Tablice wyĹwietlajÄ ce czas odjazdu
Moderator: Wiliam
- Bastian
- Sułtan Maroka
To co byś chciał, żeby kierowca podchodził i wklepywał godzinę, o której zamierza odjechać? 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- tarantula01
- Kontakt:
Widze, że problem urósł w oczach niektórych do wielkich rozmiarów. Tablice miałyby być na pętlach autobusowych, aby nie chodzić po stanowiskach i patrzeć w rozkład, który bus pierwszy jedzie (gdy np. wszystkie grzeją motory). Czy to duża filozofia, aby sterujący komputerek miał w tablicy wszystkie godziny odjazdów autobusów z danej pętli i wyświetlał 3-4 pierwsze rekordy spełniajce warunek czasu? Nie musi być to też rzeczywisty czas odjazdu, z reguły w 90% przypadków na pętlach czas rozkładowy = rzeczywistości.
- MeWa
- Cukiereczek
to nic dziwnego - ucianie końcówekAdam G. pisze:R-1 "Wola" kiedyś stosowało przedziwne skróty w BUSE dla pasażerów, było "RONDO WIATRA", "GRUNWALDZ" [dla: PLAC GRUNWALDZKI] i inne tym podobne, totalnie nie mające sensu.
[ Dodano: 2007-12-05, 17:20 ]
motorkowego obowiązuje czas rozkładowy i z pętli zazwyczaj następuje punktualnie. Zresztą w wielu miejscach to działa, czemu u nas miałoby nie działać... Jest to o wiele wygodniejsze niż latanie po wszystkich stanowiskach, zwłaszcza, że nie o każdej porze dnia odjazdy są częste...Ryoga pisze:Jakos tego nie widzę. Bo tablica sobie a motorkowy sobie.Bastian pisze:Bez przesady, mowa o czasie rozkładowym.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Osobiście to zacząłbym od rozwiązania a la Huta, czyli wstawić słupek przystankowy i włożyć tam wszystkie rozkłady tramwajów odjeżdżających stamtąd (możnaby je ułożyć według kierunków). Rozwiązanie proste, skuteczne i na pewno dużo oszczędniejsze aniżeli montowanie tablic.
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]
Nie wiem, czy kolega Tarantula czytał mój temat na KM forum, ale tam poruszyłem podobny problem.
Ogólnie chodziło mi o to, że tramwaje mają "przystanek zbiorczy" przy wyjazdach z pętli.
Ten, kto chce jechać konkretną linią wsiada na oddzielnych wysepkach dla poszczególnych linii (i zajmuje sobie zawczasu wygodne miejsce), zaś ten, kto jedzie tylko parę przystanków wsiada do pierwszego odjeżdżającego na przystanku zbiorczym.
A autobusy?
Załóżmy taka pętla Okęcie - przez kilka(naście) przystanków większość autobusów ma taką samą trasę - prosto przez Raszyn. Mówię tu o liniach podmiejskich, które odjeżdżają z małą częstotliwością, np raz na godzinę. Tak więc taki biedny hipotetyczny pasażer jadący do Raszyna może wsiąść do prawie każdego autobusu i dojedzie na miejsce.
Zmierza na wysepkę pierwszą, patrzy, odjazd stojącego autobusu za kwadrans. No to idzie na drugą wysepkę, sprawdza rozkład, a w tym czasie odjeżdża autobus z trzeciej wysepki. Idzie na czwartą wysepkę, a kolejny autobus odjeżdża z piatej... No i trzeba czekać przynajmniej kwadrans.
Rozwiązanie?
Ja zasugerowałem wspomniany przystanek zbiorczy przy wyjeździe z pętli, jednak potem wspólnie doszliśmy do wniosku, że tablica wyświetlająca odjazdy dla wszystkich linii plus np. dodatkowy wyświetlacz przy każdym peronie, który by powiedzmy migał , gdy czas do odjazdu byłby mniejszy, niż 2 minutry.
Tanio i skutecznie!
Ogólnie chodziło mi o to, że tramwaje mają "przystanek zbiorczy" przy wyjazdach z pętli.
Ten, kto chce jechać konkretną linią wsiada na oddzielnych wysepkach dla poszczególnych linii (i zajmuje sobie zawczasu wygodne miejsce), zaś ten, kto jedzie tylko parę przystanków wsiada do pierwszego odjeżdżającego na przystanku zbiorczym.
A autobusy?
Załóżmy taka pętla Okęcie - przez kilka(naście) przystanków większość autobusów ma taką samą trasę - prosto przez Raszyn. Mówię tu o liniach podmiejskich, które odjeżdżają z małą częstotliwością, np raz na godzinę. Tak więc taki biedny hipotetyczny pasażer jadący do Raszyna może wsiąść do prawie każdego autobusu i dojedzie na miejsce.
Zmierza na wysepkę pierwszą, patrzy, odjazd stojącego autobusu za kwadrans. No to idzie na drugą wysepkę, sprawdza rozkład, a w tym czasie odjeżdża autobus z trzeciej wysepki. Idzie na czwartą wysepkę, a kolejny autobus odjeżdża z piatej... No i trzeba czekać przynajmniej kwadrans.
Rozwiązanie?
Ja zasugerowałem wspomniany przystanek zbiorczy przy wyjeździe z pętli, jednak potem wspólnie doszliśmy do wniosku, że tablica wyświetlająca odjazdy dla wszystkich linii plus np. dodatkowy wyświetlacz przy każdym peronie, który by powiedzmy migał , gdy czas do odjazdu byłby mniejszy, niż 2 minutry.
Tanio i skutecznie!
=Macierzanki=
711
=Okęcie=
a) 301 > 10/17/33
b) 182 > 10/17
c) 7/9/15 > 182/189/401 > 10/17
=PASZKOWSKIEGO=
2 min buty
POWRÓT
(do Okęcia odwrotnie)
703 > Rynek > 20 min buty
711 > Komorowska > 3 min buty
733 > 4 min buty > 711 > 4 min buty
MaxiBus > 20 min buty
711
=Okęcie=
a) 301 > 10/17/33
b) 182 > 10/17
c) 7/9/15 > 182/189/401 > 10/17
=PASZKOWSKIEGO=
2 min buty
POWRÓT
(do Okęcia odwrotnie)
703 > Rynek > 20 min buty
711 > Komorowska > 3 min buty
733 > 4 min buty > 711 > 4 min buty
MaxiBus > 20 min buty
Nie o to mi chodziłoMeWa pisze:to nic dziwnego - ucianie końcówekAdam G. pisze:R-1 "Wola" kiedyś stosowało przedziwne skróty w BUSE dla pasażerów, było "RONDO WIATRA", "GRUNWALDZ" [dla: PLAC GRUNWALDZKI] i inne tym podobne, totalnie nie mające sensu.podczas remontu 9 jeździła w środku z tekstem na wyświetlaczu pod sufitem "9 zm.trasy GOCŁAW"
noidea
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Zła by to zmiana trasy nie była, gdyby była prawdziwaMeWa pisze:to nic dziwnego - ucianie końcówekAdam G. pisze:R-1 "Wola" kiedyś stosowało przedziwne skróty w BUSE dla pasażerów, było "RONDO WIATRA", "GRUNWALDZ" [dla: PLAC GRUNWALDZKI] i inne tym podobne, totalnie nie mające sensu.podczas remontu 9 jeździła w środku z tekstem na wyświetlaczu pod sufitem "9 zm.trasy GOCŁAW"
![]()
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- tarantula01
- Kontakt:
Dobra, ZTM dostanie oficjalne zapytanie w tej sprawie wraz z sugestią postawienia na pętli Nowodwory 2-3 słupów na których zawieszone byłyby tablice z rozkładami wszystkich linii posortowane według kolejności odjazdu. Światełka i sterowanie (koszty) zostawmy na później.Solaris pisze:Jest, tylko mało który pasażer z niej korzysta.chruscik pisze:na DWC taka tabliceNiby jest gablota, ale tam tez nie ma wszystkich rozkladow...