Nie poruszam się autobusami Mobilisu więc nie wiemFlash8222 pisze:Jakoś Solarisy Urbino 10 mają tachografy
Mają. I nawet kierowcy jeżdżą w ITSie z tarczkami...Flash8222 pisze:MANy NL223 z ITS też mają chyba.
Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS
Nie widze w tym zadnego problemu. Wywiercenie dziury nie nalezy do skomplikowanych zadan.Proboszcz pisze:Hm, ale jak? To trzeba by jakaś dziurę zrobić w desce rozdzielczej Solarisa...MisiekK pisze:Do kazdego autobusu sie da - nawet do Jelcza 043 RTO.
Jest przygotowywana i nalezy sie jej spodziewac w ciagu max 2 lat.Proboszcz pisze:A wiesz czy taka ustawa jest przygotowywana albo od kiedy może wejść?
E tam, nie takie rzeczy ludzkość obeszła.dzidek pisze:Nie wiem czy słyszeliście, że od 1.12 wszyscy kierowcy MZA a także prywatnych firm mają przy każdym rozpoczęciu pracy przed zalogowanie się na sterowniku przyłożyć do niego chip co będzie oznaczało rozpoczęcie pracy. Następnie dopiero na zmianie kierowca drugi raz przyłoży chip aby się wylogować. Zmiennik wykona taką samą czynność na zmianie a następnie po zjeździe na zajezdnię.
Po co to?
1. w ten sposób skończą się zmiany na trasie. Teraz będzie wiadomo który kierowca gdzie kończy pracę.
2. znany będzie faktyczny czas pracy co do minuty
3. po 10 godzinach sterownik ma się wyłączać tak aby kierowca nie mógł kontynuować pracy
4. informacje mają spływać do ZTM i w ten spsób ma zostać zakończone dorabianie sobie kierowców w innych firmach. Gdy kierowca np. dzień po pracy w MZA będzie chciał zasilać w Mobilisie to będzie o tym wiadomo gdyż system wszystko wykryje
Opłata za zgubiony chip ma wynosić koło 70 zł.
Ja już nie tykam U10 od paru miesięcy więc dokładnie nie powiem. Jak się brało zmianę trzeba było wypełnić tarczkę i siup do Tacho. A czy ktoś na to patrzy? hmmm może panie sprawdzające czas (ciekawe czemu liczba moich godzin nigdy nie zgadza się z liczbą ich godzin tj moją pensjąProboszcz pisze:A od dawna z nimi jeździcie? Sprawdza to potem ktoś?Misiek997 pisze:W mobilisie też jeździmy z tarczkami
Od początku jak w ITS czyli od 2003.Proboszcz pisze:A od dawna z nimi jeździcie? Sprawdza to potem ktoś?Misiek997 pisze:W mobilisie też jeździmy z tarczkami
W U12 nie ma tachografów cyfrowych, bo gdyby były to byś musiał mieć taką kartę kierowcy. Prawde mówiąc to w U12 wogóle nie ma tachografów.Misiek997 pisze:Tak czy siak w U12 jest tacho cyfrowy
Dokładnie. Moglibyśmy miniaturyzować urządzenia nieskończenie... ale po co mieć telefon wielkości skuwki od długopisu z którego nie da się wybrać numerulimak pisze:Są różne modele tachografów, ja kiedyś jeździłem takim, który był wielkości radia i właśnie tam był montowany, ew. jeśli instalowano by nowe tachografy cyfrowe, to ich rozmiary mogą być naprawdę małe.
Nieprawda ponieważ nawet jak się logujesz do sterownika musisz wpisać pin i kod i ustawiasz kierowca domyślny. Jest tak z racji tego że jak zauważyłeś potrzebna jest karta kierowcy, a nie każdy ją posiada, a komunikacja miejska jest zwolniona z używania tachografu. A myślisz na co jest to wpięcie na górze sterownika? Właśnie na kartę. A czemu kiedyś wisiała lista na dyspozytorni kto i kiedy i o ile przekroczył prędkosc? (wisiało: "Przekroczenie 60 km/h)... Skąd niby to wiedzieli? jak nie z tacho. Gadałem z gościami z PIXELA jak byłem na dyżurze i potwierdził że ten sterownik zintegrowany jest z tachoFlash8222 pisze:Od początku jak w ITS czyli od 2003.Proboszcz pisze:A od dawna z nimi jeździcie? Sprawdza to potem ktoś?
W U12 nie ma tachografów cyfrowych, bo gdyby były to byś musiał mieć taką kartę kierowcy. Prawde mówiąc to w U12 wogóle nie ma tachografów.Misiek997 pisze:Tak czy siak w U12 jest tacho cyfrowy
Flash8222 pisze:W sterowniku Pixel jaki jest w Solarisach Urbino 12 Login oraz PIN jest identyczny dla każdego kierowcyWejście nad ekranem jest na kartę CF którą również się stosuje w aparatach cyfrowych
Prędkość można wyciągnąć z głównego komputera autobusu
A co do wiedzy informatyków z firmy PIXEL uważałbym
Bo oni na samym początku nie potrafili obsługiwać swoich produktów