Pośpieszne IC i osobowe samorządowe - czyli reforma kolejowa

Moderator: JacekM

Tm

Post autor: Tm » 28 wrz 2008, 19:33

Nie ma. Ale skoro PKP IC zostałyby sprywatyzowane, to skoro jest popyt to pojawiłaby się także podaż, w tej lub innej formie.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 wrz 2008, 19:36

Wolfchen pisze:]Podam na przykładzie: przy jednorazowym przejeździe, bilet ulgowy dla mnie na trasę Radom - Gdynia (453 km) kosztuje 32,76 zł w jedną stronę. Wg taryfy M+ kosztuje 33,29 zł + dopłata 3 zł.
No, całe 3,50 różnicy. Straszne. Ja tam za rezerwację miejsca jestem w stanie tyle dopłacić zawsze. Powtarzam - w kwalifiku jeszcze mi się nie zdarzyło jechać na stojąco (sporadycznie jednakże wziąłem inny pociąg albo 1 klasę), z zastrzeżeniem wszak, że bardzo rzadko kupuję bilet tuż przed odjazdem. Podejrzewam, że dotyczy to znacznej większości podróży, mało kto przecież stwierdza, że "o, to skoczę sobie jutro do Szczecina".
Za PKS zapłacę 40 PLN, a jadę w lepszych warunkach, niż w TLK...
Wielkość biustu rzecz gustu. Musieliby mi dopłacić, żebym pojechał taki kawal autobusem.
Już nie wspomnę o tym, że w PKP PR mogę spokojnie kupić sobie turystyczny i jeździć cały weekend za osiem dych obecnie. I nie martwię się miejscówkami czy innymi dopłatami. Po prostu wsiadam i jadę.
Kwestia istotna dla paru promili podróżnych, śmiem twierdzić.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 wrz 2008, 19:38

inż. Glonojad pisze:"o, to skoczę sobie jutro do Szczecina".
do Szczecina może faktycznie nie, ale można jeździć bliżej.

Zresztą jak rozumiem obowiązkową rezerwacją miejsc nie zostaną objęte wszystkie przejęte pociągi pośpieszne.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Tm

Post autor: Tm » 28 wrz 2008, 19:41

inż. Glonojad pisze:Podejrzewam, że dotyczy to znacznej większości podróży, mało kto przecież stwierdza, że "o, to skoczę sobie jutro do Szczecina".
Ale więcej ludzi stwierdza, że nawet jeśli za tydzień jedzie do Szczecina to bilet i tak kupią przed odjazdem. Przynajmniej pospieszne umożliwiają taki komfort.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 wrz 2008, 19:49

Na pospieszny kupuję też wcześniej.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 wrz 2008, 19:51

inż. Glonojad pisze:Na pospieszny kupuję też wcześniej.
i nigdy nawet nie widziałeś pasażerów kupujących biletów w ostatniej chwili, proszących o przepuszczenie w kolejce, bo ich pociąg zaraz odjeżdża? Nie byłeś na stacjach typu Skierniewice, Łódź Fabryczna?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 wrz 2008, 19:59

Widziałem, i?

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 wrz 2008, 19:59

Wniosek z tego, że nie wszyscy kupują z wyprzedzeniem.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 wrz 2008, 20:01

Pociag 8 -wagonowy zabiera ok. 600 pasażerów. Twierdzę, że zasadnicza większość spośród nich kupiła bilet z dużym wyprzedzeniem.

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 28 wrz 2008, 20:05

Tu raczej chodzi o 3zł haracz jaki wymusza na pasażerach PKP IC.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 wrz 2008, 20:05

Duży odsetek tak jednak nie robi i będzie to dla nich znaczna niedogodność.

Tm

Post autor: Tm » 28 wrz 2008, 20:07

inż. Glonojad pisze:Twierdzę, że zasadnicza większość spośród nich kupiła bilet z dużym wyprzedzeniem.
A ja twierdzę, że na pospieszny większość kupuje bilety w dniu wyjazdu. To jest zaleta w porównaniu z IC.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 wrz 2008, 20:11

600 osób w kasach? Logistycznie niemożliwe.

Tm

Post autor: Tm » 28 wrz 2008, 20:16

inż. Glonojad pisze:600 osób w kasach? Logistycznie niemożliwe.
Po pierwsze to większość, a nie wszyscy. Po drugie nie wszyscy wsiadają na jednej stacji. Po trzecie jest rzeczywiście jedna rzecz, które nie uwzględniłem - miesięczne - istotne np. na trasie do Łodzi oraz grupowe, które trzeba kupić wcześniej. Zmodyfikuje więc moje twierdzenie. Większość jednorazowych pojedynczych na pociągi PRów jest kupowana w dniu wyjazdu.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 28 wrz 2008, 20:23

inż. Glonojad pisze:Powtarzam - w kwalifiku jeszcze mi się nie zdarzyło jechać na stojąco (sporadycznie jednakże wziąłem inny pociąg albo 1 klasę), z zastrzeżeniem wszak, że bardzo rzadko kupuję bilet tuż przed odjazdem.
Na kwalifikowane mnie nie stać, natomiast jadąc TLK zdarzyło mi się stać, pomimo uiszczenia dopłaty.
inż. Glonojad pisze:Kwestia istotna dla paru promili podróżnych, śmiem twierdzić.
Śmiem twierdzić, że bilety typu sieciowego (krótkookresowe, jak na przykład turystyczny), czy też zniżki w rodzaju biletów wycieczkowych cieszą się sporą popularnością.
inż. Glonojad pisze:Podejrzewam, że dotyczy to znacznej większości podróży, mało kto przecież stwierdza, że "o, to skoczę sobie jutro do Szczecina".
Masa ludzi kupuje bilety na ostatnią chwilę, a bilety na weekend nad morze w środku lata trudno na 2 klasę zdobyć nawet z 14 dniowym wyprzedzeniem... 8-(
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

ODPOWIEDZ