Przedterminowe wybory parlamentarne - 21 paĹşdziernika 2007

Moderator: Szeregowy_Równoległy

Na który Komitet Wyborczy (KW) oddasz (lub oddałbyś mając ukończone 18 lat) swój głos?

Czas głosowania minął 20 paź 2007, 0:08

Nr 2 - KW Polska Partia Pracy (PPP)
1
1%
Nr 3 - KW Liga Polskich Rodzin (LPR)
1
1%
Nr 6 - KW Prawo i Sprawiedliwość (PiS)
14
14%
Nr 8 - KW Platforma Obywatelska RP (PO)
49
51%
Nr 10 - KW Polskiego Stronnictwa Ludowego (PSL)
6
6%
Nr 15 - KW Samoobrona Rzeczpospolitej Polskiej (Samoobrona RP)
0
Brak głosów
Nr 19 - KW Wyborców "Mniejszość Niemiecka" (MN)
1
1%
Nr 20 - KKW Lewica i Demokraci SLD+SDPL+PD+UP (LiD)
17
18%
Nr 21 - KW Partii Kobiet (PK)
0
Brak głosów
Oddam nieważny głos
4
4%
Nie interesuje mnie udział w wyborach
4
4%

Liczba głosów: 97

kozioł

Post autor: kozioł » 18 paź 2007, 22:12

Ale i tak zagłosowałbym na PO O-)
Jeszcze trzy lata...Jak dobrze pójdzie to nie ominą mnie żadne następne wybory :-k(prezydenckie 2010,samorządowe 2010)
Ale zapewne będzie inaczej.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 18 paź 2007, 22:21

Ominą Cię ze dwa razy przyspieszone a, jeśli wygra PiSs znowu, to pewnie i samorządowe :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
bohunu

Post autor: bohunu » 18 paź 2007, 22:25

2009 europarlament chyba jest.
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!

kozioł

Post autor: kozioł » 18 paź 2007, 22:55

hmmm.O tym zapomniałem ;-)

SP45-166
Zbanowany

Post autor: SP45-166 » 19 paź 2007, 7:59

JacekM pisze:Tak? Waldemar Pawlak - uczestnik strajków studentów w grudniu 1981, pozostali to ludowcy - jak śmiesz nazywać ich komunistami? Jak śmiesz nazywać PSL - partię z ponad stuletnią tradycją komunistami?
PHahahaha, a to dobre. Widać gimnazja odmóżdżają. Kolego: PSL, może przed wojną było stricte ludowe, teraz to partia mocno przesiąknięta byłymi aparatczykiami z czasów PRL. Jakbyś nie wiedział, to przez 45 lat komunizmu w tym kraju partia Mikołajczyka, który musiał uciekać pod koniec lat 40 z Polski, nazywała się ZSL (Zjednoczone stronnictwo ludowe) i było marną wasalną przybudówką do PZPR. Po 1990 ci sami ludzie z ZSL przekształcili się w PSL. Więc w dużej mierze są to wciąż ludzie powiązani ze starym układem. Ale pewnie jak o tym uczyli w szkołach to byliście na wagarach. A potem przyszło się do domku, naoglądało TVN (telewizja z "monopolem" na prawdę), i teraz głupoty plecie.
Warto w kwestii PSL przyjżeć się relewantności (czyli zdolności do wchodzenia w koalicję) tej partii. Jest nijaka, nie ma konkretnego programu, wchodzi w koalicje z kim popadnie. Pasowało im z SLD, zastanawiali się nad PiSem swego czasu, teraz gadka o platformie, a w sejmikach wojewódzkich powchodzili w koalicję z kim popadło. Czysta grupa interesu, a nie partia z poglądami.

A propos Latarnika. Mi wyszło tak jak się spodziewałem. Prawica... i dobrze. Ale zrobiłem sobie drugi test i celowo pozaznaczałem odpowiedzi pod kątem "liberałów". Wyszły na trzech pierwszych miejscach LiD prawie równo z drugim PPP (polska partia pracy) a na trzecim miejscu kilka oczek za liderami wyszło PO. Włos się na głowie jeży! Zaznaczałem bowiem takie odpowiedzi jak legalizacja związków homo, Unię europejską jako jedno państwo z prezydentem, brak dekomunizacji i sprawdzenia najbogatszych oligarchów i ich źródeł finansowania. Na dokładeczkę zostawiamy nietykalnych posłów z obecnym imunitetem, w 100% bezpłatna służba zdrowia (ciekawe ile jeszcze miliardów pójdzie przez idiotów z lewicy w ten worek bez dna, pomijam że przez t brak na leki w niektórych szpitalach,a w innych ludzie wykonują sobie operacje plastyczne typu upiększającego w 100% na koszt NFZ) Brawo.... Sodoma i Gomora.
Dlatego bardzo dobrze że dzieci do lat 18 nie głosują. Jeszcze musicie się dużo o polityce nauczyć, bo narazie cała wasza nauka (większosci z was) to oglądanie TVN24 oraz "co z tą polską", a to programy nastawione na widowisko a nie meritum sprawy, poza tym media są łatwe do manipulacji, a ludziom rzeczywiście robi się wodę z mógzu. Nigdzie tego wprost nie mówią, ale podświadomie wynika ze wszystkich tych programików że jeżeli jesteś wykształcony i myślący to "masz" głosować na PO lub LiD. Im ktoś gorzej wykształcony tym bardziej chce być trendy. A ja wam mówię, wyjedźcie sobie stąd wszyscy komu się w PL nie podoba. Część już wyjechała, sami wykształceni i inteligentni, phaha, pracują na zmywakach bo dla nich w PL pracy nie było. Ja mam swoją godność. Wolę kręcić fajerą za tysiak z kawałkiem, niż zapieprzać wśród murzynów na zmywaku za pięć tysiaków :D
Pogrążacie się coraz bardziej!

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 19 paź 2007, 8:40

SP45-166 pisze:w 100% bezpłatna służba zdrowia (ciekawe ile jeszcze miliardów pójdzie przez idiotów z lewicy w ten worek bez dna, pomijam że przez t brak na leki w niektórych szpitalach,a w innych ludzie wykonują sobie operacje plastyczne typu upiększającego w 100% na koszt NFZ)
możesz rozwinąć myśl, bo nie rozumiem :-s

Gacek
Kontakt:

Post autor: Gacek » 19 paź 2007, 9:57

SP45-166 pisze: A ja wam mówię, wyjedźcie sobie stąd wszyscy komu się w PL nie podoba.
Rząd Kaczyńskich skutecznie nas do tego namawia.

A co do moich preferencji: PO aczkolwiek bez przekonania.

[ Dodano: 2007-10-19, 09:58 ]
SP45-166 pisze:Część już wyjechała, sami wykształceni i inteligentni, phaha, pracują na zmywakach bo dla nich w PL pracy nie było.
Wybacz, ale jest różnica kiedy sprzedajesz buły za 600 PLN a za nawet (choc to niemożliwe) 600 EUR...
Całuję Was w Wasze małe serduszka.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 19 paź 2007, 10:52

SP45-166 pisze:Ja mam swoją godność. Wolę kręcić fajerą za tysiak z kawałkiem, niż zapieprzać wśród murzynów na zmywaku za pięć tysiaków :D
Pogadamy jak zalozysz rodzine, bedziesz mial dzieci, bedziesz chcial kupic mieszkanie i moze samochod.

Tm

Post autor: Tm » 19 paź 2007, 11:14

a mi w Kompasie w dwóch powtórzeniach wyszło tak:

Twoje poglądy najbardziej zgadzają się z programem:

Prawo i Sprawiedliwość - 70% zbieżnych odpowiedzi

Liga Prawicy Rzeczpospolitej - 70% zbieżnych odpowiedzi

Pozostałe partie:

* Platforma Obywatelska - 55%
* Samoobrona RP - 50%
* Polskie Stronnictwo Ludowe - 45%
* Polska Partia Pracy - 30%
* Lewica i Demokraci - 30%

Twoje poglądy najbardziej zgadzają się z programem:

Prawo i Sprawiedliwość - 73% zbieżnych odpowiedzi

Pozostałe partie:

* Liga Prawicy Rzeczpospolitej - 68%
* Platforma Obywatelska - 57%
* Samoobrona RP - 48%
* Polskie Stronnictwo Ludowe - 43%
* Lewica i Demokraci - 33%
* Polska Partia Pracy - 28%

przy czym ten LPR to w zasadzie UPR

a i tak będę głosował na POPiS, zaryzykuję, zaufam wszystkim sondażom i będę oczekiwał niewielkiej przewagi PO nad PiS, co będzie najkorzystniejsze dla stworzenia upragnionej koalicji
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 paź 2007, 11:40

Tm pisze:
Fikander pisze:Niemniej jednak nie zmienia on nic.
a czy próg wyborczy liczony jest jako 5% wszystkich głosujących, czy głosów ważnych? bo jeśli to pierwsze to pusta kartka może uniemożliwić dostanie się do parlamentu mniejszych ugrupowań, a tym samym dać więcej mandatów największym
Właśnie, też coś takiego czytałem - ktoś wie, jak jest faktycznie?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
span

Post autor: span » 19 paź 2007, 13:10

Bastian pisze:
Tm pisze: a czy próg wyborczy liczony jest jako 5% wszystkich głosujących, czy głosów ważnych? bo jeśli to pierwsze to pusta kartka może uniemożliwić dostanie się do parlamentu mniejszych ugrupowań, a tym samym dać więcej mandatów największym
Właśnie, też coś takiego czytałem - ktoś wie, jak jest faktycznie?
Po pierwsze - głosy nieważnie oddane nie mają wpływu na wyniki wyborów.
Po drugie - Państwowa Komisja Wyborcza liczy głosy z całej Polski. W pierwszej kolejności ustala, które komitety zdobyły co najmniej 5 proc., a koalicje 7 proc. głosów w skali kraju. Tylko one są brane pod uwagę przy podziale mandatów w okręgowych komisjach wyborczych.
KS Unibax Toruń - mój klub
503 - moja linia
208 - linia z przymusu

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 paź 2007, 13:26

span pisze:głosy nieważnie oddane nie mają wpływu na wyniki wyborów
Że na wyniki, to jasne.
span pisze:Państwowa Komisja Wyborcza liczy głosy z całej Polski. W pierwszej kolejności ustala, które komitety zdobyły co najmniej 5 proc., a koalicje 7 proc. głosów w skali kraju
No i o ten szczegół chodzi: 5/7 procent głosów, czy 5/7 procent ważnych głosów?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
span

Post autor: span » 19 paź 2007, 13:35

Bastian pisze:
span pisze:głosy nieważnie oddane nie mają wpływu na wyniki wyborów
Że na wyniki, to jasne.
span pisze:Państwowa Komisja Wyborcza liczy głosy z całej Polski. W pierwszej kolejności ustala, które komitety zdobyły co najmniej 5 proc., a koalicje 7 proc. głosów w skali kraju
No i o ten szczegół chodzi: 5/7 procent głosów, czy 5/7 procent ważnych głosów?
ważnych
KS Unibax Toruń - mój klub
503 - moja linia
208 - linia z przymusu

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 paź 2007, 13:50

No to bingo. Wobec tego nieważne głosy mogą podnieść frekwencję i spowodować, że któraś partia - przy tej samej ilości oddanych na nią głosów - zanotuje wynik 4,9 % zamiast 5,1 %. I w ten sposób nie wejdzie do parlamentu. W przypadku jakiegoś LPR-u czy innej Samoobrony byłoby to bardzo korzystne :P

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 19 paź 2007, 15:11

JacekM pisze:
ziomal pisze:czy ona jest może normalna, ale to jednak feministki chyba
A co nienormalnego w feministkach? Wg. Ciebie kobieta służy do rodzenia dzieci i gotowania?
ziomal pisze:a nie chcę, żeby kobiety miały w przyszłej Polsce jedyne prawa do demokracji.
Znasz program Partii Kobiet?
ziomal pisze:PSL [..] to starzy komuniści, którzy się sprytnie ukryli.
Tak? Waldemar Pawlak - uczestnik strajków studentów w grudniu 1981, pozostali to ludowcy - jak śmiesz nazywać ich komunistami? Jak śmiesz nazywać PSL - partię z ponad stuletnią tradycją komunistami?
ziomal pisze:Najbardziej mnie rozśmieszyło, że wczoraj na konferencji prasowej LiD sobie podpisywał rózne rzeczy pod siebie, które zrobiło PO ( niby ) w ciągu roku, co oni niby też zrobili... :D
Np. co?

mój wynik:
Lewica i Demokraci - 88%
Platforma Obywatelska - 73%
Polska Partia Pracy - 68%
Polskie Stronnictwo Ludowe - 63%
Samoobrona RP - 57%
Liga Prawicy Rzeczpospolitej - 33%
Prawo i Sprawiedliwość - 28%
Kiedy zobaczyłem spot partii kobiet, to się trochę oburzyłem. Myślałem, że promują rodzinę, a one chyba raczej chcą wyższości kobiet. A prawa obu płci powinny być przecież równe. Nie. Kobieta jak najbardziej jest zdolna do wielu innych rzeczy i ja jestem tego zwolennikiem.
Myślisz że co? PSL obecne to jak produkt z konserwantami z etykietką ,,bez konserwantów''. Przybrali sobie nazwę fajną, dali popularnych ludzi, w tym twórcę GG i już, gotowe.
Chyba więcej nie będę komentował, bo każdy ma inne poglądy. I kropka. ;-)
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Zły chłopiec i troll pozdrawia

ODPOWIEDZ