[GOP] Tramwaje Śląskie

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 14 kwie 2006, 13:28

Dużym plusem jedności komunikacyjnej na Śląsku za czasów WPK była własnie swoista czytelnośc. Dziś można się strasznie pogubić w tym wszystkim. Dlatego IMHO po GOPie najlepiej podrózowac tramwajem (!) albo pociągiem. Najszybciej i najprościej.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Tm

Post autor: Tm » 14 kwie 2006, 13:32

pk45 pisze:Swoją drogą układ komunikacyjny linii w GOP to jedna wielka zagadka. Dublujące się numery linii i to nie tylko w układzie tramwaj/autobus ale nawet w układzie autobus/autobus (vide linia nr 1 czy 4). Do tego linie typu 8, kursujące w jedną stronę - rano z Tychy Zajezdnia do Dworca PKP, wieczorem z PKP do Zajezdni Tychy - to coś jak u nas brygady przekładańce chyba :-k ... Sam diabeł tego nie rozwikła...Wyjaśni mi ktoś historyczny rys takiego stanu rzeczy ?
Jak się WPK rozpadło to przez pewniem czas przdsiębiorstwa autobusowe i tramwjaowe były zupełnie oddzielne, nawet jeśli chodzi o bilety. Co do dziwnych układów w Tychach to tam rzeczywiście mają jednokierunkowy przejazd przez miasto bez dłuższego posotoju, ale jeżdżą przez cały dzień.

ODPOWIEDZ