(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
groov

Post autor: groov » 26 mar 2008, 15:50

Dla mnie najlepsze jest to, że przed wakacjami miałem pod domem 3 skoordynowane linie tramwajowe, tj 18, 19 i 36, a dostałem 5. Nie no, mi to jest szczerze mówiąc bardzo na rękę, ale przykładowe Bródno cierpi. 14 co pięć minut, to da dużo Ochocie, ale Puławskiej w stronę Płd, mało, szczególnie przy istnieniu 18, relacja na 18 jest mało wykorzystywana. Znam problem Służewca, ale myślę, że jest to problem który można załatwić poprzez linię do Wilanowskiej. Prawie codziennie rano na Królikarni ludzie się pytają czy tramwaj jedzie w prawo, jak się tego dowiadują to wysiadają. Jedym słowem mówiąc: Zmiany tak, ale będzie jakaś korekta znowu.
The fire, baby. It'll burn us both. There's no place in this world for our kind of fire. My warrior woman. My Valkyrie. You'll always be mine.
Always
...and never.

michael112

Post autor: michael112 » 26 mar 2008, 16:30

ZTM pisze:Jednocześnie zmiany wprowadzone z dniem 9.02.br. dotyczące linii 10, 14, 15 i 35 zostają utrzymane jako stałe.
To oznacza, że 15 zostaje zlikwidowana?
No ale dobra, nie protestuję, dostałem pod domem 14, która teraz będzie jeździć częściej. :smile: No i częsta 4, której też jeszcze niedawno nie było.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 26 mar 2008, 16:57

R-11 Kleszczowa pisze:
solaris8315 pisze:http://www.ztm.waw.pl/images/schematy/0 ... amwaje.gif na mapce zaznaczono także 148, 175 i 188 do Lotniska...
I metro pod Marymoncką :D
schemat opiera się na czytelnych liniach pod kątem 45° lub 90° więc lepiej się wstrzymać z bezrozumną krytyką
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 26 mar 2008, 17:05

JacekM pisze:
R-11 Kleszczowa pisze: I metro pod Marymoncką :D
schemat opiera się na czytelnych liniach pod kątem 45° lub 90° więc lepiej się wstrzymać z bezrozumną krytyką
schemat nawet w oparciu o standardy powstawania schematów, można narysować tak, żeby nie wprowadzał zupełnie w błąd ;) a i tak trzeba będzie coś wykombinować po otwarciu stacji na Bielanach
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 26 mar 2008, 17:43

MeWa pisze:schemat nawet w oparciu o standardy powstawania schematów, można narysować tak, żeby nie wprowadzał zupełnie w błąd
Jasne, aczkolwiek nie mogę nie zauważyć, że schematy "sieci" metra wiszące w pociągach zawierają o wiele więcej błędów i niedoróbek. A były przygotowywane znacznie dłużej i to nie własnymi siłami :P
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 26 mar 2008, 17:53

Bastian pisze:
MeWa pisze:schemat nawet w oparciu o standardy powstawania schematów, można narysować tak, żeby nie wprowadzał zupełnie w błąd
Jasne, aczkolwiek nie mogę nie zauważyć, że schematy "sieci" metra wiszące w pociągach zawierają o wiele więcej błędów i niedoróbek. A były przygotowywane znacznie dłużej i to nie własnymi siłami :P
Nie widzę związku ze schematem sieci tramwajowej...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 26 mar 2008, 17:55

plus 188 omijające Metro Politechnikę.

Awatar użytkownika
groov

Post autor: groov » 26 mar 2008, 18:48

188 można na siłę uznać że jest ok, ale są dwa zastrzeżenia. Od Ronda Żaba do Żerania wsch, kiedyś mapki były normalnei pokazywały gdzie tramwaje zakręcają, w każdym razie po rewolucji tramwajowej w 06 były takie, no i odległość dwóch odcinków Powstańców Śl, ale to jest już nie tyle śmieszne co nienormalne. Jak powstanie ( o ile ) powstanie to mapa napewno zmieni swój wygląd. Lubie takie rewolucje, mama tyle linii o takich częstotliwościach że chyba pozostało mi tylko napisać petycję o zwiększenie, bo mi jeszcze mało :neutral:
The fire, baby. It'll burn us both. There's no place in this world for our kind of fire. My warrior woman. My Valkyrie. You'll always be mine.
Always
...and never.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 mar 2008, 11:01

solaris8315 pisze:http://www.ztm.waw.pl/images/schematy/0 ... amwaje.gif na mapce zaznaczono także 148, 175 i 188 do Lotniska...
...ale nie zaznaczono priorytetów dla tramwajów na Nowym Bemowie. Ciekawe, czy chociaż rozkłady jazdy je uwzględnią. ](*,) No cóż, pół roku to dla ZTM za mało...

[ Dodano: 2008-03-27, 11:09 ]

Ponadto od 1.04.br. zostaje zmieniona nazwa przystanku DALEKA na OCHOTA-RATUSZ.
No i nikt nie wpadł na ten pomysł gdy zamawiane były wyświetlacze SIP - czy pracownicy ZTM działają na zasadzie "co przyjdzie do głowy", bez żadnego planu (bo na sens to już od dawna nie liczę?).

O bezsensownej nadpodaży miejsc na Puławskiej czy na Jagiellońskiej, pisał nie będę.

A, i jeszcze jedno, co z tymi trójwagonowcami?

[ Dodano: 2008-03-27, 12:50 ]
Kra pisze:O! ZTM zmienia rozkłady wszystkich linii tramwajowych. Ciekawe czy udostępni je przed zmianami, czy też, jak to prawie w 100% bywa, w dniu zmian (no dobrze późnym popołudniem przed).
Ale po co? Przecież rozkłady jazdy zawsze i już tradycyjnie spełniają wszystkie oczekiwania i najśmielsze pragnienia pasażerów, są wręcz intuicyjne, więc po cóż je wcześniej publikować? :D

A na serio: 23 dostaje ekstra tylko dodatki, zatem poza szczytem oferta na Bemowo spada (i może się okazać, że łącznie z 24 będzie na Bemowo z PDT kurs co 3-4 - 7-8 - 3-4 minuty, czyli powielanie bzdury z Grójeckiej i Al. Krakowskiej).

Rośnie także liczba brygad truj-wagonowych, do 6.

Oczywiście, na 26 co 7,5 minuty w DS nie ma co liczyć. "Na pocieszenie" jednakże spada (!!!) mu liczba dodatków - mam nadzieję, że to tylko efekt skrócenia rozlazłych czasów przejazdu na tej linii, dotąd nie uwzględniających np. wydzielenia torowiska na trasie W-Z (sic!).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Kra

Post autor: Kra » 27 mar 2008, 14:28

inż. Glonojad pisze:Ale po co? Przecież rozkłady jazdy zawsze i już tradycyjnie spełniają wszystkie oczekiwania i najśmielsze pragnienia pasażerów, są wręcz intuicyjne, więc po cóż je wcześniej publikować? :D
Oj, złośliwyś Waść :grin:
A tak na serio to lubię wiedzieć czy nagle jakaś linia, którą czasem podróżuję nie przestaje nagle kursować w ciągu dnia (jak np. 19).
inż. Glonojad pisze: Rośnie także liczba brygad truj-wagonowych, do 6.
A gdzie one biedactwa pojadą :?:
A może je stworzyli bo musieli mieć kilka nowych jednowagonowców ;-) dla 5 i 28.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 27 mar 2008, 17:26

Dziś koło 15 czekałem ponad 10 minut na tramwaj na Jana Pawła. Podjechały niezabieralne 17 i 33. Ale tęgie głowy wolą wzmacniać 14. Brawo.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 27 mar 2008, 17:36

JacekM pisze:koło 15 czekałem ponad 10 minut na tramwaj na Jana Pawła.
To nie jest tam normalny takt, więc i niezabieralny tramwaj nie powinien być wówczas zaskoczeniem.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 mar 2008, 20:07

Kra pisze:
inż. Glonojad pisze:Ale po co? Przecież rozkłady jazdy zawsze i już tradycyjnie spełniają wszystkie oczekiwania i najśmielsze pragnienia pasażerów, są wręcz intuicyjne, więc po cóż je wcześniej publikować? :D
Oj, złośliwyś Waść :grin:
Owszem, bowiem obserwuję zabawy piaskownicowo-kolejkowe* z tramwajami z rosnącym zażenowaniem, a czasem przerażeniem. I jedna dobra decyzja o wydzieleniu torowiska na trasie W-Z (która zresztą i tak była już przesądzona za poprzedniej władzy...) tego nie może zmienić.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Kra

Post autor: Kra » 28 mar 2008, 9:13

pawcio pisze: To nie jest tam normalny takt, więc i niezabieralny tramwaj nie powinien być wówczas zaskoczeniem.
Owszem ale często "zdarzalny" niestety. #-o

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 28 mar 2008, 9:24

No i zmiany tramwajowe znowu się odsunęły w czasie...

ODPOWIEDZ