Ale jest sprawna SSPFikander pisze:na przejeździe jest po prostu tragiczna widoczność
Awarie i wypadki kolejowe w Polsce
Moderator: JacekM
- MeWa
- Cukiereczek
GAZETA WYBORCZA pisze:(...) Do wypadku doszło na niestrzeżonym przejeździe kolejowym. Pociąg uderzył w samochód ciężarowy Scania, przewożący papier. Z wyjaśnień kierowcy wynika, że w chwili, gdy dojechał do przejazdu kolejowego, sygnalizacja była włączona. Mężczyzna zatrzymał ciężarówkę, a po chwili nadjechał pociąg towarowy. Gdy skład minął przejazd, sygnalizacja nadal działała, ostrzegając przed pociągiem. Kierowca uznał jednak, że dotyczy to pociągu towarowego i wjechał na tory.
Kierowca - obywatel Chorwacji - był trzeźwy, nie odniósł obrażeń. Lokomotywa po uderzeniu w naczepę wywróciła się, podobnie jak kilka wagonów.
Fot. Paweł Szatkowski / AG Fot. Krzysztof Szatkowski / AG
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Aleksander2560
- (Aleksander2634)
Mam nadzieje, że wsadzą tego kretyna kierowcę Scanii, co za idiota wjeżdza na przejazd kolejowy, niestrzeżony ale z działającymi sygnałami, podczas wyświetlania informacji, że zbliża się pociąg... Pewnie kretyn myślał, że zdąży, zabrać dożywotnio prawo jazdy, wsadzić i jeszcze obciążyć kosztami odszkodowań dla rannych i rodzin tragicznie zmarłych!!!! Może się wypleni wreszcie tą tępotę wśród kierowców!!!
Miejskie Zakłady Autobusowe m. st. Warszawy
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa
- Bastian
- Sułtan Maroka
Błąd kierowcy ewidentny, ale chociaż przeczytaj tekst...Aleksander2634 pisze:co za idiota wjeżdza na przejazd kolejowy, niestrzeżony ale z działającymi sygnałami, podczas wyświetlania informacji, że zbliża się pociąg... Pewnie kretyn myślał, że zdąży
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Aleksander2634 pisze:Co za idiota wjeżdza na przejazd kolejowy, niestrzeżony ale z działającymi sygnałami, podczas wyświetlania informacji, że zbliża się pociąg!
Błąd karygodny, ale to jednak nie to samo, co mu zarzucasz.
- Aleksander2560
- (Aleksander2634)
Widziałeś symulacje z Faktów TVN?? JAki inteligentny kierowca wjeżdza na przejazd przy palących się sygnałach??!!!!MZ pisze:Aleksander2634 pisze:Co za idiota wjeżdza na przejazd kolejowy, niestrzeżony ale z działającymi sygnałami, podczas wyświetlania informacji, że zbliża się pociąg!Ale on wjechał na przejazd zaraz po przejeździe innego pociągu, myśląc prawdopodobnie, że nic więcej już jechać nie będzie.
Błąd karygodny, ale to jednak nie to samo, co mu zarzucasz.
[ Dodano: 2007-11-15, 19:22 ]
Czytałem, oglądałem relacje w TV i na tym opieram moje wnioski, jeśli Ty nie czytałeś, to nie mój problem, ale nie zarzucaj nie zrobienie czegoś co zrobiłem i to zrobiłem z uwagą..Bastian pisze:Błąd kierowcy ewidentny, ale chociaż przeczytaj tekst...Aleksander2634 pisze:co za idiota wjeżdza na przejazd kolejowy, niestrzeżony ale z działającymi sygnałami, podczas wyświetlania informacji, że zbliża się pociąg... Pewnie kretyn myślał, że zdąży
Miejskie Zakłady Autobusowe m. st. Warszawy
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa
- Bastian
- Sułtan Maroka
Z uwagą napisałeś "pewnie myślał, że zdąży". A to już twoja własna interpretacja, będąca nadużyciem wobec faktów. Być może tak rzeczywiście było. Być może. Ale możliwe też, że była to tragiczna pomyłka, wynikła z nieuwagi kierowcy. Będzie dochodzenie, dowiemy się.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Aż włos się jeży, parę miesięcy temu jechałem tym pociągiem w pierwszym przedziale za lokomotywą... Przez te tiry nigdzie nie można być bezpiecznym, czy to pociąg, czy tramwaj, sklep, czy nawet dom, wszędzie może cię zabić TIR. Wsadzić do kicia dla przykładu, zrobić jakiś folder z dobitnym hasłem w stylu "chcesz tak skończyć jak on?" i porozsyłać do wszystkich firm przewozowych, oprócz tego częstsze i bardziej dotkliwe karanie za przekraczanie czasu pracy, przekraczanie prędkości i niebezpieczne manewry z zabieraniem prawa jazdy na jakiś czas. Tak żeby delikwent pięć razy zastanowił się, czy warto szarżowac, czy stracić pracę. Jak prośby nie pomagają, to cóż, trzeba wprowadzić zamordyzm.
- Jacek Mocki
Podobna historia miala miejsce pare tygodni temu w Melbourne w Australii. Tez gosc wjechal na przejazd, ze sprawnie dzialajaca sygnalizajca swietlna. Doszlo do wykolejenia pociagu.
Niektorzy juz wsadzaja kierowce Scanii do wiezienia. Ale przeciez tak nie mozna. Pomyslcie jak ten czlowiek teraz funkcjonuje. Wie ze zabil ludzi, bo zignorowal w dalszym ciagu dzialajaca sygnalizacje.
Ale moze to wcale nie jego wina!!!!
Prosze zauwazyc, ze zblizajacy sie pociag jest duzo cichszy niz oddalajacy sie. Jesli ten towarowy sie oddalal i bylo glosno, sygnalizacja byla stara i dzwony nie byly wystarczajaco glosne, Scania ma dobre wyciszenie w srodku samochodu, to moze problem byl gdzies indziej!!!!
Poczekajmy do oficjalnego komunikatu komisji powypadkowej.
Niektorzy juz wsadzaja kierowce Scanii do wiezienia. Ale przeciez tak nie mozna. Pomyslcie jak ten czlowiek teraz funkcjonuje. Wie ze zabil ludzi, bo zignorowal w dalszym ciagu dzialajaca sygnalizacje.
Ale moze to wcale nie jego wina!!!!
Prosze zauwazyc, ze zblizajacy sie pociag jest duzo cichszy niz oddalajacy sie. Jesli ten towarowy sie oddalal i bylo glosno, sygnalizacja byla stara i dzwony nie byly wystarczajaco glosne, Scania ma dobre wyciszenie w srodku samochodu, to moze problem byl gdzies indziej!!!!
Poczekajmy do oficjalnego komunikatu komisji powypadkowej.
Wieki? Z reguły od 30 sekund do minuty. Chyba, że jedzie osobowy i przed przejazdem (w strefie działania czujników SSP) ma przystanek, ale to nie uprawnia do przejeżdżania przez tory przy działających sygnalizatorach.Siecool pisze:Tak a propo to z takimi przejazdami jest w ogóle ten problem, że od momentu rozpoczęcia działania sygnalizacji do chwili przejazdu pociągu mijają wieki, co niestety nie sprzyja przestrzeganiu ich wskazań.