Jeżeli ma jakoś rekompensować brak linii na Żoliborzu, to w kierunku DC powinien być przynajmniej przystanek Pl. Inwalidów - w tym miejscu gdzie był poprzednio w czasie budowy metra (przed PKO BP), w drugą pewno też gdzieś na Pl. Inwalidów (nowy przy BZ WBK ?), jeśli ma nie byc przystanków to uważam zmianę za jeszcze bardziej bezsensowną.tarantula01 pisze:Poza tym 510 utknie rano w korku na Wisłostradzie (zjazd z mostu Grota - Krasińskiego) i do tego z częstotliwością co 20 minut rano i co 15 po południu będzie średnio rekompensować brak dotychczasowych linii na Żoliborzu.
Gdzie będą przystanki oprócz pl. Wilsona? Bo chyba jeszcze 2 powstaną (w tym 1 zamiast Popiełuszki)
Echa objazdĂłw linii na Andersa...
Moderator: Wiliam
Te wzmocnione 116 ma się odbić i na rozkładzie teoretycznym czy tylko w praktyce?ZTM pisze:Wytyczenie nowego buspasa na ul. Mickiewicza, zmiana trasy linii 510 oraz wzmocnienie linii 116 - to projekt Zarządu Transportu Miejskiego na ułatwienie mieszkańcom Żoliborza dojazdu do centrum Warszawy.
W związku z awaryjnym zamknięciem dla pojazdów komunikacji miejskiej wiaduktu w ciągu ul. Andersa, mieszkańcy Żoliborza i Bielan mają mocno utrudniony dojazd do centrum miasta. Tramwaje i autobusy kursują obecnie trasami objazdowymi. Autobusy na trasach objazdowych stoją w korkach. "W szwach" pęka również metro, które przejęło na siebie rolę podstawowego środka transportu.
Po pierwsze - wzmacniamy linię autobusową 116. Od 1 grudnia, w godzinach największego obciążenia (7.20-8.00), na jej trasę wyjadą trzy dodatkowe wozy. Obecnie linię obsługuje 21 autobusów. Po 1 grudnia będą kursowały aż 24!
Po drugie - ZTM planuje zmienić trasę linii 510. Autobusy mają kursować przez pl. Wilsona. Dzięki temu mieszkańcy Żoliborza, a konkretnie okolic placu - będą mieli łatwiejszy, bezpośredni dojazd do centrum Warszawy. Zmiany te ucieszyć powinny również mieszkańców Tarchomina, którzy domagali się przywrócenia połączenia ze stacją metra Plac Wilsona. Obecnie trwają rozważania nad ostatecznym wyborem trasy tej linii. Być może autobus dojedzie mostem Grota-Roweckiego do stacji metra Marymont, ul. Słowackiego dotrze do placu, potem dojedzie do pl. Inwalidów i skręci w prawo w al. Wojska Polskiego, którą dojedzie do ul. Popiełuszki.
Niezbędne będzie jednak wprowadzenie kilku zmian w infrastrukturze drogowej. ZTM wystąpił do Zarządu Dróg Miejskich oraz Miejskiego Inżyniera Ruchu z wnioskiem o umożliwienie skrętu z al. Wojska Polskiego w lewo, w ul. Mickiewicza (w kierunku pl. Wilsona). Wnioskowaliśmy również o utworzenie nowego przystanku autobusowego w al. Wojska Polskiego (w kierunku pl. Grunwaldzkiego). Gdy powstanie tam przystanek, wprowadzony zostanie również zakaz parkowania, a nawet zatrzymywania się samochodów osobowych. Gdy zostaną wprowadzone te zmiany będziemy mogli skierować tamtędy linię 510.
Po trzecie - ZTM wystąpił również do ZDM oraz inżyniera ruchu, z wnioskiem o wytyczenie nowego buspasa - na ul. Mickiewicza (na odcinku od pl. Wilsona do ul. Zajączka - w jednym kierunku). Utworzenie pasa tylko dla autobusów, skróciłoby znacznie czas przejazdu. Buspas powstanie najprawdopodobniej w przyszłym roku.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
-
Dęboszczak
Ja bardzo przepraszam szanowny ZTM - przejedźcie się 116 rano z Bielan na Trakt i zobaczcie gdzie są problemy. Akurat bus-pas aż od Wilsona jest niepotrzebny i jedynie zakorkuje Pl. Wilsona. Z doświadczenie widać, iż wystarczyłby od Pl. Inwalidów i przebudowa sygnalizacji przy skrzyżowaniu z Zajączka - tam 116 musi z prawego pasa skręcić w lewo, może bus pas od Pl. Inwalidów to lewy pas i dorobić przystanek za skrętem. Poza tym jakie są pomysły na czas całkowitego zamknięcia wiaduktu, czy Krajewskiego tylko dla komunikacji publicznej, bo jeżeli nie to 116 i 157 całkowicie utkną na tym objeździe.
Prawdziwym wyzwaniem na tej linii jest przejazd Konwiktorską i to w obydwie strony.
Prawdziwym wyzwaniem na tej linii jest przejazd Konwiktorską i to w obydwie strony.
- Solaris U10
- Solaris U10
Zacytowane zdanie odnosi się do pl. Wilsona, którego skomunikowanie z centrum uważam za dobre. Ponadto, żadna z poprzednich linii nie jeździła na ciąg JPII - 510 nie zastępuje utraconych relacji. Jeśli zamiast pl. Wilsona pojawiłby się pl. Inwalidów, to 510 da "łatwiejszy, bezpośredni dojazd do centrum".
-
Dęboszczak
Narzekasz na to, że 510 ma jeździć przez Pl. Wilsona, mając do metra conajmniej 5 linii. Tylko zauważ, że jest to temat nie ''tarchomiński'', a dotyczący Żoliborza i przede wszystkim wiaduktu nad Andersa. Są rejony miasta, które mają dużo gorsze problemy niż Białołęka. Ja rozumiem, że nie jest idealnie, że chcą wam ''utrudnić'' dojazd do centrum miasta, mimo, że zły ZTM pisze, iż ma to na celu poprawę dojazdu z Białołęki do centrum (od kiedy ZTM nie promuje już jazdy metrem do centrum?tarantula01 pisze:Mieszkańców Tarchomina, to ucieszyłoby skierowanie ekspresów w drodze powrotnej przez pl. Wilsona.
Poza tym 510 utknie rano w korku na Wisłostradzie (zjazd z mostu Grota - Krasińskiego) i do tego z częstotliwością co 20 minut rano i co 15 po południu będzie średnio rekompensować brak dotychczasowych linii na Żoliborzu.
Gdzie będą przystanki oprócz pl. Wilsona? Bo chyba jeszcze 2 powstaną (w tym 1 zamiast Popiełuszki)
Po południu 510 powinno znacznie szybciej jeździć od Arkadii do mostu Grota niż obecnie, ale jak będzie wyglądał lewoskręt na pl. Inwalidów? Podsumowując 510 na zmienionej trasie nie za bardzo widzę.
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney
Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie
To tylko efekt uboczny.
Zły chłopiec i troll pozdrawia
Paweł Ney
Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie
Czy ja o czymś nie wiem, czy może zawieszone m być funkcjonowanie przystanków Rondo Radosława na trasie 510?ziomal pisze:a w święto głównie do Arkadii...![]()
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Nie, nie, chodziło mi o to, że 510 w sobotę i święto pełni rolę dowożenia z Białołęki głównie do Arkadii (i DWC), ale przecież to rola tej linii w weekendy...pawcio pisze:Czy ja o czymś nie wiem, czy może zawieszone m być funkcjonowanie przystanków Rondo Radosława na trasie 510?ziomal pisze:a w święto głównie do Arkadii...![]()
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney
To tylko efekt uboczny.
Paweł Ney
- tarantula01
- Kontakt:
Trasa AK jest za mostem Grota i nie ma niej korka w tym kierunku, czyli w stronę Prymasa Tysiąclecia. Za to na Wisłostradzie jest.ziomal pisze:A zjazd z mostu na Wisłostradę? Korek jeśli jest, to ciągnie się na na Trasie AK zawsze i nie kończy się bynajmniej przy Wisłostradzie. Więc i tak stoisz, i tak.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Dlaczego mam wrażenie, że w swojej pierwszej krucjacie o powrót E4 (i E8) na Plac Wilsona chciałeś powrotu trasy w obu kierunkach przez Wisłostradę (i nie przeszkadzał Ci korek w stronę południową)?tarantula01 pisze:Trasa AK jest za mostem Grota i nie ma niej korka w tym kierunku, czyli w stronę Prymasa Tysiąclecia. Za to na Wisłostradzie jest.