Radiowozy służb NR

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 15 lis 2007, 0:37

Pogot Wypadkowy pisze:Matizy to nie NR, tylko dawny dział PK. Są też skody z 'pomarńczkami' - zapewniam :)
Fakt, wrzuciłem wszystko do jednego wora. Skody z pomarańczowymi rzeczywiście też kojarzę, to dział NR? A możesz rozwinąć skrót "PK"?
Pogot Wypadkowy pisze:Mają Mariusz, mają...
I są to skody? Nie widziałem... :sad:

Pogot Wypadkowy

Post autor: Pogot Wypadkowy » 15 lis 2007, 0:41

levar pisze:
Pogot Wypadkowy pisze:Matizy to nie NR, tylko dawny dział PK. Są też skody z 'pomarńczkami' - zapewniam :)
Fakt, wrzuciłem wszystko do jednego wora. Skody z pomarańczowymi rzeczywiście też kojarzę, to dział NR?
Tak, obecny PN.
levar pisze:A możesz rozwinąć skrót "PK"?
Moze jednak nie tutaj ;)
levar pisze:
Pogot Wypadkowy pisze:Mają Mariusz, mają...
I są to skody? Nie widziałem... :sad:
MZA ma tylko Skody.
/Pogot

Awatar użytkownika
Proboszcz

Post autor: Proboszcz » 15 lis 2007, 1:06

Skróty PK i PN kojarzą mi się z Pionem Kontroli i Pionem Nadzoru...

TJ

Post autor: TJ » 15 lis 2007, 10:44

Jest tak - nowsze skody MZA mają niebieskie bomby, starsze mają MPO na dachu. Jest tego mniej więcej pół na pół.
Co używania sygnałów uprzywilejowania to MZA je ma i może używać w uzasadnionych wypdkach. Zablokowany ruch ze względu na wypadek pojazdów "obcych" nie uprawnia do użycia takich sygnałów. Jeżeli kierowca jechałby do takiego zdarzenia na bombach i miałby kolizję, np. wjeżdzając na skrzyżowanie na czerwonym świetle jest orzekana jego wina.
TW ma prawo użyć sygnałów jeżeli (poza wypadkiem) zdefektowany tramwaj lub stojące za nim blokują ruch kołowy.
Poza tym w przypadku zablokowanego lub ograniczonego ruchu autobusów KM spowodowanym wypadkiem pojazdów obcych kierowanie ruchem prowadzi ZTM.

Pogot Wypadkowy

Post autor: Pogot Wypadkowy » 15 lis 2007, 13:15

TJ pisze:TW ma prawo użyć sygnałów jeżeli (poza wypadkiem) zdefektowany tramwaj lub stojące za nim blokują ruch kołowy.
Akurat TW to przegina w tym wypadku pałę, bo oni w zasadzie do wszystkich zdarzeń jeżdżą na sygnałach (np. do wymiany bezpiecznika) i mam dziwne wrażenie, że jak niektórzy instruktorzy "nie załączą", to czują się gorszymi użytkownikami ruchu...
/Pogot

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 15 lis 2007, 13:23

Tylko że zatrzymany tramwaj blokuje trasę, w przeciwieństwie do autobusu. Więc pośpiech jest zazwyczaj bardziej wskazany.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Pogot Wypadkowy

Post autor: Pogot Wypadkowy » 15 lis 2007, 13:27

Bastian pisze:Tylko że zatrzymany tramwaj blokuje trasę, w przeciwieństwie do autobusu. Więc pośpiech jest zazwyczaj bardziej wskazany.
Bardzo odkrywcza myśl, naprawdę :] A pośpiech nie legitymuje radiolek TW do łamania prawa. Skro miasto jest duże i jest dużo zdarzeń, to można mieć na zmianie np. 8 radiowozów zamiast 4. I wtedy nie trzeba będzie gwizdać do wszystkiego...
/Pogot

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 15 lis 2007, 13:47

Pogot Wypadkowy pisze:Bardzo odkrywcza myśl, naprawdę :] A pośpiech nie legitymuje radiolek TW do łamania prawa. Skro miasto jest duże i jest dużo zdarzeń, to można mieć na zmianie np. 8 radiowozów zamiast 4. I wtedy nie trzeba będzie gwizdać do wszystkiego...
Ja nie widzę za bardzo różnicy w tym, czy 4 czy 8 radiowozów stoi w korku. I przypominam, że sygnałów uprzywilejowania kierowca nie włącza sobie wg widzimisia.

Pogot Wypadkowy

Post autor: Pogot Wypadkowy » 15 lis 2007, 13:52

Paweł D. pisze:
Pogot Wypadkowy pisze:Bardzo odkrywcza myśl, naprawdę :] A pośpiech nie legitymuje radiolek TW do łamania prawa. Skro miasto jest duże i jest dużo zdarzeń, to można mieć na zmianie np. 8 radiowozów zamiast 4. I wtedy nie trzeba będzie gwizdać do wszystkiego...
Ja nie widzę za bardzo różnicy w tym, czy 4 czy 8 radiowozów stoi w korku. I przypominam, że sygnałów uprzywilejowania kierowca nie włącza sobie wg widzimisia.
Pawle, doskonale to wiem, bo też zdarzało mi się tak jeździć ;] Nie zmienia to jednak faktu, że operator TW niemal za każdym razem wydaje taką zgodę bez względu na rodzaj zdarzenia (którzy w tym brylują, to zostawię już dla siebie). Na miejscu WRD dobrałbym im się w końcu do dupy. Zresztą kiedyś już policja tak zrobiła i się uspokoili na jakiś czas :D
/Pogot

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 15 lis 2007, 20:35

ZTM posiada kilka Skód które mają pomarańczowe bomby (sam dzisiaj jedną jeździłem).

Symbole działów w firmach zaczynają się od danego pionu (P - przewozów) a potem od działu (P - planowania, K - kontroli, N - nadzoru czy I - zarządzania infrastruktura przystankową :D).

Dziwię się że taki znawca tematu jak kolega "705" wmawia nam że NR na niebieskimi kogutami poluje na nieczytelne dekoracje. Skąd masz takie informacje? Przykro że na WAWKOMie pojawiają sie pogłoski rodem zajezdniowego bufetu czy pokoju związkowego.
Otóż tymi rzeczami zajmują się inni pracownicy.

Co do MSWiA - pamiętam jak chcieli dawać zezwolenia dla połowy floty. A że tramwajarze mają wszystkie niebieskie... można zadać pytanie: Czy widzieliście kiedyś NR MZA regulujący (lub próbujący regulować) ruch na skrzyżowaniu? Nie? A NR ZTM albo TW? No właśnie. A MSWiA też ma oczy.
Polityka złym doradcą w pracy!

Pogot Wypadkowy

Post autor: Pogot Wypadkowy » 16 lis 2007, 0:40

JotPeCet pisze:Co do MSWiA - pamiętam jak chcieli dawać zezwolenia dla połowy floty. A że tramwajarze mają wszystkie niebieskie... można zadać pytanie: Czy widzieliście kiedyś NR MZA regulujący (lub próbujący regulować) ruch na skrzyżowaniu? Nie? A NR ZTM albo TW? No właśnie. A MSWiA też ma oczy.
Jacku, wszystko fajnie, ale jak operator TW wysyła załogę do kierowania ruchem (jeśli nie wykręci się od tego "dużą ilością zdarzeń"), to wolę nie cytować jakie texty lecą w eterze "zachwyconych" instruktorów, którym właśnie brutalnie przerwano jedzenie trzeciego kebaba :] Niebieskie są oczywiście TW potrzebne, ale IMHO naprawdę momentami przesadzają.
/Pogot

705
Zbanowany

Post autor: 705 » 16 lis 2007, 1:34

TJ pisze:Zablokowany ruch ze względu na wypadek pojazdów "obcych" nie uprawnia do użycia takich sygnałów. Jeżeli kierowca jechałby do takiego zdarzenia na bombach i miałby kolizję, np. wjeżdzając na skrzyżowanie na czerwonym świetle jest orzekana jego wina.
Zawsze bedzie to wina pojazdu uprzywilejowanego... Niewazne czyma zgode na uzycie ich czy nie, niewazne tez czy jest to radiowoz policji, karetka, czy inny woz strazacki. Oczywiscie jesli to pojazd uprzywilejowany naruszy przepisy, zeby bylo jasne.

[ Dodano: 2007-11-16, 01:38 ]
JotPeCet pisze:Dziwię się że taki znawca tematu jak kolega "705" wmawia nam że NR na niebieskimi kogutami poluje na nieczytelne dekoracje. Skąd masz takie informacje? Przykro że na WAWKOMie pojawiają sie pogłoski rodem zajezdniowego bufetu czy pokoju związkowego.
Otóż tymi rzeczami zajmują się inni pracownicy.
Zwiazki niewygodne sa co?? Bo ZTM im sie nie podoba co?? I prawidlowo, mi tez sie nie podoba!
Ale juz na temat, to i tak w wiekszosci czasy i dekoracje kontroluja Matizy. Napisalem przeciez ze przyczepilem sie do ZTMu w tym watku bo tak mialem ochote, z niechceci do tej firmy tak mam. Aczkolwiek gdybyscie tak na Ursynow podskoczyli pokierowac ruchem to nic by sie nie stalo.
Złośliwiec i zadziora - od urodzenia!
ITS, Veolia, PKS, Mobilis - Wszystkim mówie stanowcze NIE!
ZTM = :(
http://www.youtube.com/watch?v=9BV4OGqnuiQ
Sajlens... :) Aj kil ju :hahaha:
http://pl.youtube.com/watch?v=McjV6Ynz1Hc
KOZAK :)

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 16 lis 2007, 8:13

705 pisze:Zwiazki niewygodne sa co?? Bo ZTM im sie nie podoba co?? I prawidlowo, mi tez sie nie podoba!
Związki są potrzebne. Ale czasem wydaję mi się że niektórzy żyją w innym matrix'e...
Polityka złym doradcą w pracy!

ITS A 218

Post autor: ITS A 218 » 26 sty 2008, 19:47

Postanowiłem na chwilę odrodzić ten temat. Dzisiaj jechałem ul. Wirażową między pętlą MDL CARGO do 17 Stycznia i zauważyłem że za każdym autobusem 154 jedzie radiowóz Nadzoru Ruchu. Stoi przy przystanku POD-9 MAJA, gdy jedzie 154 w stronę Cargo, radiowóz zaczyna jechać za nim do samej pętli. Później wraca z powrotem za nim, stoi znowu i ponownie jedzie za kolejnym. Czemu ma to służyć ? Wiecie coś ? Żeby poprowadzić w razie zagubienia się w trasie kierowcy czy jakieś pomiary ? Nie wiem, dlatego postanowiłem wam to napisać.
MZA R-4 "STALOWA"

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 26 sty 2008, 22:23

Zapewne pomiary czasu przejazdu.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

ODPOWIEDZ