Tablice wyświetlające czas odjazdu

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 05 gru 2007, 10:05

To co byś chciał, żeby kierowca podchodził i wklepywał godzinę, o której zamierza odjechać? :shock:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 05 gru 2007, 12:31

Widze, że problem urósł w oczach niektórych do wielkich rozmiarów. Tablice miałyby być na pętlach autobusowych, aby nie chodzić po stanowiskach i patrzeć w rozkład, który bus pierwszy jedzie (gdy np. wszystkie grzeją motory). Czy to duża filozofia, aby sterujący komputerek miał w tablicy wszystkie godziny odjazdów autobusów z danej pętli i wyświetlał 3-4 pierwsze rekordy spełniajce warunek czasu? Nie musi być to też rzeczywisty czas odjazdu, z reguły w 90% przypadków na pętlach czas rozkładowy = rzeczywistości.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 05 gru 2007, 17:18

Adam G. pisze:R-1 "Wola" kiedyś stosowało przedziwne skróty w BUSE dla pasażerów, było "RONDO WIATRA", "GRUNWALDZ" [dla: PLAC GRUNWALDZKI] i inne tym podobne, totalnie nie mające sensu.
to nic dziwnego - ucianie końcówek :P podczas remontu 9 jeździła w środku z tekstem na wyświetlaczu pod sufitem "9 zm.trasy GOCŁAW" :D

[ Dodano: 2007-12-05, 17:20 ]
Ryoga pisze:
Bastian pisze:Bez przesady, mowa o czasie rozkładowym.
Jakos tego nie widzę. Bo tablica sobie a motorkowy sobie.
motorkowego obowiązuje czas rozkładowy i z pętli zazwyczaj następuje punktualnie. Zresztą w wielu miejscach to działa, czemu u nas miałoby nie działać... Jest to o wiele wygodniejsze niż latanie po wszystkich stanowiskach, zwłaszcza, że nie o każdej porze dnia odjazdy są częste...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Siecool

Post autor: Siecool » 05 gru 2007, 21:50

Osobiście to zacząłbym od rozwiązania a la Huta, czyli wstawić słupek przystankowy i włożyć tam wszystkie rozkłady tramwajów odjeżdżających stamtąd (możnaby je ułożyć według kierunków). Rozwiązanie proste, skuteczne i na pewno dużo oszczędniejsze aniżeli montowanie tablic.
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 05 gru 2007, 22:01

Na Żeraniu też tak jest ale tylko na pętli autobusowej dla autobusów...

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 05 gru 2007, 22:17

solaris8315 pisze:Na Żeraniu też tak jest ale tylko na pętli autobusowej dla autobusów...
Bez bodajże 133 8-(
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
chruscik
Dysklawiaturzysta
Kontakt:

Post autor: chruscik » 05 gru 2007, 22:23

na DWC taka tablice (-o< Niby jest gablota, ale tam tez nie ma wszystkich rozkladow...
MOBILIS Ursus

Mibars

Post autor: Mibars » 05 gru 2007, 22:24

Nie wiem, czy kolega Tarantula czytał mój temat na KM forum, ale tam poruszyłem podobny problem.

Ogólnie chodziło mi o to, że tramwaje mają "przystanek zbiorczy" przy wyjazdach z pętli.

Ten, kto chce jechać konkretną linią wsiada na oddzielnych wysepkach dla poszczególnych linii (i zajmuje sobie zawczasu wygodne miejsce), zaś ten, kto jedzie tylko parę przystanków wsiada do pierwszego odjeżdżającego na przystanku zbiorczym.

A autobusy?

Załóżmy taka pętla Okęcie - przez kilka(naście) przystanków większość autobusów ma taką samą trasę - prosto przez Raszyn. Mówię tu o liniach podmiejskich, które odjeżdżają z małą częstotliwością, np raz na godzinę. Tak więc taki biedny hipotetyczny pasażer jadący do Raszyna może wsiąść do prawie każdego autobusu i dojedzie na miejsce.

Zmierza na wysepkę pierwszą, patrzy, odjazd stojącego autobusu za kwadrans. No to idzie na drugą wysepkę, sprawdza rozkład, a w tym czasie odjeżdża autobus z trzeciej wysepki. Idzie na czwartą wysepkę, a kolejny autobus odjeżdża z piatej... No i trzeba czekać przynajmniej kwadrans.

Rozwiązanie?

Ja zasugerowałem wspomniany przystanek zbiorczy przy wyjeździe z pętli, jednak potem wspólnie doszliśmy do wniosku, że tablica wyświetlająca odjazdy dla wszystkich linii plus np. dodatkowy wyświetlacz przy każdym peronie, który by powiedzmy migał , gdy czas do odjazdu byłby mniejszy, niż 2 minutry.

Tanio i skutecznie!
=Macierzanki=
711
=Okęcie=
a) 301 > 10/17/33
b) 182 > 10/17
c) 7/9/15 > 182/189/401 > 10/17
=PASZKOWSKIEGO=
2 min buty

POWRÓT
(do Okęcia odwrotnie)
703 > Rynek > 20 min buty
711 > Komorowska > 3 min buty
733 > 4 min buty > 711 > 4 min buty
MaxiBus > 20 min buty

Awatar użytkownika
Solaris

Post autor: Solaris » 06 gru 2007, 22:05

chruscik pisze:na DWC taka tablice (-o< Niby jest gablota, ale tam tez nie ma wszystkich rozkladow...
Jest, tylko mało który pasażer z niej korzysta. Traktują kierowców jak informację miejską. Uważają, ze kierowcy znają rozkłady linii z DWC na pamięć.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 07 gru 2007, 0:53

MeWa pisze:
Adam G. pisze:R-1 "Wola" kiedyś stosowało przedziwne skróty w BUSE dla pasażerów, było "RONDO WIATRA", "GRUNWALDZ" [dla: PLAC GRUNWALDZKI] i inne tym podobne, totalnie nie mające sensu.
to nic dziwnego - ucianie końcówek :P podczas remontu 9 jeździła w środku z tekstem na wyświetlaczu pod sufitem "9 zm.trasy GOCŁAW" :D
Nie o to mi chodziło ;) Te wolskie skróty to było co innego, coś im się pochrzaniło z BUSE (dotyczyło to bocznych wyświetlaczy, które spokojnie miały miejsce by wyświetlić dłuższą nazwę). Najprawdopodobniej coś się przemieszało pomiędzy informacją, która jest na sterowniku dla motorowego a tą dla pasażerów (a tą pierwszą R-1 olało i wymyśliło bezsensowne "skróty") - na sterowniku mieści się bardzo ograniczona liczba liter.
noidea

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 07 gru 2007, 9:23

MeWa pisze:
Zła by to zmiana trasy nie była, gdyby była prawdziwa :p (zanim ktoś zacznie piszczeć: na Gocławek wydłużyć 26, , a na Waszyngtona przenieść 8 :p )
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 07 gru 2007, 9:59

Solaris pisze:
chruscik pisze:na DWC taka tablice (-o< Niby jest gablota, ale tam tez nie ma wszystkich rozkladow...
Jest, tylko mało który pasażer z niej korzysta.
Dobra, ZTM dostanie oficjalne zapytanie w tej sprawie wraz z sugestią postawienia na pętli Nowodwory 2-3 słupów na których zawieszone byłyby tablice z rozkładami wszystkich linii posortowane według kolejności odjazdu. Światełka i sterowanie (koszty) zostawmy na później.

Maybach

Post autor: Maybach » 11 gru 2007, 21:46

solaris8315 pisze:Na Żeraniu też tak jest ale tylko na pętli autobusowej dla autobusów...
Oraz na... pl. Hallera :shock: ;)
6, 20, 23, 26, 160, 509, N03

ODPOWIEDZ