Linie podmiejskie z Okęcia

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 07 maja 2008, 18:10

Ryoga pisze:Tak czy owak pasażerowie zaczynają sie przyzwyczajać a piesze wędrówki z Pl. Poniatowskiego, Warszawskiej, w dowolne inne miejsca Nadarzyna gdzie autobusy jeżdżą rzadziej niż można przejść ten odcinek pieszo - sprzyjają póki jest ciepło.
To ja w lutym narzekałem na rzadkie 703, to teraz mam za swoje ;) Chociaż od 711 daleko nie mam...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 07 maja 2008, 18:15

Lukasz436 pisze:I bedą tak wisieć pewnie. Dzisiaj mamy 7 maja i nadal wiszą naklejki 165 na Ursynowie.
Ustawa o transporcie drogowym pewnie zabrania zdjąć.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Teokryt

Post autor: Teokryt » 07 maja 2008, 18:16

Wolfchen pisze:Chociaż od 711 daleko nie mam...
Ty może tak ale wędrówka osób starszych lub z ciężkimi przedmiotami to juz nie jest takie wesołe. Póki jest ciepło i słonecznie jest przyzwoicie - ale jak tylko przyjdzie pora deszczowa to zapełnienia w liniach sie zupełnie poprzewraca.
Obrazek

mariow

Post autor: mariow » 07 maja 2008, 20:00

Tak sobie tu czytam ... a czy nie byłoby rozsadnym wyjsciem uczynienie 706 linią dla Raszyna i również Janek (z przyzwoita czestotliwością) a pozostałe linie przyspieszyc? (tzn bez przystanków w Wawie i Raszynie)
PURA VIDA!

Teokryt

Post autor: Teokryt » 07 maja 2008, 20:31

mariow, piękna idea, tyle ze ona już jest wprowadzona, praktycznie na wszystich liniach tranzytowych sa same przystanki NŻ. A że żądania (życzenia) występują nad wyraz często na prawie każdym przystanku....
Poza tym co z pasażerami chcącymi jechać z X przystanku w Raszynie do dalszych miejscowości?
Proponowałem kiedyś przystanki jednokierunkowe na liniach tranzytowych, tzn ustawione w innych miejscach niż w Raszynie z niewielka różnica dojścia ale z opcją tylko dla Wsiadających, lub tylko dla wysiadających. Jednak potem uświadomiono mi jak bym chciał zmusić pasażerów by nie wchodzili / wychodzili pod prąd.
Szkoda ze w głowie ZTMu nie istnej pojecie linii podmiejskiej przyspieszonej.
Samo przyspieszenie zresztą w Raszynie nie zda sie na nic, bo nawet jeśli nie będzie wymiany pasażerskiej to i tak autobus spleśnieje w korku. Problemem nie sa przystanki pasażerowie a czas przejazdu i częstotliwość linii.
Obrazek

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 maja 2008, 20:35

Fikander pisze:
Lukasz436 pisze:I bedą tak wisieć pewnie. Dzisiaj mamy 7 maja i nadal wiszą naklejki 165 na Ursynowie.
Przestań, proszę. Ile razy można o tym samym? Najwyraźniej nie ma tu nikogo, kto byłby w stanie doprowadzić do ich zdjęcia. Ja w każdym bądź razie takiej mocy nie mam :/

[ Dodano: 2008-05-07, 20:37 ]
Ryoga pisze:Proponowałem kiedyś przystanki jednokierunkowe na liniach tranzytowych, tzn ustawione w innych miejscach niż w Raszynie z niewielka różnica dojścia ale z opcją tylko dla Wsiadających, lub tylko dla wysiadających. Jednak potem uświadomiono mi jak bym chciał zmusić pasażerów by nie wchodzili / wychodzili pod prąd.
Dokładnie w tym rzecz. Na podobnej zasadzie działają darmobusy i w nich to zjawisko nie zostało przez przewoźnika skutecznie zwalczone.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Teokryt

Post autor: Teokryt » 07 maja 2008, 20:52

Bastian pisze:Na podobnej zasadzie działają darmobusy i w nich to zjawisko nie zostało przez przewoźnika skutecznie zwalczone.
Nie do końca zwalczone ale z reguły przystanki końcowe darmobusów są tak skonstruowane by było względnie daleko - Jankobusy wszelkiej maści i rodzaju, Maxibus. No i kierowca nie przyjmuje sygnały ze środka ze ktoś chce wysiać jeśli jedzie w kierunku centrum handlowego. A jełśi jedzie w przeciwnym kierunku Od centrum handlowego to omija wszystkich machających. Tylko jelsi sie zatrzyma bo ktos wysiada można wskoczyć.
A takiej partyzantki nie ma co uskuteczniać w przypadku ZTM.
Swoja droga, jeśłi powstanie trasa Salomea Wolca to jedna z linni albo nowa linia powstanie wykorzystująca przyspieszony odcinek trasy S8. Dzięki temu można by pomyśleć o pierwszej ekspresowej podmiejskiej tylko w godzinach szczytu.
Oczywscie bez linii eksterytorialnych i pętli w Jankach sie nie obeszło by. Ech.. marznie do rozmarzenia.
Obrazek

Awatar użytkownika
gregory5576
Kontakt:

Post autor: gregory5576 » 07 maja 2008, 21:37

Ryoga pisze:Wiesz co by sie stało gdyby 703 nagle znikło? Prawdopodobnie korki sięgały by Grójca. Już nie wspomnę o bojach działkowiczów.
Liczba wozów się dla 703 zgadza, tylko jeżdżą one parami.
:arrow: Masz rację ale tak na to wygląda, sory za taki sarkazm. To byłby wieki błąd, ale to jest efektem tworzenia nowych linii kosztem już istniejących. :D

[ Dodano: 2008-05-07, 21:42 ]
Ryoga pisze:A jełśi jedzie w przeciwnym kierunku Od centrum handlowego to omija wszystkich machających. Tylko jelsi sie zatrzyma bo ktos wysiada można wskoczyć.
:arrow: Na takiej zasadzie kursował "HYNEK" i kursuje nadal tylko już nie jako oddzielna linia a jako dodatek do kursów z URSYNOWA. Do hynka wiezie ludzi a z powrotem jedzie na pusto. Wiem bo jeździłem "HYNKA" i wiem jak to wygłąda. :D

Teokryt

Post autor: Teokryt » 07 maja 2008, 21:59

gregory5576 pisze:To byłby wieki błąd, ale to jest efektem tworzenia nowych linii kosztem już istniejących.
Prędzej zniknie 807 niż 703 które ma wieloletnia tradycje choć ostatnio nawet 15 ubito.
Tak czy owak ubicie 703 musi skutkować zrobieniem czegoś w zamian, i jeśli 703 miało by nie jechać do Okęcia a np. do PKP Pruszków to... wygląda to interesująco. Ale 2 tygodnie temu było dobrze. Zabrakło tylko jakiegoś wysokopojemnego o ok 15:30 z Okęcia, rano można było trochę ruszyć kursy o 10 minut wcześniej później i było by bardzo dobrze.
Z drugiej strony zaczynam dostrzegać plusy nowych rozkładów z WYŁĄCZNIE mojego punktu widzenia.
Rano jade 711 SU12 (dziś była klima rano włączona - luxus jak trzeba korek szybko upłynął :), a po południu jadę coraz częściej 16:00 (mogę spokojnie wpaść do jakiegoś punktu gastronomicznego i coś zjeść po szkole bez jedzenia w pospiechu.
to że mi sie osobiście poprawiło to nie oznacza ze ma przestać martwić sie o innych, nawet swoim kosztem. W szczególności pętelką osiedlową która nie zasłużyła na ten niemiły takt ze strony ZTM ani 2 autobusy o 15:13 jednocześnie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 07 maja 2008, 23:44

Fikander pisze:
Nie rozumiem - czyli takie naklejki po 436 też powinny wisieć do Maja 2009?????

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 07 maja 2008, 23:46

To ironia skierowana w stronę tych tłumaczących, że UoTD uniemożliwia powieszenie prawdziwych rozkładów na 178 i innych liniach ursuskich.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 08 maja 2008, 1:25

Nie uniemożliwia.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 08 maja 2008, 7:27

Fikander pisze:To ironia skierowana w stronę tych tłumaczących, że UoTD uniemożliwia powieszenie prawdziwych rozkładów na 178 i innych liniach ursuskich.
Rozumiem to "wszystko tłumaczy" cały bałagan na Ursynowie....... ;-)

ITS A 218

Post autor: ITS A 218 » 08 maja 2008, 12:24

733 powinno być przegubowe. Dzisiaj widziałem jak linia ta stała na Okęciu i już tu na pętli była napakowana po brzegi. Wogule nie rozumiem czemu na liniach 711 czy 733 nie ma przegubów.
MZA R-4 "STALOWA"
"Stalowym autobusem po Warszawie" - Facebook

Teokryt

Post autor: Teokryt » 08 maja 2008, 15:20

Bo za pl. Poniatowskiego i Urzędem gminy zapełnienie spada o połowę.
Problem moze rozwiązać tylko 811. Bo zmiana taboru na wielkopojemny będzie na 711 i 733 nieekonomiczna, opcjonalnie dodadki wielkopojemne po 14. Teraz plesnieje w McDonalds na HYNKA, bo czekam na kurs o 16 by zrobić pomiar, ale zobacze chyba tego o 15:40.
Obrazek

ODPOWIEDZ