Echa objazdĂłw linii na Andersa...

Moderator: Wiliam

Kra

Post autor: Kra » 19 lis 2008, 10:17

Glonojad pisze:
Kra pisze: A po co obie do Gocławka :?: Testować można różne rzeczy ;-)
No wiesz, skoro nie ufasz wyliczeniom ZTM, do czego oczywiście każdy ma prawo, to taki test jest najlepszą metodą "organoleptyczną" ;). Tyle, że wagonów na coś takiego za bardzo nie ma...
No cóż wyliczeniom ZTM nie ufam od kiedy ktoś powiedział, iż w metrze liczy się 10 os. na m2 ;-) dlatego wolę metodę "organoleptyczną" - jak napisałeś i stąd uważam, iż w rannych kursach metro jadące z Żoliborza osiągnęło maksimum wydajności a oficjalnie mówi się, że są "rezerwy".
Pzdr

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 19 lis 2008, 10:23

Kra pisze:No cóż wyliczeniom ZTM nie ufam od kiedy ktoś powiedział, iż w metrze liczy się 10 os. na m2 ;-) dlatego wolę metodę "organoleptyczną" - jak napisałeś i stąd uważam, iż w rannych kursach metro jadące z Żoliborza osiągnęło maksimum wydajności a oficjalnie mówi się, że są "rezerwy".Pzdr
Dziś było jeszcze gorzej. Nawet na Centrum w kier. Kabat ludzie zostali na peronie. Dawno takie sytuacji nie widziałem, mimo kursów co 3 min. z hakiem. Boje się, co będzie jak spadnie śnieg i ludzie zostawią samochody.

Doman

Post autor: Doman » 19 lis 2008, 11:28

Paweł D. pisze:Kra napisał/a:
No cóż wyliczeniom ZTM nie ufam od kiedy ktoś powiedział, iż w metrze liczy się 10 os. na m2 dlatego wolę metodę "organoleptyczną" - jak napisałeś i stąd uważam, iż w rannych kursach metro jadące z Żoliborza osiągnęło maksimum wydajności a oficjalnie mówi się, że są "rezerwy".Pzdr
Dziś było jeszcze gorzej. Nawet na Centrum w kier. Kabat ludzie zostali na peronie. Dawno takie sytuacji nie widziałem, mimo kursów co 3 min. z hakiem. Boje się, co będzie jak spadnie śnieg i ludzie zostawią samochody.
To że kosmos jest w metrze to wiadomo od dawna, natomiast jeśli chodzi o zmiany, które zostały wprowadzone po zamknieciu wiaduktu na Andersa uważam ( pomimo całej mojej sympatii dla 520 ) że są naprawdę dobre i właściwe. Niestety nie da sie wszystkim dogodzic i stąd te skargi.

PS. I mam pytanie czy udaloby się przyspieszyć 114 :arrow: 524 i odwrócic petęlkę na Mlocinach.

Kra

Post autor: Kra » 19 lis 2008, 14:25

Doman pisze: PS. I mam pytanie czy udaloby się przyspieszyć 114 :arrow: 524 i odwrócic petęlkę na Mlocinach.
co do pierwszego to nie ma szans - uważam, iż tam potrzebna jest silna linia zwykła zwłaszcza jak zniknie 121, 132 i 112 (zgodnie z projektem zmian) a 103 będzie jeździć przez Powązki. Na razie na Broniewskiego jest całe mnóstwo busów i OK.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 19 lis 2008, 14:29

Kra pisze:zwłaszcza jak zniknie 121, 132 i 112 (zgodnie z projektem zmian)
a znikną?
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

fraktal

Post autor: fraktal » 19 lis 2008, 15:10

Kra pisze:To na poważnie :?: czy tylko żarty :?:
Lepiej by szanowny ZTM wprowadził prawdziwe rozkłady jazdy :!:
Nie wiem skąd masz takie informacje ale dla mnie czas przejazdu z Aspektu do Foksal to realnie 42-48 minut a nie jakieś wyimaginowane max. 32. Może by ktoś to skorygował by nie okłamywać pasażerów.
Że czas przejazdu jest nierealny, to fakt. Ale jeśli chodzi o realny czas oczekiwania na Trakcie Królewskim, to zazwyczaj nie jest on dłuższy od prognozowanego w rozkładzie. Tylko, że zamiast zaplanowanej brygady, zazwyczaj nadjeżdża poprzednia. A przy okazji, to minimum 40 minut po południu, to się jedzie od Krakowskiego Przedmieścia do Żeromskiego. Po południu można sobie czasem pozwolić na taką nonszalancję czasową, rano nie bardzo, dlatego coraz więcej ludzi (włącznie ze mną) chce ominąć korki, korzystając z podziemnej kolejki...

Kra

Post autor: Kra » 19 lis 2008, 15:50

fraktal pisze:Że czas przejazdu jest nierealny, to fakt. Ale jeśli chodzi o realny czas oczekiwania na Trakcie Królewskim, to zazwyczaj nie jest on dłuższy od prognozowanego w rozkładzie. Tylko, że zamiast zaplanowanej brygady, zazwyczaj nadjeżdża poprzednia. A przy okazji, to minimum 40 minut po południu, to się jedzie od Krakowskiego Przedmieścia do Żeromskiego. Po południu można sobie czasem pozwolić na taką nonszalancję czasową, rano nie bardzo, dlatego coraz więcej ludzi (włącznie ze mną) chce ominąć korki, korzystając z podziemnej kolejki...
Zgoda, tylko po południu część ludzi też jedzie do pracy i chciałaby wiedzieć z góry ile to potrwa. Przez te :evil: opóźnienia tramów na odcinku do Ronda Babki w pon. ledwo zdążyłem na pociąg. Założyłem, iż spokojnie wystarczy 60 min na odcinek Aspekt - DC i ... najpierw 33 spóźnił się o 5 min, a potem jechał 47 min do DC (zamiast max. 30, zaznaczam nie było blokad przejazdu spowodowanych przez auta czy busy ZTM). To zaczyna być horror aby w takim czasie pokonywać 9 km.
Taka ciekawostka - dowiedziałem się w Paryżu, iż tam część firm przyjmuje do pracy pracowników, którzy są w stanie dojechać komunikacją miejską w 1 godz.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 19 lis 2008, 17:53

Glonojad pisze:
Bastian pisze: A Zawisza?
Co Zawisza? Popytaj Jarka czy Szamota, relacja 1/32 to najlepiej działająca tam. 60 otwarć na godzinę, miód!
no tak, ale oprócz relacji skrętnej są tramwaje jadące nawporst także, nie zdziwiłbym się, gdyby w efekcie i one dłużej stały :roll:

[ Dodano: Sro 19 Lis, 2008 17:59 ]
Kra pisze:jak napisałeś i stąd uważam, iż w rannych kursach metro jadące z Żoliborza osiągnęło maksimum wydajności a oficjalnie mówi się, że są "rezerwy".
są rezerwy, bo zdarzają się bardziej puste wagony. Nie raz widziałem taką sytuację, gdzie ludzie pchali się do pierwszego i drugiego wagonu, a w środku były luzy. A głosy o rezerwie są stąd, że zwiększenie podaży miejsc było większe od wzrostu liczby podróżnych
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 lis 2008, 17:59

Dlaczego, tam nie ma żadnej akomodacji, a więc liczba otwarć dla jednej relacji jest niezależna od liczby otwarć w drugiej.
Na wlocie od Okęcia masz zgrubsza tak:
1+9 przez 7 sekund, 9 przez 15?, przerwa, 1 przez 7 sekund.

[ Dodano: Sro 19 Lis, 2008 18:00 ]
MeWa pisze:
[ Dodano: Sro 19 Lis, 2008 17:59 ]
Kra pisze:jak napisałeś i stąd uważam, iż w rannych kursach metro jadące z Żoliborza osiągnęło maksimum wydajności a oficjalnie mówi się, że są "rezerwy".
są rezerwy, bo zdarzają się bardziej puste wagony. Nie raz widziałem taką sytuację, gdzie ludzie pchali się do pierwszego i drugiego wagonu, a w środku były luzy. A głosy o rezerwie są stąd, że zwiększenie podaży miejsc było większe od wzrostu liczby podróżnych
Z niewiadomego dla mnie powodu, MW Sp. z o.o. nie widzi zalet jednoprzestrzennych składów metra.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 19 lis 2008, 18:03

Glonojad pisze:Dlaczego, tam nie ma żadnej akomodacji, a więc liczba otwarć dla jednej relacji jest niezależna od liczby otwarć w drugiej.
Na wlocie od Okęcia masz zgrubsza tak:
1+9 przez 7 sekund, 9 przez 15?, przerwa, 1 przez 7 sekund.
to pięknie wygląda, ale potem porobią się stada i w ogóle...
Glonojad pisze:Z niewiadomego dla mnie powodu, MW Sp. z o.o. nie widzi zalet jednoprzestrzennych składów metra.
z prostego powodu - nie ma racjonalnych przesłanek do wymiany taboru na obecnej linii metra, więc trudno, żeby ktoś o tym myślał

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 lis 2008, 18:05

MeWa pisze:
Glonojad pisze:Z niewiadomego dla mnie powodu, MW Sp. z o.o. nie widzi zalet jednoprzestrzennych składów metra.
z prostego powodu - nie ma racjonalnych przesłanek do wymiany taboru na obecnej linii metra, więc trudno, żeby ktoś o tym myślał
Nie mówię o wymianie, mówię o nowo zamawianych. O ile wiem, założenia dla M2 zresztą także nie obejmują jednoprzestrzenności jako wymogu przetargowego. Wszyscy kochamy oporową serię 81?

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 19 lis 2008, 18:09

Nowo zamawiane mają być kompatybilne z obecnie jeżdzącymi. Dobrze wiesz, że praktyką nie jest wprowadzanie kilkunastu różnych pociągów i producentów na jedną linię.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 lis 2008, 18:15

I dlatego na M2 też będą musiały jeździć serie 81 :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 19 lis 2008, 18:18

Glonojad pisze:I dlatego na M2 też będą musiały jeździć serie 81 :p
porozmawiamy jak będzie przetarg na drugą linię :P obawiam się, że seria 81 nie spełniałaby warunku długich czasów międzyprzeglądowych :P

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 lis 2008, 18:23

Dlatego dziwi mnie brak jednoprzestrzenności w założeniach dla taboru na M2. No, ale może się to zmieniło albo zmieni.

ODPOWIEDZ