Nowy system pracy kierowców

Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS

Awatar użytkownika
Proboszcz

Post autor: Proboszcz » 19 lis 2007, 15:34

Flash8222 pisze:Jakoś Solarisy Urbino 10 mają tachografy
Nie poruszam się autobusami Mobilisu więc nie wiem
Flash8222 pisze:MANy NL223 z ITS też mają chyba.
Mają. I nawet kierowcy jeżdżą w ITSie z tarczkami...

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 19 lis 2007, 15:57

Proboszcz pisze:
MisiekK pisze:Do kazdego autobusu sie da - nawet do Jelcza 043 RTO.
Hm, ale jak? To trzeba by jakaś dziurę zrobić w desce rozdzielczej Solarisa...
Nie widze w tym zadnego problemu. Wywiercenie dziury nie nalezy do skomplikowanych zadan.
Proboszcz pisze:A wiesz czy taka ustawa jest przygotowywana albo od kiedy może wejść?
Jest przygotowywana i nalezy sie jej spodziewac w ciagu max 2 lat.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 20 lis 2007, 0:50

dzidek pisze:Nie wiem czy słyszeliście, że od 1.12 wszyscy kierowcy MZA a także prywatnych firm mają przy każdym rozpoczęciu pracy przed zalogowanie się na sterowniku przyłożyć do niego chip co będzie oznaczało rozpoczęcie pracy. Następnie dopiero na zmianie kierowca drugi raz przyłoży chip aby się wylogować. Zmiennik wykona taką samą czynność na zmianie a następnie po zjeździe na zajezdnię.
Po co to?
1. w ten sposób skończą się zmiany na trasie. Teraz będzie wiadomo który kierowca gdzie kończy pracę.
2. znany będzie faktyczny czas pracy co do minuty
3. po 10 godzinach sterownik ma się wyłączać tak aby kierowca nie mógł kontynuować pracy
4. informacje mają spływać do ZTM i w ten spsób ma zostać zakończone dorabianie sobie kierowców w innych firmach. Gdy kierowca np. dzień po pracy w MZA będzie chciał zasilać w Mobilisie to będzie o tym wiadomo gdyż system wszystko wykryje
Opłata za zgubiony chip ma wynosić koło 70 zł.
E tam, nie takie rzeczy ludzkość obeszła.
Najgorsza jest jedynka, to bezsens.
Co to komu przeszkadza.
Rzadko się przekracza czas w ten sposób.
ŁK

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 20 lis 2007, 9:02

Nie widzę nic złego w elektronicznym ewidencjonowaniu czasu pracy.
Wiele firm już dawno ma wprowadzone systemu odbijanych kart. A niektóre super i hipermarkety doszły już w tej dziedzinie do takiej perfekcji, że nie tylko ewidencjonują wejścia i wyjścia z pracy, ale także dzięki specjalnym chipom w plakietkach pracowników ewidencjonują poprzez zamontowane na terenie obiektu czujki gdzie się dany pracownik o której godzinie znajduje podczas dnia pracy (łącznie z toaletą. :roll: ).
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

limak

Post autor: limak » 20 lis 2007, 9:42

Proboszcz pisze:
Tachografy.
To da się do Solarisa wsadzić tachograf?
Są różne modele tachografów, ja kiedyś jeździłem takim, który był wielkości radia i właśnie tam był montowany, ew. jeśli instalowano by nowe tachografy cyfrowe, to ich rozmiary mogą być naprawdę małe.

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 20 lis 2007, 10:35

Teraz już tylko można montować tachografy cyfrowe.

Misiek997
Zbanowany

Post autor: Misiek997 » 20 lis 2007, 11:01

nie można a trzeba tak się zmieniły przepisy że każde nowe auto z tachografem musi mieć cyfrowy. Np tacho cyfrowe jest w SU12 razem z wyświetlaczem :P. A SU10 ma stary analogowy na tarczki. W mobilisie też jeździmy z tarczkami :P

Awatar użytkownika
Proboszcz

Post autor: Proboszcz » 20 lis 2007, 13:46

Misiek997 pisze:W mobilisie też jeździmy z tarczkami :P
A od dawna z nimi jeździcie? Sprawdza to potem ktoś?

Misiek997
Zbanowany

Post autor: Misiek997 » 20 lis 2007, 16:24

Proboszcz pisze:
Ja już nie tykam U10 od paru miesięcy więc dokładnie nie powiem. Jak się brało zmianę trzeba było wypełnić tarczkę i siup do Tacho. A czy ktoś na to patrzy? hmmm może panie sprawdzające czas (ciekawe czemu liczba moich godzin nigdy nie zgadza się z liczbą ich godzin tj moją pensją :ranting: )

Tak czy siak w U12 jest tacho cyfrowy =P~

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 20 lis 2007, 16:27

Proboszcz pisze:
Od początku jak w ITS czyli od 2003.
Misiek997 pisze:Tak czy siak w U12 jest tacho cyfrowy =P~
W U12 nie ma tachografów cyfrowych, bo gdyby były to byś musiał mieć taką kartę kierowcy. Prawde mówiąc to w U12 wogóle nie ma tachografów.

Pawel01

Post autor: Pawel01 » 20 lis 2007, 16:32

limak pisze:Są różne modele tachografów, ja kiedyś jeździłem takim, który był wielkości radia i właśnie tam był montowany, ew. jeśli instalowano by nowe tachografy cyfrowe, to ich rozmiary mogą być naprawdę małe.
Dokładnie. Moglibyśmy miniaturyzować urządzenia nieskończenie... ale po co mieć telefon wielkości skuwki od długopisu z którego nie da się wybrać numeru O-)

Winio

Post autor: Winio » 20 lis 2007, 16:44

A mnie inna rzecz zastanawia. Przed wyjazdem na linię należy przeprowadzić tzw. OC wyjazdowe, czyli sprawdzić stan powierzonego narzędzia pracy... W przypadku wozów niskopodłogowych sprawdza się także sterownik tablic (czyli co wyświetla i czy vogle cokolwiek wyświetla). Jeżeli zaloguję się w systemie 30 minut przed czasem wyjazdu (w celu sprawdzenia wyświetlacza), a mam zaplanowaną pracę 9,7 godz. od wyjazdu do zjazdu (czyli dopuszczalną) to co? Sterownik wyłączy się w połowie trasy, a kierownik pogrozi palcem za przekroczenie czasu pracy? Nonsens...

Misiek997
Zbanowany

Post autor: Misiek997 » 20 lis 2007, 17:23

Flash8222 pisze:
Proboszcz pisze:A od dawna z nimi jeździcie? Sprawdza to potem ktoś?
Od początku jak w ITS czyli od 2003.
Misiek997 pisze:Tak czy siak w U12 jest tacho cyfrowy =P~
W U12 nie ma tachografów cyfrowych, bo gdyby były to byś musiał mieć taką kartę kierowcy. Prawde mówiąc to w U12 wogóle nie ma tachografów.
Nieprawda ponieważ nawet jak się logujesz do sterownika musisz wpisać pin i kod i ustawiasz kierowca domyślny. Jest tak z racji tego że jak zauważyłeś potrzebna jest karta kierowcy, a nie każdy ją posiada, a komunikacja miejska jest zwolniona z używania tachografu. A myślisz na co jest to wpięcie na górze sterownika? Właśnie na kartę. A czemu kiedyś wisiała lista na dyspozytorni kto i kiedy i o ile przekroczył prędkosc? (wisiało: "Przekroczenie 60 km/h)... Skąd niby to wiedzieli? jak nie z tacho. Gadałem z gościami z PIXELA jak byłem na dyżurze i potwierdził że ten sterownik zintegrowany jest z tacho

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 20 lis 2007, 18:28

W sterowniku Pixel jaki jest w Solarisach Urbino 12 Login oraz PIN jest identyczny dla każdego kierowcy ;) Wejście nad ekranem jest na kartę CF którą również się stosuje w aparatach cyfrowych :P Prędkość można wyciągnąć z głównego komputera autobusu ;) A co do wiedzy informatyków z firmy PIXEL uważałbym :P Bo oni na samym początku nie potrafili obsługiwać swoich produktów :P

Misiek997
Zbanowany

Post autor: Misiek997 » 20 lis 2007, 19:51

Flash8222 pisze:W sterowniku Pixel jaki jest w Solarisach Urbino 12 Login oraz PIN jest identyczny dla każdego kierowcy ;) Wejście nad ekranem jest na kartę CF którą również się stosuje w aparatach cyfrowych :P Prędkość można wyciągnąć z głównego komputera autobusu ;) A co do wiedzy informatyków z firmy PIXEL uważałbym :P Bo oni na samym początku nie potrafili obsługiwać swoich produktów :P

Czyli co panowie z PIXELA sami nie wiedzą co zamontowali w U12 i co mają serwisować? No tak Polska.... ](*,) 8-( :...: :smiech:

Zablokowany