Chuligaństwo na kolei

Moderator: JacekM

Aligator

Post autor: Aligator » 21 paź 2008, 9:43

Czasami się dziwię, że Tłuszcz ma czym jeździć przy tamtejszych dewastacjach. Chyba nieprędko doczekamy się normalności.
Na Tłuszczu to też nie jest wesoło, jak widzę na trasie skład bez tagów (bo graffiti to tego nie nazwę) to jest święto.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 21 paź 2008, 13:07

Adamq pisze:Wstawianie wybitej szyby w drzwiach automatycznych zajmuje 10 min. Wstawienie szyby w oknie zajmuje ..... 15 min. Pracę tą wykonują z reguły zespoły dwuosobowe. :-k
A uszczelki macie? :D
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Adamq

Post autor: Adamq » 21 paź 2008, 14:48

jak nie ma to...... wysyła się zespoły ludzi na szlak gdzie najczęściej można je znaleść. Ostani połów.... 152 szt uszczelek :-k

przewoz

Post autor: przewoz » 21 paź 2008, 15:12

Adamq pisze:jak nie ma to...... wysyła się zespoły ludzi na szlak gdzie najczęściej można je znaleść. Ostani połów.... 152 szt uszczelek
Fakt, tam łatwiej dostać niż w sklepie ;) Odzysk pełny ;) Tylko pewnie trzeba umyć. Ale i tak 152 szyby już wstawione być mogą, to pewnie wcale nie tak dużo jak na Tłuszcz, ale zawsze :)

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 21 paź 2008, 15:23

Adamq pisze:jak nie ma to...... wysyła się zespoły ludzi na szlak gdzie najczęściej można je znaleść. Ostani połów.... 152 szt uszczelek :-k
Tyle zeście w sobote znaleźli? :shock:
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Adamq

Post autor: Adamq » 21 paź 2008, 16:15

Tak. Ale to starczyło tylko do poniedziałku..... prawie 100 szt. szyb trzeba było wstawic

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 21 paź 2008, 19:05

#-o , jakie są tego koszta? Może ochroniarze czy kamery byłyby bardziej opłacalne?

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 21 paź 2008, 19:44

Adamq pisze:jak nie ma to...... wysyła się zespoły ludzi na szlak gdzie najczęściej można je znaleść. Ostani połów.... 152 szt uszczelek :-k
Skoro stopień regularnych dewastacji ma aż taki rozmiar, i co za tym idzie KM ponoszą związane z tym duże koszty, to dlaczego KM nie podejmują żadnych działań w kierunku eliminacji niepożądanych zjawisk, lecz tylko skupiają się na cyklicznym usuwaniu ich skutków :?:
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

kajo

Post autor: kajo » 21 paź 2008, 21:29

Frencher pisze:Skoro stopień regularnych dewastacji ma aż taki rozmiar, i co za tym idzie KM ponoszą związane z tym duże koszty, to dlaczego KM nie podejmują żadnych działań w kierunku eliminacji niepożądanych zjawisk, lecz tylko skupiają się na cyklicznym usuwaniu ich skutków :?:
Bo nie ma firmy, która by się odważyła na ochranianie tej trasy, co było już parokrotnie wspominane, niby można wysłać Policje, ale oni nie mogą być w każdym pociągu niestety.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 21 paź 2008, 21:46

kajo pisze:Bo nie ma firmy, która by się odważyła na ochranianie tej trasy, co było już parokrotnie wspominane, niby można wysłać Policje, ale oni nie mogą być w każdym pociągu niestety.
Nie bardzo wierze, aby na tej linii wybito 120 szyb w przeciągu jednego weekendu.
Ponadto argumentacja, że nie ma firmy ochroniarskiej która by chciała się podjąć ochrony tej linii jest mocno naciągana. Specyfika tej linii jest taka, że tam się nie da wysłać 2 czy 3 dwu osobowych patroli agencji ochrony, bo ich skuteczność będzie zerowa. Tam jakieś efekty przyniesie jedynie regularne patrolowanie pociągów na tej linii przez 5-6 kilkuosobowych grup przez cały dzień, tak aby można było obstawić prawie każdy pociąg. Ale to jak wiadomo potężne koszty, których KM nie poniosą.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

kajo

Post autor: kajo » 21 paź 2008, 21:54

Frencher pisze:kilkuosobowych
I tu jest problem. KM pewnie uważa, że wystarczy te 5-6 grup dwuosobowych, a takich nie wyśle tam żadna firma, bo nie starczyłoby jej na odszkodowania za poniesiony uszczerbek na zdrowiu.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 21 paź 2008, 22:51

Adamq pisze:Tak. Ale to starczyło tylko do poniedziałku..... prawie 100 szt. szyb trzeba było wstawic
Spoko - z tego co wiem dalej sa wypychane szyby. W następna sobote kolejny połów :D

Gacek
Kontakt:

Post autor: Gacek » 21 paź 2008, 23:07

Aligator pisze:
To trochę zawiła sprawa... bo PLK pomimo że w całości należy do państwa to faktycznie właścicielami są dwa odrębne podmioty (Skarb Państwa 22.91% i PKP S.A. 77.09%)
Generalnie sprawa wygląda tak że PKP S.A. w przyszłym roku ma "sprywatyzować"/odsprzedać - czy jak byś tego nie nazwał - swoje udziały w PLK na rzecz Skarbu Państwa.
Ewidentnie nie masz najmniejszego pojecia o czym piszesz, skoro według Ciebie odsprzedanie państwowych aktywów Skarbowi Państwa to prywatyzacja ... gratuluję!
Całuję Was w Wasze małe serduszka.

Aligator

Post autor: Aligator » 22 paź 2008, 1:20

Ewidentnie nie masz najmniejszego pojecia o czym piszesz, skoro według Ciebie odsprzedanie państwowych aktywów Skarbowi Państwa to prywatyzacja ... gratuluję!

Prywatyzacja to nic innego jak wystawienie na sprzedaż własności państwowych molochów. W jej wyniku właścicielem może być firma pozapaństwowa, może też być inny podmiot należący do budżetu... to że coś ma w nazwie "prywatność" nie znaczy że musi być przekazane pozapaństwowym właścicielom (przykładowo Japan Rails po sprywatyzowaniu w latach '80 - i jednoczesnym podziale na 6 regionalnych spółek - przechodząc do "JNR Settlement Corporation" nadal pozostało przedsiębiorstwem budżetowym) - takie zjawisko czasem określa się "formalną prywatyzacją".

Spoko - z tego co wiem dalej sa wypychane szyby. W następna sobote kolejny połów

Czy ja wiem czy jest się z czego cieszyć... napewno można się wyrwać z lokomotywowni.

przewoz

Post autor: przewoz » 22 paź 2008, 8:23

kajo pisze:KM pewnie uważa, że wystarczy te 5-6 grup dwuosobowyc
KM inaczej sformułowały przetarg. Nie było podziału na grupy, z tego co kojarzę wychodził jeden (!) patrol 3 osobowy na miesiąc. Jednym słowem chodziło tylko o ich widoczność, bo nic by nie zdziałali tak właściwie. Zubrzycki już raz tam siedział. Ale tym razem nawet oni się nie zgłosili do tej oferty..... To chyba mówi nieco o stanie tej linii. Musieli by ściągnąć ludzi całkowicie z innego rejonu, bo przecież jakby ściągneli z Radzymina czy Wołomina, no to "sami swoi"....
Obawiam się, że wycieczki po uszczelki będą się powtarzać
Solaris U10 pisze:Może ochroniarze czy kamery byłyby bardziej opłacalne?
Ochroniarze wyjasnieni. Teraz kamery. Nawet jak zarejestruje się takie zdarzenie to co? Pokażesz na Policji i niby ich złapią? A na miejscu kierpoć jak zobaczy, to co im zrobi, skoro zauważy to w Zielonce, a w Kobyłce nikogo już nie będzie? Sam nie pójdzie. Jemu też życie miłe. Smutna prawda. :sad:
Tymczasowym lekarstwem mogły by być łączone patrole: SOK+Policja+ŻW/SM. 3 Takie patrole wsiadające do kolejnych pociągów mających "problem" były by bardziej widoczne. Do tego 3xRenoma i przy okazji problemu z biletami nie będzie... Tylko takie naloty musiały by być bardzo regularne. :!:

:arrow: Adamq - rozważcie wydrukowanie napisów, które umieszczalibyście nad szybami. Trzeba tylko napis obmyślić. Musiał by mówić mniej więcej o tym, że w razie wypchnięcia tej szyby -zimą - nie zostanie ona wstawiona. Paru baranków odmrozi sobie swoje małe co nieco i może zmądrzeją. ;-)

ODPOWIEDZ