Pośpieszne IC i osobowe samorządowe - czyli reforma kolejowa
Moderator: JacekM
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No, całe 3,50 różnicy. Straszne. Ja tam za rezerwację miejsca jestem w stanie tyle dopłacić zawsze. Powtarzam - w kwalifiku jeszcze mi się nie zdarzyło jechać na stojąco (sporadycznie jednakże wziąłem inny pociąg albo 1 klasę), z zastrzeżeniem wszak, że bardzo rzadko kupuję bilet tuż przed odjazdem. Podejrzewam, że dotyczy to znacznej większości podróży, mało kto przecież stwierdza, że "o, to skoczę sobie jutro do Szczecina".Wolfchen pisze:]Podam na przykładzie: przy jednorazowym przejeździe, bilet ulgowy dla mnie na trasę Radom - Gdynia (453 km) kosztuje 32,76 zł w jedną stronę. Wg taryfy M+ kosztuje 33,29 zł + dopłata 3 zł.
Wielkość biustu rzecz gustu. Musieliby mi dopłacić, żebym pojechał taki kawal autobusem.Za PKS zapłacę 40 PLN, a jadę w lepszych warunkach, niż w TLK...
Kwestia istotna dla paru promili podróżnych, śmiem twierdzić.Już nie wspomnę o tym, że w PKP PR mogę spokojnie kupić sobie turystyczny i jeździć cały weekend za osiem dych obecnie. I nie martwię się miejscówkami czy innymi dopłatami. Po prostu wsiadam i jadę.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- MeWa
- Cukiereczek
do Szczecina może faktycznie nie, ale można jeździć bliżej.inż. Glonojad pisze:"o, to skoczę sobie jutro do Szczecina".
Zresztą jak rozumiem obowiązkową rezerwacją miejsc nie zostaną objęte wszystkie przejęte pociągi pośpieszne.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Ale więcej ludzi stwierdza, że nawet jeśli za tydzień jedzie do Szczecina to bilet i tak kupią przed odjazdem. Przynajmniej pospieszne umożliwiają taki komfort.inż. Glonojad pisze:Podejrzewam, że dotyczy to znacznej większości podróży, mało kto przecież stwierdza, że "o, to skoczę sobie jutro do Szczecina".
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Na pospieszny kupuję też wcześniej.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- MeWa
- Cukiereczek
i nigdy nawet nie widziałeś pasażerów kupujących biletów w ostatniej chwili, proszących o przepuszczenie w kolejce, bo ich pociąg zaraz odjeżdża? Nie byłeś na stacjach typu Skierniewice, Łódź Fabryczna?inż. Glonojad pisze:Na pospieszny kupuję też wcześniej.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Widziałem, i?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Pociag 8 -wagonowy zabiera ok. 600 pasażerów. Twierdzę, że zasadnicza większość spośród nich kupiła bilet z dużym wyprzedzeniem.
A ja twierdzę, że na pospieszny większość kupuje bilety w dniu wyjazdu. To jest zaleta w porównaniu z IC.inż. Glonojad pisze:Twierdzę, że zasadnicza większość spośród nich kupiła bilet z dużym wyprzedzeniem.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
600 osób w kasach? Logistycznie niemożliwe.
Po pierwsze to większość, a nie wszyscy. Po drugie nie wszyscy wsiadają na jednej stacji. Po trzecie jest rzeczywiście jedna rzecz, które nie uwzględniłem - miesięczne - istotne np. na trasie do Łodzi oraz grupowe, które trzeba kupić wcześniej. Zmodyfikuje więc moje twierdzenie. Większość jednorazowych pojedynczych na pociągi PRów jest kupowana w dniu wyjazdu.inż. Glonojad pisze:600 osób w kasach? Logistycznie niemożliwe.
Na kwalifikowane mnie nie stać, natomiast jadąc TLK zdarzyło mi się stać, pomimo uiszczenia dopłaty.inż. Glonojad pisze:Powtarzam - w kwalifiku jeszcze mi się nie zdarzyło jechać na stojąco (sporadycznie jednakże wziąłem inny pociąg albo 1 klasę), z zastrzeżeniem wszak, że bardzo rzadko kupuję bilet tuż przed odjazdem.
Śmiem twierdzić, że bilety typu sieciowego (krótkookresowe, jak na przykład turystyczny), czy też zniżki w rodzaju biletów wycieczkowych cieszą się sporą popularnością.inż. Glonojad pisze:Kwestia istotna dla paru promili podróżnych, śmiem twierdzić.
Masa ludzi kupuje bilety na ostatnią chwilę, a bilety na weekend nad morze w środku lata trudno na 2 klasę zdobyć nawet z 14 dniowym wyprzedzeniem...inż. Glonojad pisze:Podejrzewam, że dotyczy to znacznej większości podróży, mało kto przecież stwierdza, że "o, to skoczę sobie jutro do Szczecina".
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43