(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych
Moderator: Wiliam
Dla mnie najlepsze jest to, że przed wakacjami miałem pod domem 3 skoordynowane linie tramwajowe, tj 18, 19 i 36, a dostałem 5. Nie no, mi to jest szczerze mówiąc bardzo na rękę, ale przykładowe Bródno cierpi. 14 co pięć minut, to da dużo Ochocie, ale Puławskiej w stronę Płd, mało, szczególnie przy istnieniu 18, relacja na 18 jest mało wykorzystywana. Znam problem Służewca, ale myślę, że jest to problem który można załatwić poprzez linię do Wilanowskiej. Prawie codziennie rano na Królikarni ludzie się pytają czy tramwaj jedzie w prawo, jak się tego dowiadują to wysiadają. Jedym słowem mówiąc: Zmiany tak, ale będzie jakaś korekta znowu.
The fire, baby. It'll burn us both. There's no place in this world for our kind of fire. My warrior woman. My Valkyrie. You'll always be mine.
Always
...and never.
Always
...and never.
-
michael112
To oznacza, że 15 zostaje zlikwidowana?ZTM pisze:Jednocześnie zmiany wprowadzone z dniem 9.02.br. dotyczące linii 10, 14, 15 i 35 zostają utrzymane jako stałe.
No ale dobra, nie protestuję, dostałem pod domem 14, która teraz będzie jeździć częściej.
schemat opiera się na czytelnych liniach pod kątem 45° lub 90° więc lepiej się wstrzymać z bezrozumną krytykąR-11 Kleszczowa pisze:I metro pod Marymonckąsolaris8315 pisze:http://www.ztm.waw.pl/images/schematy/0 ... amwaje.gif na mapce zaznaczono także 148, 175 i 188 do Lotniska...
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
- MeWa
- Cukiereczek
schemat nawet w oparciu o standardy powstawania schematów, można narysować tak, żeby nie wprowadzał zupełnie w błądJacekM pisze:schemat opiera się na czytelnych liniach pod kątem 45° lub 90° więc lepiej się wstrzymać z bezrozumną krytykąR-11 Kleszczowa pisze: I metro pod Marymoncką
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Bastian
- Sułtan Maroka
Jasne, aczkolwiek nie mogę nie zauważyć, że schematy "sieci" metra wiszące w pociągach zawierają o wiele więcej błędów i niedoróbek. A były przygotowywane znacznie dłużej i to nie własnymi siłamiMeWa pisze:schemat nawet w oparciu o standardy powstawania schematów, można narysować tak, żeby nie wprowadzał zupełnie w błąd
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- MeWa
- Cukiereczek
Nie widzę związku ze schematem sieci tramwajowej...Bastian pisze:Jasne, aczkolwiek nie mogę nie zauważyć, że schematy "sieci" metra wiszące w pociągach zawierają o wiele więcej błędów i niedoróbek. A były przygotowywane znacznie dłużej i to nie własnymi siłamiMeWa pisze:schemat nawet w oparciu o standardy powstawania schematów, można narysować tak, żeby nie wprowadzał zupełnie w błąd
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
188 można na siłę uznać że jest ok, ale są dwa zastrzeżenia. Od Ronda Żaba do Żerania wsch, kiedyś mapki były normalnei pokazywały gdzie tramwaje zakręcają, w każdym razie po rewolucji tramwajowej w 06 były takie, no i odległość dwóch odcinków Powstańców Śl, ale to jest już nie tyle śmieszne co nienormalne. Jak powstanie ( o ile ) powstanie to mapa napewno zmieni swój wygląd. Lubie takie rewolucje, mama tyle linii o takich częstotliwościach że chyba pozostało mi tylko napisać petycję o zwiększenie, bo mi jeszcze mało 
The fire, baby. It'll burn us both. There's no place in this world for our kind of fire. My warrior woman. My Valkyrie. You'll always be mine.
Always
...and never.
Always
...and never.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
...ale nie zaznaczono priorytetów dla tramwajów na Nowym Bemowie. Ciekawe, czy chociaż rozkłady jazdy je uwzględnią.solaris8315 pisze:http://www.ztm.waw.pl/images/schematy/0 ... amwaje.gif na mapce zaznaczono także 148, 175 i 188 do Lotniska...
[ Dodano: 2008-03-27, 11:09 ]
No i nikt nie wpadł na ten pomysł gdy zamawiane były wyświetlacze SIP - czy pracownicy ZTM działają na zasadzie "co przyjdzie do głowy", bez żadnego planu (bo na sens to już od dawna nie liczę?).
Ponadto od 1.04.br. zostaje zmieniona nazwa przystanku DALEKA na OCHOTA-RATUSZ.
O bezsensownej nadpodaży miejsc na Puławskiej czy na Jagiellońskiej, pisał nie będę.
A, i jeszcze jedno, co z tymi trójwagonowcami?
[ Dodano: 2008-03-27, 12:50 ]
Ale po co? Przecież rozkłady jazdy zawsze i już tradycyjnie spełniają wszystkie oczekiwania i najśmielsze pragnienia pasażerów, są wręcz intuicyjne, więc po cóż je wcześniej publikować?Kra pisze:O! ZTM zmienia rozkłady wszystkich linii tramwajowych. Ciekawe czy udostępni je przed zmianami, czy też, jak to prawie w 100% bywa, w dniu zmian (no dobrze późnym popołudniem przed).
A na serio: 23 dostaje ekstra tylko dodatki, zatem poza szczytem oferta na Bemowo spada (i może się okazać, że łącznie z 24 będzie na Bemowo z PDT kurs co 3-4 - 7-8 - 3-4 minuty, czyli powielanie bzdury z Grójeckiej i Al. Krakowskiej).
Rośnie także liczba brygad truj-wagonowych, do 6.
Oczywiście, na 26 co 7,5 minuty w DS nie ma co liczyć. "Na pocieszenie" jednakże spada (!!!) mu liczba dodatków - mam nadzieję, że to tylko efekt skrócenia rozlazłych czasów przejazdu na tej linii, dotąd nie uwzględniających np. wydzielenia torowiska na trasie W-Z (sic!).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Oj, złośliwyś Waśćinż. Glonojad pisze:Ale po co? Przecież rozkłady jazdy zawsze i już tradycyjnie spełniają wszystkie oczekiwania i najśmielsze pragnienia pasażerów, są wręcz intuicyjne, więc po cóż je wcześniej publikować?![]()
A tak na serio to lubię wiedzieć czy nagle jakaś linia, którą czasem podróżuję nie przestaje nagle kursować w ciągu dnia (jak np. 19).
A gdzie one biedactwa pojadąinż. Glonojad pisze: Rośnie także liczba brygad truj-wagonowych, do 6.
A może je stworzyli bo musieli mieć kilka nowych jednowagonowców
To nie jest tam normalny takt, więc i niezabieralny tramwaj nie powinien być wówczas zaskoczeniem.JacekM pisze:koło 15 czekałem ponad 10 minut na tramwaj na Jana Pawła.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Owszem, bowiem obserwuję zabawy piaskownicowo-kolejkowe* z tramwajami z rosnącym zażenowaniem, a czasem przerażeniem. I jedna dobra decyzja o wydzieleniu torowiska na trasie W-Z (która zresztą i tak była już przesądzona za poprzedniej władzy...) tego nie może zmienić.Kra pisze:Oj, złośliwyś Waśćinż. Glonojad pisze:Ale po co? Przecież rozkłady jazdy zawsze i już tradycyjnie spełniają wszystkie oczekiwania i najśmielsze pragnienia pasażerów, są wręcz intuicyjne, więc po cóż je wcześniej publikować?![]()
![]()
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.