Solaris pisze:Michael112 i inni , skoro jesteście przeciwni podwyżce cen biletów ze względu na stan taboru i częstotliwość kursowania komunikacji. To mam prośbę, wskażcie źródło finansowania następujących pozycji:
1) zakup nowego taboru - podwyższenie komfortu podróżowania
2) podwyżki dla kierowców i pracowników zaplecza technicznego - zwiększenie częstotliwości kursowania
3) zakup ON i energii - na czymś muszą autobusy i tramwaje jeździć
4) zakup części zamiennych
Tego nie zapewnia ZTM, tylko przewoźnicy. Przewoźnicy prywatni chyba nie mogą zmieniać cen zadeklarowanych w ofertach przetargowych bez uzgodnienia z ZTM, bo do tego zobowiązuje ich umowa. ZTM nie musi się zgodzić na podwyżkę ceny wozokm, na którą nie byłoby ich stać. MZA być może i może sobie próbować podwyższać (chociaż chyba też mają jakąś umowę), ale jest to obecnie jeden z najdroższych przewoźników i można zwiększyć udział ajentów w przewozach. Ich ceny za wozokm może będą droższe niż kilka lat temu, ale i tak da się wybrać ofertę tańszą niż MZA.
Dodatkowym źródłem finansowania mogła by być część środków przeznaczana na wysokie pensje urzędasów, a szczególnie na nagrody dla ruty, który prawie nic dobrego nie robi.
pawcio pisze:Ta podwyżka nie jest po to, aby było lepiej, ale by nie było coraz gorzej.
No to ja nie chcę takiej podwyżki, z której nic nie ma.