Korytarz Raszyn - Janki: drogi i szyny
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
I te ważne potoki zostaną w całości niemal przełożone na trasę Salomea - Wolica. W interesie mieszkańców Raszyna, al. Krakowskiej i Grójeckiej jest, by zniechęcić kierowców do podróży "starą trasą". Wprowadzenie świateł z bezwzglednym priorytetem dla tramwajów i wycięcie jednego-dwóch pasów (łącznie z obu jezdni, na odcinku podmiejskim) by doskonale to zadanie spełniło.
[ Dodano: 2007-10-05, 16:18 ]
Dla dojazdu do samej Warszawy dużo wygodniejsza będzie trasa Salomea Wolica, z wyjątkiem tej części, która jedzie na Grójecką właśnie... i dla nich zostaną dwa pasy.
[ Dodano: 2007-10-05, 16:18 ]
Dla dojazdu do samej Warszawy dużo wygodniejsza będzie trasa Salomea Wolica, z wyjątkiem tej części, która jedzie na Grójecką właśnie... i dla nich zostaną dwa pasy.
- humptyangel
- Kontakt:
Po wybudowaniu Trasy Salomea-Wolica ruch z Raszyna się wyniesie, więc możliwe będzie obniżenie klasy al. Krakowskiej i władowanie tramwaju tam. Trzeba się liczyć z możliwością zajęcia pasów. Wydaję mi się, że będzie przekrój 2x2.
Ja uważam, że WKD do Janek nie ma sensu, zaś tram z Okęcia do Janek przez Raszyn ma-obsłuży mieszkańców Raszyna.
Ja uważam, że WKD do Janek nie ma sensu, zaś tram z Okęcia do Janek przez Raszyn ma-obsłuży mieszkańców Raszyna.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji
Ja bym się zastanowił, czy nie zlokalizować wtedy bus-tram-pasu z bezwzględnym piorytetem...inż. Glonojad pisze:Wprowadzenie świateł z bezwzglednym priorytetem dla tramwajów i wycięcie jednego-dwóch pasów (łącznie z obu jezdni, na odcinku podmiejskim) by doskonale to zadanie spełniło.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Myślisz o WKD, czy o tramwajach?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Colony
- Kontakt:
Myślę, że sensowny byłby tu wariant waszyngtoński. Nie jest to może najlepsza wybór dla tramwaju, ale chyba jedyny możliwy w tej sytuacji. Dodając, że w słowie "waszyngtoński" mam na myśli jednotory, po obu stronach, Al. Waszyngtona. Linia mogłaby się schodzić przy zakręcie koło kościoła, a z drugiej strony przy Na Skraju.MeWa pisze:A gdzie ten tramwaj zmieściłbyś? W Raszynie i tak jest wąsko - jest to ulica o największym natężeniu ruchu w całym kraju. Łączy dwa ważne potoki.
715 mogłoby miec pętlę uliczną w Raszynie, a 706 robić jednostronne kółka przez Falenty.Wolfchen pisze:715 i 706
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No nie do końca, bo to istonie wpływa na konstrukcję torowiska - trzeba dorzucić jakieś 3? miliony za kilometr dla kilu autobusów na godzinę.Wolfchen pisze:715 i 706. Właśnie dlatego, że to niewiele, to można nad takim rozwiązaniem pomyśleć.inż. Glonojad pisze:@Wolf. - ale po co ten bus? Przesiadki w Jankach...
Przy czym - 706 chciałbyś zostawić??
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Hm, możesz to jakoś uzasadnić? Tam jest od cholery zjazdów bramowych, to waszyngtoniaki kładzie na łopatki...Colony pisze:Myślę, że sensowny byłby tu wariant waszyngtoński. Nie jest to może najlepsza wybór dla tramwaju, ale chyba jedyny możliwy w tej sytuacji. Dodając, że w słowie "waszyngtoński" mam na myśli jednotory, po obu stronach, Al. Waszyngtona. Linia mogłaby się schodzić przy zakręcie koło kościoła, a z drugiej strony przy Na Skraju.MeWa pisze:A gdzie ten tramwaj zmieściłbyś? W Raszynie i tak jest wąsko - jest to ulica o największym natężeniu ruchu w całym kraju. Łączy dwa ważne potoki.
No, Falenty jakiegoś busa potrzebują...inż. Glonojad pisze:Przy czym - 706 chciałbyś zostawić??
Dwukierunkowe by dały radę, bo to samo zasilanie i ta sama szerokość torówinż. Glonojad pisze:Albo w ogóle tram Okęcie - Janki - Nadarzyn - Grodzisk...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Od groma parkingów jest, to nie jest aż taki problem moim zdaniem. Większy przy "kolejowej" WKD (chyba, że Studium każe przekwalifikować ją na tramwaj szybki, co wiele, wiele rzeczy uprości).MeWa pisze:O WKD. Ale gdzie tramwaje będą miały pętlę - też ciekaweinż. Glonojad pisze:Myślisz o WKD, czy o tramwajach?
- Colony
- Kontakt:
Wtedy jedynym wyjście byłaby droga lokalna wzdłuż trasy, po stworzeniu odnogi Salomea, Wolica to jest chyba jedyne rozwiązanie.inż. Glonojad pisze:Hm, możesz to jakoś uzasadnić? Tam jest od cholery zjazdów bramowych, to waszyngtoniaki kładzie na łopatki...
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)