Modernizacja Al. Jerozolimskich (R. ZesĹaĹcĂłw - ĹopuszaĹska)
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No bez przesady - najbardziej zakorkowane to ono było przed rozpoczęciem remontów (o stronie do Pruszkowa mówiąc, rzecz jasna).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Nie fuszerka tylko inwestycja nie jest jeszcze skończona. I wcale tak długo go nie robili - wiosną się zabrali.Jamnik pisze:Ech, tyle czasu robili ten wiadukt nad Popularną, a tymczasem taka fuszerka. Jadąc prawym pasem w stronę Łopuszańskiej, na wjeździe na wiadukt natrafia się na nierówność nawierzchni, po której pojazd (zwłaszcza autobus) dość gwałtownie zsuwa się w prawą stronę.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Nieskończona? To będą kłaść nową nawierzchnię? Przydałoby się.R-11 Kleszczowa pisze:Nie fuszerka tylko inwestycja nie jest jeszcze skończona. I wcale tak długo go nie robili - wiosną się zabrali.Jamnik pisze:Ech, tyle czasu robili ten wiadukt nad Popularną, a tymczasem taka fuszerka. Jadąc prawym pasem w stronę Łopuszańskiej, na wjeździe na wiadukt natrafia się na nierówność nawierzchni, po której pojazd (zwłaszcza autobus) dość gwałtownie zsuwa się w prawą stronę.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
No asfalt będzie układany jeszcze w całym otoczeniu wiaduktu. Póki co oddali do użytku przejazd nad rondem, ale wszystkie prace potrwają do wiosny.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jakby nie otworzyli przed otwarciem całości to by zaraz było wycie, że "gotowy a pusty stoi". Niektórym się nie dogodzi.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Źródło: Życie WarszawyWiadukty i wyspa przy Łopuszańskiej
Konrad Majszyk 17-06-2008, ostatnia aktualizacja 17-06-2008 10:58
Jedenaście koncernów chce budować trzypoziomowy węzeł u zbiegu Al. Jerozolimskich i ul. Łopuszańskiej. Inwestycja ma ruszyć jesienią.
To dopiero pierwszy etap przetargu, do którego stanęły firmy z Polski, Francji, Hiszpanii, Niemiec, Portugalii i Szwecji. W ciągu kilku tygodni Zarząd Dróg Miejskich wybierze z nich te, które spełniają jego wymagania, i zaprosi do składania ofert cenowych.
Dlaczego ZDM nie ogłosił zwykłego przetargu nieograniczonego? Drogowcy twierdzą, że ta formuła pozwoli im na wstępie odrzucić firmy niesolidne. Ale tak naprawdę drogowcy grają na czas, bo miejscy urzędnicy ugrzęźli w papierach – nie ma jeszcze decyzji lokalizacyjnej ani pozwolenia na budowę. – Decyzję lokalizacyjną spodziewamy się dostać w czerwcu, a pozwolenie na budowę w sierpniu. Inwestycja ruszy jesienią i potrwa dwa lata – mówi rzeczniczka ZDM Małgorzata Gajewska.
Węzeł będzie miał trzy poziomy. W wykopie projektanci poprowadzili Al. Jerozolimskie. Piętro wyżej powstanie skrzyżowanie z tzw. wyspą centralną. Estakady połączą zaś ul. Łopuszańską z Al. Jerozolimskimi w kierunku Pruszkowa. To odstępstwo od pierwotnych planów, które zakładały bezkolizyjne połączenie Al. Jerozolimskich – od strony Blue City i Castoramy – z Łopuszańską, w kierunku Ochoty i wzdłuż budowanej od lat 70. tzw. obwodnicy centrum.
Zmiany wymusiła Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad, która szykuje się do budowy trasy Janki – Opacz – Salomea, czyli łącznika trasy katowickiej i krakowskiej z Al. Jerozolimskimi. GDDKiA obiecuje, że ta droga powstanie przed Euro 2012. Analizy ruchu wykazały, że między nową wylotówką i Łopuszańską będzie przetaczał się większy ruch niż po obwodnicy centrum. Zakorkowane przez skręcające tiry skrzyżowanie Al. Jerozolimskich i Łopuszańskiej to jedno z najniebezpieczniejszych w mieście.
Z powodu braku bezkolizyjnych przejazdów znajduje się w czołówce na liście kolizji i wypadków, opracowywanej przez Wydział Ruchu Drogowego.Szacowany koszt przebudowy skrzyżowania to 150 mln zł. Przewidywany czas realizacji to lata 2008 – 2010. To będzie kolejny etap ciągnącej się od lat przebudowy Al. Jerozolimskich między rondem Zesłańców Syberyjskich i Łopuszańską. W ramach tej inwestycji powstały wiadukty przy rondzie Zesłańców, nad ul. Śmigłowca, linią WKD (stary się zaczął sypać) i nad Popularną.
1 7 9 22 128 141 157 172 175 504
- Bastian
- Sułtan Maroka
Ja wolę wyspę centralną i możliwości przesiadek, od plątaniny estakad z przystankami pół kilometra dalej.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Bastian
- Sułtan Maroka
Atol
Nie wiem, czy zwróciłeś uwagę, że koniczynek się u nas już prawie nie projektuje - czy nie chodzi o przeplot między dwoma ślimakami, włączającym się i wyłączającym się z jednego pasu, co skutecznie uniemożliwiłoby dodatkowo usytuowanie tam przystanków (jak przy Torwarze albo Wale Miedzeszyńskim)? A tylko koniczynka daje możliwości stworzenia węzła przesiadkowego.
Nie wiem, czy zwróciłeś uwagę, że koniczynek się u nas już prawie nie projektuje - czy nie chodzi o przeplot między dwoma ślimakami, włączającym się i wyłączającym się z jednego pasu, co skutecznie uniemożliwiłoby dodatkowo usytuowanie tam przystanków (jak przy Torwarze albo Wale Miedzeszyńskim)? A tylko koniczynka daje możliwości stworzenia węzła przesiadkowego.
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- Bastian
- Sułtan Maroka
Nie wiem, czy są passé, mam po prostu wrażenie po obejrzeniu wielu projektów różnych węzłów, że są w odwrocie. A czemu - patrz moje przypuszczenia post wyżej. Przykład: PARK KASKADA, gdzie GDDKiA sprzeciwiała się ulokowaniu przystanku na wiadukcie motywując to właśnie przeplotem między samochodami wyjeżdżającymi z Trasy AK od mostu a jadącymi z Bielan na most. Przystanek zaistniał tylko dzięki temu, że Inżynier Ruchu zatwierdził go jeszcze zanim GDDKiA zdążyła wyskoczyć z projektem modernizacji - napisali potem, że ich zdaniem jego położenie jest złe, ale skoro już funkcjonuje, to niech zostanie. A wcisnąć tej instytucji przystanek to prawie cud...