Pośpieszne IC i osobowe samorządowe - czyli reforma kolejowa

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 wrz 2008, 19:42

Co niby jest w tym przyjaznego?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 27 wrz 2008, 20:05

inż. Glonojad pisze:Co niby jest w tym przyjaznego?
Brak zgoda dla przejęcia przewozów międzywojewódzkich przez PKP IC, a więc zażegnianie odrodzenia monopolu? 8-(
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 wrz 2008, 20:08

Taaak, bo obecnie to mamy taką niesamowitą "konkurencję". Przejrzyj na oczy, konkurencja to będzie, jak zacznie się ogłaszać przetargi, a na razie stanowią ja samochody i autobusy.

A przynajmniej byłaby jednolitość taryfowa.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 27 wrz 2008, 20:16

inż. Glonojad pisze:Taaak, bo obecnie to mamy taką niesamowitą "konkurencję".
Aczkolwiek mamy do wyboru jechać o mniej dogodnej godzinie taniej, albo o dogodnej i drogo. Albo też jechać drożej i niewygodnie (o warunkach w pociągach TLK z Trójmiasta pisano już nieraz)...
inż. Glonojad pisze:Przejrzyj na oczy, konkurencja to będzie, jak zacznie się ogłaszać przetargi, a na razie stanowią ja samochody i autobusy.
Jak nam wypadnie z obiegu PKP PR z pośpiesznymi, to PKP IC z miejsca podniesie ceny biletów i nie przejedzie się żadnym pociągiem międzywojewódzkim bez dopłaty do biletu szumnie nazywanej rezerwacją, która de facto do niczego nie uprawnia.
Wtedy kolej będzie tylko dla bogatych, a zwykli ludzie będą korzystali z PKSów, które na atrakcyjnych trasach dalekobieznych (gdzie kolej powinna być wiodącym przewoźnikiem) będą obłożone w 100%...

[ Dodano: Sob 27 Wrz, 2008 20:18 ]
inż. Glonojad pisze:A przynajmniej byłaby jednolitość taryfowa.
Drożyzna raczej... Nie wiem, jak innych, ale na przykład mnie nie stać na jeżdżenie IC i musiałbym się przesiąść do PKSów, które są tańsze...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 wrz 2008, 20:52

Wolfchen pisze:Jak nam wypadnie z obiegu PKP PR z pośpiesznymi, to PKP IC z miejsca podniesie ceny biletów
Tak, tak, oczywiście. Skoro obecnie konkurencja jest wirtualna, to wypadniecie PR nic tu nie zmieni.
i nie przejedzie się żadnym pociągiem międzywojewódzkim bez dopłaty do biletu szumnie nazywanej rezerwacją, która de facto do niczego nie uprawnia.
Rezerwacja do niczego nie uprawnia? Ciekawostka.
Drożyzna raczej... Nie wiem, jak innych, ale na przykład mnie nie stać na jeżdżenie IC i musiałbym się przesiąść do PKSów, które są tańsze...
Aha, jasne, IC popełni harakiri przekwalifikowując pospieszne na IC na taborze PRów. :shock:

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 27 wrz 2008, 20:56

inż. Glonojad pisze:A przynajmniej byłaby jednolitość taryfowa.
Jednolitość taryfowa i tak ma być po zmianie ustawy o podziale PKP na spółki.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Aligator

Post autor: Aligator » 27 wrz 2008, 22:54

Święte słowa. Wreszcie podjęli decyzję przyjazną dla pasażerów
Wydaje mi się że na chwilę obecną jedynym realnie pozytywnym rozwiązaniem byłoby całkowite wyrwanie PR ze struktury PKP i stworzenie podmiotu odpowiedzialnego przed rządem, który zajmowałby się tylko i wyłącznie wypożyczaniem EZT.
Pożyczać mogłyby samorządy albo prywatni przedsiębiorcy, tak najprościej byłoby to sprywatyzować. Co więcej jest to jedyna realna szansa na zrobienie kroku ku realnej prywatyzacji sektora transportu kolejowego, bo nie oszukujmy się na rynku wśród przedsiębiorstw zainteresowanych inwestycjami w kolej nie ma podmiotów gotowych wyłożyć dziesiątki mln. PLN na zakup nowych składów, z całą pewnością pojawiłoby się natomiast trochę operatorów chętnych do dzierżawy składów.
Co więcej odchudziłaby się nierentowna struktura zatrudnienia, bajzel w nieruchomościach itd. które są zmorami wszystkich spółek PKP.
Dla samorządów byłoby to o tyle na rękę że mogłyby oddać w ajencję kasy i skupić się tylko i wyłącznie na zamawianiu usług.

Generalnie jestem przeciwny przerzucania patologii PR z PKP na samorządy, bo to do niczego nie prowadzi, a tym się skończy jeśli dokona się forsowanych obecnie zmian...

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 28 wrz 2008, 15:43

inż. Glonojad pisze:Tak, tak, oczywiście. Skoro obecnie konkurencja jest wirtualna, to wypadniecie PR nic tu nie zmieni.
Zmieni. Pośpieszne, które wylecą z rozkładu zostaną zastąpione droższymi pociągami TLK, w których trzeba nabyć bilet i dopłatę do niego...
inż. Glonojad pisze:Rezerwacja do niczego nie uprawnia? Ciekawostka.
Owszem. Jechałem w TLK na korytarzu mając w kieszeni kwit z dopłatą bez wskazania miejsca. Niby to 3 złote wtedy było, ale i tak to już złodziejstwo...
inż. Glonojad pisze:Aha, jasne, IC popełni harakiri przekwalifikowując pospieszne na IC na taborze PRów.
Tego nie napisałem...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 wrz 2008, 18:32

Wolfchen pisze:
inż. Glonojad pisze:Tak, tak, oczywiście. Skoro obecnie konkurencja jest wirtualna, to wypadniecie PR nic tu nie zmieni.
Zmieni. Pośpieszne, które wylecą z rozkładu zostaną zastąpione droższymi pociągami TLK, w których trzeba nabyć bilet i dopłatę do niego...
O ile ta cena jest wyższa? Taryfy P i M+ są bardzo podobne.
inż. Glonojad pisze:Rezerwacja do niczego nie uprawnia? Ciekawostka.
Owszem. Jechałem w TLK na korytarzu mając w kieszeni kwit z dopłatą bez wskazania miejsca.
Mnie się to nie zdarzyło.
Niby to 3 złote wtedy było, ale i tak to już złodziejstwo...
OIDP istnieje jakaś procedura zwrotu. Kierpoć stawia znaczek i można odzyskać. Zgoda, jest to chamstwo, że trzeba się o to specjalnie ubiegać, chociaż moim zdaniem miejsc stojących nie powinno się w ogóle wydawać...

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 wrz 2008, 18:50

inż. Glonojad pisze:chociaż moim zdaniem miejsc stojących nie powinno się w ogóle wydawać...
czy dobrze rozumiem: lepiej, żeby ktoś nie pojechał w ogóle?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 wrz 2008, 18:52

Mam wątpliwości, zwłaszcza przy pociagach IC/EC, które powinny zapewniać pasażerom jako - taką wygodę (w tym: możliwość dojścia do toalety czy skorzystanie z przenośnego bufetu).

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 28 wrz 2008, 18:58

Ja się osobiście ciesze z tej decyzji. Przekazanie połaczeń IC jednoznacznie oznacza podwyżkę cen biletów. M in. haracz w postaci obowiązku wykupienia miejscówki. IC jako firma niebawem prywatna mogłaby skasować wiele połączeń które uznałaby za nierentowne.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 28 wrz 2008, 19:21

inż. Glonojad pisze:O ile ta cena jest wyższa? Taryfy P i M+ są bardzo podobne.
Podam na przykładzie: przy jednorazowym przejeździe, bilet ulgowy dla mnie na trasę Radom - Gdynia (453 km) kosztuje 32,76 zł w jedną stronę. Wg taryfy M+ kosztuje 33,29 zł + dopłata 3 zł. Za PKS zapłacę 40 PLN, a jadę w lepszych warunkach, niż w TLK...
Już nie wspomnę o tym, że w PKP PR mogę spokojnie kupić sobie turystyczny i jeździć cały weekend za osiem dych obecnie. I nie martwię się miejscówkami czy innymi dopłatami. Po prostu wsiadam i jadę.
inż. Glonojad pisze:OIDP istnieje jakaś procedura zwrotu. Kierpoć stawia znaczek i można odzyskać. Zgoda, jest to chamstwo, że trzeba się o to specjalnie ubiegać, chociaż moim zdaniem miejsc stojących nie powinno się w ogóle wydawać...
Jest procedura zwrotu, ale trzeba się tyle nałazić i nerwów napsuć, że szkoda sobie głowę zawracać tymi 3 zł...
MeWa pisze:czy dobrze rozumiem: lepiej, żeby ktoś nie pojechał w ogóle?
Nie. Jeśli nie ma miejsc siedzących nie powinni pobierać dopłaty. Proste. Wszak, dopłata jest za miejsce siedzące.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 wrz 2008, 19:31

inż. Glonojad pisze:Mam wątpliwości, zwłaszcza przy pociagach IC/EC, które powinny zapewniać pasażerom jako - taką wygodę (w tym: możliwość dojścia do toalety czy skorzystanie z przenośnego bufetu).
Jaka jest gwarancja, że zostaną utworzone nowe połączenia, które zabrałyby wszystkich chętnych?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 wrz 2008, 19:32

Wolfchen pisze:Nie. Jeśli nie ma miejsc siedzących nie powinni pobierać dopłaty. Proste. Wszak, dopłata jest za miejsce siedzące.
W takim razie przy tłoku powinno się zwracać te 25 zł za miejscówkę w IC także pasażerom siedzącym, których komfort jazdy stojący zabierają :p

ODPOWIEDZ