Trasa i Most Północny

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 09 paź 2007, 0:51

:arrow: Relacja z pierwszego dnia tych konsultacji:
GW pisze:Most Północny częściowo zaprojektowany

Krzysztof Śmietana, ostatnia aktualizacja 2007-10-08 22:50

Wstępny projekt mostu Północnego pokazała wczoraj niemiecka firma Schüssler Plan. Mieszkańcy mogą zgłaszać swoje propozycje w sprawie inwestycji.

Most, na który mieszkańcy północnych dzielnic czekają od wielu lat, na razie możemy zobaczyć na wizualizacjach. Firma Schüssler Plan swoje projekty przeprawy i trasy na odcinku od Wisłostrady do ul. Modlińskiej pokazała wczoraj na spotkaniu z mieszkańcami w ratuszu Białołęki. Most będzie dość prostą, płaską budowlą. Projektanci nie zaproponowali bardziej imponującej przeprawy podwieszanej czy łukowej, bo zbytnio ingerowałaby w środowisko i byłaby przeszkodą dla migrujących nad Wisłą ptaków. W dodatku płaski most jest tańszy w budowie. W stosunku do wcześniejszych koncepcji zmienił się m.in. kształt ogromnego skrzyżowania z Wisłostradą. Jadący z Tarchomina tramwaj nie będzie już poruszał się po wysokiej estakadzie, lecz po ziemi. Na moście tory będą zaś prowadziły nie środkiem, lecz z boku, po północnej stronie.

Mieszkańcy Tarchomina pytali wczoraj m.in. o zabezpieczenia przed hałasem. Andrzej Marecki z Zarządu Dróg Miejskich uspokajał, że wzdłuż arterii zostaną postawione ekrany dźwiękochłonne, a tory będą wyciszone. Inni bali się, że w czasie budowy przejazd w stronę centrum zostanie sparaliżowany. Przedstawiciel ZDM nie wiedział jednak, jak będzie zorganizowany ruch. Mieszkańcy poznali za to harmonogram prac. W marcu przyszłego roku zostanie zakończony projekt. Pierwsze roboty mają się rozpocząć jesienią i zakończyć pod koniec 2010 roku. Kolejne konsultacje w sprawie trasy mostu Północnego odbędą się dziś na Bielanach, w szkole przy ul. Szegedyńskiej 11. Początek o godz. 18.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 09 paź 2007, 10:08

Jadący z Tarchomina tramwaj nie będzie już poruszał się po wysokiej estakadzie, lecz po ziemi.
Kolizyjne skrzyżowanie z tramwajów i drogi. Idiotyzm w tym przypadku ](*,)
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 09 paź 2007, 15:33

R-11 Kleszczowa pisze:Kolizyjne skrzyżowanie z tramwajów i drogi. Idiotyzm w tym przypadku ](*,)
Przewidywane jest az jedno.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 09 paź 2007, 18:47

MisiekK pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Kolizyjne skrzyżowanie z tramwajów i drogi. Idiotyzm w tym przypadku ](*,)
Przewidywane jest az jedno.
O jedno za dużo.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 09 paź 2007, 19:11

R-11 Kleszczowa pisze:O jedno za dużo.
No niestety. Liczę na to, że jednak tramwaj będzie miał pierwszeństwo.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 paź 2007, 22:26

I tak będą kolizyjne skrzyżowania na Światowida...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 09 paź 2007, 22:28

inż. Glonojad pisze:I tak będą kolizyjne skrzyżowania na Światowida...
Tam to piwo, ale kolizyjne skrzyżowanie z głównymi ciągami - póki co - tranzytowymi to IMO nie jest najrozsądniejsze wyjście.
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
SISKOM
Kontakt:

Post autor: SISKOM » 10 paź 2007, 1:15

Pierwsza część materiałów z konsultacji społecznych już na stronie SISKOM.
ścieżka:
Trasy -> GP -> Trasa Mostu Północnego -> Konsultacje

Przykładowe wizualizacje (przepraszamy za duży rozmiar zdjęć)

Węzeł TMP/Modlińska - widok z północy
http://www.siskom.info/tmp_konsultacje/ ... ild_13.jpg

Węzeł TMP/Pułkowa i TMP/Marymoncka wariant 2 - widok z zachodu
http://www.siskom.info/tmp_konsultacje/ ... view02.jpg

[ Komentarz dodany przez: Fikander: 2007-10-10, 23:04 ]
Korekta techniczna, zamiana obrazków na linki. Szanujmy użytkowników i nie utrudniajmy im korzystania z forum wrzucaniem do tematów obrazków o szerokości >800px.

ratraciak
Kontakt:

Post autor: ratraciak » 10 paź 2007, 7:17

Ten węzeł z Marymoncką jest megaskomplikowany :P

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 10 paź 2007, 10:09

To zobacz sobie w Google jak wygląda węzeł A8 i B27 w Niemczech koło stuttgarckiego lotniska, który to popularnie nazywany jest Echterdinger Ei.
Odnośnie wizualizacji. Miło, że na węźle z Modlińską, to Modlińską będzie w pełni bezkolizyjny przelot.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 paź 2007, 10:23

Miło, że na węźle z Modlińską, to Modlińską będzie w pełni bezkolizyjny przelot.
Tak w pełni, że w stronę Legionowa w ogóle nie ma przejazdu górą, nawet dla autobusów. Tak faktycznie ma być, czy to tylko przeoczenie grafika?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 10 paź 2007, 10:58

Jak tramwaj dotrze do Huty... Bo na wizualizacji dostrzegam tylko relację most -> Marymoncka...

Bastian pisze:
Miło, że na węźle z Modlińską, to Modlińską będzie w pełni bezkolizyjny przelot.
Tak w pełni, że w stronę Legionowa w ogóle nie ma przejazdu górą, nawet dla autobusów. Tak faktycznie ma być, czy to tylko przeoczenie grafika?
Chyba nie, bo na mapce na stronie SISKOMu także nie ma tej relacji. Chociaż z drugiej strony przystanek tamże nie będzie aż tak ważny...
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 paź 2007, 11:07

R-11 Kleszczowa pisze:Chociaż z drugiej strony przystanek tamże nie będzie aż tak ważny...
I co, wystarczy wypadek w tunelu, by zablokować całą relację? Jestem zwolennikiem pozostawiania zapasowych możliwości.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 10 paź 2007, 11:09

Bastian pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Chociaż z drugiej strony przystanek tamże nie będzie aż tak ważny...
I co, wystarczy wypadek w tunelu, by zablokować całą relację? Jestem zwolennikiem pozostawiania zapasowych możliwości.
Zgadzam się. Zresztą nie tylko wypadek - ktoś może się zwyczajnie pomylić i będzie klops.
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 10 paź 2007, 14:27

Powinien być choć jeden pas na wprost, który włączałby się w zjazd z estakady... Nawet z ograniczeniami w ruchu, ale zawsze to już coś :-k
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

ODPOWIEDZ