515 - co dalej z tÄ liniÄ ?
Moderator: Wiliam
I po cholere Rembertów ma mieć 2 linie do Metra Politechnika?
http://www.youtube.com/watch?v=4iSwjKupCO0
CAŁA PRAWDA O LEWAKACH
CAŁA PRAWDA O LEWAKACH
Od strony Rembertowa. Zostają jeszcze Jelonki; wróble ćwierkają, że do przemiany 408 w 5xx potrzeba by zabudować Lazurową z drugiej stronyAndrzej pisze:Choć wywalenie 168 pozwoliłoby na przekształcenie 408 na 515.
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
O - w rejonie skrzyżowania z Górczewską w polach już budują jakieś Lazurowe Osiedle (czy jakoś tak się te pociesznie wyglądające domki zwą)emdegger pisze:Od strony Rembertowa. Zostają jeszcze Jelonki; wróble ćwierkają, że do przemiany 408 w 5xx potrzeba by zabudować Lazurową z drugiej stronyAndrzej pisze:Choć wywalenie 168 pozwoliłoby na przekształcenie 408 na 515.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
O - dokładnie toDennis pisze:Villa L'azur
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
-
Krzysiek_S
A może takie coś
:
113 Falenica - .... Grochowska - Aleja USA - TŁ - Waryńskiego - Metro Politechnika.
143 Rembertów Kolonia - Cyrulików - Szatkowników - Czerwonych Beretów - Frontowa - Republikańska - Chruściela - Cyrulików - Marsa - Płowiecka - Grochowska - Wiatraczna
173 obecna trasa bardzo częsta linia?
182 Osiedle Ostrobramska - ... TŁ - Waryńskiego - Metro Politechnika.
183 Nowy Rembertów .... Marsa - Ostrobramska - TŁ - Waryńskiego - Marszałkowska - Aleje Jerozolimskie - Dw . Centralny.
188 polepszenie częstotliwości w szczycie B , międzyszczycie i weekend.
408 Olszynka - trasa 523 - od TŁ po trasie do Osiedla Górczewska
523 - Rembertów Kolonia - trasa 515 - Marsa - Ostrobramska - TŁ - Stare Bemowo.
Likwidacja 514, 515, 521, 315.
W ten sposób robimy porządki w tej części Warszawy .
Wesoła dostaje jedną silną linie 173 do Woli Grzybowskiej[ warianty do Starej Miłosnej].
Nowy Rembertów dostaje jedną silną linie do Centrum, na uboczu troche zostaje zachowane połączenie z Grochowem w postaci 143.
Linie 408 i 515 zostają zastąpione jedną linią 523, na troche długiej trasie, ale cóż.
Zostanie zachowane połączenie Jelonek z TŁ w postaci skróconej, polepszenie częstotliwości 188 zrekompensuje statę po wycofaniu 523.
Ale głównym założeniem było stworzenie silnych linii na TŁ skoordynowanych ze sobą.
Podzieliłem linie na dwie grupy, zwykłe i przyspieszone.
zwykłe 113 , 182, 183, 188 + 141[ ale to inna relacja], oraz linie przyspieszone 520, 523, 525.
Linie 520, 523 i 525 omijały by przystanki Międzynarodowa, Wał Miedzeszyński , Torwar, Rozbrat, Plac na Rozdrożu.
Na wyżej wymienionych przystankach stawałyby silne 113, 182, 183,188.
Przy okazji żegnamy 405 lub skracamy gdzieś.
Częstotliwość linii zwykłych dzielona przez 2, częstotliwość linii przyspieszonych przez 3.
Dodatkowo 401 na Wiatraczną, 168 prosto na Marysin, 115 na Bródno Podgrodzie , 148 na Wschodni [ Lubelska].
182 skoordynowane z 158.
113 Falenica - .... Grochowska - Aleja USA - TŁ - Waryńskiego - Metro Politechnika.
143 Rembertów Kolonia - Cyrulików - Szatkowników - Czerwonych Beretów - Frontowa - Republikańska - Chruściela - Cyrulików - Marsa - Płowiecka - Grochowska - Wiatraczna
173 obecna trasa bardzo częsta linia?
182 Osiedle Ostrobramska - ... TŁ - Waryńskiego - Metro Politechnika.
183 Nowy Rembertów .... Marsa - Ostrobramska - TŁ - Waryńskiego - Marszałkowska - Aleje Jerozolimskie - Dw . Centralny.
188 polepszenie częstotliwości w szczycie B , międzyszczycie i weekend.
408 Olszynka - trasa 523 - od TŁ po trasie do Osiedla Górczewska
523 - Rembertów Kolonia - trasa 515 - Marsa - Ostrobramska - TŁ - Stare Bemowo.
Likwidacja 514, 515, 521, 315.
W ten sposób robimy porządki w tej części Warszawy .
Wesoła dostaje jedną silną linie 173 do Woli Grzybowskiej[ warianty do Starej Miłosnej].
Nowy Rembertów dostaje jedną silną linie do Centrum, na uboczu troche zostaje zachowane połączenie z Grochowem w postaci 143.
Linie 408 i 515 zostają zastąpione jedną linią 523, na troche długiej trasie, ale cóż.
Zostanie zachowane połączenie Jelonek z TŁ w postaci skróconej, polepszenie częstotliwości 188 zrekompensuje statę po wycofaniu 523.
Ale głównym założeniem było stworzenie silnych linii na TŁ skoordynowanych ze sobą.
Podzieliłem linie na dwie grupy, zwykłe i przyspieszone.
Linie 520, 523 i 525 omijały by przystanki Międzynarodowa, Wał Miedzeszyński , Torwar, Rozbrat, Plac na Rozdrożu.
Na wyżej wymienionych przystankach stawałyby silne 113, 182, 183,188.
Przy okazji żegnamy 405 lub skracamy gdzieś.
Częstotliwość linii zwykłych dzielona przez 2, częstotliwość linii przyspieszonych przez 3.
Dodatkowo 401 na Wiatraczną, 168 prosto na Marysin, 115 na Bródno Podgrodzie , 148 na Wschodni [ Lubelska].
182 skoordynowane z 158.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Wtedy to powinno się 488 nazywaćKrzysiek pisze:408 Olszynka - trasa 523 - od TŁ po trasie do Osiedla Górczewska

Ogólnie brzmi interesująco
Może 173 po prostu rozbić na 173 (Wiatraczna - Stara Miłosna) i 373 (Wiatraczna - Wola Grzybowska) coby nie robić wariantów
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
-
Krzysiek_S
Jedną z linii można przenieść na rondo i gotowy przystanek przy Pl. Wojska Polskiego wydłużając trasę ulicą Okuniewską, dla lokalnego transportu między Wesołą a Starym Rembertowem, bo kolej i tak wiezie swoje do Centrum.JotPeCet pisze:Przypominam że nie ma gdzie.Jarek pisze:Jak wybudujesz na pętli 3 peron, to proszę bardzo.
Choć najlepszym kandydatem do takiego wydłużenia przez Kolonię, ze względu na trasę i czestotliwość, byłoby 199 z AONu..
[ Dodano: 2008-04-21, 12:19 ]
Oj nie nie.. zabierasz nam połączenie z Rembertowem, np. mi ze stacją PKP...Krzysiek pisze:Widziałbym jedną silną linie , a nie dwie już gorsze, z drugiej strony te warianty też nie do końca mnie przekonują , w postaci jednej linii.R-11 Kleszczowa pisze:Może 173 po prostu rozbić na 173 (Wiatraczna - Stara Miłosna) i 373 (Wiatraczna - Wola Grzybowska) coby nie robić wariantów
W Wesołej, wg mnie, powinna być para: 173 (15/20/20) i uzwyklone 514 15/20/20.
a 315 wiadomo co.
-
Krzysiek_S
Ogólnie koncepcja ciekawa. Jeśli chodzi o Rembertów to dodałbym, że dla rekompensaty dla Mokrego Ługu wzmocnione 153 w miarę skoordynowane z 523 i 143 przy Ratuszu.
Przy takim układzie można pomyśleć o likwidacji 196, wtedy:
143 przez przejazd PKP
523 przez Żołnierską
153 przerzucone na Nowy Rembertów i skrócone (wszak 196 do samego Marysina ma marne wykorzystanie)
199 do PKP i dalej Cyrulików do Kolonii (w zastępstwie 153)
Pytanie tylko o połączenie Rembertowa z Wygodą? Proponowane wcześniej 305?
EDIT: 153 można ewentualnie wariantowo na Marysin
[ Dodano: 2008-04-21, 12:43 ]
Przy takim układzie można pomyśleć o likwidacji 196, wtedy:
Pytanie tylko o połączenie Rembertowa z Wygodą? Proponowane wcześniej 305?
EDIT: 153 można ewentualnie wariantowo na Marysin
[ Dodano: 2008-04-21, 12:43 ]
Zdecydowanie bardziej widziałbym z dużą częstotliwością 153 w tej relacji i do Mokrego Ługu, gdyż po wycięciu tu 408 potrzebna będzie pewnego rodzaju rekompensataKrzysiek pisze:A może 196 Wesoła - Ratusz - Rembertów Kolonia i 173 co 8/15/8/15.?Andrzej pisze:Oj nie nie.. zabierasz nam połączenie z Rembertowem, np. mi ze stacją PKP...
a 315 wiadomo co.
Pomysł jest niezmiernie ciekawy i chyba dużo dałoby się z niego wyciągnąć. Choć dużo by dały sugerowane częstotliwości, gdyż to pozwoliłoby na lepsze oszacowanie podaży w różnych miejscach.Krzysiek pisze:A może takie coś [...] :
Natomiast problemy, które widzę i proponowane przeze mnie rozwiązania wyglądają następująco:
1. Połączenie Niemcewicza-Zielona-PKP Rembertów można załatać 196 lub 153.
2. Kikut 182. Ja bym to połączył z 187 na trasie Witolin-Ursus, a odicnek Sielce-Politechnika czymś zasztukował.
3. Nie wiem, czy konieczny w tym koncepcie jest pomysł przekładania 521 w 113. Bez tego też się to prezentuje bardzo dobrze (a nawet lepiej, bo bardziej można wzmocnić 188).
4. Zmiany dotyczące 401 też bym zostawił na inną okazję.
Ale generalnie koncepcja bardzo mi się podoba.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
A co dałbyś na Brata Alberta? To właśnie tam najlepiej będzie przekierować 196.Krzysiek pisze:A może 196 Wesoła - Ratusz - Rembertów Kolonia i 173 co 8/15/8/15.?Andrzej pisze:Oj nie nie.. zabierasz nam połączenie z Rembertowem, np. mi ze stacją PKP...
a 315 wiadomo co.