem, który jechał o czasie, a wieczorem opóźnienia dochodzą do 20 minut... No i jak mam to niby udokumentować? ;>
A ja na trasie Warszawa - Radom jeszcze ani razu nie jechałem opóźnionym pociągiem. :roll:
Wolfchen pisze:Zimą drzwi pięknie zamarzają...
Bo za czasów MZPR to panie, zim nie było!
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 27 wrz 2007, 16:44

Fikander pisze:A ja na trasie Warszawa - Radom jeszcze ani razu nie jechałem opóźnionym pociągiem.
Wieczorem do Radomia? Życzę powodzenia, dziwnym trafem nawet w gazetach było o tym ze dwa miesiące temu...
Fikander pisze:Bo za czasów MZPR to panie, zim nie było!
Za czasów MZPR osobówkami jechałem może z 10 razy (T/P) i nie zdarzyło mi się, żeby było coś nie tak... ;>
:arrow: IEDT, bo znowu zaczynają się wypowiedzi o indywidualnych gustach... 8-[
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 27 wrz 2007, 17:10

Kiedy ostatnio jechałeś KM skoro uważasz że każdy pociąg do Radomia jest opóźniony a w środku same plastiki? Problem z zamarzającymi drzwiami jest tak stary jak kible

metron

Post autor: metron » 27 wrz 2007, 21:59

Premo pisze:Zacznijcie myśleć jak KM. Po co wydawać ponad milion zł na gadżet używany tylko przez 2 miesiące w roku

Takiej odpowiedzi się spodziewałem, tak wygląda troska o pasażera. Nie zamontowano klimy ale dodatkowo jeszcze zmniejszono do mikroskopijnych rozmiarów okna w tym pociągu
Podaj choć jeden racjonalny powód takiej decyzji

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 28 wrz 2007, 6:28

metron pisze:Nie zamontowano klimy ale dodatkowo jeszcze zmniejszono do mikroskopijnych rozmiarów okna w tym pociągu
Uważają ze pasażerom wystarczy zwykły nawiew

przewoz

Post autor: przewoz » 28 wrz 2007, 10:50

metron pisze:Podaj choć jeden racjonalny powód takiej decyzji
Nie pamiętam SIWZ. Ale podawałem już gdzieś, że widziałemw przetargu na zakup miejskich autobusów zapis, że ukna otwarte powinny uniemożliwiać wychylenie przez nie ciała pasażera (mniej więcej tak to brzmiało). Uchylne okna - tak krytykowane w miejskich autobusach i pociągach - właśnie ten wymóg spełniają. Nie wiem, czemu taki zapis ktoś mógł wprowadzić.
Również nie wiem, czy taki zapis był w SIWZ do EW60 i 2xNG KM z tego roku (1486 niebawem zacznie jeździć). Być może któraś norma (karta UIC może) coś takiego przewiduje.
Owe naszpikowanie elektroniką pojazdu to też dbanie w pewntym sensie o dobro pasażera. Pociągi są mniej awaryjne na przykład, pracują ciszej (przetwornice statyczne), są bezpieczniejsze.
To, że przydałby się jakiś wyciąg aktywny w każdym przedziale kibla czy też duże okna - tego nie kwestionuję.
Też bym chciał mieć klimę w każdym pociągu. Ale spokojnie - dojdziemy i do tego. Kilkunastu lat zupełnego zastoju na rynku kolejowym w Polsce nie da się nadrobić kasą z dotacji UE i z samorządów przez 2-3 lata...

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 28 wrz 2007, 13:03

Premo pisze:Kiedy ostatnio jechałeś KM skoro uważasz że każdy pociąg do Radomia jest opóźniony a w środku same plastiki?
18-07-2007 i miałem wtedy opóźnienia całe 30 minut... Tym przed 19 z DWŚ... A poprzednia przejażdżka, kiedy miałem wybór, to była z ponad rok temu, bo wyjazdu do Ostrołęki nie liczę. A o opóźnieniach słyszę ciągle od mojego sąsiada, który ma nieszczęście jeździć codziennie KM do pracy... Nie licząc oczywiście różnych kolegów, którzy jeżdżą okazyjnie, ale większość z nich i tak korzysta z konkurencji :>
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

metron

Post autor: metron » 28 wrz 2007, 13:19

Premo pisze:
metron pisze:Nie zamontowano klimy ale dodatkowo jeszcze zmniejszono do mikroskopijnych rozmiarów okna w tym pociągu
Uważają ze pasażerom wystarczy zwykły nawiew

Premo dochodzę do wniosku że masz typowe rozdwojenie jaźni. Pamiętam jak sam krytykowałeś małe uchylne okienka w EW60 i to że jest tam bardzo gorąco.
Teraz okienka są już dobre?????

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 28 wrz 2007, 13:23

metron pisze:Premo dochodzę do wniosku że masz typowe rozdwojenie jaźni. Pamiętam jak sam krytykowałeś małe uchylne okienka w EW60 i że jest tam bardzo gorąco.
Teraz już okienka są już dobre?????
Widzę, że umiejętność rozpoznawania form osobowych czasownika zanikła u ciebie już zupełnie.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

metron

Post autor: metron » 28 wrz 2007, 13:24

przewoz pisze:
metron pisze:Podaj choć jeden racjonalny powód takiej decyzji
Nie pamiętam SIWZ. Ale podawałem już gdzieś, że widziałemw przetargu na zakup miejskich autobusów zapis, że ukna otwarte powinny uniemożliwiać wychylenie przez nie ciała pasażera (mniej więcej tak to brzmiało). Uchylne okna - tak krytykowane w miejskich autobusach i pociągach - właśnie ten wymóg spełniają. Nie wiem, czemu taki zapis ktoś mógł wprowadzić.
Również nie wiem, czy taki zapis był w SIWZ do EW60 i 2xNG KM z tego roku (1486 niebawem zacznie jeździć). Być może któraś norma (karta UIC może) coś takiego przewiduje.
Owe naszpikowanie elektroniką pojazdu to też dbanie w pewntym sensie o dobro pasażera. Pociągi są mniej awaryjne na przykład, pracują ciszej (przetwornice statyczne), są bezpieczniejsze.
To, że przydałby się jakiś wyciąg aktywny w każdym przedziale kibla czy też duże okna - tego nie kwestionuję.
Też bym chciał mieć klimę w każdym pociągu. Ale spokojnie - dojdziemy i do tego. Kilkunastu lat zupełnego zastoju na rynku kolejowym w Polsce nie da się nadrobić kasą z dotacji UE i z samorządów przez 2-3 lata...

W Warszawie po masowych protestach pasażerów szybko wycofano się z pomysłu montowania małych uchylnych okienek. Wszystkie nowe autobusy mają już całkiem spore okna
Z tego co wiem to nikt nie żąda montażu małych okien z powodów bezpieczeństwa, po prostu kupiono autobusy przewidziane do montażu klimatyzacji a żeby zamydlić oczy wymyślono bajeczkę o bezpieczeństwie

przewoz

Post autor: przewoz » 28 wrz 2007, 13:51

metron pisze:wymyślono bajeczkę o bezpieczeństwie
Bajeczkę wsadzoną w SIWZ..
Czy okna z lufcikami uchylnymi są tańsze od okien tradycyjnie otwieranych? Wątpię.
Teraz, to się wycofali.

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 28 wrz 2007, 15:48

W SIWZ nic o oknach nie zapisano. Akurat wszystkie pliki o modernizacjach zapisałem na dysku

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 28 wrz 2007, 17:12

przewoz pisze:Czy okna z lufcikami uchylnymi są tańsze od okien tradycyjnie otwieranych? Wątpię.
Niestety ale to prawda. Nie wiem czy w przypadku pociągów ale autobusów na pewno. Obecnie okna uchylane są podstawą u prawie wszystkich producentów autobusów. Okna odsuwane są tylko opcją robią na zamówienie.

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 28 wrz 2007, 18:06

Plesim pisze:Obecnie okna uchylane są podstawą u prawie wszystkich producentów autobusów
Tak samo jak klimatyzacja

przewoz

Post autor: przewoz » 28 wrz 2007, 20:41

Premo pisze:Cytat:

W SIWZ nic o oknach nie zapisano. Akurat wszystkie pliki o modernizacjach zapisałem na dysku
Rozmawialiśmy o ogóle. W SIWZ modernzacji nic nie było. Była za to mowa w którymś przetargu (któregoś przewoźnika) na nowe autobusy...

ODPOWIEDZ