Komunikacja na Tarchominie i Nowodworach (cz. 1)

Moderator: Wiliam

Doman

Post autor: Doman » 02 wrz 2008, 10:25

alojzy pisze:Ta cała dyskusja to też efekt fatalnej lokalizacji petli Metra Marymont, do której trzeba po prostu kawałek dojść. Szkoda, że pętli nie zbudowano w miejscu parkingu P+R, a parkingu, tam gdzie pętla...

byc moze lepszym byłoby to roziwazaniem, ale nie zgadzam się, ze 2 minutowy spacer ze stacji na pętle komukolwiek krzywdę robi, argumenty lepszej przesiadki "drzwi w drzwi" tylko jeszcze bardziej rozbawiają - szkoda zatem ze na Tarchominie przystanki autobusowe nie są tak ustawiane by znajdowały sie przy wszystkich klatkach bloków, bo przecież paseżerowie muszą mieć niesamowitą wygodę.

Co zas się tyczy bezpieczeństwa - Marymont to nie odludzie, jest jednym z trzech punktów centralnych Żoliborza. Jest też inny aspekt , dzieki tak skonstruowanej przesiadce jaka jest na Marymoncie paszer nie wychodzi pod koła jeżdzacych samochodów czy tramwajów (ilez to nagminnie łamanych przepisów było przez pasażerów pezacych do odjezdzajacych autobusów ). Trzecia spprawa w koncu pl. Wilsona staje sie atrakcyjnym punktem turystycznym ( to juz temat na inną wypowiedź ).

Natomiast pozostawienie 503 na obecnej trasie to chyba jednak żart. Widać po działaniach Nowodworzan, ze kosztem swoich racji chcą ( podobnie jak Wesoła ) udupić bardzo interesujaca propozycję. ](*,)

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 02 wrz 2008, 11:05

Bastian pisze:Gdybyś choć połowę tego czasu poświęcił kwestiom nowych ulic, nowych przystanków...
Gdybyś nie wiedział, to w tym kierunku też działam i to mocno.
Bastian pisze:Poza tym im więcej ich będzie, tym prędzej będziesz dostawał odpowiedzi typu "dziękujemy za wnioski i uwagi" (kodeks nakazuje odpowiedzieć, ale nie mówi nic o treści).
I myślisz, że po odpowiedzi tego typu nie będzie wizyty z naciskiem na: Kiedy będzie odpowiedź na poruszone kwestie wyrażona w sposób niezbywający petenta lub tez skoro to takie cacy, to kiedy będzie zrealizowane?

Poza tym ludzie przeglądają moją stronę i mam z ich strony maile o dobrej robocie, więc obrana droga jest słuszna. Z punktu widzenia mieszkańców. Oczywiście urzędnicy, którzy mają przyjemność znalezienia swojego pisma w internecie pewnie już takiej opinii nie chcą chętnie wystawiać.
Doman pisze:
alojzy pisze:Ta cała dyskusja to też efekt fatalnej lokalizacji petli Metra Marymont, do której trzeba po prostu kawałek dojść. Szkoda, że pętli nie zbudowano w miejscu parkingu P+R, a parkingu, tam gdzie pętla...
byc moze lepszym byłoby to roziwazaniem, ale nie zgadzam się, ze 2 minutowy spacer ze stacji na pętle komukolwiek krzywdę robi...
W przypadku sprzyjających warunków atmosferycznych tak, ale np. gdy pada to już nie jest takie dobre.
Doman pisze:Co zas się tyczy bezpieczeństwa - ... dzieki tak skonstruowanej przesiadce jaka jest na Marymoncie pasazer nie wychodzi pod koła jeżdzacych samochodów czy tramwajów (ilez to nagminnie łamanych przepisów było przez pasażerów pezacych do odjezdzajacych autobusów ).
Rozwiązaniem problemu jest zrobienie dla ekspresów przystanku pl. Wilsona01 i przejazd tych autobusów w relacji Słowackiego-Krasińskiego bez żadnych pętelek na samym placu. Dotyczy w szczególności podjazdu pod kino Wisła.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 02 wrz 2008, 14:25

tarantula01 pisze:I myślisz, że po odpowiedzi tego typu nie będzie wizyty z naciskiem na: Kiedy będzie odpowiedź na poruszone kwestie wyrażona w sposób niezbywający petenta lub tez skoro to takie cacy, to kiedy będzie zrealizowane?
A kto Ci powiedział, że przyjęcie uwagi do wiadomości ma się równać przyjęciu jej do realizacji?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 02 wrz 2008, 14:41

pawcio pisze:A kto Ci powiedział, że przyjęcie uwagi do wiadomości ma się równać przyjęciu jej do realizacji?
Nie będę teoretyzował - najpierw niech dostane taką odpowiedź.
Jedną już zresztą otrzymałem:
http://radny.com.pl/pisma/ztm/ztm-now20071217-rozkl.doc
http://radny.com.pl/pisma/ztm/ztm-now20 ... kl_ztm.jpg
http://radny.com.pl/pisma/ztm/ztm-now20080626-rozkl.doc
http://radny.com.pl/pisma/ztm/ztm-now20080717-rozkl.jpg

W odpowiedzi dyskretnie przemilczano temat gablot. Ale centrala czuwa :) . We wrześniu będzie pytanie o postępy. Spodziewam się, że jeszcze nie można, bo to, to i tamto, a i zapomnieliśmy, że jeszcze to. I będzie zonk, bo minie rok :!: Mam naprawdę niezłą zabawę czytać takie odpowiedzi, z których moim zdaniem urzędnik stara się jak może, aby zrzucić z siebie tę robotę, o którą się nie prosił.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 02 wrz 2008, 17:49

Skoro jest taki upór żeby uwalać 510 (które mimo uwalania i popytuwygaszania trzyma się dobrze), to czemu nic takiego nie dzieje się z 500?
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 02 wrz 2008, 18:07

Tu sprawa jest bardziej złożona wewnętrznie.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 02 wrz 2008, 18:08

Ładnie ubrane w słowa. A bez owijania w bawełnę? :>
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 02 wrz 2008, 18:09

Co chciałem powiedzieć, to powiedziałem.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 02 wrz 2008, 18:10

hehe, "wiem ale nie powiem", chyba nie na tym polega dyskusja na forum publicznym

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 02 wrz 2008, 18:11

Czasami nie wszystko można powiedzieć. A, jak ktoś sprytny, to zrozumie, co miałem na myśli. EOT.

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 02 wrz 2008, 18:12

pawcio pisze:Tu sprawa jest bardziej złożona wewnętrznie.
Układy, układziki ](*,)

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 02 wrz 2008, 20:48

pawcio pisze:Czasami nie wszystko można powiedzieć. A, jak ktoś sprytny, to zrozumie, co miałem na myśli. EOT.
Określę to tak: Brygady z uwalonego 510 zamiast gnić w korkach na Jana Pawła II, gdzie dublują tramwaje, mogą z powodzeniem zwiekszyć częstotliwość innej tarchomińskiej linii. Czy teraz łatwiej?

Z innej beki: Małżeństwo E4/E8 sprawdza się świetnie. Przejazd E8 w godzinach szczytu z Nowodworów na Marymont zajmuje 20 minut - nawet E-4 przed wakacjami tego nie osiągało.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 wrz 2008, 20:53

Problem w tym, ze ciąg Jana Pawła jest od prawie 15 miesięcy notorycznie niedociążony, jeśli chodzi o podaż miejsc w tramwajach.

I niestety wciąć będzie, bo skoro 5/10 niedasię przywrócić, a obecny układ linii jest uważany za optymalny (ergo bez szans na silną linię Piaski - Kielecka, bo wymaga szerokich zmian w kręgu 10-16-19-33), zaś 17 lada chwila zacznie uwierać, bo "dubluje metro", to faktycznie nie-da-się go wzmocnić nijak. I pozostaje Broniewskiego tankować do metra na Gdańskim rewelacyjną parą 2-28 co 3-12 minut.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 02 wrz 2008, 20:54

Brakuje tramwaju na Krasińskiego od pl. Wilsona do Broniewskiego :D
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 02 wrz 2008, 20:58

MisiekK pisze:Określę to tak: Brygady z uwalonego 510 zamiast gnić w korkach na Jana Pawła II, gdzie dublują tramwaje, mogą z powodzeniem zwiekszyć częstotliwość innej tarchomińskiej linii. Czy teraz łatwiej?
Przedewszystkiem czytelniej i logiczniej =D>
Mimo to wielcy, poszkodowani, zawsze sie znajdą (-(
MisiekK pisze:Z innej beki: Małżeństwo E4/E8 sprawdza się świetnie. Przejazd E8 w godzinach szczytu z Nowodworów na Marymont zajmuje 20 minut - nawet E-4 przed wakacjami tego nie osiągało.
Pozostaje tylko pochwalić ten projekt O-)

Zablokowany