501 kończy w kursach "f" na Pl. Konstytucji

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 27 lut 2008, 22:30

Jakoś bezpośrednie 178 woziło na alei Krakowskiej muchy.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

dzidek

Post autor: dzidek » 27 lut 2008, 22:32

No i ? W godzinach szczytu zawsze znalazło się trochę chętnych. Tylko na Grójeckiej jakieś korki czy coś :P

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 27 lut 2008, 22:34

dzidek pisze:No i ?
no i to, że to jest dowód na to, że ta relacja nie generuje takich potoków, by wymagać bezpośredniego połączenia. Tramwaje jadące z Ochtoy do Centrum much nie wożą.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

dzidek

Post autor: dzidek » 27 lut 2008, 22:50

MeWa pisze:
dzidek pisze:No i ?
no i to, że to jest dowód na to, że ta relacja nie generuje takich potoków, by wymagać bezpośredniego połączenia. Tramwaje jadące z Ochtoy do Centrum much nie wożą.
Zgadzam się ! Linia tramwajowa łącząca Okęcie z Wolą jest zbędna dlatego wytypowane kursy zjazdowe do zajezdni Wola są najlepszym rozwiązaniem.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 27 lut 2008, 22:57

Kursy zjazdowe z obleganej trasy mają sens wtedy, gdy nie są na niej już potrzebne, czyli poza godzinami szczytu, a nie w ich środku. Nie widzę argumentów za tym czemu pasażerowie jadący do Szpitala Wolskiego mają jechać bezpośrednio kosztem obleganej trasy do centrum.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

dzidek

Post autor: dzidek » 27 lut 2008, 23:10

A ja owszem. Jak nie 9 to linia 7 bez różnicy. Jak jedna 9 lub 7 zjedzie do zajezdni i ludzie przesiądą się w np. 24 które ma jeździć co 5 min to nic się nie stanie. Chociaż nie będę nalegać by koniecznie linie z Okęcia miały zjazdy na Wolę. Jak dla mnie wystarczą zjazdy 1, 32, 25, 46 czy nawet 14 :) a wtedy i MeWa będzie zadowolony :P

Jeszcze co do przepełnionych tramwajów na Jerozolimskich to niedawno byłem przekonywany na tym forum za pomocą różnych pomiarów ile procent wagonów jest zapełnionych i ilu pasażerów jeszcze może się zmieścić do tramwajów ;)

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 28 lut 2008, 0:23

dzidek pisze:Jak jedna 9 lub 7 zjedzie do zajezdni i ludzie przesiądą się w np. 24 które ma jeździć co 5 min to nic się nie stanie.
Nie ma to jak wygodna przesiadka niejednoperonowa w godzinach największego szczytu porannego.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 28 lut 2008, 2:28

Dęboszczak pisze:
dzidek pisze:I dzięki temu przed 8 rano 501 z Pl.Zawiszy w stronę Os.Górczewska będzie jeździć rzadziej (mimo, że powinno częściej) niż obecnie !
Nie ma potrzeby by jeździło częściej. 12 min. jest w sam raz. Tłok w 501 jest do Politechniki.
Kursy do pl. Konstytucji będą dla pasażerów kursami zjazdowymi.
Ale powiedz mi, czy NAPRAWDĘ jest aż tak duży FORMALNY problem, żeby to się nazywało 419, 411, czy jeszcze jakoś inaczej i miało kraniec "Pl.Konstytucji"? Po co ta szopka?

[ Dodano: 2008-02-28, 02:29 ]
Dęboszczak pisze:
dzidek pisze:Jeżeli dla tak wielkich potoków częstotliwość 12 min jest wystarczająca to ja już nie mam więcej pytań #-o
W 512 też podobno tłumy....
Żarty sobie robisz człowieku? To, co zrobiliście z 512 to jest bandycki skandal.

[ Dodano: 2008-02-28, 02:31 ]
dzidek pisze:Tylko te zjazdy to póki co widziałem 2 i to w krótkim odstępie. Gdyby było ich więcej to jak najbardziej jestem za przejęciem tej relacji przez tramwaje :) Tylko póki co za mało tych tramwajów zjeżdża na Wolę między 7:30 a 8:30. Może jak miesiąc się pomęczymy to w kwietniu ZTM zrobi prezent i zwiększy liczbę zjazdów...

Pewnie nie można, bo się wielki system za 8 milionów wywali.

[ Dodano: 2008-02-28, 02:32 ]
Lukasz436 pisze: Co do 512 - było tyle krzyku a tą linię. Widuję ją rano, popołudniu. Nie raz o godz. 7:30 w kierunku Centrum są zaledwie zajete tylko miejsca siedzące. W stronę Ochoty też nie jest lepiej (chyba że 512 przyjedzie przed 175, 504, 157 - wtedy jest kiepsko). Oczywiście dramatu nie ma.
Za chwilę powiem, że jesteś jakiś upośledzony albo po prostu głupi.
190 przy częstotliwości 20 minut przez most też jest puste. Udało Wam się, nie ma tłoku. Gratulacje. Skasujcie sobie. Wszystko sobie pokasujcie.

[ Dodano: 2008-02-28, 02:35 ]
dzidek pisze:
MeWa pisze:A co? Chciałbyś, żeby tramwaje liniowe zjeżdżały W ŚRODKU godzin szczytu? Sorry, uważam, że podstawowa trasa jest ważniejsza jednak :/
Skoro autobus nie warto jest puszczać częściej to w zamian można wykorzystać tramwaj tym bardziej, że Ochota nie posiada bezpośredniego połączenia tramwajowego z rejonami Szpitala Wolskiego a chętni (patrząc na frekwencję w wakacje linii 8) zawsze się znajdą. Poza tym jak przed 8 pojedziesz zjazdową 9 do PL.Zawiszy a później przesiądziesz się w inny tramwaj (7,22,24,25) jadący do Centrum to nic Ci się nie stanie
No bo okrężnego 46 to się nie dało zrobić. Lepiej takie w "U"
ŁK

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 28 lut 2008, 5:17

Łukasz pisze:
Dęboszczak pisze:Kursy do pl. Konstytucji będą dla pasażerów kursami zjazdowymi.
Ale powiedz mi, czy NAPRAWDĘ jest aż tak duży FORMALNY problem, żeby to się nazywało 419, 411, czy jeszcze jakoś inaczej i miało kraniec "Pl.Konstytucji"? Po co ta szopka?
Na kilka kursów odrębny numer? Zainteresowanie dojazdem z Sadyby do Centrum w szczycie jest o wiele większe od zainteresowania jazdą dalej od Centrum. Uważasz, że lepiej wogóle wyciąć te kursy i zrobić zjazd na pusto?
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Lipa

Post autor: Lipa » 28 lut 2008, 9:19

kangoo2 pisze:Ale bzdura! Jak zwykle brak spójności w ZTM. Z jednej strony tworzą linię 390 jako wspomaganie 190, a z drugiej oznaczają literką "f" skrócone kursy 501 ze Stegien. Już widzę te zdziwione twarze pasazerów. Widok bezcenny =P~ =D>
O co chodzi? Zawsze jest źle. Za rzadko jeździ - źle. Dają częściej - też źle ,bo literka w rozkładzie przeszkadza. Nigdy się wszystkim nie dogodzi. Po takich wypowiedziach zaczynam być coraz bardziej wyrozumiały dla ZTM-u.

dzidek

Post autor: dzidek » 28 lut 2008, 9:34

Łukasz pisze:
Dęboszczak pisze: W 512 też podobno tłumy....
Żarty sobie robisz człowieku? To, co zrobiliście z 512 to jest bandycki skandal.
Zgadza się.
Łukasz pisze:
dzidek pisze:Tylko te zjazdy to póki co widziałem 2 i to w krótkim odstępie. Gdyby było ich więcej to jak najbardziej jestem za przejęciem tej relacji przez tramwaje :) Tylko póki co za mało tych tramwajów zjeżdża na Wolę między 7:30 a 8:30. Może jak miesiąc się pomęczymy to w kwietniu ZTM zrobi prezent i zwiększy liczbę zjazdów...

Pewnie nie można, bo się wielki system za 8 milionów wywali.
No tak ! Zapomniałem , przecież to takie skomplikowane jest :P

Łukasz pisze:
Lukasz436 pisze: Co do 512 - było tyle krzyku a tą linię. Widuję ją rano, popołudniu. Nie raz o godz. 7:30 w kierunku Centrum są zaledwie zajete tylko miejsca siedzące. W stronę Ochoty też nie jest lepiej (chyba że 512 przyjedzie przed 175, 504, 157 - wtedy jest kiepsko). Oczywiście dramatu nie ma.
Za chwilę powiem, że jesteś jakiś upośledzony albo po prostu głupi.
190 przy częstotliwości 20 minut przez most też jest puste. Udało Wam się, nie ma tłoku. Gratulacje. Skasujcie sobie. Wszystko sobie pokasujcie.
I tak 512 ma lepsze wykorzystanie na Ochocie niż 504 więc Ochota mniej płakałaby po stracie 504 niż 512.
Łukasz pisze:
dzidek pisze:Skoro autobus nie warto jest puszczać częściej to w zamian można wykorzystać tramwaj tym bardziej, że Ochota nie posiada bezpośredniego połączenia tramwajowego z rejonami Szpitala Wolskiego a chętni (patrząc na frekwencję w wakacje linii 8) zawsze się znajdą. Poza tym jak przed 8 pojedziesz zjazdową 9 do PL.Zawiszy a później przesiądziesz się w inny tramwaj (7,22,24,25) jadący do Centrum to nic Ci się nie stanie
No bo okrężnego 46 to się nie dało zrobić. Lepiej takie w "U"
O właśnie jak to niewiele potrzeba a jednak ...

alojzy

Post autor: alojzy » 28 lut 2008, 10:02

Zauważcie że są też kursy z literką f popołudniu ale tylko w kierunku Stegien.
Czy to znaczy, że z powrotem będą jeździły na pusto?

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 28 lut 2008, 10:21

MisiekK pisze:
Łukasz pisze: Ale powiedz mi, czy NAPRAWDĘ jest aż tak duży FORMALNY problem, żeby to się nazywało 419, 411, czy jeszcze jakoś inaczej i miało kraniec "Pl.Konstytucji"? Po co ta szopka?
Na kilka kursów odrębny numer? Zainteresowanie dojazdem z Sadyby do Centrum w szczycie jest o wiele większe od zainteresowania jazdą dalej od Centrum. Uważasz, że lepiej wogóle wyciąć te kursy i zrobić zjazd na pusto?
Tak - na kilka kursów. Bądźmy konsekwentni - zobacz jak rozbito 506, czy 190 - tam przecież też można było zastosować podobny jak na 501 manewr :-k
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 lut 2008, 10:27

A ze 190 i 506 wyjęto kilka kursów? :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 28 lut 2008, 10:28

Bastian pisze:A ze 190 i 506 wyjęto kilka kursów? :>
Na Bródnie 506 jakoś kursowało częściej niż co 20 minut przed grudniem A.D. 2007 :>
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

ODPOWIEDZ