Modernizacja trasy tramwajowej w ciÄ gu Al. Jerozolimskich
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Z zakładu?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- MeWa
- Cukiereczek
Niewidzialne tramwaje
Konrad Majszyk 20-12-2007, ostatnia aktualizacja 20-12-2007 02:56
Elektroniczne tablice na przystankach w Al. Jerozolimskich znowu nie zostaną włączone. Firma Ascom zaproponowała uruchomienie systemu jutro, ale... w niepełnej wersji: tylko dla 85 proc. tramwajów.28 tablic zainstalowanych między pętlą Banacha a rondem Waszyngtona miało pokazywać pasażerom czas do przyjazdu każdego pojazdu. System powinien uwzględniać korki i stłuczki na trasie, wyświetlając online aktualny rozkład.
Gdyby przyjąć propozycję szwajcarskiego producenta, na 100 tramwajów system nie identyfikowałby 15 (byłyby dla niego niewidzialne). Tramwajarze nie zgodzili się na takie rozwiązanie.– Albo 100 proc., albo wcale. System ma być dla pasażerów ułatwieniem, a nie powodem do kpin – mówi rzecznik Tramwajów Warszawskich Wojciech Szydłowski.
Sytuacja nabrzmiała do tego stopnia, że do Warszawy przyleciał ze Szwajcarii kierownik projektu Walter Oberholzer. – Na instalację systemu w Warszawie mieliśmy dziewięć miesięcy, a to rekordowo krótki okres – powiedział wczoraj „Rz” Oberholzer. – Na przygotowanie analogicznego systemu Zurych dał nam ponad rok.
Na wyśrubowany termin narzeka też prezes Ascom Poland Krzysztof Durczak.– Z tego powodu jeden ze szwajcarskich partnerów nie dostarczył nam na czas modułów, które instalujemy w kabinach motorniczych. Mieliśmy też problemy z software’em – mówi Durczak.
Tramwajarzy reprezentuje w ustaleniach z producentem firma DHV, która pełni wymaganą przez procedury unijne funkcję inżyniera kontraktu. Jej przedstawiciele są nieugięci: system musi działać w formie optymalnej od razu, a nie w odcinkach.
Tramwaje Warszawskie naliczają od 15 listopada po 8,4 tys. zł kary za każdy dzień opóźnienia. Do wczorajszego wieczora kwota urosła do 286,5 tys. zł. Wartość kontraktu to 8,2 mln zł.
Elektroniczne tablice to część inwestycji za 220 mln zł dofinansowanej przez UE: remontu torów w Al. Jerozolimskich i zakupu tramwajów.
Źródło : Rzeczpospolita
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A to pewnie R4.MeWa pisze:niestety nie było naklejki, choć jej szukałem,
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
MeWa pisze:Obrazek
Niewidzialne tramwaje
Konrad Majszyk 20-12-2007, ostatnia aktualizacja 20-12-2007 02:56
Sytuacja nabrzmiała do tego stopnia, że do Warszawy przyleciał ze Szwajcarii kierownik projektu Walter Oberholzer. – Na instalację systemu w Warszawie mieliśmy dziewięć miesięcy, a to rekordowo krótki okres – powiedział wczoraj „Rz” Oberholzer. – Na przygotowanie analogicznego systemu Zurych dał nam ponad rok.
Na wyśrubowany termin narzeka też prezes Ascom Poland Krzysztof Durczak.– Z tego powodu jeden ze szwajcarskich partnerów nie dostarczył nam na czas modułów, które instalujemy w kabinach motorniczych. Mieliśmy też problemy z software’em – mówi Durczak.
Źródło : Rzeczpospolita
To ja się pytam, po jaką cholerę startowali do przetargu wiedząc że nie dadzą rady w tym terminie wykonać pracy do jakiej się zobowiązali. Pan prezes Durczak kompromituje się każdą wypowiedzią. Mam nadzieję, że system ruszy za 3 miesiące i kary za spóźnienie zrównają sie z wartością kontraktu
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie mogą. Max to podobno koło 25%. Jak mniemam zakłada się, że powyżej są przesłanki do zerwania umowy.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Siemens? Nie żąrtuj, w porównaniu z ZSZR SIP jest doskonale działającym mechanizmem. Siemens to jest dopiero megaporażka i udawanie roboty.
-
kozioł
Typowa "pokazówka", jak za Gierka.Do tego "pokazówka" z której mało co wyszło...solaris8315 pisze:firma Ascom uruchomi wyświetlacze ... 1 LUTEGO 2008
Jak już kiedyś pisałem, to są pieniądze UE całkowicie wywalone gó...rę błota.
Linia 155: 1966-2011
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.