Komunikacja miejska w Wilanowie i Powsinie
Moderator: Wiliam
Chciałbym zwrócić Waszą uwagę na odjazdy z Metra Wilanowska 17 w DS. (użyłem składaka)
Jakimś cudem dzisiaj zdążyłem, inaczej bym czekał do 21.
Kod: Zaznacz cały
18: 00 40 40
19: 10 20
20: 00 00 05
21: 00 10 20 26
22: 00 35 40
23: 00W DP nie jest lepiej... I jeszcze porównać z rozkładem 117.
Mikrobus ze względu na korki nie byłby dobrym rozwiązaniem. Ale patrząc na Miasteczko Wilanów, to rzeczywiście niedługo będzie wyjątkowo potrzebny.
Często w niedzielę widzę na Dolinie 3 busy jadące za sobą- np. 724,725 i 710 lub 139,710 i 117. Później nie ma nic przez pół godziny. A najgorsze są opóźnienia i wcześniejsze przyjazdy... ](*,)](./images/smilies/eusa_wall.gif)
Mikrobus ze względu na korki nie byłby dobrym rozwiązaniem. Ale patrząc na Miasteczko Wilanów, to rzeczywiście niedługo będzie wyjątkowo potrzebny.
Często w niedzielę widzę na Dolinie 3 busy jadące za sobą- np. 724,725 i 710 lub 139,710 i 117. Później nie ma nic przez pół godziny. A najgorsze są opóźnienia i wcześniejsze przyjazdy...
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney
Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie
To tylko efekt uboczny.
Zły chłopiec i troll pozdrawia
Paweł Ney
Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie
- kulikowski
- Bastian
- Sułtan Maroka
Przecież on mówił o tramwajach.
A na Wilanowskiej najbardziej by się przydała normalna miejska linia, która by ją uniezależniła od rozkładów autobusów podmiejskich.
A na Wilanowskiej najbardziej by się przydała normalna miejska linia, która by ją uniezależniła od rozkładów autobusów podmiejskich.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Zgadzam się. Ale z częstotliwością w szczycie taką, jak 193...Bastian pisze:Przecież on mówił o tramwajach.
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney
To tylko efekt uboczny.
Paweł Ney
Witam!
To mój pierwszy post na tym forum. Tak czytam tą dyskusję i jako mieszkańcowi Wilanowa przyszedł mi do głowy pewien pomysł.
1. Skrócenie linii 519 do Wilanowa (wiem, jest problem z miejscem na pętli, ale gdyby nie blokujący ją leniwi kierowcy E-2, to dało by się ją jakoś upchnąć)
2. Utworzenie silnej dowozówki na trasie: POWSIN - Opieńki - Przekorna - Przyczółkowa - Al. Wilanowska - METRO WILANOWSKA (oczywiście z podjazdami na Stare Kabaty)
3. Ewentualne połączenie linii 164 i 725 w jedną na trasie: SADYBA - ... - Kępa Zawadowska - Kępa Okrzewska - np. kraniec WAFLOWA (przesiadka w dowozówkę do metra - takie samo kryterium uliczne, jak linia nocna)
4. Co do tematu dowozówki do metra, to zastanawiałem się też nad tym, czy 117 koniecznie musi robić oberka Doliną Służewiecką, Nowoursynowską, Wałbrzyską, Al. Lotników - czy nie mogłoby jechać prosto Al. Wilanowską do Galerii Mokotów? Jego zadania może przejąć na oberku 189 i ewentualnie 401 po dodaniu mu przystanku "Dolina Służewiecka"
To mój pierwszy post na tym forum. Tak czytam tą dyskusję i jako mieszkańcowi Wilanowa przyszedł mi do głowy pewien pomysł.
1. Skrócenie linii 519 do Wilanowa (wiem, jest problem z miejscem na pętli, ale gdyby nie blokujący ją leniwi kierowcy E-2, to dało by się ją jakoś upchnąć)
2. Utworzenie silnej dowozówki na trasie: POWSIN - Opieńki - Przekorna - Przyczółkowa - Al. Wilanowska - METRO WILANOWSKA (oczywiście z podjazdami na Stare Kabaty)
3. Ewentualne połączenie linii 164 i 725 w jedną na trasie: SADYBA - ... - Kępa Zawadowska - Kępa Okrzewska - np. kraniec WAFLOWA (przesiadka w dowozówkę do metra - takie samo kryterium uliczne, jak linia nocna)
4. Co do tematu dowozówki do metra, to zastanawiałem się też nad tym, czy 117 koniecznie musi robić oberka Doliną Służewiecką, Nowoursynowską, Wałbrzyską, Al. Lotników - czy nie mogłoby jechać prosto Al. Wilanowską do Galerii Mokotów? Jego zadania może przejąć na oberku 189 i ewentualnie 401 po dodaniu mu przystanku "Dolina Służewiecka"
Wilanowski miłośnik KM i zakładu R-1.
Objęty obsługą linii 116, 139, 164, 180, 217, 317, 519, 522, 700, 710, 724, E-2, N31, N50, N81.
ZP Instytut Neurologii, ZP Łowcza i ZP Sobieskiego.
Objęty obsługą linii 116, 139, 164, 180, 217, 317, 519, 522, 700, 710, 724, E-2, N31, N50, N81.
Musi. Porównaj zabudowę przy Al. Wilanowskiej, ul. Lotników i Wałbrzyskiej. Poza tym 117 łączy spore osiedla ze Szpitalem MSWiA i to jest dość newralgiczna funkcja.altar pisze:4. Co do tematu dowozówki do metra, to zastanawiałem się też nad tym, czy 117 koniecznie musi robić oberka Doliną Służewiecką, Nowoursynowską, Wałbrzyską, Al. Lotników - czy nie mogłoby jechać prosto Al. Wilanowską do Galerii Mokotów? Jego zadania może przejąć na oberku 189 i ewentualnie 401 po dodaniu mu przystanku "Dolina Służewiecka"
Będąc złośliwym: czy szpital MSWiA jest rejonowym" szpitalem dla tego "sporego osiedla? A może na tym osiedlu mieszka sporo funkcjonariuszy, więc muszą mieć bezpośrednio? Czasami zastanawiam się nad "muszeniem" posiadania bepzośredniego dojazdu do jakiejś instytucji (np. do Urzędu Dzielnicy, w której bywa się od wielkiego świeta).esm pisze:Poza tym 117 łączy spore osiedla ze Szpitalem MSWiA i to jest dość newralgiczna funkcja.
Taka mała dygresja mnie naszła...
Nie jest to skrajne "muszenie" a powód dodatkowy; po prostu uważam, że nie powinno się ot tak odcinać połączeń akurat ze szpitalami, przeciwnie - odcięcie bezpośredniego połączenia ze szpitalem, szczególnie dużych osiedli, powinno być mocno przemyślane. Nie chce dawać przykładu o niepełnosprawnych, ale właśnie takie połączenia nadają głęboki sens KM. Co innego właśnie z innymi instytucjami typu UD czy duże CH.geograf pisze: Czasami zastanawiam się nad "muszeniem" posiadania bepzośredniego dojazdu do jakiejś instytucji (np. do Urzędu Dzielnicy, w której bywa się od wielkiego świeta).
nie jestgeograf pisze:czy szpital MSWiA jest rejonowym" szpitalem dla tego "sporego osiedla?
funkcjonariuszom nikt nie narzuca w jakim szpitalu muszą się leczyć - tak było jak jeszcze istniała branżowa kasa chorych - od kiedy rządzi NFZ, policja i inne służby mają wolny wybór jak reszta obywateli - co działa w obie strony - reszta może bez przeszkód leczyć się w placówkach MSWiA które wcześniej zarezerwowane były tylko dla resortugeograf pisze:na tym osiedlu mieszka sporo funkcjonariuszy, więc muszą mieć bezpośrednio?
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
Kazik - Cztery pokoje
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
Kazik - Cztery pokoje
Co do 117, to jakoś nie widzę, aby mieszkańcy osiedla wzdłuż Nowoursynowskiej, Wałbrzyskiej i Al. Lotników tłumnie dojeżdżali nim do szpitala MSWiA. Ilekroć jadę tą linią, to przy Galerii Mokotów są niemal 100% wymiany w autobusie. Korekta trasy skróciłaby czas przejazdu w dalszych relacjach.
Wilanowski miłośnik KM i zakładu R-1.
Wielkim minusem KM w wilanowie według mnie, mieszkańca jest brak chociażby zwykłych tramwajów które przecież dawno, dawno temu tam jeździły. Ale oczywiście trzeba było wyryć wszystkie tory z wiertniczej (i tramwaju pan nie ma
).
"Jeśli ci się zdaje, że jestem ci coś winien to podejdź skur**synu bliżej, ci przewinę!"
- Bastian
- Sułtan Maroka
Wyryć to i tak trzeba było, bo budowano całkiem nową, poszerzoną ulicę. Tylko że powinno się je położyć między jezdniami, zamiast wysłać do huty...
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow