[GW] Za dużo autobusów na ciągu Świętokrzyska - Tamka

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Aleksander2560
(Aleksander2634)

Post autor: Aleksander2560 » 01 gru 2007, 13:35

chruscik pisze:ha :D puscili tam tyle linii bo musza juz teraz tam generowac potoki i przyzwyczajac lud do jezdzenia tym ciagiem ale metrem.
Tym ciągiem gdzie szybciej przejde piechotą niż autobusem w korku stojącym pojadę.. DEBILIZM :D
Miejskie Zakłady Autobusowe m. st. Warszawy
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 02 gru 2007, 11:24

Aleksander2634 pisze: Tym ciągiem gdzie szybciej przejde piechotą niż autobusem w korku stojącym pojadę.. DEBILIZM :D
Dokładnie, a odcinek Nowy Świat - Metro Świętokrzyska to chyba cały dzień szybciej jest przejść niż autobusem.

@ Bastian, masz rację nie chciałbym płacić ich czynszu :P
"Należy się zmieniać, by jakim jest się pozostać."

Marcovia Marki

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 02 gru 2007, 13:20

Ikarus 5780 pisze:
Dokładnie, a odcinek Nowy Świat - Metro Świętokrzyska to chyba cały dzień szybciej jest przejść niż autobusem.
Różnie. Świętokrzyska jest dla mnie pod względem korków totalnie nie przewidywalna. Raz autobus stoi tam strasznie długo, a czasem przejedzie tylko z postojami na światłach. Co nie zmienia faktu, że w większości przypadków szybciej jest przejść. Jednakże zdarza się, że korek zdaje się być ogromny, a 506, którego przy Nowym Świecie jeszcze nie było widać mija mnie przed Marszałkowską. Suma summarum temu ciągowi bus-pas jest potrzebny :bow: Notabene w sprawie tworzenia bus-pasów trzeba pisać do Galasa :?:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 02 gru 2007, 15:14

Aż się prosi, żeby na dole zrobić okrężną organizację ruchu, czyli dopełnić to,
co w tej chwili jest przy zjeździe z Mostu Świętokrzyskiego. Wtedy każde ze skrzyżowań mogłoby mieć nie 4 fazy, tylko dwie, a w dodatku w prawo skręcałoby się niemal bezkolizyjnie (zostałaby tylko kolizja z przejściami dla pieszych, które mogłyby być na przyciski).
Zjazd z Tamki byłby wtedy w 3 pasy, więc jeden można by przeznaczyć na przystanek,
a w drugą stronę przystanek może być przy Topiel, gdzie również byłyby 3 pasy.
Czy to takie trudne i niewykonalne przez lata?
ŁK

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 02 gru 2007, 16:20

Łukasz pisze:Aż się prosi, żeby na dole zrobić okrężną organizację ruchu, czyli dopełnić to,
co w tej chwili jest przy zjeździe z Mostu Świętokrzyskiego. Wtedy każde ze skrzyżowań mogłoby mieć nie 4 fazy, tylko dwie, a w dodatku w prawo skręcałoby się niemal bezkolizyjnie (zostałaby tylko kolizja z przejściami dla pieszych, które mogłyby być na przyciski).
Zjazd z Tamki byłby wtedy w 3 pasy, więc jeden można by przeznaczyć na przystanek,
a w drugą stronę przystanek może być przy Topiel, gdzie również byłyby 3 pasy.
Czy to takie trudne i niewykonalne przez lata?
Nie do końca rozumiem :?: Wracasz do, niestety już niewykonalnej, idei budowy estakady na przedłużeniu Zajęczej czy do skierowania ruchu na Oboźną/Karową w kierunku zachodnim :?: Zgadzam się, że tego typu zabiegi pomogłyby układowi transportowemu w tej części miasta. Ja jestem zwolennikiem proponowanej przez Glona opcji, aby ruch na zachód skierować przez Karową, KP, Królewską, a na południe przez Tamkę z jednym pasem dla samochodów osobowych i ze skrajnymi jako bus-pasami w dwóch kierunkach.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 02 gru 2007, 16:35

Do potraktowania kwartału Tamka - Dobra - Zajęcza - Topiel jako wielkiego ronda.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 02 gru 2007, 17:45

Aleksander2634 pisze:
chruscik pisze:ha :D puscili tam tyle linii bo musza juz teraz tam generowac potoki i przyzwyczajac lud do jezdzenia tym ciagiem ale metrem.
Tym ciągiem gdzie szybciej przejde piechotą niż autobusem w korku stojącym pojadę.. DEBILIZM :D
inna sprawa, czy wygodniej - pod górę i np. w deszczu :P
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

JaBaal

Post autor: JaBaal » 02 gru 2007, 22:22

Budapeszt na jakiejś ważnej ulicy (nie byłem, nie widziałem, wiem z jakiejś strony... ale mam wrażenie że o tym pisałem z powołaniem na źródła <może nie tu, ale na Skajskraperze>) pokazał, co należy zrobić (tak teoretycznie odnosząc sprawę do Świętokrzyskiej): pod ziemię wpakował ruch blachosmrodowy i na powierzchni pozostawił ulicę pieszo/tramwajową. To jest podejście dokładnie odwrotne do 'tunelizacji ruchu tramwajowego' zwanego premetrem, ale czuję jego 'wielkomiejskość XXI wieku: to nie tramwaj się chowa przed ludźmi w tunelu, tylko blachosmród.
W Warszawie wykonanie tunelu 'blachosmrodziarskiego' w ciągu Świętokrzyskiej widziałbym tak: wlot przed rondem Towarowa/Prosta (Dmowskiego?), wylot za skarpą (patrząc na wschód).
A w ogóle to tramwaje ładniej wyglądają na ulicy niż ciąg blachosmrodów. Dlatego uważam ogólnie, że idea 'Budapeszt' jest nowocześniejsza od idei premetra. W 2002 roku byłem w Dortmundzie, przez środek 'starówki' jeździł tramwaj (linia 403 i 404). ZTCW jeździ nadal, ale w tunelu.
Pytam Was: czy w potencjalnym ciągu tunelowym 'Świętokrzyska' nie lepiej byłoby dla ogólnych warunków życia w mieście (biorąc pod uwagę też warunki estetyczne) rozszerzyć ten tunel metra, które i tak ma tamtędy pójść, do pasów drogowych i 'schować' brzydki ruch samochodowy?
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 02 gru 2007, 23:20

Samochody na poziomie -2? :>

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 03 gru 2007, 8:25

Na -2 to jest metro (z dokładnością do miejsc, gdzie jest na -7, bo komuś się most nie podobał... :-$ ).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 03 gru 2007, 11:54

inż. Glonojad pisze:Na -2 to jest metro (z dokładnością do miejsc, gdzie jest na -7, bo komuś się most nie podobał... :-$ ).
skoro metro jest na -2 to samochody będą na -3? :D

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 03 gru 2007, 15:11

No nie, może być trzynawowy tunel, z metrem w środku na torowisku wydzielonym :p...

ludzie, opamiętajmy się! Może zamiast pchać ruch tunelem przez środek miasta, wybudowac jednak trochę obwodnic, co?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ness

Post autor: ness » 03 gru 2007, 16:56

Ja jestem zwolennikiem proponowanej przez Glona opcji, aby ruch na zachód skierować przez Karową, KP, Królewską, a na południe przez Tamkę z jednym pasem dla samochodów osobowych i ze skrajnymi jako bus-pasami w dwóch kierunkach.
Afaik Karowa przejazd jest tylko dla pojazdow do 3,5 tony i jest zerowa szansa ze dla busow ktos zrobi tutaj wyjatek.

Pchanie ruchu w Obozna tez jest imo troche poronionym pomyslem.
Ciezko byloby go rozprowadzic potem na skarpie w kierunku Swietokrzyskiej.
Puszki przez Karasia do Swietokrzyskiej ,busy prosto do KP?
Korki x2 imho.
Jest momentami bardziej stroma niz Tamka (na Tamce % nachylenia jest w miare rownomierny) wiec w gre wchodzililyby roboty ziemne, czyli nastepne koszta plus konserwator na karku.

Jedyne co mozna w obecnej chwili zrobic to pomyslec nad sygnalizacja i organizacja ruchu pod skarpa.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 03 gru 2007, 20:20

ness pisze:Pchanie ruchu w Obozna tez jest imo troche poronionym pomyslem.
Ciezko byloby go rozprowadzic potem na skarpie w kierunku Swietokrzyskiej.
Puszki przez Karasia do Swietokrzyskiej ,busy prosto do KP?
Obecnie nie ma wyjazdu z Karasia na KP inaczej niż przez Kopernika, Świętokrzyską i Nowy Świat.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 03 gru 2007, 21:51

ness pisze:
Ja jestem zwolennikiem proponowanej przez Glona opcji, aby ruch na zachód skierować przez Karową, KP, Królewską, a na południe przez Tamkę z jednym pasem dla samochodów osobowych i ze skrajnymi jako bus-pasami w dwóch kierunkach.
Afaik Karowa przejazd jest tylko dla pojazdow do 3,5 tony i jest zerowa szansa ze dla busow ktos zrobi tutaj wyjatek.
Na Karowej powinny wylądować osobówki, aby na Tamce można było wyznaczyć dwukierunkowy bus-pas.
Albert Camus-"Dżuma"

ODPOWIEDZ