Autobusy testowane w Warszawie

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 17 sty 2008, 9:32

_DoMeL_ pisze:Przyciemniame szyby to całkiem fajny efekt ;)
Mi się to osobiście nie podoba, bo mało co przez nie widać...

Awatar użytkownika
slawek4876
Kontakt:

Post autor: slawek4876 » 17 sty 2008, 9:33

Tak, zgadzam sie z Tobą fajnie wygląda ten autobus z przyciemnionymi szybami. Przynajmniej, nie razi tak słońce, jak w pozostałych wozach. Autobus jest wygodny, cieplutki, robi wrazenie na pasażerach. Ale jest bardzo długi. Obawiam sie, ze takiego typu(długie) autobusu nie będą jezdziły na wszystkich liniach =P~

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 17 sty 2008, 9:36

slawek4876 pisze:Obawiam sie, ze takiego typu(długie) autobusu nie będą jezdziły na wszystkich liniach =P~
No to żeś Amerykę odkrył...
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
KZR

Post autor: KZR » 17 sty 2008, 10:34

_DoMeL_ pisze:Przyciemniame szyby to całkiem fajny efekt ;)
Efekt rzeczywiście fajny od zewnątrz i słońce pewnie w środku nie razi.
Ja jechałem nim o 21 i muszę powiedzieć że z wnętrza nie dało się odczytać prawie żadnego wyświetlacza na przejeżdżającym autobusie, poza tymi na mobilisowych solarkach.
Podobnie z nazwą przystanku i zorientowaniem się gdzie się jest, o ile to miejsce nie jest mocno oświetlone.
Poruszam się:
Zwykle - 105, 154, 523, 507
Czasem - każdym rzadkim busem i tramem który napotkam :)
Poza W-wa: Chrysler LeBaron Convertible '88

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 17 sty 2008, 10:48

jakaś tam gazeta zacytowała jednego z forumowiczów i pisze: Mateusz Kania: (...) Przy obecnych rozkładach jazdy na pewno takich autobusów przydałoby się więcej.
Nie prawda. Wole dwa zwykłe przeguby co np. 8 minut niż jeden taki co 12 (-X Obecnie rozkładom to potrzeba poprawy, a nie łatania dziur większymi pojazdami... Jednakże wiadomo, że obecnie to brzmi pięknie tylko w teorii. Podobnie jak większa ilość nowoczesnych i dłuższych pojazdów. Ale to inna bajka. Nie stać nas na rozwiązania zastępcze.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Perez

Post autor: Perez » 17 sty 2008, 15:14

gadacie że bardzo długi...... raptem 1m dłuższy od Lyonsa. A miejsce pracy kierowcy porażka. Zaledwie jakiś drąg oddzielający go od pasażerów.

Awatar użytkownika
Dantte

Post autor: Dantte » 17 sty 2008, 15:20

Pff, jeżeli chodzi o E-4 to rozkładu nie pogorszą, nawet jeśli jeździłyby takie na wszystkich brygadach...

Autobus bardzo ładny. Siedzenia wygodne (kolory tapicerki już nie tak piękne :< ). Jedynie głośny silnik. Porównywalny do MANów (pod wieloma względami), i dużo przyjemniejszy od solarisów... Jednak powinien wyjeżdżać na dodatki (jak już się uparli na te E-4). W międzyszczycie mało osób. Z 10?
2 3 4 5 6 7 8 9
10 11 12
13 14
15 17

Awatar użytkownika
Mihau

Post autor: Mihau » 17 sty 2008, 15:23

Perez pisze:gadacie że bardzo długi...... raptem 1m dłuższy od Lyonsa. A miejsce pracy kierowcy porażka. Zaledwie jakiś drąg oddzielający go od pasażerów.
Ten drąg to jest tak na stałe, czy to kwestia zamówienia? Bo w d. NRD wszystkie Ikarusy nie miały kabin ;-)

A co do długości, tudzież pojemności. Jak ktoś mądrze zauważył, większość tej dodatkowej przestrzeni zajmuje buda z silnikiem. Podana pojemność to po prostu żal, nieco więcej niż w SU18 i... mniej niż w M181M :D. Jak to ma być cudowny środek dla warszawskiej komunikacji to ja dziękuje =;

Awatar użytkownika
m72
(mateusz72)

Post autor: m72 » 17 sty 2008, 16:08

R-11 Kleszczowa pisze:jakaś tam gazeta zacytowała jednego z forumowiczów i napisał/a:

Mateusz Kania: (...) Przy obecnych rozkładach jazdy na pewno takich autobusów przydałoby się więcej.

Nie prawda. Wole dwa zwykłe przeguby co np. 8 minut niż jeden taki co 12 (-X Obecnie rozkładom to potrzeba poprawy, a nie łatania dziur większymi pojazdami... Jednakże wiadomo, że obecnie to brzmi pięknie tylko w teorii. Podobnie jak większa ilość nowoczesnych i dłuższych pojazdów. Ale to inna bajka. Nie stać nas na rozwiązania zastępcze.
Generalnie chodziło mi o to, że ludzie są upychani w wozach a częstotliwości nie są zwiększane.
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

Awatar użytkownika
Tyrystor
Kontakt:

Post autor: Tyrystor » 17 sty 2008, 16:21

Mihau pisze:
Perez pisze:gadacie że bardzo długi...... raptem 1m dłuższy od Lyonsa. A miejsce pracy kierowcy porażka. Zaledwie jakiś drąg oddzielający go od pasażerów.
Ten drąg to jest tak na stałe, czy to kwestia zamówienia? Bo w d. NRD wszystkie Ikarusy nie miały kabin ;-)
Przecież ta poręcz koło kierowcy jest od Ikarusa 411/417 :!:
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11

blinski

Post autor: blinski » 17 sty 2008, 17:00

Mihau pisze:

A co do długości, tudzież pojemności. Jak ktoś mądrze zauważył, większość tej dodatkowej przestrzeni zajmuje buda z silnikiem. Podana pojemność to po prostu żal, nieco więcej niż w SU18 i... mniej niż w M181M :D. Jak to ma być cudowny środek dla warszawskiej komunikacji to ja dziękuje =;
czy naprawdę niektórzy wierzą, że do m181m - węższego, ze schodkami zajmującymi częśc przestrzeni sekcji b, z mniejszą rzeźnią i większymi pudłami - wejdzie o 30 osób więcej niż do 313 czy u18? przeciez gołym okiem widać, że to niemożliwe.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 sty 2008, 17:09

Bo tu wszyscy przejmują się deklaracjami producentów, zamiast sprawdzić, z jakiej normy wyliczenia :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Marcinos

Post autor: Marcinos » 17 sty 2008, 17:38

On będzie jeździć cały czas na brygadzie 3 :?:
Proboszcz powinien iść liczyć swoje owieczki.

Liczą się tylko marzenia i wysiłek, jaki się włoży by je zrealizować.

Awatar użytkownika
floyd
Kontakt:

Post autor: floyd » 17 sty 2008, 19:30

Jechałem dziś z rana tym cudem i jakoś strasznie mnie nie zachwycił. Siedzenia rzeczywiście są wygodne, ale przecież jakby MZA chciało, to i w Solarisie można zamówić równie wygodne. Co do kabiny, to kierowca mówił, że bez problemu można zamówić kabinę pełną.

A czy któryś z formuowiczów mógłby powiedzieć jaka jest orientacyjna różnica w cenie między tym Mercedesem, a ostatnio zamówionymi SU18?
Hanoi, Pekin, Hong Kong, Polska: http://pl.youtube.com/65floyd65
Pamiętnik sprzed lat: http://blogsprzedlat.blogspot.com/
Życie na dalekim wschodzie: http://ssm2003.blogspot.com/

Zawodowo :)

Maybach

Post autor: Maybach » 17 sty 2008, 20:35

Mercu sie zepsuł :D Padła elektronika, w ogóle kasowniki nie działały... Widziany o 19:00 na Nowodworach ;-)
6, 20, 23, 26, 160, 509, N03

ODPOWIEDZ