Pośpieszne IC i osobowe samorządowe - czyli reforma kolejowa
Moderator: JacekM
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Co niby jest w tym przyjaznego?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Taaak, bo obecnie to mamy taką niesamowitą "konkurencję". Przejrzyj na oczy, konkurencja to będzie, jak zacznie się ogłaszać przetargi, a na razie stanowią ja samochody i autobusy.
A przynajmniej byłaby jednolitość taryfowa.
A przynajmniej byłaby jednolitość taryfowa.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Aczkolwiek mamy do wyboru jechać o mniej dogodnej godzinie taniej, albo o dogodnej i drogo. Albo też jechać drożej i niewygodnie (o warunkach w pociągach TLK z Trójmiasta pisano już nieraz)...inż. Glonojad pisze:Taaak, bo obecnie to mamy taką niesamowitą "konkurencję".
Jak nam wypadnie z obiegu PKP PR z pośpiesznymi, to PKP IC z miejsca podniesie ceny biletów i nie przejedzie się żadnym pociągiem międzywojewódzkim bez dopłaty do biletu szumnie nazywanej rezerwacją, która de facto do niczego nie uprawnia.inż. Glonojad pisze:Przejrzyj na oczy, konkurencja to będzie, jak zacznie się ogłaszać przetargi, a na razie stanowią ja samochody i autobusy.
Wtedy kolej będzie tylko dla bogatych, a zwykli ludzie będą korzystali z PKSów, które na atrakcyjnych trasach dalekobieznych (gdzie kolej powinna być wiodącym przewoźnikiem) będą obłożone w 100%...
[ Dodano: Sob 27 Wrz, 2008 20:18 ]
Drożyzna raczej... Nie wiem, jak innych, ale na przykład mnie nie stać na jeżdżenie IC i musiałbym się przesiąść do PKSów, które są tańsze...inż. Glonojad pisze:A przynajmniej byłaby jednolitość taryfowa.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Tak, tak, oczywiście. Skoro obecnie konkurencja jest wirtualna, to wypadniecie PR nic tu nie zmieni.Wolfchen pisze:Jak nam wypadnie z obiegu PKP PR z pośpiesznymi, to PKP IC z miejsca podniesie ceny biletów
Rezerwacja do niczego nie uprawnia? Ciekawostka.i nie przejedzie się żadnym pociągiem międzywojewódzkim bez dopłaty do biletu szumnie nazywanej rezerwacją, która de facto do niczego nie uprawnia.
Aha, jasne, IC popełni harakiri przekwalifikowując pospieszne na IC na taborze PRów.Drożyzna raczej... Nie wiem, jak innych, ale na przykład mnie nie stać na jeżdżenie IC i musiałbym się przesiąść do PKSów, które są tańsze...
Wydaje mi się że na chwilę obecną jedynym realnie pozytywnym rozwiązaniem byłoby całkowite wyrwanie PR ze struktury PKP i stworzenie podmiotu odpowiedzialnego przed rządem, który zajmowałby się tylko i wyłącznie wypożyczaniem EZT.Święte słowa. Wreszcie podjęli decyzję przyjazną dla pasażerów
Pożyczać mogłyby samorządy albo prywatni przedsiębiorcy, tak najprościej byłoby to sprywatyzować. Co więcej jest to jedyna realna szansa na zrobienie kroku ku realnej prywatyzacji sektora transportu kolejowego, bo nie oszukujmy się na rynku wśród przedsiębiorstw zainteresowanych inwestycjami w kolej nie ma podmiotów gotowych wyłożyć dziesiątki mln. PLN na zakup nowych składów, z całą pewnością pojawiłoby się natomiast trochę operatorów chętnych do dzierżawy składów.
Co więcej odchudziłaby się nierentowna struktura zatrudnienia, bajzel w nieruchomościach itd. które są zmorami wszystkich spółek PKP.
Dla samorządów byłoby to o tyle na rękę że mogłyby oddać w ajencję kasy i skupić się tylko i wyłącznie na zamawianiu usług.
Generalnie jestem przeciwny przerzucania patologii PR z PKP na samorządy, bo to do niczego nie prowadzi, a tym się skończy jeśli dokona się forsowanych obecnie zmian...
Zmieni. Pośpieszne, które wylecą z rozkładu zostaną zastąpione droższymi pociągami TLK, w których trzeba nabyć bilet i dopłatę do niego...inż. Glonojad pisze:Tak, tak, oczywiście. Skoro obecnie konkurencja jest wirtualna, to wypadniecie PR nic tu nie zmieni.
Owszem. Jechałem w TLK na korytarzu mając w kieszeni kwit z dopłatą bez wskazania miejsca. Niby to 3 złote wtedy było, ale i tak to już złodziejstwo...inż. Glonojad pisze:Rezerwacja do niczego nie uprawnia? Ciekawostka.
Tego nie napisałem...inż. Glonojad pisze:Aha, jasne, IC popełni harakiri przekwalifikowując pospieszne na IC na taborze PRów.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
O ile ta cena jest wyższa? Taryfy P i M+ są bardzo podobne.Wolfchen pisze:Zmieni. Pośpieszne, które wylecą z rozkładu zostaną zastąpione droższymi pociągami TLK, w których trzeba nabyć bilet i dopłatę do niego...inż. Glonojad pisze:Tak, tak, oczywiście. Skoro obecnie konkurencja jest wirtualna, to wypadniecie PR nic tu nie zmieni.
Mnie się to nie zdarzyło.Owszem. Jechałem w TLK na korytarzu mając w kieszeni kwit z dopłatą bez wskazania miejsca.inż. Glonojad pisze:Rezerwacja do niczego nie uprawnia? Ciekawostka.
OIDP istnieje jakaś procedura zwrotu. Kierpoć stawia znaczek i można odzyskać. Zgoda, jest to chamstwo, że trzeba się o to specjalnie ubiegać, chociaż moim zdaniem miejsc stojących nie powinno się w ogóle wydawać...Niby to 3 złote wtedy było, ale i tak to już złodziejstwo...
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Mam wątpliwości, zwłaszcza przy pociagach IC/EC, które powinny zapewniać pasażerom jako - taką wygodę (w tym: możliwość dojścia do toalety czy skorzystanie z przenośnego bufetu).
Podam na przykładzie: przy jednorazowym przejeździe, bilet ulgowy dla mnie na trasę Radom - Gdynia (453 km) kosztuje 32,76 zł w jedną stronę. Wg taryfy M+ kosztuje 33,29 zł + dopłata 3 zł. Za PKS zapłacę 40 PLN, a jadę w lepszych warunkach, niż w TLK...inż. Glonojad pisze:O ile ta cena jest wyższa? Taryfy P i M+ są bardzo podobne.
Już nie wspomnę o tym, że w PKP PR mogę spokojnie kupić sobie turystyczny i jeździć cały weekend za osiem dych obecnie. I nie martwię się miejscówkami czy innymi dopłatami. Po prostu wsiadam i jadę.
Jest procedura zwrotu, ale trzeba się tyle nałazić i nerwów napsuć, że szkoda sobie głowę zawracać tymi 3 zł...inż. Glonojad pisze:OIDP istnieje jakaś procedura zwrotu. Kierpoć stawia znaczek i można odzyskać. Zgoda, jest to chamstwo, że trzeba się o to specjalnie ubiegać, chociaż moim zdaniem miejsc stojących nie powinno się w ogóle wydawać...
Nie. Jeśli nie ma miejsc siedzących nie powinni pobierać dopłaty. Proste. Wszak, dopłata jest za miejsce siedzące.MeWa pisze:czy dobrze rozumiem: lepiej, żeby ktoś nie pojechał w ogóle?
- MeWa
- Cukiereczek
Jaka jest gwarancja, że zostaną utworzone nowe połączenia, które zabrałyby wszystkich chętnych?inż. Glonojad pisze:Mam wątpliwości, zwłaszcza przy pociagach IC/EC, które powinny zapewniać pasażerom jako - taką wygodę (w tym: możliwość dojścia do toalety czy skorzystanie z przenośnego bufetu).
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
W takim razie przy tłoku powinno się zwracać te 25 zł za miejscówkę w IC także pasażerom siedzącym, których komfort jazdy stojący zabierająWolfchen pisze:Nie. Jeśli nie ma miejsc siedzących nie powinni pobierać dopłaty. Proste. Wszak, dopłata jest za miejsce siedzące.