Komunikacja w Starej Miłośnie

Moderator: Wiliam

Andrzej

Post autor: Andrzej » 23 sty 2008, 19:55

PiotrekP pisze:Nie wiem, czy zauwazyliście, ale powstają nowe przystanki w Wesołej!:
ZTM pisze:Uruchomienie nowych przystanków w Wesołej | Od dnia 26.01.br. (sobota) od początku kursowania linii dziennych uruchomione zostaną nowe przystanki na ul. 1 Praskiego Pułku w Wesołej:
- STASZICA
- HIPODROM
obowiązujące dla linii 198, 315 i N21 jako warunkowe.
Lepiej późno niż wcale. Staszica miał być chyba jednokierunkowy.
*
A w sąsiednim Sulejówku przydałby się jeszcze przystanek przy ul. Mariańskiej dla 173 (udostępniłoby to jako tako komunikację ludziom zamieszkałym przy Czynu Społecznego, widziałem też jak kierowca kierowcę tam wypuszczał), ale skąpy Sulejówek nie da na nowy przystanek, nie da na linię podmiejską do Miłosnej choćby co 2 godziny, nie da linię nocną, nie da kurs 173 co 30 minut wieczorem.
R1+R2
R3+R7
R8+R9

Awatar użytkownika
Aleksander2560
(Aleksander2634)

Post autor: Aleksander2560 » 23 sty 2008, 20:15

Andrzej pisze:A w sąsiednim Sulejówku przydałby się jeszcze przystanek przy ul. Mariańskiej dla 173 (udostępniłoby to jako tako komunikację ludziom zamieszkałym przy Czynu Społecznego, widziałem też jak kierowca kierowcę tam wypuszczał), ale skąpy Sulejówek nie da na nowy przystanek, nie da na linię podmiejską do Miłosnej choćby co 2 godziny, nie da linię nocną, nie da kurs 173 co 30 minut wieczorem.
Zastanów się nad tym co piszesz.... a dlaczego nie wspomnisz, że Sulejówek daje ZTMowi ciężkie pieniądze za kursowanie SKMki?? Dlaczego o tym zapominasz?? Pisząc tak robisz wrażenie, że magistrat jest skąpy, a może jak tak potrafisz cudownie mnożyć pieniądze, to sam sfinansujesz nocny autobus i podmiejski do Miłosnej?? Na przyszłość, zastanów naprawde dwa razy zanim cokolwiek napiszesz... bo pamietaj, ze Twoja Wesoła czerpie kase z budżetu miasta Warszawy, a Sulejówek ma swój skromny budżecik!!!
Miejskie Zakłady Autobusowe m. st. Warszawy
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa

st1545

Post autor: st1545 » 23 sty 2008, 21:29

Heh, Wy się kłóćcie o pieniądze, a ja ponarzekam (-;
Kiedyś 198 miało rano taki fajny kurs 5:15 - skomunikowany z SKM, więc idealnie zdążałem na poranny ekspres do Krakowa. A teraz musiałem wstać 15 minut wcześniej. Co prawda nie trzeba czekać tego kwadransa stacji, bo przyjeżdża pociąg KM, ale niech ktoś spróbuje wyczytać tę informację w rozkładzie ZTM /-:
Wyrównanie częstości jazdy 198 spowodowało też pewien dyskomfort przy wieczornych powrotach - po przesiadce do autobusu, trzeba niestety odczekać parę minut aż wybije "okrągła" godzina.
Kiedyś wszystkie kursy były skomunikowane "na styk" - komu to przeszkadzało?

Druga rzecz - poza 502 autobusy na krańcu Stara Miłosna stoją w przeciwną stronę niż jadą i po ruszeniu z pętli zawracają na rondach. Łatwo wsiąść np. w 173 "w kierunku" Pogodnej i wylądować na Drobiarskiej. To bez sensu - można by zamienić miejscami postoju chociaż 198 i 173 a już wybór autobusu przy wsiadaniu byłby bardziej intuicyjny. A żeby 315 też zmieściło się przy Gościńcu, to 502 mogłoby mieć swoją lotną końcówkę przy Pogodnej (tam też jest długa zatoka przystankowa).

Acha. Jeśli ktoś powie, że z pętli Pogodna zrezygnowano z powodu protestów mieszkańców pobliskiego bloku (hałas silników i spaliny pod oknami, gdy kierowcy przed świtem się dogrzewają) to będę gryzł.

pozdrawiam, tomek

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 23 sty 2008, 21:35

st1545 pisze:Kiedyś wszystkie kursy były skomunikowane "na styk" - komu to przeszkadzało?
pewnie tym, którym autobus/pociąg zwiewał... A takich głosów było dużo.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

st1545

Post autor: st1545 » 23 sty 2008, 22:46

Przy jeździe <tam> SKM zwiewało jeśli był korek przy Gościńcu. Robienie 15 minut zapasu o 5:30 chyba nie jest rozwiązaniem? Z powrotem autobus ma [x] i czeka na pociąg. Robienie na stałe 5 minut przerwy raczej denerwuje niż pomaga ludziom wracającym wieczorem do domu. Nieeee, widzę w tym raczej wyrównywanie częstotliwości kursowania (czyli ułatwienie dla dla kierowców) niż reakcję na sygnały pasażerów.
pozdrawiam, tomek

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 23 sty 2008, 23:22

No ja nie wiem czemu wyrównana częstotliwość miałaby ułatwiać pracę kierowcom... Głosów o opóźnieniach jednak na tym forum było sporo. Pytanie też, czy zgranie tylko z pociągami SKM jest zasadne w przypadku rozszerzenia oferty wspólnego biletu.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

kangoo2

Post autor: kangoo2 » 24 sty 2008, 9:25

Linia 315 zostaje zawieszona na ferie 11-22.02.2008.

EFKA

Post autor: EFKA » 24 sty 2008, 9:52

Przy częstotliwości 10 min stały rozkład jazdy 198 jest bardzo dobrym rozwiązaniem.
Wracając do domu marznę tylko na peronie (pociągi i SKM nie zawsze są punktualne, zwłaszcza ostatnio). W przypadku opóźnienia "kolejowego" jestem spokojna, że najdłużej 10 min czekam (mogę wejść do sklepu nawet) :D

Kwestia druga: bezpieczeństwo. Rano w przypadku opóźnienia 198 z powodu korków ludzie pędzili na oślep pod zamkniętymi szlabami, tuż przed wjeżdżającą na peron SKM! A po południu albo biegiem slalom między samochodami, którym się udało wystarować po otwarciu szlabanu, albo czekanie na następny "skomunikowany".

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 24 sty 2008, 14:40

A mnie denerwuje brak "skomunikowań" w rozkładzie. Kiedyś wiadomo było, o której godzinie z domu trzeba wyjść (mówię o okolicach Wesoła-Ratusz, bo SM pogrzebana przez korki jest, a pod Ratuszem można zawsze złapać opóźnioną poprzednią brygadę), aby zdążyć na SKM. Teraz można czekać na peronie i 30 minut, jeżeli nie zna się rozkładu kolejki...
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

EFKA

Post autor: EFKA » 24 sty 2008, 15:46

Trzeba przeczytać rozkład jazdy pociągów, doliczyć 3 min na przejazd autobusem dołożyć średnio 5 min na czekanie, bo jeśli są korki to poprzedni kurs też jest spóźniony i akurat można na niego trafić :D
198 jest dowozówką do SM, bo stamtąd ludzie spacerkim mają tyle do autobusu, co ludzie od Weoła Ratusz do stacji.

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 24 sty 2008, 15:53

Ależ ja to wszystko wiem i mniej więcej tak to liczę. Tyle, że kiedyś nie trzeba było patrzeć na rozkład pociągów, tylko wsiąść w autobus i być skomunikowanym ;)
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Andrzej

Post autor: Andrzej » 24 sty 2008, 16:57

st1545 pisze:Przy jeździe <tam> SKM zwiewało jeśli był korek przy Gościńcu. Robienie 15 minut zapasu o 5:30 chyba nie jest rozwiązaniem? Z powrotem autobus ma [x] i czeka na pociąg. Robienie na stałe 5 minut przerwy raczej denerwuje niż pomaga ludziom wracającym wieczorem do domu. Nieeee, widzę w tym raczej wyrównywanie częstotliwości kursowania (czyli ułatwienie dla dla kierowców) niż reakcję na sygnały pasażerów.
pozdrawiam, tomek
Poza godzinami szczytu to chyba lepiej darować sobie felerne przesiadki i jechać bezpośrednio 502. Czestotliwość podobna jak SKM.

[ Dodano: 2008-01-24, 16:58 ]
R-9 Chełmska pisze:Ależ ja to wszystko wiem i mniej więcej tak to liczę. Tyle, że kiedyś nie trzeba było patrzeć na rozkład pociągów, tylko wsiąść w autobus i być skomunikowanym ;)
To wtedy musiałeś, być może, odczekać swoje na przystanku autobusowym, a teraz na peronie. Poza tym, pamiętasz, że to skomunikowanie nie zawsze działało.

[ Dodano: 2008-01-24, 17:07 ]
Aleksander2634 pisze:
Andrzej pisze:A w sąsiednim Sulejówku przydałby się jeszcze przystanek przy ul. Mariańskiej dla 173 (udostępniłoby to jako tako komunikację ludziom zamieszkałym przy Czynu Społecznego, widziałem też jak kierowca kierowcę tam wypuszczał), ale skąpy Sulejówek nie da na nowy przystanek, nie da na linię podmiejską do Miłosnej choćby co 2 godziny, nie da linię nocną, nie da kurs 173 co 30 minut wieczorem.
Zastanów się nad tym co piszesz.... a dlaczego nie wspomnisz, że Sulejówek daje ZTMowi ciężkie pieniądze za kursowanie SKMki?? Dlaczego o tym zapominasz?? Pisząc tak robisz wrażenie, że magistrat jest skąpy, a może jak tak potrafisz cudownie mnożyć pieniądze, to sam sfinansujesz nocny autobus i podmiejski do Miłosnej?? Na przyszłość, zastanów naprawde dwa razy zanim cokolwiek napiszesz... bo pamietaj, ze Twoja Wesoła czerpie kase z budżetu miasta Warszawy, a Sulejówek ma swój skromny budżecik!!!
To trzeba było się przyłączać do Warszawy, jak była okazja,, bo widać, w inny sposób nie potraficie zapewnić mieszkańcom przyzwoitej komunikacji. (Ile może kosztować jeden dodatkowy przystanek?).

Owszem, na SKM Sulejówek dał (duży pozytyw, ale pamiętamy jak było przy jej uruchamianiu, no i nadal brak wspólnego biletu z KM), ale to tylko dwie stacje. Całe miasto jest znacznie bardziej rozległe. Burmistrz zoobowiązał się kiedyś zapewnić komunikację w całym mieście. A Miłosna i Żurawka nadal bez busu.
Inne gminy (także biedniejsze) dogadały się również co do nocnych, Sulejówek nie.

A jeśli chodzi jeszcze o komunikację dzienną, to spójrz na Wiązowną - jak ktoś chce, to potrafi. A jak ktoś skąpi albo nie umie się dogadać to nie ma.
Kilka domów w Gliniance ma normalny autobus, a gęsto zabudowana Miłosna nie ma. Strefa dojścia do SKM jest gdzienigdzie zbyt duża (np. z rejonu ulicy Długiej, tam miała być kiedyś pętla linii ZTM).
R1+R2
R3+R7
R8+R9

Awatar użytkownika
Aleksander2560
(Aleksander2634)

Post autor: Aleksander2560 » 24 sty 2008, 17:37

Jakoś dziwne ale większość jedzie mieszkańców tamtych rejonów posiada samochody i ma "w d*****" komunikacje miejską. Część z nich oczywiście zostawia samochody przy stacji SKMki ale to nie jest większość. Przyłączenie do Warszawy to kwestie na inne opowiadanie, ale moim zdaniem teraz jest nieźle, ale stawać się dzielnicą tego molocha nie byłoby zbyt korzystne. Po drugie z Okuniewa i Miłosnej jeżdzą przywaciarze (raz na 30 minut ale zawsze), więc na kiego licha linia ZTMu z częstotliwością 120 minut??? Po co??? Byłby to taki sam muchowóz jak pod sam koniec linia 803. Nie wiem czy wiesz, ale w Sulejówku jest kilka innych priorytetów niż postawienie przystanku o roboczej nazwie MARIAŃSKA, skoro 250 m dalej jest przystanek DROBIARSKA, myślisz, że ktoś by korzystał z tego przystanku?? A z przystanku IDZIKOWSKIEGO to może taka zabójcza ilość pasażerów korzysta?? Sorry bardzo a Piastów i Pruszków to może mają wspólny bilet ZTM-KM?? Chyba nie... Nie rozumiem na jakiej podstawie postulujesz niby by Miłosna i Żurawka dostała bus ZTMu, pytam kto by nim jeździł?? Bo tam akurat zapotrzebowania na KM nie ma żadnego, z prostego przykładu jak podałem wyżej, tam ludzie poruszają się jedynie samochodami, bo przecież nie będa jechać 1,5h do Warszawy w ścisku, lepiej wygodnie autkiem.

Jeszcze masz coś "mądrego" do powiedzenia??
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa

Andrzej

Post autor: Andrzej » 25 sty 2008, 14:58

Aleksander2634 pisze:Jakoś dziwne ale większość jedzie mieszkańców tamtych rejonów posiada samochody i ma "w d*****" komunikacje miejską. Część z nich oczywiście zostawia samochody przy stacji SKMki ale to nie jest większość. Przyłączenie do Warszawy to kwestie na inne opowiadanie, ale moim zdaniem teraz jest nieźle, ale stawać się dzielnicą tego molocha nie byłoby zbyt korzystne. Po drugie z Okuniewa i Miłosnej jeżdzą przywaciarze (raz na 30 minut ale zawsze), więc na kiego licha linia ZTMu z częstotliwością 120 minut??? Po co??? Byłby to taki sam muchowóz jak pod sam koniec linia 803. Nie wiem czy wiesz, ale w Sulejówku jest kilka innych priorytetów niż postawienie przystanku o roboczej nazwie MARIAŃSKA, skoro 250 m dalej jest przystanek DROBIARSKA, myślisz, że ktoś by korzystał z tego przystanku?? A z przystanku IDZIKOWSKIEGO to może taka zabójcza ilość pasażerów korzysta?? Sorry bardzo a Piastów i Pruszków to może mają wspólny bilet ZTM-KM?? Chyba nie... Nie rozumiem na jakiej podstawie postulujesz niby by Miłosna i Żurawka dostała bus ZTMu, pytam kto by nim jeździł?? Bo tam akurat zapotrzebowania na KM nie ma żadnego, z prostego przykładu jak podałem wyżej, tam ludzie poruszają się jedynie samochodami, bo przecież nie będa jechać 1,5h do Warszawy w ścisku, lepiej wygodnie autkiem.

Jeszcze masz coś "mądrego" do powiedzenia??
Mam same mądre rzeczy do powiedzenia :smile:
Jeśli np. na ulicy Czynu Społecznego nie ma nawet mikrobusu (to też obiecywał wasz burmistrz), to mieszkańcy zmuszeni są do jazdy samochodem. Ewentualnie ratują się wędrówką ulicą Asfaltową przy elektrowni do 704, albo 'Przejazdem' do stacji. No i jeszcze do Drobiarskiej (na moje oko więcej niż 250 metrów od Mariańskiej).
Wszędzie za daleko.
Pamiętaj, że podróż prywaciarzami to wydatek minimum 120 zł miesięcznie. Jeśli ktoś podjeżdża do stacji, to tam wydaje kolejne pieniądze na bilet KM lub SKM. Ideałem będzie więc wspólny bilet KM-SKM+ na linię dowozową ZTM. Mieszkańcy poczują komfort spójnej, jednorodnej i stabilnej komunikacji oraz dwa razy więcej pieniędzy w portfelu.
Co do częstotliwości i sensu linii ZTM - kiedyś na spotkaniu z burmistrzem w ratuszu, w krótkiej rozmowie ze mną i z kolegą, mówił o linii kursującej co 30 minut. Następnie doczytałem się o linii 60/120/120. Teraz jeszcze słabiej..
Ps. Ile razy jechałem 173, to zawsze miał zatrzymanie na Idzikowskiego. Pasażerowie postulowali o ten przystanek przecież..
R1+R2
R3+R7
R8+R9

Awatar użytkownika
Aleksander2560
(Aleksander2634)

Post autor: Aleksander2560 » 25 sty 2008, 15:51

Mam same mądre rzeczy do powiedzenia :smile:
Jeśli np. na ulicy Czynu Społecznego nie ma nawet mikrobusu (to też obiecywał wasz burmistrz), to mieszkańcy zmuszeni są do jazdy samochodem. Ewentualnie ratują się wędrówką ulicą Asfaltową przy elektrowni do 704, albo 'Przejazdem' do stacji. No i jeszcze do Drobiarskiej (na moje oko więcej niż 250 metrów od Mariańskiej).
Wszędzie za daleko.
Pamiętaj, że podróż prywaciarzami to wydatek minimum 120 zł miesięcznie. Jeśli ktoś podjeżdża do stacji, to tam wydaje kolejne pieniądze na bilet KM lub SKM. Ideałem będzie więc wspólny bilet KM-SKM+ na linię dowozową ZTM. Mieszkańcy poczują komfort spójnej, jednorodnej i stabilnej komunikacji oraz dwa razy więcej pieniędzy w portfelu.
Co do częstotliwości i sensu linii ZTM - kiedyś na spotkaniu z burmistrzem w ratuszu, w krótkiej rozmowie ze mną i z kolegą, mówił o linii kursującej co 30 minut. Następnie doczytałem się o linii 60/120/120. Teraz jeszcze słabiej..
Ps. Ile razy jechałem 173, to zawsze miał zatrzymanie na Idzikowskiego. Pasażerowie postulowali o ten przystanek przecież..
Hmm, ale nie rozumiesz jakie by wtedy ZTM pieniądze zażądał od miasta Sulejówek za uruchomienie kolejnej linii?? Pamiętaj, że Sulejówek też sie dokłada do 704, który ma 5 przystanków w Sulejówku, i to nie małe pieniądze. 173, 704 i SKM, co jeszcze?? Myślisz, że budżet tego średniego miasta jest w całości przeznaczony na linie ZTM?? To się grubo mylisz... Hmm, skąd te wyliczenia, że 120 zł miesięcznie?? Wspólny bilet, wszystko fajnie pięknie, tylko pytam się po raz kolejny, skąd ma Sulejówek brać na to pieniądze?? Myślisz, że nie ma tutaj innych inwestycji tylko inwestycje w KM?? Powinieneś o tym wiedzieć, skoro tak się tym Sulejówkiem interesujesz. Sądzę, że ten mikrobus na Czynu Społecznego to to wielkich potoków by nie miał... Więc bezsensem byłoby władować cięzkie pieniądze w uruchomienie linii by po miesiącu-dwóch ją zlikwidować.
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa

ODPOWIEDZ