Być może jest zła - to zależy od tego, w którym miejscu jest na niej narysowania ulica Śmiała.geograf pisze:Jak na mój gust, to aby dojechać z Wojska Polskiego do pętli MARYMONT-POTOK trzeba skręcić na pl. Inwalidów w lewo. Ale może moja mapa jest zła?
Echa objazdĂłw linii na Andersa...
Moderator: Wiliam
- Bastian
- Sułtan Maroka
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
-
michael112
Co do Z-3, to byłoby to zwyczajne mieszanie w głowach mieszkańcom Ursynowa, którzy ze 195 korzystają w dojazdach na TK, a czasami jedynie jako lokalną dowozówkę. A Z-2 mam nadzieję zmieni się w 222 lada tydzień. Przecież 1.12 miała wejść w życie reforma bielańska.fraktal pisze:Nawet jeśli tak, to co z tego? Z-2 też ma tak na stałe jeździć (Spartańska-Konwiktorska), a jakoś nikt nie miał obiekcji, by przydzielić numer Z-2, zamiast 222.
Konkretnie, do Placu Wilsona. Mam nadzieję, że już zostanie na skróconej trasie. Pasażerowie się przyzwyczają...fraktal pisze:Przypominam też, że w końcu 195 miało dojeżdżać jednak do Metra Marymont, więc kto wie, co będzie za trzy lata...
Mea culpa.Bastian pisze: Być może jest zła - to zależy od tego, w którym miejscu jest na niej narysowania ulica Śmiała.
Obiecuję wybiczować się rozgotowanym spaghetti w ramach kary za nieuwagę...
Mało dni została na poinformowanie o ew. zmianach. Ciekawe czy znowu będzie informacja pasażerska na wariackich papierachmichael112 pisze:Przecież 1.12 miała wejść w życie reforma bielańska.
-
geograf_OSU
poruszona zostala sprawa dojazdu Piasek do metra. Dziwi mnie dlaczego okolice Piasek musza byc dowozone az do placu Wilsona? Ktos moze wytlumaczyc dlaczego czy tylko chodzi o wykorzystanie zachodniego odcinka 114 zeby wykazac ze jest potrzebne?
czy nie mozna zrobic jakies dowozowki do Starych Bielan i Slodowca? np. tak:
zakladajac ze Lindego jest przejezdne oraz jest skret w lewo z Zeromskiego w Kasprowicza
2xx Metro Mlociny-Kasprowicza - Przy Agorze - Marymoncka - Lindego - Kasprowicza - Zjednoczenia - Jastrzebskiego - Kochanowskiego - Rudnickiego - Perzynskiego - Zeromskiego - Kasprowicza - Metro Slodowiec (Kasprowicza - Perzynskiego - ... - MM)
jezeli powyzsze zalozenia sa bledne to tak:
2xx
Chomiczowka - Conrada - Reymonta - Zeromskiego - Przybyszewskiego - Kasprowicza (Kasp. - Reymonta -...-Chom.) - Zjednoczenia - Jastrzebskiego - Kochanowskiego - Rudnickiego - Perzynskiego - Kasprowicza - Metro Slodowiec (Kasp. - Zeromskiego - Perzyskiego -...- Chom.)
czy nie mozna zrobic jakies dowozowki do Starych Bielan i Slodowca? np. tak:
zakladajac ze Lindego jest przejezdne oraz jest skret w lewo z Zeromskiego w Kasprowicza
2xx Metro Mlociny-Kasprowicza - Przy Agorze - Marymoncka - Lindego - Kasprowicza - Zjednoczenia - Jastrzebskiego - Kochanowskiego - Rudnickiego - Perzynskiego - Zeromskiego - Kasprowicza - Metro Slodowiec (Kasprowicza - Perzynskiego - ... - MM)
jezeli powyzsze zalozenia sa bledne to tak:
2xx
Chomiczowka - Conrada - Reymonta - Zeromskiego - Przybyszewskiego - Kasprowicza (Kasp. - Reymonta -...-Chom.) - Zjednoczenia - Jastrzebskiego - Kochanowskiego - Rudnickiego - Perzynskiego - Kasprowicza - Metro Slodowiec (Kasp. - Zeromskiego - Perzyskiego -...- Chom.)
Mieszkańcy Piasek poza 114 do pl. Wilsona mają również 132 do stacji Stare Bielany. Wystarczy trochę checi z zapisaniem rozkładu i żadne dodatkowe dowozówki nie są potrzebne ( po reformie zamiast 132 ma byc do SB 103 ).geograf_OSU pisze:poruszona zostala sprawa dojazdu Piasek do metra. Dziwi mnie dlaczego okolice Piasek musza byc dowozone az do placu Wilsona? Ktos moze wytlumaczyc dlaczego czy tylko chodzi o wykorzystanie zachodniego odcinka 114 zeby wykazac ze jest potrzebne?
PS. Apropo's reformy bielanskiej - znana juz jest wlaściwia data jej przeprowadzenia, czy teraz przez 3 lata bedziemy czekać na reformę wraz z oddaniem do użytku nowego wiaduktu na Andersa?
Ja proponowałbym utworzyć jakieś Z-x (powiedzmy Z-6), które dojeżdżałoby do Konwiktorskiej (skąd do centrum mieszkańcy Żoliborza mają już gamę linii tj. Z-2, 127 czy 520). Niestety utworzenie takiej linii nie jest możliwe przed zakończeniem robót na Zakroczymskiej.
Z-6
MARYMONT-POTOK - Solskiego - Drużbackiej - Mickiewicza - pl. Wilsona - Mickiewicza - gen. Zajączka - Krajewskiego - Jeziorańskiego - Zakroczymska - Konwiktorska - KONWIKTORSKA
(powrót: KONWIKTORSKA - Bonifraterska - Franciszkańska - Zakroczymska - ... - Mickiewicza - Potocka - Solskiego - MARYMONT-POTOK)
Pętla MARYMONT-POTOK mogłaby się znajdować albo na Solskiego albo zawrotka na skrzyżowaniu Mickiewicza/Potocka. Myślę, że linię tą mogłyby obsługiwać solówki, chociaż nie wiem czy zmieściłyby się na Franciszkańskiej.
Z-6
(powrót: KONWIKTORSKA - Bonifraterska - Franciszkańska - Zakroczymska - ... - Mickiewicza - Potocka - Solskiego - MARYMONT-POTOK)
Pętla MARYMONT-POTOK mogłaby się znajdować albo na Solskiego albo zawrotka na skrzyżowaniu Mickiewicza/Potocka. Myślę, że linię tą mogłyby obsługiwać solówki, chociaż nie wiem czy zmieściłyby się na Franciszkańskiej.
Wiesz, z solówkami na Franciszkańskiej mógłby być mały problem. Midiki ze Stalowej nie mają zatrudnienia, więc powinni puścić taką ilość wozów z taką częstotliwością, żeby nie jeżdziły od Pl.Wilsona przeciążone.Drugi punkt to zawrotka na skrzyżowaniu Potockiej i Mickiewicza. Jest to pomimo tego, że małe odludzie to jednak bardzo niebezpieczne miejsce, a wozy takie jak IK260, kwadraty czy gnioty zaliczyłyby słup z sygnalizacją świetlną.
- MeWa
- Cukiereczek
raczej są wygodniccy, by zaoszczędzić te kilka metrów przy wysiadaniu i kilkanaście sekund przy wychodzeniu. Jak chcą jechać w ścisku - ich sprawa. Zresztą zdarzają się też luźne pociągi. Wiadomo, że jak przyjadą np. dwa tramwaje i pociąg to będzie większy tłok na Dworcu Gdańskim.Kra pisze:Ja też widziałem takie sytuacje, tylko co z nich wynika ? Czy pasażerowie są głupi, iż nie chce im się szukać wolnych przestrzeni ?
nie widzę związku - naturalne jest, że są głowice mniej lub bardziej obciążone.Kra pisze:Czy też może dostawca usług nie do końca przewidział gdzie pojawią się ludzie ?
jasne, genialny pomysł.Kra pisze: A może by MW ogłaszało na poszczególnych stacjach w której części peronu są spodziewane "rezerwy" w nadjeżdżającym pociągu ?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Bastian
- Sułtan Maroka
157 tam dowozi. I wystarczy.ratraciak pisze:Ja proponowałbym utworzyć jakieś Z-x (powiedzmy Z-6), które dojeżdżałoby do Konwiktorskiej (skąd do centrum mieszkańcy Żoliborza mają już gamę linii tj. Z-2, 127 czy 520).
Prosta kalkulacja: częstotliwość. Można utworzyć rzadką dowozówkę, ale po co komu rzadka dowozówka? Można utworzyć cczęstą, ale z czego?geograf_OSU pisze:poruszona zostala sprawa dojazdu Piasek do metra. Dziwi mnie dlaczego okolice Piasek musza byc dowozone az do placu Wilsona? Ktos moze wytlumaczyc dlaczego czy tylko chodzi o wykorzystanie zachodniego odcinka 114 zeby wykazac ze jest potrzebne?
No i jaki jest jest sens dowożenia do Słodowca bez zatrzymywania się tam?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Tu się z Tobą zgodzę ale tylko po części, ten kto jeździ codziennie o tej samej porze mniej więcej wie jak "zdobyć" wolne miejsce w zatłoczonym pociągu, ten kto korzysta o różnych porach ma już z tym problem.MeWa pisze:raczej są wygodniccy, by zaoszczędzić te kilka metrów przy wysiadaniu i kilkanaście sekund przy wychodzeniu. Jak chcą jechać w ścisku - ich sprawa. Zresztą zdarzają się też luźne pociągi. Wiadomo, że jak przyjadą np. dwa tramwaje i pociąg to będzie większy tłok na Dworcu Gdańskim.
dostawca usług - miasto - jak dobrze wiesz w części przystanków poszło po najmniejszej linii oporu i naturalnie tworzy zgromadzenia ludzi w tych samych miejscach na kolejnych stacjach - że można było inaczej pokazuje przykład stacji Marymont z 3 zejściami na perony (moim zdaniem to jest akurat wzorowe rozwiązanieMeWa pisze:nie widzę związku - naturalne jest, że są głowice mniej lub bardziej obciążone.Kra pisze:Czy też może dostawca usług nie do końca przewidział gdzie pojawią się ludzie ?
No, mi się akurat bardzo podoba - forma pomocy dla pasażerówMeWa pisze:jasne, genialny pomysł.Kra pisze: A może by MW ogłaszało na poszczególnych stacjach w której części peronu są spodziewane "rezerwy" w nadjeżdżającym pociągu ?
[ Dodano: Czw 20 Lis, 2008 17:36 ]
Też mi się tak wydaje, problemem do rozwiązania jest udrożnienie przejazdu 116 i 157 tam muszą powstać bus pasy na Konwiktorskiej i Bonifraterskiej i, po zamknięciu wiaduktu, zakaz parkowania na Zajączka i Krajewskiego, dodatkowo można się zastanowić nad przywróceniem zjazdu z Krajewskiego na Wisłostradę ale to może być też i ryzykowne.Bastian pisze:157 tam dowozi. I wystarczy.
- MeWa
- Cukiereczek
akurat stacje na północnym odcinku są najbardziej pod tym względem zróżnicowane, inna sprawa, że od wybudowania pierwszych stacji zmieniały się koncepcje funkcjonalne.Kra pisze: dostawca usług - miasto - jak dobrze wiesz w części przystanków poszło po najmniejszej linii oporu i naturalnie tworzy zgromadzenia ludzi w tych samych miejscach na kolejnych stacjach - że można było inaczej pokazuje przykład stacji Marymont z 3 zejściami na perony (moim zdaniem to jest akurat wzorowe rozwiązaniedla projektanta).
to była ironiaKra pisze:No, mi się akurat bardzo podoba - forma pomocy dla pasażerów![]()
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"