Awarie i wypadki kolejowe w Polsce

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
gburek
Kontakt:

Post autor: gburek » 15 lis 2007, 17:21

Fikander pisze:na przejeździe jest po prostu tragiczna widoczność
Ale jest sprawna SSP
i po co tu nam mąci na naszym podwórku? :)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 15 lis 2007, 17:48

GAZETA WYBORCZA pisze:(...) Do wypadku doszło na niestrzeżonym przejeździe kolejowym. Pociąg uderzył w samochód ciężarowy Scania, przewożący papier. Z wyjaśnień kierowcy wynika, że w chwili, gdy dojechał do przejazdu kolejowego, sygnalizacja była włączona. Mężczyzna zatrzymał ciężarówkę, a po chwili nadjechał pociąg towarowy. Gdy skład minął przejazd, sygnalizacja nadal działała, ostrzegając przed pociągiem. Kierowca uznał jednak, że dotyczy to pociągu towarowego i wjechał na tory.

Kierowca - obywatel Chorwacji - był trzeźwy, nie odniósł obrażeń. Lokomotywa po uderzeniu w naczepę wywróciła się, podobnie jak kilka wagonów.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Fot. Paweł Szatkowski / AG Fot. Krzysztof Szatkowski / AG
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 15 lis 2007, 18:30

"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Aleksander2560
(Aleksander2634)

Post autor: Aleksander2560 » 15 lis 2007, 18:43

Mam nadzieje, że wsadzą tego kretyna kierowcę Scanii, co za idiota wjeżdza na przejazd kolejowy, niestrzeżony ale z działającymi sygnałami, podczas wyświetlania informacji, że zbliża się pociąg... Pewnie kretyn myślał, że zdąży, zabrać dożywotnio prawo jazdy, wsadzić i jeszcze obciążyć kosztami odszkodowań dla rannych i rodzin tragicznie zmarłych!!!! Może się wypleni wreszcie tą tępotę wśród kierowców!!!
Miejskie Zakłady Autobusowe m. st. Warszawy
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 15 lis 2007, 19:12

Aleksander2634 pisze:co za idiota wjeżdza na przejazd kolejowy, niestrzeżony ale z działającymi sygnałami, podczas wyświetlania informacji, że zbliża się pociąg... Pewnie kretyn myślał, że zdąży
Błąd kierowcy ewidentny, ale chociaż przeczytaj tekst... :/
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 15 lis 2007, 19:16

Aleksander2634 pisze:Co za idiota wjeżdza na przejazd kolejowy, niestrzeżony ale z działającymi sygnałami, podczas wyświetlania informacji, że zbliża się pociąg!
:arrow: Ale on wjechał na przejazd zaraz po przejeździe innego pociągu, myśląc prawdopodobnie, że nic więcej już jechać nie będzie.
Błąd karygodny, ale to jednak nie to samo, co mu zarzucasz.

Awatar użytkownika
Aleksander2560
(Aleksander2634)

Post autor: Aleksander2560 » 15 lis 2007, 19:21

MZ pisze:
Aleksander2634 pisze:Co za idiota wjeżdza na przejazd kolejowy, niestrzeżony ale z działającymi sygnałami, podczas wyświetlania informacji, że zbliża się pociąg!
:arrow: Ale on wjechał na przejazd zaraz po przejeździe innego pociągu, myśląc prawdopodobnie, że nic więcej już jechać nie będzie.
Błąd karygodny, ale to jednak nie to samo, co mu zarzucasz.
Widziałeś symulacje z Faktów TVN?? JAki inteligentny kierowca wjeżdza na przejazd przy palących się sygnałach??!!!!

[ Dodano: 2007-11-15, 19:22 ]
Bastian pisze:
Aleksander2634 pisze:co za idiota wjeżdza na przejazd kolejowy, niestrzeżony ale z działającymi sygnałami, podczas wyświetlania informacji, że zbliża się pociąg... Pewnie kretyn myślał, że zdąży
Błąd kierowcy ewidentny, ale chociaż przeczytaj tekst... :/
Czytałem, oglądałem relacje w TV i na tym opieram moje wnioski, jeśli Ty nie czytałeś, to nie mój problem, ale nie zarzucaj nie zrobienie czegoś co zrobiłem i to zrobiłem z uwagą..
Miejskie Zakłady Autobusowe m. st. Warszawy
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 15 lis 2007, 19:39

Z uwagą napisałeś "pewnie myślał, że zdąży". A to już twoja własna interpretacja, będąca nadużyciem wobec faktów. Być może tak rzeczywiście było. Być może. Ale możliwe też, że była to tragiczna pomyłka, wynikła z nieuwagi kierowcy. Będzie dochodzenie, dowiemy się.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 15 lis 2007, 23:50

Aż włos się jeży, parę miesięcy temu jechałem tym pociągiem w pierwszym przedziale za lokomotywą... Przez te tiry nigdzie nie można być bezpiecznym, czy to pociąg, czy tramwaj, sklep, czy nawet dom, wszędzie może cię zabić TIR. Wsadzić do kicia dla przykładu, zrobić jakiś folder z dobitnym hasłem w stylu "chcesz tak skończyć jak on?" i porozsyłać do wszystkich firm przewozowych, oprócz tego częstsze i bardziej dotkliwe karanie za przekraczanie czasu pracy, przekraczanie prędkości i niebezpieczne manewry z zabieraniem prawa jazdy na jakiś czas. Tak żeby delikwent pięć razy zastanowił się, czy warto szarżowac, czy stracić pracę. Jak prośby nie pomagają, to cóż, trzeba wprowadzić zamordyzm.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 16 lis 2007, 0:38

A ja ma pytanie. Jaka to droga jest na tym przejeździe? Mam nadzieję, że nie DK1.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 16 lis 2007, 0:59

Lokalna, a DK1 w ogóle nie ma przejazdu na tej linii.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Jacek Mocki

Post autor: Jacek Mocki » 16 lis 2007, 5:01

Podobna historia miala miejsce pare tygodni temu w Melbourne w Australii. Tez gosc wjechal na przejazd, ze sprawnie dzialajaca sygnalizajca swietlna. Doszlo do wykolejenia pociagu.

Niektorzy juz wsadzaja kierowce Scanii do wiezienia. Ale przeciez tak nie mozna. Pomyslcie jak ten czlowiek teraz funkcjonuje. Wie ze zabil ludzi, bo zignorowal w dalszym ciagu dzialajaca sygnalizacje.
Ale moze to wcale nie jego wina!!!!
Prosze zauwazyc, ze zblizajacy sie pociag jest duzo cichszy niz oddalajacy sie. Jesli ten towarowy sie oddalal i bylo glosno, sygnalizacja byla stara i dzwony nie byly wystarczajaco glosne, Scania ma dobre wyciszenie w srodku samochodu, to moze problem byl gdzies indziej!!!!

Poczekajmy do oficjalnego komunikatu komisji powypadkowej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 16 lis 2007, 13:26

a szyby scania ma na tyle przyciemnione, że migających świateł nie widać?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Siecool

Post autor: Siecool » 16 lis 2007, 14:46

Tak a propo to z takimi przejazdami jest w ogóle ten problem, że od momentu rozpoczęcia działania sygnalizacji do chwili przejazdu pociągu mijają wieki, co niestety nie sprzyja przestrzeganiu ich wskazań.
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]

przewoz

Post autor: przewoz » 16 lis 2007, 16:21

Siecool pisze:Tak a propo to z takimi przejazdami jest w ogóle ten problem, że od momentu rozpoczęcia działania sygnalizacji do chwili przejazdu pociągu mijają wieki, co niestety nie sprzyja przestrzeganiu ich wskazań.
Wieki? Z reguły od 30 sekund do minuty. Chyba, że jedzie osobowy i przed przejazdem (w strefie działania czujników SSP) ma przystanek, ale to nie uprawnia do przejeżdżania przez tory przy działających sygnalizatorach.

ODPOWIEDZ